Şimdi Ara

AB'den elektrikli araçlara 'gürültü çıkarma' zorunluluğu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Elektrikli araçlar hava kirliliğini ortadan kaldırdığı gibi sessiz çalışarak gürültüyü de azaltıyorlar. Ancak daha önce övgüyle bahsedilen bu özelliklerin bazı sıkıntılar yarattığı görülüyor. Elektrikli araçların -özellikle de düşük hızlardayken- ses çıkarmaması bisikletliler ve yayalar için önemli bir güvenlik riski oluşturuyor.

     

    Ayrıca Bkz.Toyota, Nissan ve Honda, geleceğin pil teknolojisi için birleşti
    Avrupa Birliği'nin aldığı karara göre Temmuz 2019'dan itibaren Avrupa'da satılan tüm yeni elektrikli ve hibrit araçların yavaş giderken gürültü çıkarması gerekecek. Mevcut elektrikli araçların ise 2021 yılına kadar bir cihazla donatılması lazım. Yapılan bir araştırma, geleneksel otomobillere kıyasla elektrikli araçların bir yayaya çarpma olasılığının %40 daha yüksek olduğunu ortaya koymuş durumda. Diğer bir araştırma ise kör ve görme engelli insanların %93'ünün sessizlikten dolayı sorunlarla karşılaştığını gösteriyor.

     


    Elektrikli araçlar beyaz gürültü çıkaracak


    Elektrikli araçlardaki ses yayıcılar, standart araçların çıkardığı seslerden farklı bir ses çıkaracak. Muhtemelen sesin kaynak yönünün hemen fark edilebilir olması için bir çeşit tonal beyaz gürültü tercih edilecek. Yani bu da teorik olarak elektrikli araçların konumunun, benzinli veya dizel araçlardan daha kolay belirleneceği anlamına geliyor.
     
    İngiltere'de şu an elektrikli araç sayısı 140.000’e ulaşmış durumda. 2030'a kadar bu sayının 9 milyona çıkması bekleniyor. Dolayısıyla daha şimdiden bu güvenlik sorununu ele almak son derece mantıklı.







  • Benzinliler (özellikle premium olanlar) da lastik sesinden başka pek ses çıkarmıyor. Onlar?

  • Motor sesi olarak yüksek gerilim trafolarındaki elektrik vızıltısı, korna sesi olarak da şimşek sesi falan olsa iyi olur aslında. Elektrikli araba dedigin böyle sesler çıkarmalı

  • ozmenakif kullanıcısına yanıt
    Ben bunu düşündüm. Aracın egsozu olmalı. Gerekli tasarım ile şok aletlerindeki gibi, ama daha yüksek desibelde elektirik çarpma sesi harika olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beylikdüzünde durakta otobüs beklerken önümden bir audi geçmişti, az daha ölüyordum, araçta resmen sıfır ses vardı, ve eminim en az 100 le gidiyordu ha elektrik değildi.

  • iyi de mevcut arabalar da ses çıkartmıyor ki zaten doğru dürüst. Kulaklarım hassas olmasına rağmen araç sesini değil yol sesini duyuyorsun.
  • bence zürafa sesi çıkarsın, bence kükresin diye şimdi yorum yapıyoruz ya biz...

    2012'de kaydettiğim videoyu buldum;https://www.youtube.com/watch?v=HoEDLvQZg5I

    adamlar 2009-2010'da sesini tasarlamaya başlamışlar bile.

    "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az"

  • benim aracım dizel. 6 senedir bu aracı kullanıyorum. kornanın sesini bile hatırlamıyorum. hiç ihtiyaç duymadım. :) zaten kornaya karşıyım.

  • Elektrikli aracın avantajı zaten ses çıkarmaması?!

  • belli bir desibel üstü zorunlu olması gerekiyor.elektronij bisikletler var hepiniz bilirsiniz,bunu kullanan dangalaklar habire millete sıfır diye geçiyor ama ses çıkmadığı için vız oraya vız buraya gidiyorlar.kaldırımda ayakkabını bağlamak istesen biri gelip çarpar haberin olmaz.ses çıkarma şartı gayet yerinde bir karar.
  • Yalnız oradaki "beyaz gürültü" tanımını doğru mu çevirmişler şüpheliyim. Elektronikte beyaz, pembe ve kahverengi gürültüler diye osilatörlerin ve ton jeneratörlerinin çıkardığı karma sesler vardır. Beyaz gürültü onlardan biridir ve 20 hz - 20 khz bandında (işitme aralığı) her frekansta eşit desibelde ses çıkarır ve şöyle bir şeydir:

    https://www.youtube.com/watch?v=TYIxwr3jCO8

    Elektrikli arabalar böyle ses çıkaracaksa çıkarmasın daha iyi bence.

    Sanırım "beyaz gürültü" ile kast ettikleri farklı bir şey, bilen var mı bunu?




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.