Şimdi Ara

NASA risk alıyor: Boeing'in ilk yolculuğu test değil gerçek bir görev olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    ABD'nin 2011 yılında uzay mekiği programını iptal etmesinden bu yana NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot gönderirken Rusya'nın Soyuz roketini ve Soyuz uzay kapsüllerini kullanıyor. Bu araçları kullanarak bir astronot koltuğuna 81 milyon dolar ödeyen NASA, Rusya'ya olan bağlılığını koparmak için Ticari Mürettebat Programı'nı başlatmıştı. Bu program kapsamında Beoing ve SpaceX şirketlerinin özel uzay araçlarını geliştirmesini isteyen kurum, astronotlarını bu araçlarla ISS'ye taşımak istiyor.


     

    Test uçuşu olmayacak 

    Programa uyum sağlamak için Boeing, Starliner isimli uzay aracını geliştirirken SpaceX ise Crew Dragon adlı aracı uzay yolculuğuna hazır hale getirmeye çalışıyor. Bu yıl Starliner ile ilk test uçuşunu tamamlamak isteyen NASA, uçuş programında yapılandırmaya gitti. Test uçuşu olduğu için normal misyonlara kıyasla daha kolay koşullarla karşılaşılması istenen uçuş adeta klasik bir ISS misyonu olarak yürütülecek. Normalde iki astronotun yer alacağı Starliner'ın iki haftalık bir yolculuk sonrasında ISS'ye varması hedefleniyordu. Yeni programa göre ise yolculuk altı aya kadar uzayacak ve araca bir personel daha eklenecek.


     

    Test uçuşu ile NASA'nın amacı araçların yörüngede güvenle hareket ettiğini görebilmekti ancak NASA'nın ''operasyona tamamen hazır'' uzay aracı ihtiyacı giderek arttığı için uçuş porgramında yapılandırmaya gitmiş olabileceği belirtiliyor. NASA, 2019 yılında da Soyuz roketini ve uzay kapsüllerini ISS'ye olan yolculuklarında kullanmaya devam edecek ancak 2019 sonbaharında yapılacak olan son uçuş ile NASA'nın sözleşmesi sona erdiği için bu tarihten sonra Rus yapımı uzay araçlarının kullanılması söz konusu değil. Yani Ticari Mürettebat Programı, 2019'dan sonra ISS'ye mürettebat taşımak için NASA'nın elindeki tek seçenek.


     

    Zamanla yarışıyor 

    Buna karşılık Hükümet Sorumluluk Ofisi tarafından yakın tarihte yapılan bir denetimde NASA acı bir gerçekle yüzleşmişti. SpaceX'in ve Boeing'in araçlarını inceleyen yetkililer iki şirketin de 2019'un sonuna ya da 2020'nin başına kadar operasyonlara tamamen hazır hale gelemeyeceğini dile getirmişti. NASA her iki şirketin de bu yıl test uçuşunu yapmasını istiyor. Başarılı bir test uçuşunun ardından araçların klasik ISS misyonlarına tamamen hazır olması için altı aylık bir süreç gerekebilir. Zamanın aleyhine işlediğinin farkında olan uzay ajansı, Boeing'in test uçuşunu klasik misyon uçuşuna dönüştürerek ISS'ye erişimde herhangi bir potansiyel eksikliği önceden fark etmeyi planlıyor.


     

    2014 yılında Boeing ile 4.2 milyar dolarlık SpaceX ile ise 2.6 milyar dolarlık sözleşme imzalayan NASA her iki şirketle de ikisi test uçuşu olmak üzere toplamda ISS'ye sekiz uçuş düzenlemesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Test uçuşunun tam operasyon uçuşuna dönüştürülmesi halinde sözleşmenin nasıl yorumlanacağı bilinmiyor ancak Boeing tarafından gelen ilk açıklamalar olumlu yönde. NASA'ya ek bir esneklik sağlamaları gerektiğini farkında olan şirket test uçuşunu yeniden yapılandırmaya hazır olduklarını bildirdi. 

     







  • Bu ne acele?

  • Risk budur!

  • Soğuk savaş tekrar mı başlıyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • acele işe şeytan karışır, columbia ve challenger kazaları nasa'nın protokolleri yok sayarak acele etmesi yüzünden olmuştu. yine benzer bi kaza olabilir acele edilirse.

  • emre1393 kullanıcısına yanıt
    challenger de ölenlerin hala sağ olduklarına dair videolar var youtubeda. Hangisi doğru hangisi yalan hepsi karışmış. Ha birde bi hocacık kendisinin düşürdüğünü iddia ediyordu. Bir dahakine önlem alsınlar.
  • emre1393 kullanıcısına yanıt
    challenger de ölenlerin hala sağ olduklarına dair videolar var youtubeda.
    https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjdzves4a3aAhViCpoKHfm5BdwQtwIIJzAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DS2g4pRg-Oa0&usg=AOvVaw0XCjdT86ASCNj2i-W1v7xc
    Hangisi doğru hangisi yalan hepsi karışmış. Ha birde bi hocacık kendisinin düşürdüğünü iddia ediyordu. Bir dahakine önlem alsınlar.





  • < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.