Şimdi Ara

++ canlıların yeryüzüne yayılışı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
0
Favori
3.433
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • öncelikle konu evrimi ve yaratılışı tartışmak için açılmamıştır. belirteyim.

ister yaratılışa inanın ister evrime ...

evrimde bütün canlıların tek bir atadan evrildiğine inanılır.

yaratılışta ise bu durum kesin değildir ya da ben bilmiyorum.

mesela sadece iki çift karınca mı yaratıldı yoksa her adada, ovada, çölde, kıtada mı yaratıldılar.

sadece bir çift ayı mı yaratıldı yoksa her habitata göre farklı özelliklerde ayılar mı yaratıldı ?

veya evrimsel açıdan kutup ayısı boz ayıdan mı evrilerek kutba kadar gitmiştir ?

her gölde ayrı ayrı balık mı yaratılmıştır yoksa her göle balık nasıl ulaşmıştır ?

işte bu konu hakkında hem evrimsel hem de yaratış fikrine göre canlıların yayılması hakkında fikri olanlar buyursunlar.

Çünkü kutuptaki ayı ile dağdaki arasında ne temel fark var?
    (Şimdi biyologları kızdırmayalım hariçten gazel okuyarak da)
    Ormandaki kaplan ile kedi arasında ne fark var.
    İnsanın ortak atası da Âdem idi ama zencilere bakınız, kızılderililere bakınız; farklılaşmışlar...

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...
  • boz ayı kutuba nasıl gitti o zaman ?

her gölde nasıl balık oldu ?

bazı mağaralarda bile yaşayan balıklar oralara nasıl ulaştı ?

karıncalar nasıl dünyanın her tarafına yayıldı ?

bu konuyu hakikaten çok merak ediyorum ...

hadi insanın yayılması normal ama diğer bitki ve hayvanların yayılması merak konusu benim için ...

Geçişler kolay olmuştur böylece...Kopuşlar da...

Kimbilir denizlerin durumu nasıldı.

Ben Cudi'nin başında istirdye-midye kabukları toplardım,

Demek dünya çok ilginç dönemler ve zamanlar geçirmiş.

Nuh Baba

-------------------
  • bence hemen hemen hepsi tek bir ortak atadan türeyip yaşıyorlardı.
    -familya bazında incelersek- mesela kedigiller.
    bunlşar daha fazla uyum sağlayabildikleri bölgelere yerleştiler ve ona göre kendilerince özelleştiler.
    yani kendilerine has karakterler oluştu.
    bu da mutasyonlar meydana geldi. mutasyon sonucu oluşan olumlu karakterlerse zaten evrimin ta kendisini oluşturuyor.
    bu bölgelerde yaşayan canlılar dünyadaki değişen ciddi çevre koşullarına karşı daha da özelleşti ve bugünkü durumunu aldı.

bu benim görüşümdür.

Orjinalden alıntı: Deep Impact

boz ayı kutuba nasıl gitti o zaman ?

her gölde nasıl balık oldu ?

bazı mağaralarda bile yaşayan balıklar oralara nasıl ulaştı ?

karıncalar nasıl dünyanın her tarafına yayıldı ?

bu konuyu hakikaten çok merak ediyorum ...

hadi insanın yayılması normal ama diğer bitki ve hayvanların yayılması merak konusu benim için ...

Saydığın tüm soruların geçerli bir açıklaması var.

Ayılar, birçok canlı gibi zamanla dünyaya yayıldılar ve yayılırken yayıldıkları yerlere uyum sağladılar. Kutuplara gitmemeleri için bir neden yok.

Bazı mağaralara balıklar o mağaranın nehir veya göllerle bağlantısı olması/olmuş olması sayesinde ulaştılar. Kimine ise böyle bir bağlantının olmaması nedeniyle ulaşamadılar ki bu da neden bazısında olup bazısında olmadılarını açıklar.

Her gölde balık yok ama çoğunda var, bu göllerdeki balıklar bahsettiğim gibi yaşadıkları gölün başka bir habitatla bağlantı kurması sayesinde var oldular. Ki göllerin %99 u akarsularla başka sulara bağlıdırlar.

Karıncaların ve diğer böceklerin başka karalara ulaşması ise okyanusu aşan yüzen cisimler sayesinde oldu.

Bunların birer varsayım olduğunu söylemekte fayda var, çünkü karıncalar dünyaya yayılırken kimse bunu kaydedemedi. Buna rağmen gayet akla yatkın olduğunu düşünüyorum. Ayrıca güncel araştırmalar ve deneyler de bunların olabilirliğini destekliyor. Canlıların uzak yerlere yayılması beni de düşündürmüştür ama en ücra adalarda bile insan popülasyonu olması beni daha çok şaşırtıyor.

• Beni daha çok şaşırtan ise Antartika' nın nerdeyse Güney Amerika' ya değecek kadar yakın olması ama her ne hikmetse Eskimo' lar gibi Antartika' da bugüne dek hiçbir insan neslinin yaşamamış olması...
  • Bilim evrim i doğru olabiceğinden hareketle ,bilimsel araştırmalarını yönlendirir.Bilimsel araştırmalar yanlış veya doğru her ne konuda olursa olsun yeni açılımları ve araştırmaları akabinde getirecektir.Elbette evrim kanıtlanıncaya dek varsayımdam ibaret kalacaktır.

Ancak karşıt görüşü ileri sürenler ,kendi mutlak doğruları ile başbaşa dırlar.Belki bir gün onların söyledikleri doğru çıkabilecektir,belki...Ama önemli olan, müspet ilimle bunu doğrulamak olmalıdır.Kimileri kendi inanışlarının müspet olduğu inancında olabilir, bunu ispat la yükümlü olan onlardır.İddilarını doğru mantık içine oturtamazsanız veya herkesin anlayabileceği sadeliğe indiremezseniz, herkesin size inanmasını bekleyemezsiniz.Söylediklerim tüm semavi dinleri kapsamaktadır.

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Steinberger_2 -- 31 Mart 2007; 0:12:22 >

Uyanık ve hilekar olduğum için "Akıllı" demesinler de!!!
  • arkadaşlar;

öncelikle samimi olarak merak ettiğim bir konuda fikirlerinizi benimle paylaştığınız için teşekkür ederim

herkes fikrini açıklamış ancak haliyle bu fikirler birer varsayımdan ibaret. varsayım bile olsa güzel bir mantık çerçevesine oturursa neden güzel bir cevap olmasın.

was hocam zamanında karalar bir aradaydı diyor ama bu durum güney kutbunu açıklamada yeterli olmaz sanırım.

bazı arkadaşlar bütün göller in (%99) birbirleri ile bağlantılı olduğunu söylüuor ancak bu oranı çok fazla tutmuş.

bir boz ayının kutuplara gitmesi ve yollda renginin beyaza çevrilmesi fikri bana pek de mantıklı gelmemektedir. güney kutbuna bir boz ayı neden gitsin ? o kadar mesafeyi nasıl katetsin. sıcak bölgeden soğuk bölgeye nasıl uyum sağlasın.

yeryüzünde insanın ayak basmadığı adalar ve adacıklarda bile onlarca çeşit canlılar yaşamaktadır. bu canlıların özellikle böceklerin dünyaya 2 çiftten yayılıyor olma ihtimali de benim aklımı zorlamaktadır.

bitkilerin yayılması fikri de 2 çiftten pek de mümkün görünmemektedir.

mesela ilk ağaç anadoluda var olsun. misal meşe ağacı. bu ağaç amerika afrika asyaya nasıl yayılsın ? bu bütün ağaçlar ile ilgili

bu konu ile ilgili olarak benim fikrim her habitatta (misal adacık, ada, göl, vs) bütün canlıların ayrı ayrı var oldukları / yaratıldıkları. burada evrim mi - yaratılış mı diye tartışmayacağımızdan dolayı farklı düşünenler fikirlerini asıklarlarsa sevinirim ...

• .
    Her bölgede her çeşit canlı yok ki?

Örneğin Güney Amerikada aslan, zürafa, deve yok.

Afrikada da lama şu-bu yok!

Tüm çeşit böcek ve balık ve bitki çeşitlerine de dünyanın her yerinde rastlanmıyor.

Tütün Asya'da yoktu, amazonlarda kabak...

Demek bir iklim ve coğrafya özelleşmesi var.

Nuh Baba

-------------------
  • quote:

bazı arkadaşlar bütün göller in (%99) birbirleri ile bağlantılı olduğunu söylüuor ancak bu oranı çok fazla tutmuş.

bir boz ayının kutuplara gitmesi ve yollda renginin beyaza çevrilmesi fikri bana pek de mantıklı gelmemektedir. güney kutbuna bir boz ayı neden gitsin ? o kadar mesafeyi nasıl katetsin. sıcak bölgeden soğuk bölgeye nasıl uyum sağlasın.

Diğer sorulara was cevap vermiş.

Ben %99 gibi bir rakam verirken bunu kafadan verdim, yani bir araştırmanın sonucu değil bu. Eğer sana çok geliyorsa ve elinde bilimsel bir veri varsa bunu bizimle paylaş lütfen.

Ayı sorununa gelince, öncelikle ayının güney kutbunda bulunmadığını söylemem lazım. Eğer güney kutbunda ayı olsaydı ben de bu ayı orada ne arıyor o okyanusu nasıl aşmış diye sorardım, ama yok işte. Bu soruyu kuzey kutbu olarak değiştirelim (çünkü ayı kuzey kutbunda yaşar). Bu durumda senin sorduğun soruları anlamakta güçlük çekiyorum, ayı o kadar mesafeyi neden katetsin, soğuğa birden nasıl uyum sağlasın diye sormuşsun. Sanırım bu sorular güney kutbuna yapılacak deniz yolculuğu hesaba katılarak sorulan sorulardı. Eğer değilse çok anlamsız bir soru, çünkü ayı birdenbire kuzeye gidip iklime uyum sağlamıyor, bu kuzeye yönelme ve yönelirken uyum sağlama nesiller boyunca gerçekleşmiş bir olay.

• ayı kutba dünyanın şu anki durumunda yüzerek gitmedi ki.
    arkadşlar dünyanın geçirdiği bilmem kaç tane buzul çağı var.
    kutup ayısının uyumu için bu yol gösterici olabilir.

eleman yaşayabilmek için ister istemez soğuk şartlara uyum sağlayacak biçimde gelişmeli.
    yoksa ölür.
    diyelim bir şekilde çevre koşullarına uyum sağladı fakat birden havalar değişti ılıman döneme geçildi.
    bu ayıların bir kısmı kendine uygun olan çevreye göç etti, bir kısmı öldü, bir kısmı da normal koşullara uyum sağladı.
    dünya ısınınca ve dünyanın her bölgesinde tamamen farklı iklimler oluşunca canlılar da bir o kadar çeşitlendi.
    yeter ki uygun ortam oluşsun hala daha yeni türler oluşuyor.

bu şekilde açıklanabilir bence. umarım biraz bişeyler katabilmişimdir tartışmaya.

• quote:

bu konu ile ilgili olarak benim fikrim her habitatta (misal adacık, ada, göl, vs) bütün canlıların ayrı ayrı var oldukları / yaratıldıkları. burada evrim mi - yaratılış mı diye tartışmayacağımızdan dolayı farklı düşünenler fikirlerini asıklarlarsa sevinirim ...

o zaman örneğin bugün örneğin ıssız bir bataklıkta bir kurbağa nası ortaya çıkıyor , nası küçük küçük yavrular

önce balık gibi yüzüp kurbağa oluyor (çocukken çok uraşırdık) bu yaratılış mı sizce.

Orjinalden alıntı: dasdasq

quote:

o zaman örneğin bugün örneğin ıssız bir bataklıkta bir kurbağa nası ortaya çıkıyor , nası küçük küçük yavrular

önce balık gibi yüzüp kurbağa oluyor (çocukken çok uraşırdık) bu yaratılış mı sizce.

burada evrim ya da yaratılışı tartışmak istemiyorum. ama gerek yaratılış açısından gerekse evrim açısından bu durumun mutlaka bir açıklaması olması gerekir.

her bir otun, bir bitkinin, bir bakterinin, bir solucanın, bir karıncanın nerede ise tüm karaparçasında bulunması bütün bu canlıların 2 atadan meydana geldiği fikrine inandırmıyor beni.

mesela kutup ayısı ile boz ayının ortak bir anne babadan gelme fikri bile bana çok uzak.

hal böyle olunca sadece kendi habitatlarında yaşayabilecek özellikte olan canlıların ortak bir ata fikri bana biraz ters geliyor. (mesela sülfirik asitin içerisinde yaşayan bir balık türü vardı kaynak: planet earth / NTV )

bana göre her habitatın canlısı kendi ekosisteminde ayrı ayrı var oldu. kutup ayıları kutupta, boz ayılar asyada, aslan afrikada gibi

• Hıtaların durumu eskiden şimdiki gibi değildi. Dünya tarihinde kıtalar 2 kez birleşip ayrılmıştır. En son ayrılma da dinozorlar çağında gerçekleşmiştir.

Şimdi duruma bakalım. Timsahlar her kıtada bulunur. Çünkü kıtalar ayrılmadan önce de vardılar. Ufak tefek farklılıklarla her kıtada halen yaşıyorlar. Memeliler için durum farklı. Kıtalar ayrıldığında gelişmiş memeliler yoktu. Bu nedenle anakaradan uzun süre önce ayrılan avustralya ve Galapagos adalarındaki memeliler dünyanın diğer kesimlerinde bulunmaz. Keseli memeliler sadece Avustralyada bulunur. Her türün ayrı ayrı yaratıldığını varsayarsak keseli memelilerin neden sadece Avustralyada yaşadığına tam bir açıklık getirilemez.

Aynı şekilde Güney Amerika da ana kıtadan çok eskiden ayrılmış ve burada da yaşayan memelilerin eşi yoktu. Fakat daha sonrasında kuzey Amerika ile birleşmesi neticesinde kediler kıtaya geçerek dev tembel hayvan gibi bazı memelilerin soyunu kurutmuşlar. Kuzey Amerikanın da Avrupadan daha geç dönemde ayrıldığını hesaba katarsak Güney Amerika ile Afrika hayvan populasyonunun az da olsa benzeşmesi Kuzey Amerikadan olan geçişe bağlıdır kanımca.

Afrika, Güney Amerika ve Avustralyada uçamayan dev kuşların değişik türleri yaşıyor. Bu da bu kıtaların kuşların evriminin erken aşamalarında ayrıldığını gösdteriyor.

Son kıta ayrılması da bildiğim kadarı ile Hindistanın Afrikadan ayrılmasıdır. Bu da Afrika ile Güneydoğu Asyadaki hayvan populasyonunun çok benzeşmesini açıklar. Bence şu anki dünyadaki hayvan populasyonunun dağılımını kıta hareketleri tatmin edici şekilde açıklıyor.

• @target

kutup ayıları, penguenler vs hakkındaki düşüncelerin nelerdir ?

sadece sülfirik asit içinde yaşayan balıklar var (kaynak planet earth / NTV) ve buna benzer çok küçük ekosistemde yaşayacak canlılar söz konusu.

bütün bunlara baktığımızda ise canlıların ekosistemlerindeki radikal değişikliklere kısa sürede hatta uzun sürede bile uyum sağlayamayacağını düşünmek gerekir.

elimizde imkan olsa 1 000 adet de boz ayımız olsa acaba kaç yılda kutba adapte edebiliriz.

bana göre canlıların yaşam koşulları sınırlıdır ve ortam değişikliğine (sınırları haricinde) adapte olmaları imkansızdır.

hal böyle olunca her canlının kendi ekosisteminde varolma fikri bana daha makul ve mantıklı gelmektedir.
  • Kutup ayısının boz ayıdan pek farkı yoktur. Sadece görüntüsü ve yaşam biçimi biraz farklıdır. Bu bir adaptasyondur. Aksini iddia edemeyiz. Çünkü bunlar aynı tür içindedir. Aynı şey penguenlar için de geçerlidir. Tropik bölgelerde yaşayan penguenler ile kutup penguenleri aynı tür içindedir. Aradaki fark adaptasyon farkıdır. Bir boz ayının da kutup ayısına adaptasyonunun birkaç bin yılı geçeceğini de sanmam.

Aslında konu başlığı adaptasyon değil canlıların yeryüzüne yayılışı. Ben de ağırlıklı bu konuda yazdım. Ama yukarıda da yazdığım gibi her canlı kendi ekosistemi içinde varolması fikrini kabul edeceksek timsahların tüm kıtalarda varolmasına karşılık keseli memelilerin sadece Avustralyada yaşamasını izah etmek biraz zor.

Sülfirik asit içinde yaşayan balık duymadım ama bakteriler var. Canlının yapısı ne kadar basit ise adaptasyon kabiliyeti o kadar fazladır.

• quote:

Orjinalden alıntı: Target Human

Kutup ayısının boz ayıdan pek farkı yoktur. Sadece görüntüsü ve yaşam biçimi biraz farklıdır. Bu bir adaptasyondur. Aksini iddia edemeyiz. Çünkü bunlar aynı tür içindedir. Aynı şey penguenlar için de geçerlidir. Tropik bölgelerde yaşayan penguenler ile kutup penguenleri aynı tür içindedir. Aradaki fark adaptasyon farkıdır. Bir boz ayının da kutup ayısına adaptasyonunun birkaç bin yılı geçeceğini de sanmam.

boz ayıların - 60 dereceye nasıl adapte olacak acaba ?

tropikal penguenler de - 60 dereceye adapte olabilecekler midir acaba ? o zaman her canlı her ortama adapte olabilecek demektir ki bu ifade temel biyoloji mantığına aykırıdır. bu durumda denizde yaşayan balıkların derede yaşamaya da adapte olabileceği bir durum söz konusudur ki bu durum varsayımdan ileri gitmeyen sade bir düşüneden ibarettir.

quote:

Aslında konu başlığı adaptasyon değil canlıların yeryüzüne yayılışı. Ben de ağırlıklı bu konuda yazdım. Ama yukarıda da yazdığım gibi her canlı kendi ekosistemi içinde varolması fikrini kabul edeceksek timsahların tüm kıtalarda varolmasına karşılık keseli memelilerin sadece Avustralyada yaşamasını izah etmek biraz zor.

timsahların farklı türler halinde ayrı ayrı yerde varolmaları mantık ile çelişmez bence. eğer kutup ayısı ile bozayının farklı var olmasını kabul ettiğimizde ki öyle olmalıdır (ekvatorda yaşayan bir hayvanın kutuplara adaptasyonu imkansızdır) farklı tür timsahların da ayrı ayrı yerlerde ortaya çıkması mantıkla çelişmez.

quote:

Sülfirik asit içinde yaşayan balık duymadım ama bakteriler var. Canlının yapısı ne kadar basit ise adaptasyon kabiliyeti o kadar fazladır.

bu balıkları NTV nin belgeselinde izlemiştim ve şaşakaldım doğrusu.

bu arada hayvanların hareket kaabiliyetleri olması onları bir ölçüde dünyaya yaılmsını kolaylaştırmakta ancak bitkilerin yayılması ise biraz daha enteresan.

• Bence tam tersi bitkilerin yayılması daha kolay. Bitki tohumları kuşlar, böcekler veya rüzgar ile kısa sürede uzaklara gidebilir. Veya deniz yoluyla adadan adaya geçebilir. Bitkilerin avantajı tohumların yıllarca açılmadan canlılığını koruyabilmesidir.

Taktir edersiniz ki tropik penguenler-kutup penguenleri ve bozayılar-kutup ayıları... Bunlar aynı tür içindedirler. Bunların -60 dereceye adaptasyonları imkansız diyorsunuz ama gözümüzle görüyoruz ki adapte olmuşlar. Ayrıca ayıların şöyle bir özelliği var. Her ne hikmetse bunlar kuzey yarımküreye özgü canlılar ve kutup ayıları da sadece kuzey kutbunda bulunur. Antartikada kutup ayısı yoktur. Bu da şunu gösteriyor kutup ayıları soğuk iklime adapte olmuş bozayılardan gelmektedir. Bulundukları ekosistemde oluşsa idi Antartikada da kutup ayısı olmasını beklerdik. Antartika, kutup ayılarına kuzey kutbuna oranla çok daha geniş olanaklar sağlayabilecek bir kıta.

Zaten adaptasyon mekanizması, evrim teorisinin dayanaklarından biri ve yaratılış inancı tarafından da reddedilmeyen bir mekanizma. Yaradılış inancında tür kavramı, değişimin üst sınırı olarak kabul edilir. Bunu daha aşağılara çekmenin bir anlamı yok.

• quote:

Orjinalden alıntı: Target Human
    Zaten adaptasyon mekanizması, evrim teorisinin dayanaklarından biri ve yaratılış inancı tarafından da reddedilmeyen bir mekanizma. Yaradılış inancında tür kavramı, değişimin üst sınırı olarak kabul edilir. Bunu daha aşağılara çekmenin bir anlamı yok.

adaptasyon mekanizması belli sınırlar çerçevesinde kabul edilebilir. kutup ayısı ile boz ayının ortak bir atadan gelme düşüncesi (ne de olsa aynı tür) makul geldi.
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.