Şimdi Ara

Uzay boşluğuna ne kadar dayanabilirsiniz? İşte uzayda kıyafetsiz kalırsanız başınıza gelecekler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
1.320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  

    Bilim kurgu filmlerinde bolca rastlanan durumlardan biridir. Genellikle çok da önemli olmayan bir karakter kıyafetsiz bir şekilde uzay boşluğuna bırakılır ve bu kesin bir ölüm anlamına gelir. İzleyiciler olarak bizler de karakterin artık kurtarılmasının mümkün olmadığından emin oluruz. Peki gerçekte de durum tam olarak böyle mi? Uzay boşluğunda uzay kıyafetiniz olmadan hayatta kalabilir misiniz?



    Evet, çok kısa bir süreliğine de olsa herhangi bir koruma kıyafetiniz olmadan uzay boşluğunda hayatta kalabilmeniz mümkün. Bu sürenin çoğunu baygın bir halde geçirecek olsanız dahi yaklaşık 1-2 dakikalık bir zaman dilimi için kurtarılma ihtimaliniz var. İşte maddeler halinde uzay boşluğunda başınıza gelecekler:




    • Oksijen yokluğu elbette uzay boşluğunun en büyük tehlikelerinden birisi. Normal bir insan vücudunda sadece 15 saniyelik bir oksijen depolanmış halde bulunuyor. Bu 15 saniyenin ardından vücudunuz kalan tüm oksijeni tüketmiş olacağı için bilincinizi yitireceksiniz



     



    • Uzay boşluğunun oksijen yetersizliğiyle beraber bir diğer en önemli tehlikesi ise ebolizm. Havacılıkta; yüksek irtifada, basınç azalması sebebiyle vücut sıvılarında su buharı kabarcıklarının oluşması olarak bilinen bu durum uzayda çok daha tehlikeli bir boyuta ulaşıyor. Basınç düzeyinin çok düşük olduğu uzayın vakum ortamında sıvıların kaynama noktası vücut sıcaklığının (37C) altına düşüyor ve vücut sıvıları (kan hariç) aniden "kaynamaya" başlayıp kabarcıklar oluşturmaya başlıyor.



     



    • Bu ebolizm durumunun ardından vücudunuz kaynayan sıvılar nedeniyle ciddi anlamda şişmeye başlayacak ve normal boyutunun tam iki katına kadar şişecek. Ancak bilinenin aksine vücudunuz herhangi bir şekilde patlamayacak. Zira insan derisi, vücudunuz iki katına kadar şişse dahi bir arada tutabilecek kadar elastik bir yapıya sahip.



     



    • Oksijen yetersizliği ve ebolizm süreci boyunca yaklaşık bir dakikalık bir zaman dilimi için hala kurtarılma şansınız bulunuyor. Bu süreç içerisinde bir arkadaşınız sizi tekrar uzay aracının içerisine almayı başarabilirse herhangi bir kalıcı etki olmadan hayatınıza devam edebilirsiniz. 



     



    • Tabi arkadaşlarınızın biraz gecikmesi durumunda bu sefer Güneş'ten yayılan mor ötesi ışınlara ve diğer yüksek enerjili fotonlara maruz kalacaksınız. Bu ışınlar hem vücudunuzun korkutucu düzeylerde yanmasına hem de DNA'nızın mutasyona uğramasına neden olacak. Mutasyon da çok büyük bir ihtimalle kansere yol açacak.



     



    • İki dakikanın ardından hala kurtarılamadıysanız artık oksijen yetersizliği nedeniyle öldünüz demektir. Uzay genel anlamda çok soğuk olduğu için yavaş yavaş da olsa (12-24 saat) vücudunuz zamanla tamamıyla donacak. Sonrasında ise hem yanmış, hem de donmuş haldeki vücudunuz çok uzun bir süre uzay boşluğunda yalnız başına sürüklenecek.





     


    Nefesinizi tutarsanız daha uzun yaşayabilir misiniz?




    Herhangi bir şekilde uzay boşluğunda kalmışsanız - ve biraz da olsa kurtarılma ümidiniz varsa -yapabileceğiniz en büyük hata nefesinizi tutmak olacak. Zira uzaydaki vakum ortamı, ciğerlerinizdeki havayı dışarıya doğru çekecek. Bu durum da ciğerlerinizin yırtılmasına ve doğal olarak ölümünüze yol açacak. 

      







  • Ben uzaya gittim geldim geçenlerde. O kadar da anlatıldığı gibi değil. Kısa kollu pijama vardı, üstüne bir hırka çektim soğuk olur diye. Sıkıntı olmadı. Ama terlik vardı ayağımda, ayaklarım biraz üşüdü. Siz giderseniz bot giyin garanti olsun. Derin nefes aldıydım giderken, 3-4 saat yetti. Basınçmış oksijenmiş hikaye hepsi. Gayet sağlam gittim geldim şahitlerim var. Tabi güzel ülkemin havası hiçbir yerde yok orası ayrı...
  • Sık sık Uzaya çıktığımız için yararlı bir yazı olmuş aklımızda bulunsun :)

  • bilgi için teşekkürlerler. çok yararlı oldu uzay da kıyafetsiz kalırsam nefes tutmicam

  • Ben uzaya gittim geldim geçenlerde. O kadar da anlatıldığı gibi değil. Kısa kollu pijama vardı, üstüne bir hırka çektim soğuk olur diye. Sıkıntı olmadı. Ama terlik vardı ayağımda, ayaklarım biraz üşüdü. Siz giderseniz bot giyin garanti olsun. Derin nefes aldıydım giderken, 3-4 saat yetti. Basınçmış oksijenmiş hikaye hepsi. Gayet sağlam gittim geldim şahitlerim var. Tabi güzel ülkemin havası hiçbir yerde yok orası ayrı...

  • Güzel yazı olmuş. Keyifle okudum.

  • Boş bilgi ile ufuk açıcı bilgiyi ayırt edebilmek lazım. Bu tarz yazılar, hayal gücümü canlandırdığı için önemlidir benim gözümde. O yüzden öylesine değil, gerçekten teşekkür edeyim bende. Sayısının artması dileğiyle..

  • Ben de hanımla haftasonu gidecektim, Allah razı olsun. Çocuklara tembihledim kimse unutmayacak suitini

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki... diyelim ki elimizde naylon poset var, havayi bunun icine soludugumizda bu sureyi ne kadar uzatmis oluruz? Yok hani ise yariyorsa yanimiza alalim biraz ben o yuzden sey ettim..

  • Bu tarz haberler görmek güzel fakat yazının sonundaki "nefesinizi tutmak en büyük yanlış olacaktır" tarzındaki uyarı güldürdü :)

  • Yataktan çıkmayın beyler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nikeee -- 7 Mart 2018; 1:32:21 >
  • ebolizm değil embolism veya emboli şeklinde yazmak gerek

  • merak ettiğim bir şey var uzay boşluğuna düştük diyelim. mekikle aramızda 100 metre var.mekiğe ulaşmak için pozisyon alıp zaart diye patlatsak hareket edebilir miyiz.edersek ortalama 100 metreyi kaç dk alırız?

  • Guardians of Galaxy filmi geldi hemen aklıma, bizim elemanlara birşey olmadı neyseki.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • malifural M kullanıcısına yanıt
    Ben de öyle zannetmiştim ama emboli başka ebulizm başka şey.
    Ebulizm Vurgun gibi gaz kabarcıklarına neden oluyor, emboli ise bir damarın pıhtı vs ile tıkanması.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • veteriner69 kullanıcısına yanıt
    teşekkürler dostum yeni bir şey öğrendim
    http://www.hvtd.org/?p=488 tıbbi havacılıkta geçiyor harbiden

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kanser riski varsa ben gitmem aga

  • Uzay bosluk oldugundan isi temas ile yayilmaz. Bu yuzden uzayda usumezsiniz kolay kolay. Cesedinizde uzun sure sogumaz.

  • malifural M kullanıcısına yanıt
    Götün donmasın diye o kısmı da kapatıyorlardır moruk. Ayrıca Büyük ve küçük tuvalet kısmı da var, keşke o kısımlara da girselerdi hazır bulaşmışken :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ''İnsan derisi, vücudumuzu sıkı bir şekilde saran bir “basınç kıyafeti” gibidir. Sadece uzay boşluğundaki sıfır basıncı değil, deniz altındaki 3-4 kat fazla basınçtan da bizi korur. Yani, basınç sıfıra düşünce kanınız kaynamaz, gaz haline geçmez.'' --Kozmikanafordan alıntıdır.--
    Muhtemelen gözümüzdeki,ağzımızdaki sıvı çabucak buharlaşır.

  • Arkadaşlar, ya uzaya hiç çıkılmadıysa ve görüntülerin hepsi CGI animation ise...

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.