Şimdi Ara

Kalp ritim bozukluğu akıllı telefon ile tespit edilebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    En sık görülen kalp ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyon; inme, kan pıhtılaşması veya kalp yetersizliğine yol açabiliyor. Ciddi sağlık sorunlara sebebiyet vermeden önce tespiti oldukça önemli olan bu rahatsızlığı, günümüzde elektrokardiyografi kullanmadan tespit etmek oldukça zor. Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nden araştırmacılar ise atriyal fibrilasyonu tespit etmek için oldukça basit ve ulaşılabilir bir yöntem geliştirdi. Ekibin sunduğu çözüm ile sadece akıllı telefonları kullanarak atriyal fibrilasyon tanısı koymak mümkün.


     

    Mobil uygulama ile tespit edilebilir 

    Turku Üniversitesi ve Turku Üniversitesi Hastanesi aslında 2011 yılında ortak bir çalışma programı başlatmış ve küçük ivmeölçerler ile göğüslerdeki mikromovasyonlardan atriyal fibrilasyonun güvenilir bir şekilde tespit edilip edilemeyeceğini araştırmaya başlamıştı. Zaman içinde akıllı telefonların gösterdiği gelişim ve yaygınlık ekibi, akıllı telefonlardaki ivmeölçerleri kullanmaya yönlendirdi. Yedi yıllık araştırmanın sonunda ise akıllı telefonlardaki ivmeölçerleri kullanarak, hastanın kalp hizasına yerleştirildiğinde atriyal fibrilasyon olup olmadığını analiz edebilen mobil uygulama geliştirildi.


     

    Daha sonra geliştirilen uygulamayı test etmek isteyen araştırmacılar, yarısı atriyal fibrilasyon rahatsızlığına sahip toplam 300 katılımcı üzerinde uygulamayı test etti. Test sonuçlarına göre uygulama yüzde 96 gibi oldukça başarılı bir doğruluk payıyla hastalarda atriyal fibrilasyon olup olmadığını tespit edebildi.


     

    Basit ve ulaşılabilir 

    Akıllı telefonların çoğunda ivmeölçer olduğunu ve günümüzde neredeyse herkesin bir akıllı telefona sahip olduğunu vurgulayan ekip uygulamanın özellikle inme vakalarının azalmasında önemli rol oynayacağını düşünüyor. Araştırmacılara göre uygulama ile herkes atriyal fibrilasyona sahip olup olmadığını görebilir ve bu rahatsızlığa sahip olması halinde herhangi bir gecikme olmadan doktoruna başvurarak tıbbi destek alabilir. Böylece ekonomik tasarruf modeli de uygulamada kendisini gösteriyor.


     

    Ekip şimdi uygulamayı ticari olarak kullanıma sunması için Turku Üniversitesi'ndeki araştırmacıların kurduğu Precordior şirketi ile temas halinde. Şirket uygulama için gerekli hazırlıkları tamamlayıp mümkün olan en kısa süre içinde hem Play Store hem de App Store'da uygulamayı sunmaya hazırlanıyor. 








  • Ne güzel bir haber.

    Zamanla kan basıncından, şekere, nabız, vücut sıcaklığından, EKG, EEG ye her şeyi yanımızda taşıdığımız tıp laboratuvarı gibi çalışacak telefon sensörleri ve uygulamaları ile ölçebileceğiz, bu verileri danışmanlık hizmeti verecek tıbbi destek kurumlarıyla paylaşacağız ve pek çok hastalığın sistematik olarak erken teşhisi sağlanabilecek.

  • Atrial fibrilasyon, tehlikeli bir ritm bozukluğudur. Bir insan akut Atrial fibrilasyona girdiğinde 48 saat içinde ritmin normale döndürülmesi gerekir. Bu işlem genellikle ilaçlarla, bazen de elektroşok cihazıyla gerçekleştirilir. Aksi takdirde kan, kalp odacıklarında pıhtılaşmaya başlar ve beyine giden damarları tıkayarak felçlere hatta ölüme neden olur. Tanıyı koymak bu yüzden çok önemlidir. Eğer bahsedilen teknoloji gerçekten işe yarıyorsa, akıllı telefonlar ilk defa doğrudan insan hayatını kurtaracak özelliğe kavuşmuş olur ki bu müthiş bir ilerleme...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: EyeCoral

    Atrial fibrilasyon, tehlikeli bir ritm bozukluğudur. Bir insan akut Atrial fibrilasyona girdiğinde 48 saat içinde ritmin normale döndürülmesi gerekir. Bu işlem genellikle ilaçlarla, bazen de elektroşok cihazıyla gerçekleştirilir. Aksi takdirde kan, kalp odacıklarında pıhtılaşmaya başlar ve beyine giden damarları tıkayarak felçlere hatta ölüme neden olur. Tanıyı koymak bu yüzden çok önemlidir. Eğer bahsedilen teknoloji gerçekten işe yarıyorsa, akıllı telefonlar ilk defa doğrudan insan hayatını kurtaracak özelliğe kavuşmuş olur ki bu müthiş bir ilerleme...

    Bende bu hastalığa sahibim. Zaten çok yaşamıyor bizim aile sanırım sürpriz olmayacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Turku dedin ya futbol takımı aklıma geldi Finlandiya.

    Çok mantıklı bence geliştirsinler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.