Şimdi Ara

Stephan Hawking'in son çalışması ortaya çıktı: Diğer evrenlerin keşfine katkı sağlayabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    21. yüzyılın en önemli bilim insanlarından olan ünlü teorik fizikçi Stephan Hawking 14 Mart tarihinde hayatını kaybetti ancak Hawking'in, ölümünden sadece iki hafta önce tamamladığı ve henüz yayımlanmayan çalışması 21. yüzyılın en önemli bilimsel keşiflerinden birine zemin hazırlayabilir. Times gazetesinin ulaştığı “A Smooth Exit from Eternal Inflation” başlığını taşıyan makale, Hawking'in en önemli bilimsel mirası haline gelebilir.


     

    Geçmiş çalışmalarındaki sorunu çözmeyi hedefledi

    Söz konusu makale Stephan Hawking'in temellerini 1983 yılında attığı ve o dönemden beri üzerinde çalıştığı evrenin büyük patlama(Big Bang) ile nasıl ortaya çıktığını açıklayan bir sorunu çözmeyi amaçlıyor. Çalışmasında çoklu evren teorisini bir adım daha ileri taşıyan Hawking, bir uzay aracının paralel bir evrenin varlığına dair kanıt toplamak için ihtiyaç duyacağı matematiksel hesaplamaları makalede sunmuş durumda. Makaleyi Hawking'le birlikte kaleme alan Thomas Hertog'un açıklamalarına göre ikilinin hedefi çoklu evren fikrini ''test edilebilir bir bilimsel çerçeveye'' dönüştürmekti.


     

    Hawking'in daha önceki hesaplamalarına göre evren ufak bir noktadan, bugün içinde yaşadığımız şeyin bir prototipine doğru süreç içinde genişledi ancak bu teori her biri kendi evrenini yaratan sonsuz sayıda büyük patlamayı öngörüyor. Sonsuz sayıda büyük patlama ve bu patlamaların meydana getirdiği sonsuz sayıda evren düşüncesi ise ölçüm yapmanın imkansız olmasında ötürü bilim insanlarını paradoksa götürüyor.


     

    Diğer evrenlere ait kanıtlar bulunabilir 

    Durham Üniversitesi'nde kozmoloji profesörü Carlos Frenk, Hawking'in son çalışmasının önemini şöyle açıklıyor: Hawking'in makalesindeki ilginç fikre göre evrenimize nüfuz eden arka plan radyasyonu ile diğer evrenlere ulaşmamız mümkün. Bir evrene ait delillerin, evrenin başlangıcına uzanan arka plan radyasyonu ile tespit edilebileceğini belirten Hawking, ayrıca bu radyasyonun uygun sensörler ile donatılmış bir uzay aracı ile de tespit edilebilir olduğunu vurguluyor. Frenk'e göre bu fikirler diğer evrenlerin varlığına dair kanıt bulmak için nefes kesici bir umut sunuyor.


     

    Hawking'in ölümünden iki hafta önce tamamlandığı açıklanan makale şu sıralar önde gelen bir bilimsel dergi tarafından gözden geçiriliyor. Derginin de makaleyi onaylayıp yayınlaması halinde ise Hawking'in Nobel Ödülü'nü kıl payıyla kaçırmış olabileceği belirtiliyor.  Profesör Thomas Hertog ve Profesör Carlos Frenk'in yanı sıra pek çok bilim insanın makaledeki bulguların kabul görmesi halinde Hawking'in Nobel Ödülü'nü almaya hak kazanacağını düşünüyor. 


     

    Sayısız ödül ve nişan almasına karşılık pek çok kez Nobel Ödülü'ne aday gösterilse de ömrü boyunca Nobel Ödülü'nü almaya hak kazanamayan Hawking'in son bilimsel eseri insanoğlunun uzayı anlamlandırmasına ve diğer evrenleri keşfetmesine yardımcı olabilir. 








  • Biz burda papaz eriğini imam eriğine çevirip toplum için faydalı bir şey yapmaya çalışıyoruz adamın yaptığına bak yahu...

  • nefesim kesildi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gerek makro evrende karanlik enerji ve karanlik madde ile, gerek mikro boyutta quantum evreninde parcaciklarin garip aciklanamaz davranislariyla ve hatta elektromagnetik teoride simetride eksik kalan kisimlarla, gercegin buyuk kisminin bizim evrenimizin, boyutumuzun otesinde mekanizmalarla sekillendigini tahmin etmek mumkun. artik paralel evren yada baska boyutlar, bu evrenin otesinde fakli gercekliklerin oldugu acik.

  • diğer evrenler derken?
  • Stephan Hawking'in bence çoktan Nobel'i alması gerekirdi. Çok değerli bir bilim adamıydı yeri kolay doldurulacak biri de değil o kesin.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Paralel evren teorisi son 10 yılda biraz darbeler aldı fakat gerek filmlerde gerek medyada popülerliğini koruyor. Standart model deneysel ve istatistiksel olarak daha güçlense de gündelik yaşamda paralel evren teorisi kadar yer edemiyor.
  • Aman diyim açmasınlar portalı kötü walter hepimizi yokeder.
  • Adamın ismini doğru yazsaydınız iyiydi...

  • Artunç kullanıcısına yanıt
    Paralel evren olmayabilir ama evrenin neresine hangi teoriye bakarsan bak bazi parcalarin eksik oldugu bir simetri gorunuyor. Evrenin algilarimizin otesinde dinamiklerinin oldugu acik. Gozlem cihazlari ve teknikleri gelistikce cok buyuk suprizlerle karsilasabiliriz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    Paralel evren olmayabilir ama evrenin neresine hangi teoriye bakarsan bak bazi parcalarin eksik oldugu bir simetri gorunuyor. Evrenin algilarimizin otesinde dinamiklerinin oldugu acik. Gozlem cihazlari ve teknikleri gelistikce cok buyuk suprizlerle karsilasabiliriz.


    Sanırım yanlış kişiyi alıntıladın :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 20 Mart 2018; 5:15:3 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    Paralel evren olmayabilir ama evrenin neresine hangi teoriye bakarsan bak bazi parcalarin eksik oldugu bir simetri gorunuyor. Evrenin algilarimizin otesinde dinamiklerinin oldugu acik. Gozlem cihazlari ve teknikleri gelistikce cok buyuk suprizlerle karsilasabiliriz.

    Benim düşüncem şu şekilde;

    içinde "ölçme" işlemi barındırmayan her teori mümkün olduğunca ciddiyetsiz demektir. Bana göre bilim dışıdır. Gözlemleyemediğimiz olgular üzerine konuşmak, tartışmak, fikir üretmek, teori üretmek güzel bir noktaya kadar. Şu an standart model, paralel evrenler, herşeyin teorisinin ve kuantum teorisinin bu kadar yavaşlamasının sebebi de bu. Atılım için, üzerinde konuşabilmek için yeni gözlemler ve yeni gözlem tekniklerine ihtiyacımız var.

    Örneğin Webb teleskobu sonuçları gelmeden konu üzerinde tartışmak anlamsız.


    Aslında sosyal bilimlerden bir örnek verirsem daha iyi anlaşılır. Psişe dediğimiz şey antik yunandan beri var fakat psikoloji son 300 yılda bilim olmayı başardı. Nasıl peki?

    Çünkü sosyal bilimciler psikolojik değişkenleri (doğrudan gözlenemezler) ölçme'yi başardılar. Çok da ağır bir kaç teorisi vardır. Psikoloji ve sosyal bilimler o zamandan beri bilim haline geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 20 Mart 2018; 12:34:48 >




  • By_Remorseless kullanıcısına yanıt
    Boş boş konuşmayın Allah aşkına ya. Bıkmadınız saçma sapan şeyler üzerinden memleketi gömmeyi. Siz memlekete yaptığınız bilimsel bir katkıdan bahsedin de biz de bilelim ve yaptıklarınızla gurur duyalım. Klavye başından sallamakla olmuyor.

  • brshr , biz değil sizin oy verdiğiniz lider parti gömüyor.
    diyanet ve okullar üzerinden nasıl cahil bir nesil yetiştirme üzerine harcadığı çabaları görüyoruz!
    Ah dersiniz eğitim sistemimiz süper ,büyük bilim adamları yetiştirecek seviyede diyoyorsanız , o zaman haklısınız!

  • eulogy kullanıcısına yanıt
    bencede gozlem teknikleri gelismeden yeni veriler kanitlar gelmeden pek cok noktada konusmak farazi. bu yuzden muhtemel pek cok olasiligin uzerinde durmadim. ama hangi teoriye, hangi doga olayina bakarsak bakalim arkasinda gozlenmeyemedigimiz bir seylerin dondugu seziliyor. onumuzdeki zamanda james webb gibi pek cok yeni nesil teleskoplar geliyor, kutle cekim dalgalari cok daha hassas incelenebilecek. en son hubble geldiginde ne kadar cok kesfin onunu acmisti, vizyonumuz ne kadar genislemisti. bu yuzden yakin gelecekde suprizler gormemiz olasi diyorum.
  • evet amerikanın eğitim sistemi o kadar mükemmelki trump gibi birini başkan seçti adamlar.
  • quote:

    Dünya'da ilk defa "ya bu kainat sonsuzdan geliyor, sonsuza gidiyor" diyen bir adam var ve bu adam bizim tanıdığımız ikinci bilimci tarihte; Anaksimandros..
  • Yalnız Stephan değil, Stephen.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.