Şimdi Ara

Dünyanın ilk 3D baskı insan korneası geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Gözün ön tarafındaki en dış tabaka olan kornea; hastalık veya yaralanma nedeniyle hasar görürse kişiler görme sorunu yaşayabilir veya görme yeteneğini tamamen kaybedebilir. Görme işlevini artık yerine getiremeyen bir korneanın tedavi edilmesi ise mümkün değil; tek çözüm kornea nakli. Bununla birlikte dünya genelinde 15 milyon insan kornea nakline ihtiyaç duyarken her yıl yaklaşık 44.000 kornea nakli gerçekleşiyor. Yani kornea nakli için bekleyenlerin çoğu bu çözümden mahrum kalıyor.


     

    İnsan korneası yerine kullanılabilir 

    Newcastle Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise korneanın zarar görmesinden kaynaklanan görme sorunlarını çözmek için çok önemli bir işe imza attı. Ekip, biyo-mürekkep kullanarak 3D baskı teknolojisiyle kök hücre, aljinat ve kolajen içerikli yapay insan korneası oluşturmayı başardı. Üstelik üretilen bu kornealar hem fiziksel hem de biyolojik özellikleri itibariyle insanlardaki korneanın işlevlerini yerine getirme konusunda oldukça başarılı.


     

    Tabi ekibin ürettiği yapay insan korneası tıp dünyası için devrim niteliğinde bir gelişme ancak üretilen biyo-mürekkep için de ayrı bir parantez açmakta fayda var. Profesör Che Connon biyo-mürekkep üretmenin sanılandan çok daha zor olduğunu ve halihazırda dünyanın dört bir yanında ideal biyo-mürekkebi geliştirmek için çalışmalar yapıldığını belirtiyor. Biyo-mürekkebi oluşturacak malzemenin ''şekil almak için yeterince sert ancak 3D yazıcıda kullanılacak kadar da yumuşak'' olması gerektiğinin altını çizen Connon, ekip olarak alginat ve kolajen kombinasyonu ile mükemmel uyumu yakaladıklarını dile getirdi.


     

    Başarı oranı yüksek 

    Bu aşamadan sonra işi biraz daha kolaylaşan ekip, insan gözünü tarayarak potansiyel bir alıcı için fiziksel olarak mükemmel oranlara sahip korneayı tasarlamaya başladı. İlk önce alginat ve kolajen kombinasyonu içeren biyo-mürekkep 3D baskı ile kök hücrelere uygulandı. Baskının ardından ise ekip, kök hücrelerin alginat ve kolajen jelini iskele olarak kullanarak büyümesine izin verdi. 1 haftalık süre içinde büyüyen kök hücreler, keratosit adı verilen spesifik bir kornea hücresine dönüşürken bu hücrelerin yüzde 83'ü hayatta kalmayı başardı. Ekip ulaşılan bu oran ile yapay korneanın insanlara başarıyla uygulanabileceğini belirtiyor.


     

    Sonuç oldukça başarılı olsa da Cannon'a göre yapay korneanın laboratuvardan ameliyathaneye taşınması birkaç yılı bulabilir zira Cannon'ın makalesinde de belirttiği gibi yapay korneadaki tüm hücre tipleri canlı organizmalarda test edilmeden önce laboratuvar ortamında bir dizi testten geçecek. Buna karşılık yapay korneanın ucuz bir 3D yazıcı ile 10 dakika gibi kısa bir sürede üretiliyor oluşu, kornea nakline ihtiyaç duyan insanların ilerleyen yıllarda ucuz ve erişilebilir bir yöntemle bu ihtiyacını giderebileceğini gösteriyor.



     








  • Olsun be bizim Allah'ımız var

  • kornea rant 'ı bunu sewmedi !
  • Çok iyi ya!!
    Daha ilerleyen yıllarda ne teknolojiler göreceğiz kimbilir.
  • 4-5 yılı daha var. Ama bu devrimsel bir gelişme.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arel.gr

    kornea rant 'ı bunu sewmedi !

    Kornea lobisidir hocam.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.