Şimdi Ara

Facebook'a ara vermek stresi azaltıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
418
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  •  
    Cambridge Analytica şirketinin karıştığı veri skandalının ardından dünya genelinde kullanıcılar Facebook hesaplarını silmeye başlamış durumda. #DeleteFacebook akımı ile kullanıcılar hesaplarını silip hem şirkete ders vermeyi hem de verilerini korumayı amaçlıyor. Avustralya'daki bilim insanlarının yaptığı araştırma ise Facebook'u silmenin, verileri korumanın yanında başka faydalar da sağlayabildiğini tespit etti.


     

    Facebook'u bırakanın stresi azaldı 

    Avustralya Katolik Üniversitesi ve Queensland Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Facebook'u silmenin insanların stres ve mutluluk seviyelerinde ne gibi değişimlere yol açtığını araştırdı. Araştırmada Facebook'u aktif olarak kullanan kişilerden oluşan 138 katılımcı iki grup şeklinde ele alındı. Araştırmanın başında tükürük örnekleri veren katılımcılardan yarısı Facebook ve diğer sosyal medya platformlarını her zamanki gibi kullanmaya devam ederken diğer katılımcıların Facebook'u kullanması engellendi. Deney sürecinin ardından katılımcıların tükürük örnekleri yeniden alınıp deney öncesi verilerle karşılaştırıldı.


     

    Araştırmanın liderlerinden Psikolog Eric Vanman'ın açıklamalarına göre beş gün boyunca Facebook'a ara veren kişilerde, stres hormonu olarak da bilinen ve stres zamanında böbrek üstü bezler tarafından salgılanan kortizol hormonunun seviyesinde ciddi bir azalma gözlemlendi. Yani Facebook'a ara veren kişilerdeki stres seviyesi azaldı. Araştırmadaki en ilginç nokta ise katılımcıların ifadeleri oldu. Facebook'a ara verip fizyolojik olarak rahatlayan kişiler daha az ''iyi hissettiklerini'' bildirdi. Stres seviyesinin azalmasına karşılık Facebook'a ara vermek katılımcılara mutluluk getirmedi.


     

    Sosyal kopukluk yaşadılar 

    Araştırmadaki bir diğer ilginç nokta ise beşinci günden sonra kişilerdeki değişiklikler oldu. Beş gün boyunca Facebook kullanmayan katılımcılarda beşinci günün ardından mutluluk seviyesinin azaldığı tespit edildi. Eric Vanman'a göre Facebook kullanmayıp arkadaşlarından kopan katılımcılar ortaya çıkan sosyal kopukluk nedeniyle hayatlarında ciddi bir boşluk hissetti ve mutluluk seviyeleri düştü. Buna karşılık Vanman, kişilerin o esnada stres seviyelerinin azaldığını bilmediklerini bu nedenle mevcut durumdan şikayetçi olduklarını düşünüyor.


     

    Araştırma sonuçlarına benzer durumları kendisinin de tecrübe ettiğini bildiren Vanman, birkaç gün veya bir hafta boyunca Facebook kullanmamanın fizyolojik açıdan iyi olduğunu ve bu mola süresinin ardından yeniden Facebook kullanmanın kişileri mutlu hissettireceğini belirtiyor. 








  • Değil sadece tek bir sosyal medya platform, genel olarak bu bütünden internet veya teknolojik araçlardan uzaklaşıp doğaya yakınlaşmak stresi belirgin bir şekilde azaltıyor.

  • Bu ülkede geçerli değil. Her an bir macera içinde bulabiliyor insan kendini şansa yaşıyoruz zaten.

  • bıraktım kullamayı. kafam 10 numra olldu vallahi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thesix

    Bu ülkede geçerli değil. Her an bir macera içinde bulabiliyor insan kendini şansa yaşıyoruz zaten.

    İşte senin gibi sürekli bu yazıyı yazan insanlar asla mutlu olamıyor. Şu haberde bile bu mesajı yazacak ne buldun inanılmaz merak ediyorum kafanızı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 yıl önce sildim, kafam rahat. 1 kere bile ihtiyacım olmadı.

  • bu gözler neler gördü neler
    benim bir tek hesabım var o da sahte hesap oyunlar üyelikler için açtığım ismi sahte resimi çiçek böcek , onun dışında hiç açmadım hesap.
    lakin eşten dosttan gördüklerim bana yetti. bir birlerine mesaj atıyorlardı resimimi beğen bana mesaj at şunu şikayet et vs.
    gruplaşmalar vardı bi grup her gördüğünü beğenen bir gurup sadece kendi resimlerini beğenenleri beğenen vs.
    bir laf söylemeye kalksan herkesten azar işitiyordun çünkü hepsi bunu yapıyordu bir şekilde.
  • Sinirini bilince insan tamamdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sosyal medya aynen uyuşturucu gibi oldu. Özellikle bu cahil topluluklar için ki kendileri internetin %90'nını oluşturuyor.

    Ama geri kalan kısımlar için özellikle Facebook grupları epey işe yarıyor. Bilgi paylaşma, yardımlaşma, etkinlik düzenleme vs. gayet iyi iş görüyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.