Şimdi Ara

ABD yönetimi ve Microsoft arasındaki 5 yıllık dava sona eriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Bundan yaklaşık 5 yıl önce ABD'deki yetkili makamlar, uyuşturucu kaçakçılığı hakkında soruşturma yürütürken Microsoft'un depoladığı bazı mailleri kendileriyle paylaşmasını istemişti. Kaçakçılık faaliyetlerinin aydınlatılması için önemli olduğu belirten bu talebe karşılık Microsoft, bu verileri İrlanda'da bulunan bir sunucuda sakladığını ve verileri paylaşmanın uluslararası anlaşmaları ve kullanıcı gizliliğini ihlal edeceğini ileri sürerek talebi reddetmişti. Microsoft ayrıca yurt dışında depolanan verilerin paylaşılmasına ilişkin bir düzenleme bulunmadığını da eklemişti.


     

    Artık ihtiyaç duyulmuyor 

    Microsoft'un direnmesinin ardından Adalet Bakanlığı şirkete dava açarken Microsoft da ABD yönetimine karşı dava açmış ve 5 yıllık hukuki süreç başlamıştı. Halihazırda Yüksek Mahkeme(Supreme Court)'de görülmekte olan dava için Trump yönetimi önemli bir karar aldı. Geçtiğimiz günlerde CLOUD yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte artık Microsoft'a yönelik hukuki sürece ihtiyaç duyulmadığını açıklayan yetkililer davanın sonlandırılmasını istiyor.


     

    CLOUD yasası yürürlüğe girene kadar Microsoft ve ABD yönetimi arasındaki veri mücadelesi 1986 yılında onaylanan Elektronik İletişim Gizlilik Yasası üzerinden yürütülüyordu. Bu yasada da dönemin politik ve teknolojik şartlarına uygun olarak yurt dışında depolanan verilerin paylaşılmasıyla ilgili yeterli düzenlemeler bulunmuyordu. Bu nedenle herhangi bir dava ya da soruşturma talebiyle bir şirketin yurt dışında depoladığı verilere erişmek için verilerin depolandığı ülkeyle yasal yardım anlaşmaları imzalamak ve veri paylaşımını da bu anlaşma kapsamında ele almak gerekiyordu.


     

    CLOUD yasası ise Kongre'nin onayına ihtiyaç duyulan yasal yardım anlaşmaları yerine herhangi bir yürütme organının doğrudan verilerin depolandığı ülkeyle iletişime geçerek verilere ulaşmasına olanak sağlıyor. Torba bütçe tasarısının içinde yer alan ve 23 Mart tarihinde yürürlüğe giren yasa ile acil durumlarda(suçluları yakalamak için) verilere çok daha kolay ulaşılabileceği belirtiliyor.


     

    Microsoft da destek verdi 

    Gizlilik savunucularının şiddetle eleştirdiği yasaya Apple, Google ve Facebook ile birlikte Microsoft da destek vermişti. 40 ülkede 100'ün üstünde veri merkezine sahip olan ve ABD toprakları dışında depolanan verileri talep eden emre karşı çıkan ilk Amerikan şirketi olan Microsoft'un Başkanı Brad Smith, yeni yasanın ''gizlilik ve insan hakları için'' uygun korumalar sağladığını belirtmişti.  








  • kafam karıştı

    facebook veri paylaşıyor diye suçlu. Microsoft paylaşmıyor diye suçlu. birisi seçimler için deniyor diğeri uyuşturucu kaçakçıları için ama bunu kim belirleyecek? Microsoft tan da yine seçimler için isterlerse ? facebook tan da uyuşturucu kaçakçılığı için istedik derlerse? bunun bir standardı yok mu ?

    Microsoft sözleşmesinde bilgileri gizli tutacağının sözünü verip bunun arkasında duruyor diye suçlanıyor gibi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.