Şimdi Ara

28. yaş gününü kutlayan Hubble'dan göz kamaştırıcı fotoğraf 'Lagün Nebulası'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Fırlatıldığı günden bu yana birçok inanılmaz keşfin altına imzasını atan NASA'nın emektar uzay teleskobu Hubble, önümüzdeki günlerde 28. yaş gününü kutlamaya hazırlanıyor. İlerleyen yaşına rağmen bizleri şaşırtmaya devam eden dev teleskop, bu sefer de Deniz Kulağı Bulutsusu'nun (Lagoon Nebula) göz kamaştırıcı yepyeni bir fotoğrafını yakaladı.



    Tam 55 ışık yılı genişliğinde ve 20 ışık yılı uzunluğunda olan Deniz Kulağı Bulutsusu, 1747 yılında Fransız astronom Guillaume Le Gentil tarafından keşfedilmişti. Dünya'dan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan bulutsu. böylesine inanılmaz bir uzaklıkta yer alıyor olmasına rağmen dev yapısı nedeniyle geceleri açık gökyüzünde çıplak gözle dahi görülebiliyor.



    Yukarıda görmüş olduğunuz Hubble'ın yakaladığı yeni fotoğraf aslında dev Deniz Kulağı Bulutsusu'nu tüm ihtişamıyla gözler önüne seremiyor. Bulutsunun yalnızca küçük bir kısmını gösteren fotoğraf, yaklaşık 4 ışık yılı genişliğindeki bir bölgeyi içeriyor.



    NASA'nın "yıldız doğumevi" olarak nitelendirdiği bulutsu farklı boyutlarda birçok genç yıldız içeriyor. Örneğin fotoğrafın merkezinde parıldayan Herschel 36 isimli yıldız, yalnızca 1 milyon yaşında. Güneş'ten tam 32 kat daha büyük olan Herschel 36, her ne kadar çok genç bir yıldız olsa da ömrü öyle çok da uzun olmayacak. Herschel 36, devasa boyutları nedeniyle ancak 5 milyon yıl kadar yaşayabilecek. Güneş'in ise 5 milyar yıl kadar daha Güneş Sistemi'ni aydınlatmaya devam edebileceği düşünülüyor.

     

    Fotoğrafın orijinal haline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

     

     

    28 yıldır uzayda




    İsmini evrenin sürekli genişlediğini ve Samanyolu dışında galaksilerin de var olduğunu keşfeden ABD'li astronom Edwin Hubble'dan alan teleskop 1990 yılında fırlatılmış olmasına rağmen bazı aksaklıklar nedeniyle ancak 1993 yılında tam olarak faaliyete geçebilmişti. Dünya etrafındaki dönüşünü sadece 97 dakikada tamamlayan Hubble, saatte yaklaşık 27 bin kilometre hızla hareket ediyor.



    Toplam 43.500 gök cismi üzerinde bugüne kadar 1.5 milyondan fazla gözlem gerçekleştiren emektar teleskop, NASA'nın ifadelerine göre tam 153 terabayt boyutunda veri üretmiş. Hubble ayrıca 28 yıllık uzay macerası boyunca Dünya'nın etrafında toplam 163.500 tam tur atmış.



    Hubble insanoğlu için tarihi bir öneme sahip olsa da elbette her zaman en iyi olarak kalmayacak. 2020'de fırlatılacak olan kızılötesi James Webb Uzay Teleskobu artık eskiyen Hubble'ın kısme varisi olacak. Hubble'la aynı özellikte ve Hubble'dan 100 kat daha güçlü olacak olan NASA'nın bir diğer teleskobunun ise 2020'li yılların ortalarında fırlatılması planlanıyor.

      








  • Maaşallah

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hepimiz "yıldız" tozuyuz.. ;)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fuat.Kamis

    Hepimiz "yıldız" tozuyuz.. ;)

    Bide bunu cübbeli'ye söyle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu uzay teleskopları nasıl bu kadar uzaklıktaki cisimlerin fotoğrafını çekebiliyor, bir de tam 4000 ışık yılı uzaklıktaki nebula nın.

    Bilimsel bir açıklaması var mıdır çok merak ediyorum.

  • Yalnız eğer CGI değilse müthiş bir dizaynı var Allah'ın ya. Yani şuna bakıp bu yaratıcıya hayran olmamak elde değil.

  • denizbay1 D kullanıcısına yanıt
    üzerinde oynuyorlar, ham görüntüler böyle fantastik değil.

    dahası içinraw image
  • Boyle bir yerde olmek isterdim. Muhtesem bir goruntu

  • Benim merak ettiğim bunca yıllık makine nasıl böyle fotoğraflar çekebiliyor? Ve gücü neden bitmiyor? Fotoğraflarda oynama olduğunu biliyorum ama yine de şaşırtıcı bir olay.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KaleyDeskop kullanıcısına yanıt
    Belirtmek isterim öyle kafalarına göre bize hoş gelsin diye üzerinde oynama yapmıyorlar. İnsan gözü çok dar bir spektrumda görür, biz ham görüntüdeki gibi görüyoruz fakat bütün dalga boylarını algılayabilseydik işlenmiş görüntüdekine benzer şekilde bir görüntüyle karşılaşacaktık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 21 Nisan 2018; 5:35:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kaazto28 K kullanıcısına yanıt
    Cevabı basit o cisimlerden yayılan veya yansıyan ışık oradan bizim gezegenimizin konumuna kadar gelmiş, nereden geldiği önemli değil yayılan ışığın gözlemlediğimiz yerdeki gücü ve bu ışığı toplayan teleskop önemli, buraya ulaşmamış ışıkları zaten göremeyiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Angel of the Lord kullanıcısına yanıt
    Aslinda bu kadar iyi goruntu alamiyor. Hubble teleskobu miyop. Uzaya gonderdikten sonra anlasildi miyop oldugu. Yazilimla duzeltiliyor aldigi goruntuler.
  • İnanılmaz
  • kaazto28 K kullanıcısına yanıt
    4000 çok değil hatta az. Milyonlarca yıl öncesini çekiyor. Işığın gelmesi o kadar sürdüğü için. Uzayın derinliklerinde bir yere dönerek çok farklı dalga boylarında fotolar çekiliyor. Bunlar birleştiriliyor ve bilim adamlarınca yorumlanıyor. Karşımızdaki foto gibi bir foto asla ve asla çekilmiyor. Eldeki ham verilerle nasıl olacağı düşünülerek renklendiriliyor.
  • ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    Bak bunu bilmiyordum, ben hep direkt fotoğraf olarak çekildiğini düşünüyordum, uzay teleskobu zaten hareket halinde, nasıl oluyorda hareketliyken net görüntü alabiliyor,

    Cevabını vermişsiniz zaten teşekkurler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kaazto28 K kullanıcısına yanıt
    http://hubblesite.org/get_involved/hubble_image_processors/

    Burada anlatıyor.

    İngilizce yoksa da photoshop adımları net görülüyor.

    Bir de hareket halinde demişsiniz komik kaçmış :)) Gördüğünüz görüntünün bir ucundan diğerine gitmek ışık hızıyla bir kaç yıl sürer :) Tamamı 55 ışık yılına 20 ışık yılı büyüklüğündeymiş. Resim olsun 2 ye 2. Dünya etrafındaki 3 5 km yer değişikliği bunun yanında sıfır :D :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ardicli2000 -- 21 Nisan 2018; 12:25:34 >
  • ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    Hareket halinde derken, bir noktaya doğru hareketi değil kendi ekseni etrafında dönme hareketinden bahsettim. Neyse yine de komik kaçmış olabilir, bilmdeğim şeyleri öğrenmek hoşuma gidiyor, keşke imkan olsa da mantıklı izah yapabilen insanlar arasında bu türden sohbet edebilsek. Forumda yazıyla olmuyor.

    Teşekkürler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ne bu la ?

  • şu teleskopu bi çevir dünyayada görelim yuvarlak mı düz mü

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaazto28

    Hareket halinde derken, bir noktaya doğru hareketi değil kendi ekseni etrafında dönme hareketinden bahsettim. Neyse yine de komik kaçmış olabilir, bilmdeğim şeyleri öğrenmek hoşuma gidiyor, keşke imkan olsa da mantıklı izah yapabilen insanlar arasında bu türden sohbet edebilsek. Forumda yazıyla olmuyor.

    Teşekkürler...
    çok uzakta olduğu ve çok büyük oldu için sabit gibi gözükür. mesela arabayla giderken cep telefonuyla dağ manzarası falan çek. arabaya yakın yerler bulanık çıkarken dağ sanki sabitmiş gibi çıkar.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.