Şimdi Ara

Facebook 5 gün içinde 50 milyar dolar kaybetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Geçtiğimiz hafta cuma günü, İngiltere merkezli veri analiz şirketi Cambridge Analytica şirketinden veri analisti Christopher Wylie, 2015 yılında Facebook'taki 50 milyon kullanıcının verilerini, kullanıcılardan izinsiz kullandıklarını açıklamıştı. Wylie'nin, Facebook'un bu olaydan haberdar olduğunu ancak bu konuyu kimseyle paylaşmadığını da vurgulamasıyla birlikte gözler şirkete çevrilirken Facebook bir anda veri ihlalinin baş sorumlusu haline gelmişti. Kullanıcıların verilerini paylaşan ve bu konuda kullanıcılara bildirimde bulunmayan Facebook'un yakın tarihte ciddi bir hukuki süreçle karşılaşması bekleniyor ancak bütün bu olaylar şirketi şimdiden ekonomik olarak etkilemiş durumda.


     

    50 milyar dolarlık kayıp 

    Veri ihlalinin duyurulduğu cuma günü Facebook'un hisse değeri 185$, piyasa değeri ise 538 milyar dolar civarındaydı. Borsaların kapanmasından sonra ortaya çıkan haberlerin şirkete olan asıl etkisi pazartesi günü borsaların çalışmaya başlamasıyla kendisini gösterdi. Pazartesi günü hisse değeri 176$'a gerileyen şirketteki düşüş bununla da sınırlı kalmadı ve dün Facebook'un hisse değeri 163$'ı gördü. Bu yüzde 10'luk düşüş şirket tarihinde, 48 saat içinde meydana gelen en büyük değer kaybını oluşturuyor. Hisselerin değer kaybetmesiyle birlikte şirketin piyasa değeri de 488 milyar dolara geriledi ve şirket 5 gün içinde 50 milyar dolar kaybetmiş oldu.


     

    Tabi bu değer kaybı şirketi etkilediği kadar Facebook hisselerini elinde tutan yatırımcıları da etkiledi. Facebook'un şirket politikaları hakkında ''yanlış ve yanıltıcı ifadelerde bulunduğunu'' belirten ve şirket 50 milyon kullanıcıya ait veriyi ihlal ettiğini dile getiren bir grup yatırımcı Facebook'a dava açtı. Uğradıkları mali kaybın sorumlusunun Facebook olduğunu ileri süren yatırımcılar yanlış bilgilendirme yüzünden kaybettikleri paralarının kendilerine iade edilmesini talep ediyor.


     

    Resmi soruşturma henüz başlamadı 

    Olayın ekonomik boyutu Facebook için oldukça yıpratıcı olsa da ilerleyen günlerde başlaması beklenen hukuki sürecin çok daha zorlu geçmesi bekleniyor. Facebook'un yaptığı açıklamaya göre şirket hakkında henüz resmi bir soruşturma başlatılmış değil ancak Federal Ticaret Komisyonu(FTC)'nda görev alan kişilere göre Facebook'un verileri Cambridge Analytica'ya vermesi, FTC'nin 2011 yılında onayladığı ve kişilerin verilerini koruyan kararnameye aykırı olabilir. Böyle bir durumda şirket ihlal başına 40.000$'a varan para cezalarıyla karşı karşıya gelebilir. 








  • Birileri yine birilerine mesajı verdi ama biz anlamadık. Hadi hayırlısı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • birileri facebook'un fişini çekti galiba

  • çok üzüldüm

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Batabilir. Hiç umrumda olmaz. Hayatımda da en ufak şey değişmez. Hatta pgl dota maçlarında twitch e youtube a döner işime gelir :))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ardicli2000 -- 21 Mart 2018; 17:05:29 >
  • hahaha millet gene batıyo ediyo diyolar :D
    .
    olm NSA sıkandallarını görmedinizmi siz bitersiniz bu face bitmez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dere.beyi -- 21 Mart 2018; 20:45:40 >
  • Keşke batsa. Facebook kadar gereksiz başka bir firma yok.

  • 538 Milyar dolar piyasa değeri ile kimse batmasına izin vermez böyle şirketlerin. Hele bir de birbirine bağlı şirketler söz konusu iken.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.