Şimdi Ara

Hindistan, uzay filmi Interstellar'dan daha ucuza Ay'a gidiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
379
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

    Uzay araştırmalarına verdiği önemle son zamanlarda sıkça gündeme gelen Hindistan, önümüzdeki Nisan ayında tarihinde ilk kez Ay'a iniş yapmaya hazırlanıyor. Üstelik Güney Asya ülkesinin Chandrayaan-2 isimli bu dev uzay görevi, sadece 85 milyon dolarlık bir maliyetle birçok ünlü Hollywood uzay filminden daha düşük bir bütçeyle tamamlanmış. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), hatırlayacağınız üzere 2013 yılında da yalnızca 73 milyon dolarlık bir bütçeyle Mars yörüngesine uydu yerleştirmişti.





    Diğer uzay ajanslarının dev bütçeli görevlerine oranla çok daha ucuz maliyetlerle çok önemli işler başarabilmelerinin sırlarından bahseden (ISRO) başkanı Dr. K. Sivan, Times of India gazetesine yaptığı açıklamalarda,"Kompleks ve büyük sistemleri minyatürleştirip basitleştirme, sıkı kalite kontrolü ve üretimi maksimize etme gibi prensiplerimiz bizim uzay programımızın temelini oluşturuyor. Ham maddelerimizin herhangi bir şekilde israf edilmesinin üretimin her aşamasında önüne geçiyoruz. Bu şekilde maliyetlerimizi minimize etmeyi başarabiliyoruz." ifadelerini kullanıyor.



    Ayrıca Bkz.NASA'nın yeni gezegen avcısı "TESS" yakında fırlatılıyor

    Interstellar ve Gravity'den daha ucuz




    ISRO'nun 85 milyon dolarlık Chandrayaan-2 görevi, Cristopher Nolan'ın 2014'de vizyona giren ünlü bilim kurgu filmi Interstellar (165 milyon dolar) ve Alfonso Cuarón'un 2013 yapımı Gravity (100 milyon dolar) filmlerinden daha ucuz bir maliyete sahip.




    Hindistan tarihinin en önemli uzay görevi olan Chandrayaan-2'de 3 farklı uzay aracı Ay'a fırlatılacak. Bu araçlar bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve son olarak görevin en önemli kısmı olan bir gözlem aracından oluşuyor. Bu üç uzay aracı Ay'a vardıktan sonra sırasıyla birbirlerinden ayrılıp kendi görevlerine başlayacaklar. Yörünge aracı yüzeyden yüksek bir konumda Ay'ın "üç boyutlu detaylı haritasını" çıkarmaya uğraşırken gözlem aracı ise yumuşak bir inişin ardından iniş aracından ayrılıp Ay'ı keşfetmeye başlayacak.



    Chandrayaan-2 görevi ayrıca ISRO'nun ilk Ay görevi de değil. Uzay ajansı daha önce 2008 yılında Chandrayaan-1 isimli uzay aracını da Ay'ın yörüngesine yerleştirmeyi başarmıştı. Hindistan tarihinin ilk derin uzay görevi olan Chandrayaan-1, her ne kadar Ay yörüngesine yerleşmeyi başarmış olsa da sonrasında yaşanan bazı talihsizlikler nedeniyle ISRO, 2009'un Ağustos ayında uzay aracıyla olan tüm iletişimi kaybetmişti.. 80 milyon dolar maliyetle hazırlanan Chandrayaan-1, böylece iki yıl olarak planlanan görevini tamamlayamamıştı.




    En son Çin başarmıştı




    Diğer taraftan Ay yüzeyine iniş yapabilen son ülke ise 2013'teki Yutu göreviyle Çin Halk Cumhuriyeti'ydi. Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin 1 Aralık 2013 tarihinde Chang'e 3 uzay aracıyla birlikte fırlattığı Yutu, tam iki hafta sonra 14 Aralık 2013'de Ay yüzeyine iniş yapmıştı. Uzay aracı bu inişten sadece 42 gün sonra tüm hareket kabiliyeti kaybetmiş ancak yine de oldukça başarılı bir iş çıkartarak Ay yüzeyinde en uzun süre aktif kalabilen gözlem aracı olarak tarihe geçmişti. Yutu yaklaşık iki buçuk yıllık görev süresinin ardından 31 Temmuz 2016 tarihinde tüm işlevselliğini yitirmiş ve Dünya'ya elveda demişti.



    Yutu, Sovyetler Birliği'nin 1976'da gönderdiği Luna 24'ten bu yana Ay'a iniş yapmayı başarabilen tek keşif aracıydı. Bakalım Hindistan, son 40 yıl içerisinde Ay'a iniş yapabilen ikinci ülke olmayı başarabilecek mi.

      








  • Insansiz hava araclari artik fazla bir teknoloji gerektirmiyor 1000 dolar'a bile kamerasi vs icinde olan drone alinabiliyor alt tarafi drone ve daha buyugu sadece.

    Yerli elektrikli araba: Daha ortada yok ama elektrikli araba yapmak zor degil benzinli vs yapmaktan cok daha kolay alt tarafi batarya ve elektrik motoru.

    En buyuk havaalani yapmak teknoloji vs degil. Bana Kalsa en buyugu olmasaydi ve Ataturk havalimani ile birlikte kurulsaydi. Londra gibi 3 havaalani olsa isteyen istedigine gitsin boylece yakinda Ataturk havalimani varken taa 3. havalimani'na gitmek zorunda kalmasaydin. (3. havalimani acilinca, Ataturk havalimani yolcu ucuslarina kapatilacak cunku 3. havalimanina yolcu garantisi verildi yoksa kimse oraya ucmaz.)

    Yerli uydu ya gelince uydu teknolojisi de eskisi gibi karmasik bir teknoloji degil. Mesela 20 sene once ooyleydi ama simdi degil. Elimizdeki cep telefonunu dusun 20 sene once boyle birsey yoktu. Gecen bir yerde diyordu Afrika'li birine 50 dolarlik cep telefonu bundan bikmem kac sene sene oncesinde 20 milyon dolarlik ekipman vermeye esdeger. Cunku kamera , fotograf makinesi,video gosterici, montah yapici vs vs hepsi kucukcuk alette.

    Artik uydu o kadar pahali bir teknoloji degil, su an iki firma uydu lar ile internet icin yuzlerce uydu gonderecekler.

    Yerlin Ucak'a gelince bir kac secim once 2017'de havalarda diye secim afisleri vardi. Henuz kimse yerli oto ve ucagi goremedi. Bir aralar hani Turgut Ozal'da F-16 uretiyoruz diyordu. Eskiden toplu igne uretemezken diyordu. Atak helikopteri de var ama O da Italyan bilmem ne helikopterinin teknolojisi.

    Gece haberi vardi Avustra Turkiye'ye Altay tanki'nin motoru icin ambargo koydu bir anda motorsuz Tank'imiz oldu.

    Onemli olan kritik parcalari uretmek yoksa Montaj sanayii degil!!

    Simdi siz bana inanmazsiniz dediklerime ama daha 3 gun once Basbakan'in dedikleri ortada, bu haberi ben Cumhuriyet'te okudum ama sen o tur gazetelere inanamazsin diye google'da arayip yeni safak link'i koydum.

    Yıldırım, “Daha fazla Almanya’ya getirir çünkü makineler Almanya’dan geliyor. Önemli aksamlar Almanya’dan geliyor. Daha basit parçalar Türkiye’de yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

    Kaynak:https://www.yenisafak.com/gundem/dogusu-batisi-pazarligi-olmaz-3152443

    Tabi gazete tarafli oldugu icin bu haberi mansetten cikmamis sadece ufak bir detay olarak geciyor o yuzden haberin basligi seni yaniltmasin.

    Bu arada biraz gelisme var kabul ama bu yeterli midir? Siz diyelim, akilli cep telefonunuz var ve internetten satis yapiyorsunuz, resim gonderiyorsunuz muhendis mi oldunuz? Dede'niz zamaninda ne telefon kullanabiliyordu ne internetten satis yapiyordu cahil ve becereksiz mi oldu?

    Su an uydu gondersek bile fazla bir anlami yok Teknoji devi yapmaz bizi. Mesela su an olan en basit savas gemimiz 1. dunya savasinda bizde olsaydi butun gemileri batiridik Canakkale'ye gelmeden.

    Su an Hindistan'in da Ay'a gitmesi olumlu ama 1960'da oldugu gibi onemli bir teknoloji degil.

    Artik Elon Musk Araba bile gonderdi Uzay'a baska firmalarda gonderiyor.

    Yani isin asli bazi teknolojiler artik herkeste var ayaga dusuyor.

    Onemli olan ise yapay zeka AI teknolojisi su an. Onu ilk yapan diger devletlere fark atacak. Ama onunla ilgili hicbir yatirim yok neden cunku yapay zeka gelistirecegiz diye secim afisi yapilsa kim ne anlayacak. (Araba ucak ta yapilmadi ama en azindan vaadi var.)
  • Interstellar filmini yapmak için 165 milyon dolar harcamışlar ve 675 milyon dolar kazanmışlar. Gravity için de 100 milyon dolar harcayıp 723 milyon dolar para kazanmış adamlar. Yani iki filmden toplam 1 milyar 133 milyon dolar kazanmışlar. Şimdi 85 milyon dolara yaptın onu ama bitti gitti para. Bu parayla Bollywood'da film yapıp para kazanıp bunu da uzay çalışmalarına harcasan bin kat daha iyi.

  • Türkiye'de gündem: "Zina yasaklansın mı?"

  • Hayret! Henüz "Ay'a gidilmedi.", "NASA insanlığı kandırıyor." gibi uyduruk fikirliler mesaj yazmamışlar... Demek ki gelişme var...

  • E hani orda uzaylı üssü vardı amerika gitmiyordu. Vs vs.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • profecco kullanıcısına yanıt
    Hocam sizin düşündüğünüz mantık üzerinden gidersek hiç özel sektör olmasın devlet bütün işi kendi yapsın içerde para katlanarak gitsin 😅 Herkes kendi işini yapacak ki sistem yürüsün :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: profecco

    Interstellar filmini yapmak için 165 milyon dolar harcamışlar ve 675 milyon dolar kazanmışlar. Gravity için de 100 milyon dolar harcayıp 723 milyon dolar para kazanmış adamlar. Yani iki filmden toplam 1 milyar 133 milyon dolar kazanmışlar. Şimdi 85 milyon dolara yaptın onu ama bitti gitti para. Bu parayla Bollywood'da film yapıp para kazanıp bunu da uzay çalışmalarına harcasan bin kat daha iyi.

    Bence Çerkezköy'den arsa alıp, 2 sene sonra satsalar daha fazla kar ederler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GAMBIT

    Türkiye'de gündem: "Zina yasaklansın mı?"

    Yoo.. İnsansız hava araçları, yerli elektrikli araba, Avrupa nın en büyük Havaalanı, turksat 5a uydusu, yerli uçak vs vs.. Görenle, bakan arasındaki fark..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Film maliyetiyle bunu karsilastirmak nedir simdi..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: profecco

    Interstellar filmini yapmak için 165 milyon dolar harcamışlar ve 675 milyon dolar kazanmışlar. Gravity için de 100 milyon dolar harcayıp 723 milyon dolar para kazanmış adamlar. Yani iki filmden toplam 1 milyar 133 milyon dolar kazanmışlar. Şimdi 85 milyon dolara yaptın onu ama bitti gitti para. Bu parayla Bollywood'da film yapıp para kazanıp bunu da uzay çalışmalarına harcasan bin kat daha iyi.

    Cebinde 200 bin TL var. Seninde şu an 200 bin liralık araca ihtiyacın var.
    Bu aracı alma, 200 bin lirayla işi büyüt, 5 sene sonra 500 binlik araba alırsın demek gibi bir şey.

    Sen zaten ihtiyaca yönelik, 200 bin TL'lik nakit ayarlamışsın. Yapman gerekeni bugün yapmalısın, bugün ihtiyacın olanı yarına ertelememelisin.

    Ek:
    Hindistan Uzay kurumuna film yapıp parayı katlamayı teklif etmek ayrı bir yaratıcı! düşünce.

    + Sinemadan kazandığı parayla bilim/teknoloji geliştiren film yapımcısı da görülmedi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuckulteli -- 20 Şubat 2018; 19:6:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • -Abi Hindistan aya iniş yapacak, vay arkadaş yapıyor elin oğlu..
    -Çinliler ?? daha önceden göndermiş ve başarılı olmuş.
    -Amerika ?? 50 yıl önce insan göndermişler.
    -Amerika Marsa başarılı iniş yapmış, araçları marsı dolaşıyor.
    -Güney afrika doğumlu babadan zengin bir amerikalı kendi firmasının arabası güneş yörüngesinde.

    O değilde geçen arkadaşı bir mars ettim, 21 tl (6 adet normal boy çay en ucuz marka :/ )hesap ona kaldı.
  • Parasutle "soft landing" tarif etmek nedir. Bu habercilerin cehaleti cekilmiyor bazen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mu5tafa


    quote:

    Orijinalden alıntı: GAMBIT

    Türkiye'de gündem: "Zina yasaklansın mı?"

    Yoo.. İnsansız hava araçları, yerli elektrikli araba, Avrupa nın en büyük Havaalanı, turksat 5a uydusu, yerli uçak vs vs.. Görenle, bakan arasındaki fark..

    Protein eksikliğinin sonuçları . Makarnaya acilen ara vermelisiniz .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • doğru bilgisayar ekipmanları ve oyuncular ile her ülke aya gidebilir zaten

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tall Man


    quote:

    Orijinalden alıntı: mu5tafa


    quote:

    Orijinalden alıntı: GAMBIT

    Türkiye'de gündem: "Zina yasaklansın mı?"

    Yoo.. İnsansız hava araçları, yerli elektrikli araba, Avrupa nın en büyük Havaalanı, turksat 5a uydusu, yerli uçak vs vs.. Görenle, bakan arasındaki fark..

    Protein eksikliğinin sonuçları . Makarnaya acilen ara vermelisiniz .

    Çıldır...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hindistan a helal olsun. Adamlarda çene yerine gerçek icraat var.

  • mu5tafa , toplama araba ,toplama uçak, toplama uydu(fırlatmayı hangi yerli firma yapıyor bilemedim) , beton döküp doğayı katleden havalimanımı(bunu
    aya araç göndermekle bir tutman da toplum kalitesini gösteriyor zaten)
    neyse sen çok güzel görüyorsunda bir o görme organın önündeki gözlük olmasa!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mu5tafa


    quote:

    Orijinalden alıntı: GAMBIT

    Türkiye'de gündem: "Zina yasaklansın mı?"

    Yoo.. İnsansız hava araçları, yerli elektrikli araba, Avrupa nın en büyük Havaalanı, turksat 5a uydusu, yerli uçak vs vs.. Görenle, bakan arasındaki fark..

    Kalkana alayım şöyle.



    Sadece havaalanını yapacağız o da beton olduğu için.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mu5tafa kullanıcısına yanıt
    Insansiz hava araclari artik fazla bir teknoloji gerektirmiyor 1000 dolar'a bile kamerasi vs icinde olan drone alinabiliyor alt tarafi drone ve daha buyugu sadece.

    Yerli elektrikli araba: Daha ortada yok ama elektrikli araba yapmak zor degil benzinli vs yapmaktan cok daha kolay alt tarafi batarya ve elektrik motoru.

    En buyuk havaalani yapmak teknoloji vs degil. Bana Kalsa en buyugu olmasaydi ve Ataturk havalimani ile birlikte kurulsaydi. Londra gibi 3 havaalani olsa isteyen istedigine gitsin boylece yakinda Ataturk havalimani varken taa 3. havalimani'na gitmek zorunda kalmasaydin. (3. havalimani acilinca, Ataturk havalimani yolcu ucuslarina kapatilacak cunku 3. havalimanina yolcu garantisi verildi yoksa kimse oraya ucmaz.)

    Yerli uydu ya gelince uydu teknolojisi de eskisi gibi karmasik bir teknoloji degil. Mesela 20 sene once ooyleydi ama simdi degil. Elimizdeki cep telefonunu dusun 20 sene once boyle birsey yoktu. Gecen bir yerde diyordu Afrika'li birine 50 dolarlik cep telefonu bundan bikmem kac sene sene oncesinde 20 milyon dolarlik ekipman vermeye esdeger. Cunku kamera , fotograf makinesi,video gosterici, montah yapici vs vs hepsi kucukcuk alette.

    Artik uydu o kadar pahali bir teknoloji degil, su an iki firma uydu lar ile internet icin yuzlerce uydu gonderecekler.

    Yerlin Ucak'a gelince bir kac secim once 2017'de havalarda diye secim afisleri vardi. Henuz kimse yerli oto ve ucagi goremedi. Bir aralar hani Turgut Ozal'da F-16 uretiyoruz diyordu. Eskiden toplu igne uretemezken diyordu. Atak helikopteri de var ama O da Italyan bilmem ne helikopterinin teknolojisi.

    Gece haberi vardi Avustra Turkiye'ye Altay tanki'nin motoru icin ambargo koydu bir anda motorsuz Tank'imiz oldu.

    Onemli olan kritik parcalari uretmek yoksa Montaj sanayii degil!!

    Simdi siz bana inanmazsiniz dediklerime ama daha 3 gun once Basbakan'in dedikleri ortada, bu haberi ben Cumhuriyet'te okudum ama sen o tur gazetelere inanamazsin diye google'da arayip yeni safak link'i koydum.

    Yıldırım, “Daha fazla Almanya’ya getirir çünkü makineler Almanya’dan geliyor. Önemli aksamlar Almanya’dan geliyor. Daha basit parçalar Türkiye’de yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

    Kaynak:https://www.yenisafak.com/gundem/dogusu-batisi-pazarligi-olmaz-3152443

    Tabi gazete tarafli oldugu icin bu haberi mansetten cikmamis sadece ufak bir detay olarak geciyor o yuzden haberin basligi seni yaniltmasin.

    Bu arada biraz gelisme var kabul ama bu yeterli midir? Siz diyelim, akilli cep telefonunuz var ve internetten satis yapiyorsunuz, resim gonderiyorsunuz muhendis mi oldunuz? Dede'niz zamaninda ne telefon kullanabiliyordu ne internetten satis yapiyordu cahil ve becereksiz mi oldu?

    Su an uydu gondersek bile fazla bir anlami yok Teknoji devi yapmaz bizi. Mesela su an olan en basit savas gemimiz 1. dunya savasinda bizde olsaydi butun gemileri batiridik Canakkale'ye gelmeden.

    Su an Hindistan'in da Ay'a gitmesi olumlu ama 1960'da oldugu gibi onemli bir teknoloji degil.

    Artik Elon Musk Araba bile gonderdi Uzay'a baska firmalarda gonderiyor.

    Yani isin asli bazi teknolojiler artik herkeste var ayaga dusuyor.

    Onemli olan ise yapay zeka AI teknolojisi su an. Onu ilk yapan diger devletlere fark atacak. Ama onunla ilgili hicbir yatirim yok neden cunku yapay zeka gelistirecegiz diye secim afisi yapilsa kim ne anlayacak. (Araba ucak ta yapilmadi ama en azindan vaadi var.)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mu5tafa


    quote:

    Orijinalden alıntı: GAMBIT

    Türkiye'de gündem: "Zina yasaklansın mı?"

    Yoo.. İnsansız hava araçları, yerli elektrikli araba, Avrupa nın en büyük Havaalanı, turksat 5a uydusu, yerli uçak vs vs.. Görenle, bakan arasındaki fark..

    İnsanlar ülkelerinin yerli imkanlarla birşey yapmasına karşı değil. Bunun bakmak yada görmek ile de alakası da yok. Ortada ciddi bir algı operasyonu olduğu çok açık ve maaalesef sizde bunun kurbanı olmuşsunuz.
    Söylediğiniz uçak için 2008 yılında afişlerde seçim propagandası yapılıyordu.
    Türksat uyduları 90'lardan beri mevcut.
    Araba da geçen seçimde kullanıldı. Hala yollara çıkmasını bekliyoruz. İnşallah da çıkar.
    İnşaat ise bence övünülecek bir şey değil. İnşaat işi 1000 yıldır yapılıyor. Teknolojik bir şey değil. Sıradanlaşmış birşeyle övünülmez.
    Velhasıl kelam, olmayanı olmuş diye pazarlıyorlar. Bizim karşı olduğumuz bu. Keşke olsa, gurur duyarız bunlarla.
    İhalarda olduğu gibi.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.