Şimdi Ara

NASA'nın 1 milyar doları çöpe mi gitti? 9 yıldır geliştirilen kalkış kulesi 'eğik' çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
769
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • NASA'nın yaklaşık 1 milyar dolar harcayarak geliştirdiği "taşınabilir kalkış kulesi", tam 9 yıllık geliştirme sürecinin ardından çöpe gidiyor. ArsTechnica'dan Eric Berger'ın haberine göre, kalkış rampası bir tarafa doğru "eğiklik" gösterdiği için çok büyük bir ihtimalle yalnızca tek bir roket kalkışında kullanılabilecek.



    1 milyar dolarlık bu "pahalı" kalkış rampası aslen NASA'nın Ares I isimli roketinde kullanılmak üzere geliştirilmeye başlanmış. Ancak dönemin ABD başkanı Barack Obama'nın 2010 yılında Ares I programını iptal etmesiyle beraber haliyle taşınabilir kalkış rampası da amaçsız kalmış. Bu durumun ardından rampanın tamamiyle çöpe gitmesini istemeyen NASA ise kuleyi tekrar elden geçirip SLS roketleri için hazırlanmasını istemiş.



    54 milyon dolar olarak başladı, 1 milyar dolara mal oldu




    Tabi tüm bu tekrar elden geçirme ve yeniden dizayn işlemleri ABD devleti için de epey pahalıya mal olmuş. Kulenin Ares I projesi sırasındaki yapımı 234 milyon dolara mal olurken, SLS için tekrar elden geçirilmesi için ise tam 678 milyon dolar harcanmış.






    Kalkış kulesinin 9 yıl önce yapımına başlandığı sıralarda ise sadece 54 milyon dolara tamamlanacağı düşünülüyordu. Yani başlarda 54 milyon dolar olarak planlanan taşınabilir kalkış rampası, 9 yılın ardından tam 1 milyar dolara mal oldu ve yalnızca tek bir uçuş sonrasında çok büyük bir ihtimalle çöpe gidecek.



    Ayrıca Bkz.SpaceX ile uzaya gitmek tam 300 milyon dolar daha ucuz

    Taşınabilir kalkış rampasındaki "eğilme" problemlerinin zaten beklenen bir şey olduğunu söyleyen NASA sözcüsü,"NASA'nın taşınabilir kalkış kulesi yapısal anlamda sapasağlam ve ekstra bir dizayn değişikliği ve modifikasyonu gerekmiyor. Ancak beklediğimiz gibi kule kusursuz sabit bir yapıya sahip değil." ifadelerine yer veriyor.



    Yeni kalkış rampası için çalışmalar başladı




    NASA ise şimdiden ikinci bir kalkış rampası üzerinde çalışmaya başlamış. Zira uzay ajansı, "eğilme" ve "bükülme" problemleri gösteren kuleyi tamir etmenin, en baştan yeni bir kalkış rampası yapmaktan çok daha pahalıya mal olacağını söylüyor. Bu ikinci kalkış rampası için ekstra bütçe isteyen NASA, 2020'deki ilk SLS uçuşunun ardından 10 yıllık kuleyi bir tarafa atıp yeni kulesini kullanmaya başlayacak.



    Tabi bu tarz haberler NASA'nın halk ve devlet önündeki saygınlığını da yitirmesine neden oluyor. Zira uzay ajansı, harcanan milyarlarca dolara rağmen artık ortaya elle tutulur çok da bir şeyler koyamaması ve yenilik anlamında SpaceX gibi özel şirketlerin gerisinde kalmasıyla son zamanlarda eleştiri oklarının hedefi haline gelmiş durumda. Bakalım özel şirketlerin uzay sektöründeki dev atağı, NASA'yı uzay araştırmalarındaki liderlik konumundan edebilecek mi. 
      







  • Hükümeti istifaya çağırıyorum. Yazıklar olsun tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı nerelere gidiyor. Kim bilir hangi yandaş firma yaptı bunu.

  • Güzel haber :d

  • Üzerinde 9 yıl harcayıp kafa patlatmışlar ama eğik kısmın altına doğru kağıt sıkıştırmayı akıl edememişler, orada bir Türk olacaktı ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi horizons2 -- 23 Şubat 2018; 20:13:53 >
  • Amerika'da hiç Karadenizli yaşamıyor mu? Bi el atıversin.

  • Trump hakli Nasanin ozellestirilmesi lazim

  • İşte bunlar hep vitaminsizlikten oluyor..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: SigSauer6

    Hükümeti istifaya çağırıyorum. Yazıklar olsun tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı nerelere gidiyor. Kim bilir hangi yandaş firma yaptı bunu.

    Barrack Obama'nın yandaş firmalarına ihaleyi verilerse olacağı budur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Kulenin Ares I projesi sırasındaki yapımı 234 milyon dolara mal olurken, SLS için tekrar elden geçirilmesi için ise tam 678 milyon dolar harcanmış.


    Burada uyanmaları gerekirdi.

    Bu eğiklik nasıl bir eğiklikmiş de düzeltilemiyor. Görsellere baktığımda 1 milyar dolarlık fazla geldi..

  • NASA tiyatro diyorum inanmıyorsunuz da zaman geçtikçe çıkar kokusu

  • Para çöpe gitmemiş. İşte şirketler kazanmış. Daha ne olsun :)

  • Obama zaten dünyanın düz olduğunu savunuyor. Atmosfere çıkabilecek araçlar yapmalıyız diye demeç veriyor. Başkanları bunu söylüyorsa nasa amerikayı söğüşlemek için kurulan bir paravan o zaman.

  • idombayci İ kullanıcısına yanıt
    Obama'nın "düz dünya" kelimelerini kullandığı videolarını izledim de, adam "flat earth society" derken, bildiğin "cahiller" diyerek laf sokma amacıyla kullanmış. Adam zaten esprili adamdı, bildiğin dalga geçiyor.
  • amerikada el işçiliği pahalı derlerdide bu kadar pahalı olucağını bilmezdim.

  • Tek kullanımlık taşınabilir kalkış kulesi... Nerede kullanacaklarına fırlatma günü mü karar verecekler? Zaten yamuk olmuş yerine sabitleyip kullansalar daha ucuz olurdu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xamaximax

    NASA tiyatro diyorum inanmıyorsunuz da zaman geçtikçe çıkar kokusu

    Heh simdi bir de bunlar cikti ulan dunyada 100 kusur tane uzay ajansi var bin tane belki uzay arac parca ureticisi var hala yok nasa yalanci yok dünya düz bi bitmediniz yil olmus 2018 tas devrindeki adamlardan farkiniz yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İhaleyi yandaşlara verirsen böyle olur.

  • NASA şu ana dek 526 milyar $ para harcamış.
  • Şimdi bir iki tane yaşam ihtimali olan gezegen bulurlar yada dünyaya çarpma ihtimali olan meteor keşfederler parayı çıkarlar siz rahat olun :))

  • kan alırlar kamil kan, o rampanın hesabını sorarlar, muz cumhuriyeti değil orası.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.