Şimdi Ara

Bilim insanları hızlı şarj için yeni bir yöntem keşfetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
785
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Çok kısa bir sürede çok büyük miktarda enerji alabilen ve serbest bırakabilen kondansatörlerden olan süper kapasitörler bu özelliği ile elektrikli aletlerin hızlıca şarj edilebilmesi için en işlevsel materyaller arasında gösteriliyor. Özellikle cep telefonları ve elektrikli otomobillerde süper kapasitörlerin sıkça kullanılabilmesi için çok sayıda çalışma mevcut ancak bu materyallerin ana bileşeni olan karbon aerojel üretimi bir hayli zor. Bu zorluk bilim insanlarının süper kapasitörlerden istedikleri ölçüde yararlanamamasına neden oluyor.
     

    Ucuz ve çevreye zararsız uygulama 

    Uzmanlara göre yüksek verimli bir süper kapasitör elde etmek için iki unsur çok önemli: geniş yüzey alanı ve üretimi ucuz olan yüksek iletkenliğe sahip elektrotlar. Ultra iletken maddeler olan karbon aerojelleri geniş yüzey alanında uygulandığında verimi artırsa da karbon aerojel üretmek için uzmanların önünde iki seçenek var. İlk seçenek karbon aerojel üretmek için fenolik öncü maddelerin kullanılması. Bu maddeler kullanıldığında oldukça ucuz bir şekilde karbon aerojel elde etmek mümkün ancak bu maddelerin çevreye zararsız olduğunu söylemek pek mümkün değil. İkinci seçenekte ise çevreye zararsız ancak oldukça pahalı olan grafen ve karbon nanotüp öncü maddelerin kullanılması gerekiyor.
     
    Süper kapasitör üretmek için farklı öncü maddeler arayan Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise odun hamurunun ana bileşeni olan ve ağaçların hücre duvarına güç veren nanoselülozu kullanarak yüksek verimli bir süper kapasitör elde etmenin yolunu keşfetti. Gözenekli ancak oldukça kararlı yapısıyla dikkat çeken nanoselülozun kullanımı tabi çok kolay olmadı zira ekip nanoselülozun; geniş yüzey alanına ve yüksek iletkenliğe sahip olması için maddeyi laboratuvarda bir dizi işlemden geçirdi. Öte yandan maddenin karbonlaşma sürecini de tamamlaması gerekiyordu. Tüm bu işlemlerin sonunda ise bir süper kapasitöre ana bileşen olabilecek odun türevli bir karbon aerojel elde etmeyi başardı. 
     
    Laboratuvardaki detaylı ancak ucuz işlemlerle sürecin tamamlanması ve elde edilen odu türevli karbon aerojel, halihazırda süper kapasitörlerde kullanılan karbon aerojel ile benzer kimyasal özelliklere sahip. Böylece çevre dostu ve uygun fiyatlı süper kapasitörlerin üretimi mümkün hale gelecek. Bununla birlikte laboratuvar sürecinin ticari uygulamaya dökülmesi biraz zaman alabilir. Yine de ilerleyen yıllarda elektrikli otomobillerin artmasıyla birlikte süper kapasitörlere yönelik ihtiyacın da artacağını düşünürsek ekibin tamamladığı çalışmanın sürdürülebilir enerji uygulamaları için büyük önem taşıdığını söylemekte fayda var. 







  • Adamlara helal olsun valla. Herşeyin giderek akıllandığı ve hatta ilerleyen yıllarda daha da akıllanacağını göz önüne aldığımızda bu tip teknolojik gelişmere cidden çok ihtiyacımız var.
  • Samsung dan beklerdim :)

    Ozellikle elektrikli araba ve agir tasitlari icin cok iyi bir gelisme...

  • Çin'in şu 10 yılda geldiği nokta gerçekten inanılmaz. Teknoloji çoğaltan ülke konumundan teknoloji üreten ülke konumuna çok hızlı geldiler. Türkiye market ülke olmaktan vazgeçemezse dolar 5 de olur 15 de.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • erenyildiz0 E kullanıcısına yanıt
    Hayat hep aynı değil mi? Dün Çin'e saydırılıyordu bugün takdir ediliyor. Şahıs bazında da ülke bazında da hep aynı. Yaparken eleştirilirsin, başarırsan her şey unutulur ve övülürsün. Başaramazsan da ne yaptığının önemi yok hep hatalısındır!!!
  • Aynen başaramazsan hatalısındır. Napalım başarısızlığı mı takdir edelim?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • erenyildiz0 E kullanıcısına yanıt
    Bu kadar basit mi? Varılacak bir hedef var ve bir sürü süreç var. Atılacak adımlar, geçilecek basamaklar var. Yapılacak, ders alınacak hatalar var. Aşılacak engeller, edinilecek tecrübeler var. Niyetini bozmadan hedefe azimle gitmek var. Bu süreç tamamlanmadan ya da olgunlaşmadan neye göre, ne sürede başarısız ilan ediliyor. Örneğin 10 sene sonra Çin belki dünyanın en kaliteli cep telefonlarını yapacak ama ilk zamanlarda bu süreç göz önüne alınmadan tek seferde piyasadaki en iyi telefonlarını yapamadığı için başarısız ilan etmek bence doğru değil, sanki rakipleri tek seferde mi o noktaya geldi?. Ha almazsın kullanmazsın ama gidişatı sağlıklı değerlendirir, düzgün eleştiri yaparsın. Direkt siyah beyaz verilen anlık hükümlere ben kızıyorum...……….. Bunların yanında bir de daha uzun vadeli olaylar var. Mesela sömürü ile avantaj elde eden batının bu avantajı kullanarak buraya ulaşması mı başarıdır? Etik, adalet vb. kavramlar ne oluyor? Uzun vadeli dediğim bu hile ile elde edilen başarının geri ödemesi bir gün mutlaka ama mutlaka yapılır. Bu durumda başarılı mı olmuş olunur?..... Sonuç olarak bunlara kimse bakmıyor bugün zengin misin sanki evvel-ahir zenginmişsin, başarılıymışsın, değilsen evvel-ahir öyleymişsin gibi davranıyor insanlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serafon -- 31 Mayıs 2018; 14:57:24 >




  • serafon kullanıcısına yanıt
    Yahu tamam dediğin tüm aşamalardan geç, başarıyı sağla, takdir edelim. Hepimiz bir şeyler için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Sana sınava çok çalış başarısız olsan da geçer not vericez dendi mi hiç? Hayır başarılı olana kadar çalışırsın ki dersi verebilesin. O zaman geçebilirsin. Etik, hak, hukuk girmişsin. Niye girdin anlamadım açıkçası. Ben bunlar göz ardı edilerek bir şeyler yapılsın demedim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şu pil ömrüne de bir el atsalar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • erenyildiz0 E kullanıcısına yanıt
    Lafım sana değil, genel konuşuyorum. Hayatın her aşamasında karşılaştığım bir şey bu. Örneğin hiç bilmediğin bir alana girersin, bir şey/ürün yapmaya çalışırsın, tek başına ve daha yeni başlamışsındır, niyetin halistir, yapacağından eminsindir, çok bilmişler/ezikler/hazır yiyiciler hemen gelir 30 yıllık tecrübeye sahip onlarca/yüzlerce kişinin çalışıp nice tecrübeler sonunda çıkardığı bir ürünle karşılaştırıp seni engellemek için elinden geleni yaparlar. Engelleyemezlerse çamur atarlar vs vs. Bunu çok basit çıkarlar için yapan, hatta kendi çıkarı aleyhine yapanlar bile var. Huy olmuş sanırım bizde. Neyse konu dağılıp gidiyor, sadece insan algısından bahsetmeye ve böyle mi olmalı diye sorgulamaya çalışmıştım, boşver….



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serafon -- 31 Mayıs 2018; 18:22:15 >
  • Her hafta bi pil teknolojisi bulunuyor ama hiç piyasaya çıkmıyor. ne zaman çıkacak 2050 de felanmı:)

  • Elektirik enerjisi ile çalışan uçak motorları üzerine biraz daha ağırlık verilse de yakın gerekte tamamen temiz enerji ile uçuşları gerçekleştirsek

  • Adamlar o kadar güzel açıklamışlarki araştırmayı, oturup evde üretesim geldi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.