Şimdi Ara

Eski Sanayi Bakanı'ndan yerli kripto para önerisi: Türkcoin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Merkezi olmayan ve herhangi bir ülkenin merkez bankası tarafından üretilmeyen kripto para birimlerine karşı devletlerin kendi kripto paralarını üretmeye yönelik çabaları uzun süredir biliniyor. Bu konuda ilk çalışmaları kripto ruble projesi ile Rusya ve J Coin isimli kripto paranın geliştirilmesiyle Japonya yapmış olsa da petrole dayalı Petro isimli kripto parayı tedavüle sokan Venezuela, devlet destekli ilk kripto parayı üretmiş durumda. 


     

    ''Türkiye geç kalmamalı'' 

    Ülkemizde de geçtiğimiz yılın sonlarından beri kripto para piyasalarının düzenlemesi ve yerli kripto para birimi oluşturulması gündemde. Daha önce bu konuları gündeme taşıyan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, bu kez 22 sayfalık bir rapor hazırlayarak Türkiye'nin devlet destekli yerli kripto parasını üretmesi için önerilerde bulundu. Kripto para birimlerinin temelinde yatan Blockchain teknolojisini kaçırmanın ciddi bir hata olabileceğini belirten Tanrıkulu, raporunda ''Dünya yeni bir dijital sisteme doğru ilerliyor. Türkiye, çok geç olmadan kendi dijital sistemini ve para birimini oluşturmalı." ifadesini kullandı.


      

    Bir dönem Sanayi Bakanı görevini de yürütmüş olan Ahmet Tanrıkulu, kripto para birimlerine karşı koymanın anlamsız bir davranış olduğunun altını çizdi. Kripto para birimleriyle ilgili halihazırda bir yasal çerçeve bulunmamasına rağmen zaten kripto paraların vatandaşlar tarafından kullanıldığını da belirten Tanrıkulu, bu alanda açıkça bir düzenleme ihtiyacı hissedildiğini ifade etti. Ayrıca Tanrıkulu'na göre kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasının önüne geçmek için de yasal düzenleme şart.


     

    Yasal düzenleme ile insanların kafalarındaki kripto para imajının da netleşeceğini açıklayan Tanrıkulu, kripto para kullanımın yasal olup olmadığı ile ilgili düşüncelerini de raporunda paylaştı.  "Türk Ceza Kanunu, yasada açıkça suç olarak düzenlenmeyen eylemler için kimsenin cezalandırılamayacağı hükmünü içeriyor. Bu hükme dayanarak, yasalarımızda herhangi bir yasak bulunmadığında kripto para birimleri kullanımı yasal olarak değerlendirebiliriz." diyen Tanrıkulu, kripto para ticaretinin ya da Bitcoin madenciliğinin suç kapsamına girmeyen yasal faaliyetler olduğunun da altını çizdi.


     

    Bitcoin' yerli alternatif: Türkcoin 

    Rapordaki belki de en önemli ayrıntılar ise yerli kripto para biriminin üretilmesine yönelik tavsiyeler kısmında yer alıyor. Dünya genelinde yaklaşık 1400 adet kripto para birimi olduğunu ve pek çok ülkenin bu para birimlerini kullandığını belirten Tanrıkulu, yerli kripto para birimi için Blockchain altyapısının bir an önce hazırlanması gerektiğini düşünüyor. Yerli kripto para birimine isim olarak ''Türkcoin'' ismini öneren Tanrıkulu, kripto paralara yönelik talebi, Türkiye'nin ''Varlık Fonu'ndaki şirketlere dayalı'' yerli bir kripto para birimi üretip bu paranın dağıtımını gerçekleştirerek karşılayabileceğini düşünüyor.


     

    Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun önerisine göre Türk Hava Yolları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, BOTAŞ, Türk Telekom, Ziraat Bankası ve Milli Piyango gibi şirketlerin yer aldığı Varlık Fonu bir anlamda sigorta poliçesi işlevi görecek. Türkcoin'e yapılan yatırımlar en az Varlık Fonu'ndaki şirketlerdeki değer artışı kadar değer kazanacak ancak Türkcoin'e yönelik talebin fazla olması halinde yatırımların çok daha fazla değer kazanabileceği belirtiliyor. Öte yandan Tanrıkulu, Bitcoin'de olduğu gibi Türkcoin'de yıllık bazda yüzde 1.700'lük bir artışın beklenmemesi gerektiğini, aynı şekilde Türkcoin'in bir ayda yüzde 70 civarında değer de kaybetmeyeceğini açıklıyor. 


     

    Tanrıkulu'nın önerisinden anlaşıldığı kadarıyla Türkcoin, standart kripto para birimlerinden ziyade varlığa dayalı menkul kıymetlere daha çok benzeyen bir yapıya sahip olacak. Düşük risk ve devlet tahvillerinin getirisine kıyasla daha fazla kazanç imkanı sunularak Türkcoin'in yatırımcılar için cazip bir hale getirilebileceği düşünülüyor. 


      

    Tabi Tanrıkulu'nun raporunda yer alan Türkcoin'in sadece bir öneri olduğunu da tekrar hatırlatmakta fayda var. Yani böyle bir kripto para birimi hiçbir zaman kullanılmayabilir. Öte yandan bugün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem; Türkiye'nin, Venezuela gibi, kendi kaynaklarına dayalı bir dijital para birimi geliştirebileceğini açıklamıştı. Ertem'in ifadelerine göre yakın zamanda merkez bankasından bu konuda adımlar görebiliriz. 








  • RTECOIN

  • para basmak devletin işi diyen gereksiz insanlar yerine böyle yenilikçi bakanların gelmesi lazım

  • Adını Türkçe bir şey koysunlar da yeter.

  • RTC

  • TRCOİN

  • sikcoin
    .......
    eski paramız sikke ye ithafen...

  • Eski Sanayi Bakanı'ndan yerli kripto para önerisi: Türkcoin
  • devletin turk coin altında bir para birimini oluşturup bunu merkez bankası vs aracılığıyla bitcoin dönüşümlerinden orantılı ve makul dönüşüm komisyon oranlarıyla yaygınlaşmasını sağlamalı ve takip etmek istiyorsa kimlerin ne yaptığını görmek istiyorsa isim tc kimlik bilgilerini devlet elinden toplamalıdır yoksa btcturk falan gibi ne idüğü belirsiz sitelere vatandaşını mağdur ettirmemelidir. hem denetimini yapıp hemde ve dengeli komisyon oranlarıyla vatandaşına bir hizmet sunmalıdır.

  • Al-Para olsun

  • Akcoin

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • t-coin

  • isim olarak AK-Para olabilir

  • ajancoin sskcoin haincoin çomarcoin

  • Dürümcoin kokoreçcoin hamsicoin

  • İsminde türk olan kripto parayı uluslararası piyasada değerli hale getiremeyiz. Milli bir paramız olur, onu da 1 tl’ye(maksimum) sabitleriz oh ne güzel. Whitepaper’a da 2023’lü, eski türkiye 15 temmuz falan da yazdık mı off.

    Devlet regüle edemeyeceği bir şeyi asla çıkarmaz.

    Bak Venezuelaya adamlar her bir petro için varil rezervi ayırdılar, bu da asla varil fiyatının altına düşmeyeceğinin garantisidir, gerisi borsalara bağlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vergiverkoyun pardon vergivercoin
  • dere.beyi kullanıcısına yanıt
    Çok yaratıcı olmuş.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.