Şimdi Ara

Bakteriler antibiyotiklere karşı artık çok daha dirençli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Antibiyotikler, 1900'lü yılların başından beri insanlığın bakterilerle olan mücadelesinde en güçlü silahlardan biri oldu ancak yakın bir tarihte antibiyotik kullanımı artık işe yaramayabilir. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çok sayıda kurum ve uzman ''antibiyotik direnci'' meselesini birkaç yıldır dile getiriyor ve bu konunun, uzun vadede, insanlık için endişe verici olduğunu belirtiyordu. Yapılan son araştırmalar ise antibiyotik direnci krizinin sanıldığı kadar uzak olmadığını gösteriyor.
     
     

    Kriz seviyesinde 

    Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, hayvancılık sektöründe kullanılan antibiyotiklerin yayılması ve antibiyotiklerin korunaklı saklanmaması gibi sebeplerle ortaya çıkan antibiyotik direnci, kısaca bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç göstermesi ve kullanılan antibiyotiklerin söz konusu bakterilerde işe yaramaması anlamına geliyor. Antibiyotik kullanımının artık yetersiz kalabildiğini belirten Birleşmiş Milletler 2016 yılında antibiyotik direncinin tıpkı Ebola ve HIV virüsü gibi bir ''sağlık krizi'' haline geldiğini duyurmuştu.
     
     
    ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri(CDC)'nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı rapor ise antibiyotik direncinin halihazırda çok tehlikeli boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yıl ABD genelinde antibiyotik direnci üzerine araştırmalar yapan CDC, iki milyon vatandaşın antibiyotiklere dirençli bakterileri taşıdığını ve geçtiğimiz yıl 23 bin kişinin bu bakteriler yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti. 
     
     

    Kabus bakteriler ortaya çıktı 

    Araştırma kapsamında idrar yolu enfeksiyonları ve kan dolaşımı enfeksiyonları gibi çeşitli enfeksiyonlara sahip 221 hastanın vücudunda ''olağan dışı direnç gösteren'' bakterilerle karşılaşıldığını açıklayan CDC,  bu bakterilerin nadir görülen bir direnç genine sahip olduğunun altını çizdi. Bu bakterilerin mevcut ve geliştirilmekte olan antibiyotiklerin neredeyse tamamına direnç gösterdiğini vurgulayan kurum, söz konusu bakterileri ''kabus bakteri'' olarak nitelendiriyor. CDC, bu bakterilerin tam olarak tedavisinin neredeyse imkansız olduğunu raporunda ifade ederken antibiyotik direncinin modern sağlık ve tıp için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu da ekliyor.
     
     
    CDC'nin raporu bu verilerle de sınırlı değil. 221 hastada keşfedilen kabus bakterileri test için laboratuvara gönderen yetkililer her dört bakterinin birinde ''direnci diğer bakterilere yaymayı sağlayan özel bir gen'' olduğunu tespit etti. Ayrıca kabus bakterilerin tespit edildiği sağlık kurumlarında kontrolden geçirilen her on kişiden birinde en az bir adet dirençli bakteriye rastlandı. Yani bakterilerdeki direnç mekanizması sanıldığından çok daha hızlı bir şekilde yayılıyor. Böylece hem antibiyotiklere direnç gösteren bakterilerin çeşidi hem de bu bakterileri taşıyan kişi sayısı kolay bir şekilde artıyor.
     
     
    CDC'den Müdür Yardımcısı Anne Schuchat, ''Antibiyotik direncini yavaşlatmak için olabildiğince hızlı hareket etmeliyiz, bazı mikroplar bizi geride bıraktı.'' ifadelerini kullanırken pek çok araştırmacının aksine daha güçlü antibiyotikler geliştirmek yerine bakteri tespit çalışmalarına ve antibiyotik kullanımına odaklandıklarını belirtti. 
     
     

    Standartlar artırılmalı  

    Ülkedeki tüm sağlık kuruluşlarında laboratuvarlarda hangi bakterilerin incelendiğinden emin olunması gerektiğini kaydeden CDC ayrıca sağlık tesislerinde enfeksiyon kontrollerinin daha yüksek standartlarda gerçekleştirilmesini istiyor. Olağan dışı direnç gösteren bir bakteriyle karşılaşıldığında ne yapılması gerektiğine dair rehber hazırlayan kurum antibiyotiklerin doğru kullanımıyla ilgili de ülke genelinde çeşitli çalışmalara yürütecek. 







  • Ahahahaha ne kadar da yanlışsın👏

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3 haftadır hastayım.Burnum akıyor, öksürüyorum.Ateşim de çıktı bir ara.Fakat hiç ilaç almadım.Kendiliğinden iyileşmesini bekliyorum.Mecbur kalmadığım müddetçe de ilaç almam.Maalesef toplumun geneli daha ilk günden ilaca sarıldığı için bu sonuç kaçınılmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kral, 3 hafta biraz abartı olmuş. Artık bir ilaç al da kurtul.
  • Sıkıntı yok, yeni dağ esintili antibiyotik adıyla yenilenmiş paketleriyle satmaya başlarlar. :-)

  • Bence bakteri direncini Türkiye deki insanlar üzerinde ölçmeleri lazım. Ne olsa yediğimiz içtiğimiz herşey topraktan yapay ve zehir dolu.

  • Bakteriler adamdır

  • quote:

    Orijinalden alıntı: V4LKyR

    Kral, 3 hafta biraz abartı olmuş. Artık bir ilaç al da kurtul.

    İlk hafta kötüydü ama %90 atlattım.Ufak tefek belirtiler kaldı.Sıkıntı çıkarmadığı için umursamıyom.Genel bir salgın var heralde.Özellikle çocuğu olanlar dikkat etsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Antibiyotik kullanımında lideriz.

  • Maalesef ülkemizdeki doktorların çoğu da bilinçsiz, deneyimsiz, ahlaksız ve paragöz. Özellikle ahlaksızlık ve paragözlülük birleşince çok fena oluyor. Bunlara da zemin hazırlayan cahil bir toplumumuz var zaten. Bugüne kadar medikal sektörün baya içinde olduğum için sayamayacağım kadar fazla şeyi gördüm, yaşadım ve duydum. Hani bilseniz öleyim ama hastaneye gitmeyeyim dersiniz o derece. Milyon tane arasından minik 1 adet örnek vereyim, özel muayenehanesine gelen hastasına İstanbul'dan getirmiş olduğum endoskopiyi sadece test etmek amacıyla ve muhtemelen dezenfekte bile etmeden sokan doktor. Eh haliyle doktorun muhtemelen uzun süreli müşterisi, pardon hastası olan kadınlar ise eh doktor bey istiyorsa doğrudur yaptıralım demesi. İş sonrası benim şaşırmış bakışımı gören doktorun 250 lira yerine 150tl alması. Sonra cihazı da almaması :D(bu en masumu)
  • Simplify kullanıcısına yanıt
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A29ZB63_47 -- 3 Ekim 2021; 13:28:49 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mezar35

    İlaç lobisİ iyi çalışıyor. Bir süre dirençli muhabbeti döner sonra yeni antibiyotikler piyasaya sürülür.

    İnsanlara ahmak gibi davranıyorlar. Bilinçsiz antibiyotik tüketmeyin falan filan. Burnum akıyor ciddi bir durum var mı yok mu diye doktora gidiyorum ufak bir nezle diyor antibiyotik veriyor. Bu hastalar anasının karnında antibiyotik isterim diye doğmadı böyle "ALIŞTIRILDI."


    Ilac lobisi falan hikaye dostum her yıl düzenli boğaz ağrısı çekerim önceden 2 günde geçen hastalığım artık geçmez oldu doktor antibiyotik verir düzenli kullanmama rağmen geçmez oldu son 2 yıldır... Penisilin tarzı iğne ile ancak iyileşiyorum... ilaç lobisi diyorsunuzda artık dünya sağlık konusunda gözünü açtı... Bence bu direnç olayı Türkiye de çok fazla var...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • En son antibiyotik kullanali rahat 2 yil olmustur. Mumkun oldugunca yatip istirat edip oyle atlatiyorum.

  • Antibiyotik çok gerekmedikçe kullanımamalı gerçekten.
    İnsanlar gerçekten cahil.
    Adam grip olmuş antibiyotik içiyor.
    "Grip" bir virüs türüdür antibiyotik etki etmez diyince inanmıyorlar.
    Bu cahil insanlar yüzünden daha güçlü bakteriler türüyor ve bize bulaşıyor.
    Yani aptallar ve cahiller yüzünden dünya yeni bir tehtid ile karşı karşıya.

  • Bugün de suçu başkasına atarak rahatladık çok şükür.
    Cumhuriyet savcısının doktoru arayıp 'falancaya antibiyotik yazmamışsın' diye azarladığını, hastanın başhekime şikayeti sonucu başhekimin doktoru arayıp 'derhal hastanın istediği ilacı yazacaksın' dediğini bilirim. Vatandaş ne istediyse devlet onu verdi, yani hiiiç suçu şuna buna yüklemeyin biz kaşındık.
  • doğal olmayan yollardan besleniyoruz ve sonucunda doğal olmayan yollardan tedavi oluyoruz bir yerde patlak verecek illaki.
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Sırf o endoskopiyi dezenfekte etmediği için hastatadan hastaya helicobakteri geçiyor mide bakterisi işte cahiller

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Ne desin, çattık yine bir cahile mi desin! Endoskop sterilize edilmez, üç kuruşluk 'bilinçsiz' aklınızla doktora akıl vermeye kalkıyorsunuz. Sonra adam doğruyu söylesin de belasını görsün, değil mi? Ah bu herşeyi kendinden bilenler, ah! Ananızın karnında gördünüz zaten o dersleri, ordinaryus profesörlerim benim.
  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Endoskop sterilizasyon suyuna yatırılır. Babam endoskop tamiri konusunda Türkiye'deki 5 insandan birisidir. Şimdi eğittikleriyle beraber 12 falan oldular. Siz nordinaryus profesörsünüz bilmem ya da hekim misiniz bilmem ama hekimlerin çoğu namussuz. Bu verdiğim örnek en en basitiydi. Göte giren kolonoskopide diş izi mi dersiniz daha neler neler. Ha siz ordinaryus olarak kolonoskopiyle gastro da yaparsınız o başka. Normali yapılmaz. Benim uzmanlığım değil, ben yazılımcıyım, ama babam bu işin uzmanıdır, bilir kişisidir. Hatta çoğu doktora hemşireye endoskopu kullanmayı öğreten insandır. Hem bilmeyip hem de bilinçsiz falan diye laf atmakta iyice trajik olmuş.
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Siz yazılımcı kalın, korkarım bu kafayla o mesleği de katlediyorsunuzdur. İnsan olmayan eğitimine binaen bu kadar boş boğaz konuşmadan önce durup düşünür, içindeki fesatlıkları ortaya kusmadan evvel kendini sorgular.

    Ayrıca sterilizasyon suyu değil o canım, dezenfeksiyon suyu. İstanbul'dan getireceğin kadar değerli aygıtlar da sterilize edilmez. Doktor senin getirdiğin düz endoskoplara mı kaldı? Görüntülülerde durum böyle...

    İşin komiği de maalesef, antibiyotik direnci gibi dirençli bakterilerin önünü açan antibiyotik kullanımına karşı editör arkadaşımızın, "Haberde geçen antibiyotik kullanımının sınırlandırılmasına odaklanacağız" demek istemişlerdir diyecek bilgi birikiminde olmadığından ve sizin böyle batıl inanmışlıklarla herşeyi bildiğinizi dosta düşmana ispatlama çabanızdan dolayı bu devran böyle sürüp gider...




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.