Şimdi Ara

Estonya, vatandaşlarına ücretsiz genetik test hizmeti sunacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Kanser veya kalıtsal kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların önceden tespit edilip gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan genetik testler, önümüzdeki yıllarda sağlık sisteminin değişilmez bir parçası haline gelebilir. Bu yolda önemli bir adım atan Estonya, vatandaşlarına ücretsiz genetik test hizmeti sunmaya hazırlanıyor.
     
    20 Mart'ta başlatılan bu ücretsiz genetik test girişimi sayesinde Estonya'da yaşayan insanların hastalık riskinin minimuma indirilmesi amaçlanıyor. 1.3 milyon nüfusa sahip ülkede ilk olarak 100 bin vatandaşa ücretsiz genetik testi yapılacak. Bu testlerden elde edilen veriler değerlendirildikten sonra vatandaşlara herhangi bir hastalık riski taşıyıp taşımadıkları konusunda bilgi verilecek.
     
    İlk aşamada genetik testin sonuçları aile hekimlerine gönderilecek. Böylece doktorlar, vatandaşlara test sonuçlarının ne ifade ettiğini ve ne gibi önlemler alınması gerektiğini doğru bir şekilde aktarabilecek. Bu girişime öncülük eden Tartu Üniversitesi tarafından yayınlanan açıklamada, ücretsiz genetik testinin zamanla ülkedeki tüm vatandaşlara sunulacağı belirtildi.
     
    Vatandaşlarına genetik testi hizmeti sunan tek ülke Estonya değil. Birleşik Krallık'ta da Ulusal Sağlık Hizmeti programı kapsamında vatandaşlara genetik test hizmeti sunuluyor. Ne var ki Estonya'nın aksine Birleşik Krallık'taki vatandaşların bu test için laboratuvar ücreti ödemesi gerekiyor. Ayrıca Birleşik Krallık'ta bu testler, hastalık riskinin minimuma indirilmesi için değil doktorların hastalıkları teşhis edebilmesi için kullanılıyor.
     
    Estonya'nın vatandaşlarına ücretsiz genetik test hizmeti sunan ilk ülke olması pek de şaşırtıcı olmadı. Zira Estonya; sağlıktan ekonomiye, ulaşımdan iletişime birçok alanda yeniliğe öncülük eden ülkelerin başında geliyor. Sağlık hizmetlerini iyileştirmek ve araştırmaları hızlandırmak için ilk biyo-bankasını 2000 yılında kuran ülke, aynı zamanda internet üzerinden seçim düzenleyen ilk ülke olması ve ulusal bir kripto para üzerinde çalışması ile de adından söz ettirmeyi başarmıştı.
     
    Estonya'ta uygulamaya konan bu genetik test programının benzerlerini yakında diğer ülkelerde de görebiliriz. İzlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülke, sağlık hizmetlerini geliştirmek için genetik testleri kullanan bir sisteme geçmeyi planlıyor.







  • Bize de ücretsiz vergi sunuluyor, kıskandılar tabi.

  • Bizde işsizden,öğrenciden hava parası gss alalım

  • Samaritan

  • İzmiri geçtim Buca kadar ülke, sıkıyorsa bu uygulamayı Türkiyede yapsınlar :)

  • E adamların ülke küçük, haliyle değerli kaynak yok. Hal böyle olunca tabi seçimi internettende yapar, rahatlık refahta olur. Zira iç işlerine karışacak bir abd si bir israili yok, gizlice milletvekillerini hatta geleceğin başbakanlarını yerleştirecek, yetiştirecek bir abd si ingilteresi vs yok. E kendi hallerine bırakılınca da tabi refah olur.

  • Bizde gss var mis gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar estonya genom projesi yapıyor işte ne güzel. Popülasyon da az. Herkese uygula geç Proje de çıkar her türlü.

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Suriyelilerini ve afganlarını unutmuşsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tıbbi bilgisi olmayan insanlar burada yok Estonya küçük yapar yok bize ABD İsrail İngiltere karışıyor o yüzden yapılmıyor gibi şeyler söylenmiş bir de hiç alakasız GSS den bahsedilmiş

    Lütfen bilmediğiniz şeyler hakkında atıp tutmayın

    Bu gibi çalışmalar yıllardır yapılıyor.Bir çok ülke de risk grubu insanların genetik analizi yapılır buna göre bilgilendirilir Bu ülkelere Türkiye de dahil gittiğiniz her üniversite hastanesinde bir Genetik araştırma merkezi vardır ve özel bir sistem değildir risk grubunda ki insanlara doktor tarafından yapılması tavsiye edilir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oguz_Cole

    Bize de ücretsiz vergi sunuluyor, kıskandılar tabi.
    1.3 milyon nüfusa sahip ülkede ilk olarak 100 bin vatandaşa ücretsiz genetik testi yapılacak.
  • Ücretsiz hizmet mi? Tövbe haşa...bizim başımızdakiler duymasın :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.