Şimdi Ara

Nano-tellerle mikro ölçekte rekor verimliliğe sahip nükleer füzyon oluşturuldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    İki hafif elementin daha ağır bir elementi oluşturmasını sağlayan ve bu süreç içinde ortaya çıkan bağ enerjisinin kullanılmasına olanak tanıyan nükleer füzyon Güneş'ten gelen ısı ve ışığın asıl kaynağı durumunda. Güneş'ten elde ettiğimiz enerjinin bir benzerini dünyada oluşturmak için çalışan bilim insanları ise nükleer füzyon makinesi ile Güneş'te doğal olarak gerçekleşen süreci taklit etmeyi deniyor. Colorado Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise nükleer füzyonu, mikro ölçekte oluşturmayı başardı. Üstelik mikro ölçekteki nükleer füzyon geçmiş deneylerden 500 kat daha verimli.


     

    Mikro ölçekte gerçekleştirildi  

    Temiz enerji uygulamalarını nükleer füzyon ile harmanlamak için yapılan lazerli deneyler genellikle stadyum büyüklüğündeki binalarda bulunan ve değeri yüzlerce milyon dolar olan lazerlerle gerçekleştirilir. Profesör Jorge Rocco'nun öncülüğünde gerçekleştirilen mikro ölçekli deneyde ise Rocca ve öğrencileri sıfırdan; güçlü ve hızlı bir masaüstü lazer tasarlayarak işe başladı. Daha sonra masaüstü lazer yine test için özel olarak tasarlanan döteryumlanmış polietilenden üretilen ve gözle görülmeyen nano-tellere uygulandı.


     

    Nano-tellerin hızlı lazer darbelerine maruz kalmasının ardından Güneşte'ki koşullara yaklaşan son derece sıcak, yoğun plazmalar meydana gelirken bu plazmalar, nükleer füzyon reaksiyonu oluşturarak helyumun ortaya çıkmasını ve nötronların bir flaş ışığı gibi yanıp sönmesini sağladı. Deneyde birim başına rekor seviyede nötron(her bir joule için 2 milyon füzyon nötronu) üretmeyi başaran ekip, geleneksel mikro ölçekli nükleer füzyon deneylerinden 500 kat daha verimli nötron üreterek füzyon testlerinde yeni bir rekor seviyesini belirlemiş oldu.


     

    Ekibin gerçekleştirdiği çalışma mikro ölçekli nükleer füzyon ile enerji üretilmesini amaçlamıyor ancak ışık ve madde arasındaki gizemli etkileşimleri anlama yolunda büyük önem taşıyor. Öte yandan çalışmanın diğer nükleer füzyon deneylerine de verimlilik konusunda ışık tutması bekleniyor. 




  • World war 3 is coming...

  • bu tür çalışmaları bizim üniversitelerde de görmek dileğiyle. akademisyenler boş zamanlarını dışarıda iş yapmak yerine öğrencilerle projeler yapsalar keşke. proje başına akademisyene makul ücret ödenirse akademisyen de kabul eder. bunlar düşünmesi ve uygulaması zor şeyler değil, sadece birilerinin parmağını kımıldatması gerek

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.