Şimdi Ara

AFAD'dan deprem sorgulama sistemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye deprem haritası, dün güncellenerek Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Risk faktörlerini belirlemek için kullanılan 1. , 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı. Vatandaşlar bu sayede yaşadıkları bölgenin deprem risk faktörünü öğrenebiliyor. 
     
    Elektronik ortama taşınan deprem haritasıyla birlikte mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapabilmek mümkün. Şimdilik test aşamasında olan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” aracılığıyla bulunduğunuz bölgenin koordinatlarını sisteme girerek o yerin deprem riskini öğrenebilirsiniz. 
     

    AFAD deprem tehlike haritası sorgulama sistemi 

     
     
     
    Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan sistem sabah saatlerinden beri geçici olarak hizmet veremese de Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması'nı kullanabilmek için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “raporlama” butonuna tıklamak yeterli. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riskini öğrenebilirsiniz.
     
    Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğini de güncelleyen AFAD, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelikle birlikte yüksek binaları yakından izleyecek. AFAD, gerekli gördüğü durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara “ivme kayıtçıları” yerleştirebilecek. Yüksekliği 105 metre ve daha fazla olan binalara, “Yapı Sağlığı İzleme Sistemi” kurulması zorunlu hale getirilecek. Gerçek zamanlı kayıt yapacak izleme sisteminin bakımından ve korunmasından yapı sahipleri sorumlu olacak.
     

    Birkaç ilin deprem risklerinde değişikliğe gidildi 

     
     
     
    İç Anadolu Bölgesi’nde 22 yıl önceki haritada koyu kırmızı ile gösterilen Kırşehir, Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renk ile işaretlendi. Karadeniz bölgesinde ise Bartın eski haritada koyu kırmızı renkte yer alırken, yeni haritada turuncu renkte gösterildi. Yenilenen deprem haritasına göre, Ankara’da da deprem riski düşürüldü.







  • Sabah açılamıyordu, şimdi tekrar deneyeyim dedim haberlere göz gezdirip de okuduğum kısmında görünce, geçici olarak hizmet dışı demekte. Şaka gibi, bunu da mı çökerttik ne oldu?

    "Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması geçici süre için hizmet verememektedir."

  • Şimdiye kadar yaşanan ölümlü büyük depremler aşağıdaki iller ve o tarihlerde oldu.
    1939 Erzincan,1942 Tokat,1943 Samsun, 1944 Bolu,Buraya kadar sıralı depremler oldu. 12 yıl sonra 1966 Muş ,9 yıl sonra 1975 Diyarbakır,1 yıl sonra 1976 Van,bilinen en uzun ara 23 yıl sonra 1999 Kocaeli, yine 12 yıl sonra 2011 Van depremi oldu.7 yıllık bir ara gerçekleşti 2 yıl ya da 5 yıl içinde yine büyük bir deprem olması ve bu depremin sıralı olması ihtimali de çok yüksek. Yani en fazla 3 yıl ara ile tekrar büyük bir tane tetikleyecek, Umalım da 23 yıl sürmesin en şiddetli depremi ve en çok ölümü 1999 da gördük.

    En riskli bölgeler bu deprem bölgelerini içine alan kısımlardır. Ve %90 ihtimalle yine depremin yeri aşağıdaki kırmızı bölge içerisinden olacaktır. En güvenli bölgeler Mersin ve çevresi geri kalan tüm iller deprem kuşağı riski altındalar ancak genel olarak ufak çaplı depremler görüldü o bölgelerde.
    AFAD'dan deprem sorgulama sistemi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 21 Mart 2018; 1:36:49 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.