Şimdi Ara

Nvidia’nın yeni ortaklık programına tekelcilik eleştirisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nvidia’nın bu ayın başında oyunculara daha şeffaf bir hizmet sunmak ve seçimlerini iyi bir şekilde yapmalarına yardımcı olmak amacıyla başlattığı ortaklık programı GPP (GeForce Partner Program) eleştirilerin hedefi oldu.

     

    Yeni bir tekel doğuyor

     

    Programın amacı yukarıda da bahsettiğimiz üzere oyunculara şeffaflık sağlamak ve destek vermek. Bunun için programa ortak olan üreticiler yenilikleri daha erken inceleme fırsatına ve Nvidia mühendisleri ile birlikte ürünlerine entegre etme imkanına kavuşuyor. Ayrıca program her mecrada tanıtılacağı için ön çıkma fırsatı da oluşturuyor.

     

    Bu madalyonun görünen yüzü. Diğer tarafı ise eleştirilere konu oluyor. Sektörde bazı kaynakların verdikleri bilgilere göre Nvidia bu programı tekel kurmak maksadıyla kullanmak istiyor.

     

    Ayrıca Bkz.DonanımHaber Android uygulaması yayında!

    Programa katılan üreticiler ilk etapta özel ortak statüsüne alınıyor. Nvidia’nın popüler etkinliklerinde tanıtımı yapılıyor ve ön plana çıkarılıyor. Ayrıca grafik birimi tedariğinde destek olunuyor. Bunun karşılığında ise üreticilerin rakip platformlar ile ilişkisini en aza indirmesi hatta tamamen bitirmesi bekleniyor. Bundan kasıt ise elbette AMD ve Intel.

     

    Programa katılmak istemeyenler ise başta mali reklam desteğinin kesilmesi olmak üzere grafik birimi tedariğini azaltmak gibi çeşitli dışlanmalara maruz bırakılıyor. Bu da zaten stok sıkıntısı yaşanan pazarda büyük bir darbe anlamına geliyor.

     

    Programın bu haliyle pazarda net bir Nvidia hakimiyeti kurmasına yol açacağı kesin gibi. Peki zaten iyi bir pazar payı olan Nvidia neden bu kadar agresif bir şekilde dışlama politikası güdüyor? Cevabı bilinmiyor ancak madencilik trendinin yükselmesi nedenlerden birisi olabilir.

     

    Aslında pazarda özel ortaklıklar her zaman oluyor. Nvidia veya AMD’den tek bir tanesi ile çalışarak yıllarca bu politikayı sürdüren ve markaya özel kalan üreticiler olduğunu biliyoruz. Nvidia ise işi biraz sertleştirmiş.

     

    Şimdilik bunlar dedikodu mahiyetinde olduğu için Nvidia’nın kesin bir tekelcilik anlayışı olduğunu söyleyemeyiz. Bunu en iyi programa katılmayıp dışlanmaya çalışan üreticiler aktarabilir.

     



  • Nvidia ve tekelcilik gercekten ayri dunyalarin insanlari, hic beklemezdim acikcasi ...

  • Taksici gibi.

  • radeon daha 1080 seviyesinde kart çıkaramamışken sli 1080 kadar güç tüketimi varken nvidia'nın tekel olmak için çaba göstermesine gerek yok.

  • En fazla ne olur asus gibi firmalar ya birleşir ortak yeni bir gpu üretirler ya da bir firma tek başına kendi gpu sunu üretir neyin ne olacağı belli olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Programa katılmak istemeyenler ise başta mali reklam desteğinin kesilmesi olmak üzere grafik birimi tedariğini azaltmak gibi çeşitli dışlanmalara maruz bırakılıyor. Bu da zaten stok sıkıntısı yaşanan pazarda büyük bir darbe anlamına geliyor.


    İyi de bu zaten her zaman öyleydi. Sapphire bile sırf bu statüye girebilmek için Zotac diye marka çıkartmadı mı...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OverClocK1ng -- 12 Mart 2018; 1:53:53 >
  • Avrupa Birliğinden milyar euroluk ceza yakışır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

    quote:

    Programa katılmak istemeyenler ise başta mali reklam desteğinin kesilmesi olmak üzere grafik birimi tedariğini azaltmak gibi çeşitli dışlanmalara maruz bırakılıyor. Bu da zaten stok sıkıntısı yaşanan pazarda büyük bir darbe anlamına geliyor.


    İyi de bu zaten her zaman öyleydi. Sapphire bile sırf bu statüye girebilmek için Zotac diye marka çıkartmadı mı...

    Amd ye ekran kartı piyasasında müşteri kaybettiren markadır Sapphire.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bazıları hemen atlamış. Bir başlık daha vardı. Orda da millet gaza gelmişti. Mesajı atmıştım da hata verdi. Neyse özet geçeyim; bu işten ekmek çıkmaz. Çünkü ortada antitekel mevzularını harekete geçirecek bir durum yok. Çünkü firma bana özel seri oluşturun, ben de size desteğimi arttırayım demiş. Kısacası alan razı veren razı. Rakibi bütünüyle ortadan kaldırma gibi bir durum yok. İsteyen ona da özel seri hazırlar. O yüzden de burdan pek bir davalık iş çıkmaz. Hele şu ortamda hiç
    çıkmaz. Ama Amd yancılığıyla daha önce de çok defa gündeme gelen Hardocp (Kyle Bennett) biraz kendi başına iş açmış gibi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mamad kullanıcısına yanıt
    İnternette son 3 yıldır (2018'i saymazsak) korkunç bir AMD propagandası var her yerde durmaksızın , el altından ciddi bir operasyon var belli ki acaba ne kadar para ödeniyor kimlerden destek alınıyor bilemiyorum

    Diğer taraftan zaten olağan şeylerdi bunlarörneğin GTX 1080 Ti lerde Asus MSI ve Gigabyte(bunlar hem NVIDIA ya hem AMD ye tasarım yapan firmalar) ta kartın görünen yüzlerinde Geforce GTX yazılması şartı konuldu çünkü aynı görünümlü çok fazla model vardı NVIDIA ise kendini görünür kılmak istedi ,sözün özü NVIDIA diyorki zaten her marka kartı bol bol satabiliyor madem alıyorsun çipimi kurallar benim istediğim gibi olacak yaparsan yardım gani yapmazsan yallah diyor ama yine bir güruh gelmiş konuşuyor...

    Ha birde bunları söyleyen AMD , hoardcop da demiş biz konuştuk vs GPP programına dahil olan firmaya öncelikli GPU tedariği çokta garipsenecek bir durum değil tabiki öncelik konusunda daha önceden yapılmış bir anlaşmaları yok ise ki yok görünüyor


    Bahsi geçen alıntı
    "Before we go any further, in the effort to be as transparent as possible, we need to let you know that AMD came to us and presented us with "this story." AMD shopped this story with other websites as well."


    Sözün özü NVIDIA diyor ki madem Intel'le AMD kol kola girmişler bende biraz agresifleşeyim

    Yıllar sonra anlayacaksınız bunları konuşulmayanlar konuşulacak...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 12 Mart 2018; 11:56:49 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Haberde orijinal haberin en önemli kısmı es geçildiği için bazı arkadaşlar da buradan okudukları kadarıyla yorum yapıyorlar haliyle. Orijinal haberden alıntı yapalım:

    quote:

    We have contacted seven companies about their part in NVIDIA GPP and not one of the seven would talk to us on the record if they spoke to us about it at all. The ones that did speak to us have done so anonymously, in fear of losing their jobs, or having retribution placed upon them or their companies by NVIDIA. All of the people that I did interview at AIBs and at OEMs did however have the same thoughts on GPP. 1.) They think that it has terms that are likely illegal. 2.) GPP is likely going to tremendously hurt consumers' choices. 3.) It will disrupt business with the companies that they are currently doing business with, namely AMD and Intel.

    What is disturbing is that we have been told that if a company does not participate in GPP, those companies feel as if NVIDIA would hold back allocation of GPUs from their inventories. From all we have talked to, the issue of not allocating GPU inventories to non-GPP partners have not been spelled out contractually, but is rather done on a wink and a nod.


    Kısaca özet geçelim hemen:

    NVidia GPP programına dahil 7 firmayla temasa geçmişler ve hiçbiri kayıtlı bir şekilde konu hakkında konuşmayı kabul etmemiş, konuşmayı kabul edenler de işlerini kaybetmemek ve NVidia'nın hukuki yaptırımlarına maruz kalmamak gibi sebeplerden dolayı kimliklerinin gizli kalması koşuluyla kabul etmişler. AIB ve OEM firmalarından görüşülenlerin hepsi NVidia GPP programı hakkında aynı şeyi düşünüyormuş: 1-anlaşmanın yasadışı olduğunu düşünükleri bazı noktaları var 2-GPP müşterilerin seçimlerini çok büyük ölçüde etkileyecek 3-Şu anda iş yaptıkları AMD ve Intel gibi firmalarla yaptıkları işler bozulacak. Ayrıca, görüşülenlerin aktardığına göre eğer firmalar GPP programına katılmazlarsa NVidia'nın GPU gönderiminde kısıtlamaya gitmesinden çekiniyorlarmış. Bu kısıtlama resmi düzeyde değil de, gizli bir şekilde el altından bahsediliyormuş.

    Şimdi durum buyken ortada antitekel durumu yok demek tabii ki doğru olmaz. Benzer bir durumda Intel de sonradan AIB ve OEM'lerin ifadeleriyle AMD'ye yüklü bir anti-tekel cezası ödemek zorunda kalmıştı. Haberi yapan Kyle Bennett için de yanlış bilgiler verilmiş, kendisi AMD'ye olan antipatisiyle isim yapmış biridir, bu sebeple AMD tarafından ambargoya uğradığı bile oldu hatta son dönem inceleme kartlarını Kyle Bennett incelemeyecek, başka bir elemanınız tarafından incelenmeli koşuluyla gönderdikleri bile açıklandı HardOCP'de.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.