Şimdi Ara

NASA, Dünya'yı 1 milyon kilometre uzaklıktan işte böyle görüntüledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA'nın Mars'ın jeolojik yapısını inceleme amacıyla düzenlediği yeni görevi InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations), hatırlayacağınız üzere bu ayın başlarında fırlatılmıştı. Kızıl Gezegen'e doğru tam altı aylık bir uzay yolculuğuna çıkan InSight, beraberinde götürdüğü iki küp uyduyla (Mars Cube One) beraber şu sıralar Dünya'dan milyonlarca kilometre uzaklıkta bulunuyor.

    InSight görevi dahilinde Mars'a gönderilen küp uydu Mars Cube One (Wall-E), Dünya'nın yukarıda görmüş olduğunuz bu ilginç fotoğrafını yaklaşık 1 milyon kilometre uzaklıkta bulunduğu sıralarda görüntülemiş. Yeryüzü'nün yalnızca küçük, mavi bir nokta büyüklüğünde göründüğü fotoğrafta ayrıca Dünya'mızın yalnız uydusu Ay da yer alıyor. Ancak Ay o kadar küçük bir görüntüye sahip ki farkedebilmek için çok dikkatli bir şekilde bakmanız gerekiyor.
     
    NASA'lı bilim insanlarının Wall-E takma adıyla isimlendirdiği küp uydunun yakaladığı bu görüntü, yıldızlararası uzaya ulaşan ilk uzay aracı Voyager'ın 1990 yılında yakaladığı ünlü fotoğrafı 'Soluk Mavi Dünya'ya benzetiliyor. Ancak elbette Wall-E'nin yakaladığı bu fotoğraf her ne kadar çok ilginç bir görüntü sunuyor olsa da uzaklık anlamında Voyager'in fotoğrafı kadar etkileyici değil. Zira Voyager, 1990 yılında o ünlü fotoğrafı görüntülediği sırada tam 6 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

    Mars Cube One uydularının son durumlarından bahseden NASA mühendisi Andy Klesh,"Küp uydular bugün Dünya yörüngesinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak daha önce hiçbir küp uydu uzayda Mars Cube One kadar uzaklığa gidememişti. Dolayısıyla bu görev bizim için önemli bir kilometre taşı olacak. Her iki küp uydumuz da şu anda tamamıyla sağlıklı ve fonksiyonel durumda." sözlerini kullanıyor.

    Ayrıca Bkz.Amerika, Mars'a nükleer enerji santrali götürüyor "Kilopower"

    Derin uzayın yoğun radyasyonuna dayanabilecekler mi?


    Yaklaşık bir evrak çantası boyutlarında olan Mars Cube One uyduları, derin uzay için tasarlanmış yeni bir küp uydu jenerasyonuna ait. NASA, bu yeni jenerasyon uyduların 6 aylık derin uzay yolculuğuna dayanıp dayanamayacağını görmek istiyor. Zira düşük maliyetle üretilen küp uydular daha önce derin uzayın yoğun radyasyonu karşısında hayatta kalmayı başaramamıştı.

    WALL-E ve Eva isimli Mars Cube One uyduları başarılı bir şekilde Mars'ın yörüngesine yerleşebilmeleri halinde küçük uydular hem InSight görevine yardımcı olacak hem de Kızıl Gezegen yörüngesinde bazı küçük testler gerçekleştirecek. WALL-E ve EVA, tıpkı orijinal filmdeki WALL-E karakteri gibi sıkıştırılmış gaz kullanarak uzayda hareket edebilecek. Yangın söndürücülere benzer bir sistem kullanan uydular 8 farklı yönde gaz ateşleyecek ve yörüngede konumlarını istedikleri gibi değiştirebilecekler.

    Minik uydu ikilisi ayrıca yüzeydeki InSight uzay aracının Dünya'yla olan iletişiminde de yine bazı küçük roller oynayacak. Dünya-Mars arasındaki iletişimde yeni bir teknik deneyecek olan uydular başarıya ulaşmaları halinde InSight'ın NASA'yla daha hızlı bir şekilde iletişime geçmesini sağlayacak. Ancak elbette WALL-E ve Eva'nın InSight görevinin bilimsel başarısıyla ilgili herhangi bir ilgisi olmayacak. Küçük uydular Mars'ın yörüngesine başarılı bir şekilde yerleşemese dahi InSight Dünya'yla yine normal bir şekilde iletişime geçebilecek. 
      







  • Bilmek acı verici bir yetenek. Bu bir işkence yöntemiyse bizi yaratan güç tarafından bunu sona erdirmesi için şu an iyi bir zaman. Evet sona erdirmediğine göre bundan zevk alıyor.

  • Wall-e ve eva'yı görünce duygulandım ne filmdi.

  • ImRoyal I kullanıcısına yanıt
    Kendimiz kaşınmışız:
    Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korkuya kapıldılar. Onu insan yüklendi. Şüphesiz o çok zalimdir, çok cahildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serafon -- 16 Mayıs 2018; 23:56:19 >
  • serafon kullanıcısına yanıt
    Sana katılıyorum, biz kaşındık biz istedik. Şimdide bizi yaratana bir sürü yakıştırmalar yaparak kendimizi haklı göstermeye çalışıyoruz.

    Allah merhametlidir, aynı zamanda adaletlidir de. bu arkasına sığındımız bahanelerimiz ortadan kalkınca isteyebileceğimiz tek bir şey var oda "bir şans" daha.

  • Ne kadar sig bir millet haline geldik. Bilim, uzay konularinin altina dinden, politik cekismelerden baska bir sey yazilmaz oldu. Eskiden en azindan derin analizler yapan, olayin icerigini anlayabilen bir kac kiside olsa cikardi. Oda kalmadi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: joven

    Din ve bilim bir elmanın iki ayrılmaz bir bütünüdür dinsiz bilim peşinde koşabilirsiniz
    bu sizin en tabi hakkınız yalnız inanan insanlara hakaret etme hakkını nereden aldınız
    size tek katıldığım mesajlar içerik olarak içi dolu ve zengin olmalıki bilmeyenler yada
    konu hakkında merak edenler bilgilensin.

    Sevgili Joven, bence ayrılmaz bütünü değil de birbirinin bosluklarini dolduran unsurlardir. Saygı her zaman en önemli konu. Ayrıca din hiç bir zaman bilimle celismez. Bilimin alanına giren dinsel atiflari biz insanlar uretmisizdir ya da uretiyoruzdur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O minicik gezegendeki minicik bir insanın minicik bir kan damlası yere düşseydi bütün evren yok olacaktı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Redunay

    O minicik gezegendeki minicik bir insanın minicik bir kan damlası yere düşseydi bütün evren yok olacaktı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serafon

    Kendimiz kaşınmışız:
    Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korkuya kapıldılar. Onu insan yüklendi. Şüphesiz o çok zalimdir, çok cahildir.
    Bundan islami bir anlam çıkarmanız beni sadece üzüyor. Verdiğim mesajın bununla hiçbir ilgisi yoktu ama demek ki insanın yolu neyse ona göre anlamlar çıkarıyor. Ben islam felsefesinden daha yeni daha güçlü bir düşünceye dikkat çekmeye çalışıyorum. herkesi kapsayan ve hiçkimseden nefret etmeyen. İslam nefret dinidir. Adının selamdan gelmesi de sadece yapılmış politik bir ironiden ibarettir. Aynen Afrika'nın totatiler diktatörlüklerinin kendilerine demokratik özgür gibi sözcüklerle başlayan devlet adları seçmeleri gibi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: joven

    Bu mesaj silindi.
    Herşeyi şu an bilseydik din diye bir şey olmazdı. İnsanları din peşinde sürüklemek üzerine devletler olmazdı. hiçbir şey bilmeseydik ve bilemeyecek olsaydık o zaman da bilim olmazdı. Din ve bilim birbirini iten iki öğedir. birisi arttığında diğeri azalır. Bilgi arttıkça korku azalır. Din korkunun felsefesidir. Birbirini tamamlamaz ya da boşluklarını doldurmazlar. Birbirlerini iterek iki kutup olarak varlıklarını sürdürürler. Uyum içinde değildirler. Tersine birbirleriyle çatışırlar. İnsan sürekli bilen bir varlık olduğu için bir zaman sonra inanç ve din yok olacaktır. Bu kaçınılmazdır. Yerini daha büyük çaplı inançlara bırakacaktır. Çünkü bilemeyeceğimiz kadar çok bilgi var hem dünyada hem de evrende.




  • Belgeselde izledim nasa çalışanlarının ağzından dünya resimlerinde photoshop uyguladığı ispatlandı şimdi bu fotoya nasıl inanalım.
    dünyayı balık göz mercek olmadan bir fotosunu çeksinler sonra inanırız.

  • Ya 21.yüzyılın ilk çeyreğinin sonuna geliyoruz... Hala daha 600 yıl önce kanıtlanmış bir şeye nasıl inanmıyorsunuz onu anlamıyorum.
    600 yıl önce macellan kanıtlamış deniz yoluya.
    Hayır bir tane düz dünyacı da gemiye atlayıp "durun lan size kanıtlayacam" diyemiyor ona tav oluyorum.Çünkü bu iddiayı ortaya atanların hepsi cahil cühela adamlar.Komplo teorisyenleri.

  • Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: joven

    Bu mesaj silindi.
    inanmak da senin en doğal hakkın.
  • 1 milyon km de dunyanin daha buyuk gorunmesi gerekyor. Ayin capi 3.474 km, dunyaya uzakligi 384.400. Oran olarak 1/110. Dunyanin 12.742 km, 1.000.000 km ile oranlayinca yaklasik 1/79. Yani o mesafeden dunyanin, ayin dunyadaki gorunusunden daha buyuk gorunmesi lazim. Bence bir hata yaptilar. Haberi yazanlar 10 milyon yerine 1 milyon yazdilar galiba.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tensi -- 19 Mayıs 2018; 16:21:22 >
  • Yakın bir fotoğrafını çekmek daha kolay diye düşünüyorum. Ama dünyanın sadece neredeyse çeyreği kadar bir bölümünü kapsayan değil direkt olarak dünyayı bir bütün halde göreceğimiz bir resim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.