Şimdi Ara

ESIM çalışmaları durduruldu, projeye hile karıştırıldığı iddiaları var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
1.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Bugüne kadar bir elektronik cihazın hücresel bağlantı kurabilmesi için SIM kart tasarımları kullanıyordu. Son dönemde ortaya çıkan eSIM teknolojisi ise fiziksel kartlara gerek bırakmayarak daha kullanışlı çözümler geliştirilmesini sağlamıştı.


     

    eSIM nedir? 


     


    Elektronik SIM teknolojisi fiziksel SIM kart yerine cihazlara bir yonga entegre ediyor ve yazılım üzerinden operatörlerle iletişim kurmasını sağlıyor. Kullanıcı operatör değiştirirken SIM kart değiştirmeye gerek duymuyor ve operatör logosu otomatik olarak değişiyor.


     


    Apple Watch, Samsung Gear S3, Apple iPad gibi pek çok ürün eSIM teknolojisini destekliyor ancak operatörlerin de bunu desteklemesi şart. Örneğin ülkemizde henüz eSIM teknolojisi desteklenmiyor.


     


    Ayrıca Bkz.DonanımHaber iOS uygulaması AppStore’da yayında!

    Fiziksel SIM kartları tarihe gömmesi beklenen eSIM teknolojisinin operatör tarafında endişeye neden olduğu bir süredir dile getiriliyordu. Kullanıcıların kolayca operatör değiştirebilmesi bunun en büyük sebebiydi. Operatörlerin eSIM hizmetini sunarken kullanıcının kolay kolay cayamayacağı taahhütler veya farklı yöntemler kullandığı biliniyor.


     


    Gündeme gelen haber ise ABD Adalet Bakanlığının eSIM teknolojisini hile yoluyla yavaşlatmaya çalıştığı gerekçesiyle soruşturma açması oldu. Soruşturmanın odağında Verizon, AT&T operatörleri ile standartları belirleyen GSMA grubu var.


     


    3 tüzel kişiliğin soruşturma ile ilgili bakanlıkla iş birliği yaptığı ve gerekli tüm verileri sağlamaya hazır olduğu bildiriliyor. Bu haberlerin üzerine GSMA birliğinin eSIM çalışmalarını durdurduğu ve ABD’li kullanıcılara operatör kilitli eSIM kullanmalarını bildirdiği haberi geldi. Birlik hangi nedenle çalışmaların durdurulduğunu açıklamasa da uzmanlar soruşturma ile ilgili olduğunu düşünüyor.


     


    Bizzat eSIM standartlarını geliştiren bir kurumun adının bu teknolojiyi yavaşlatma girişimlerine karışmış olması oldukça ilginç. Elbette eSIM üretimini GSMA yapmıyor ve bunun için lisans almış belirli üreticiler mevcut. Bu bakımdan gelişmesini istememesi muhtemel olabilir. Soruşturma ile ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.


     







  • Her ne kadar iyi bir şey gibi gözükse de güvenlik açısından sıkıntı yaratacağı kesin.

  • Güvenemiyorum bununda yazılımsal olmasına. İnternetten hesabima sms sifresiyle girebilme ya da google authenticatorla çoğu oyun discord veya bir sürü üyeliğimi koruyabilme olayını seviyorum

  • Amerika’da bile bu teknoloji yavaşlatılıyorsa bizim vay halimize

    Sırf bu yüzden Apple Watch 3 satın alasım gelmiyor .

    Diğer sebep de hala apple payin ülkemize gelmemesi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Amerika Adalet Bakanlığı'nın bu konuylna ne işi var arkadaş ya.


    İlginç.

  • Verizon ve AT&T gibi 150 milyon abonelik operatörlerin eSim'in yaygınlaşmamasını istememesi gayet normal. Hala daha parayla iş döndürüyorlar, devletin başına müteahhit getirenlerden ne beklersin. Avrupa'da yaygınlaşır umarım, her yönüyle daha avantajlı bir sistem.

  • Ne gibi bir yararı var? Dalga geçmek için sormuyorum gerçekten soruyorum. Bence tehlikeli şu an bile çoğu yazılım tam anlamıyla güvenli değilken e-sim hayata geçerse neler yapılabilir neler. Bazı şeylerin fiziksel kalması gerektiğini düşünüyorum.
  • Hat değiştirmek daha kolay bayiye gidip sim kart almak zorunda kalmıyacaksınız

    Sim boyutu uyuyor mu sorunları olmayacak vs

    Bir sürü avantajı var ama handikap olur mu derseniz

    Yaygınlaşınca anlaşılır
  • intel7mix kullanıcısına yanıt
    Her telefon nano sim kart oldu artık. Türkiye'de pek yaygın olmasada yurtdışında marketlerde bile sim kart satışı var. Yorumunuz için teşekkürler

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ticari sebeplerden dolayı piyasaya çıkmadan proje iptal olacağa benziyor

    İşin içine, para girdimi işleyişler değişiyor
  • En büyük sakıncası şu olabilir. Eğer şüphelendiğiniz bir durum olursa, en kötü simi çıkartabilirsiniz, fiziki sim de. Ancak elektronik sim de böyle bir şansınız yok. Yani bir şekilde, telefonunuzu tamamen kapatsanız bile simin aktif bırakılabilme şansı olacaktır. Bunun dışında, daha kolay telefon değiştirebilmeniz ile birlikte fiziksel simin son kullanıcıya bir avantajı yok, çok düşük bir maliyete rağmen 20-25 lira gibi bir paraya satılıyor ülkemizde mesela.



    LittleMonster @ 22 Nisan 2018 23:25:36

    Ne gibi bir yararı var? Dalga geçmek için sormuyorum gerçekten soruyorum. Bence tehlikeli şu an bile çoğu yazılım tam anlamıyla güvenli değilken e-sim hayata geçerse neler yapılabilir neler. Bazı şeylerin fiziksel kalması gerektiğini düşünüyorum.
  • -Telefon değiştirirken sadece profilin bağlantısını kesmek yeterli.
    -Başka bir ülkeye gidince operatörün mağazasına gitme derdi yok.
    -Kilitsiz telefonlarda operatörlerin aboneleri tutması için uygun tarifeler.
    -Dual-sim telefonlar gibi çoklu profil desteği.
    -Sim kartın kaybolması ve çalınması gibi bir ihtimal yok. Telefon hırsızlığının önüne geçebilecek bir adım.
    -Sim kartı, tepsisi vs olmayacağı için iç hacimde yerden tasarruf ve dıştan yekpare bir tasarım.

    Pratikte uygulanabilirse kolaylık sağlayacak. Tek dezavantajı 7/24 sinyal takibi endişesi. 5G ile e-simin önü açılacaktır büyük ihtimal, laptoplar bile e-simli olur
  • İnsanları bir yere bağlama ve Takip etme projeleri iptal,Telefon'ların bozulma durumunda Sim Rehberi de hafıza kartına veya Kendi hafızasına kayıt edilse Kişi kayıtlarını başka bir yerde saklayabilir ve Gitti onca numara kaydı demez.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.