Şimdi Ara

Araştırmacılar kanserle ''hücre içinde'' mücadele eden yöntem geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Kanser hücreleri sağlam savunma mekanizmaları geliştirir ve bu savunma duvarını aşmak kanserin tedavisine yönelik çalışmalarda kilit rol oynar. Geçmiş dönemlerde bilim insanları bu savunma duvarları aşmak için beyaz kan hücreleri aracılığıyla altın nanopartikülleri kanser hücresine gönderip nanopartiküller hücreye girdiğinde kızılötesi ışınlar uygulayarak kanserli hücreleri yok etmeye çalışıyordu. İsrail'deki Technion Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar ise kanserli dokulara adeta bir Truva atı gibi içeriden müdahale eden yeni bir yöntem geliştirdi.


     

    Hücre içinde ''nano fabrika'' 

    Araştırmacılar, kanserli bir hücrenin içine sızıp içeride, anti-kanser proteinleri üretebilen ''nano fabrika'' oluşturarak kanserli hücrelerle hücre içinde mücadele etmeye çalıştı. Technion'daki Wolfson Kimya Mühendisliği Fakültesi'nden doktora öğrencisi Nitzan Krinsky ve Yardımcı Doçent Doktor Avi Schröder tarafından gerçekleştirilen çalışmada aslında doğal hücrelerle benzer kapasiteler sahip olan ancak daha üstün yetenekleri bulunan sentetik hücrelere, anti-kanser proteini oluşturma görevi verildi. Sentetik hücrelerde bulunan ve doğal hücrelerdeki hücre zarını andıran lipit esaslı parçacıklarının içine anti-kanser proteinlerini üretecek moleküler makineler yerleştirildi.


     

    Lipit esaslı parçacıklar anormal hücrelerin(örneğin tümör dokusunun) varlığını algıladıklarında, moleküler makineler harekete geçerek tümörlü hücreye gidiyor ve makinelere entegre DNA şablonu, o tümöre özgü terapötik proteinler üretilmesi için emir veriyor. Böylece nano fabrikalar tümörle mücadele edecek proteinleri tümör hücresinin içinde üretirken ihtiyaç duydukları enerjiyi de etraflarındaki tümör dokusundan temin ediyor.


     

    Kişiye özel tedavi 

    Nano fabrikalara entegre edilen DNA şablonunu kodlayarak çeşitli proteinleri üretebildiklerini aktaran Avi Schröder, sistemin modüler olduğunu yani çevresel koşullara uygun olarak protein üretimine imkan sağladığını vurguluyor. Geliştirdikleri yöntemin hastanın tıbbi profiline uygun olacak şekilde genetik ve biyolojik çeşitliliğe uyarlanabileceğini de belirten Schröder, sentetik hücrelerle tümöre özgü proteinler üretmenin, kişiselleştirilmiş tedavi trendinde devrim niteliği yaratacağını düşünüyor.


     

    Üstelik yöntemin erken dönem testleri de oldukça başarılı. Araştırmacılar yöntemi laboratuvar ortamındaki hücre kültürlerinde ve meme kanseri olan farelerde test etti. Her iki testte de nano fabrikalar kötü huylu tümör hücrelerini keşfedip aktif hale gelerek tümörlere uygun proteinleri üretti ve tümörlerin büyük bir kısmını yok etmeyi başardı. Araştırmacılar şimdi yöntemi geliştirmeye ve insanlardaki etkilerini araştırmaya devam ederken ulaştıkları bulguların kanser tedavisinde yeni bir dönemin habercisi olabileceğini düşünüyor. 




  • KDV ?








    İçinde içinde..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefon ıvır zıvırdan ziyade asıl duymayı beklediğim haberler bunlar. Bir 100 sene sonra falan doğsaydık günümüzün ölümcül hastalıkları belki çok komik gelecekti.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

    Telefon ıvır zıvırdan ziyade asıl duymayı beklediğim haberler bunlar. Bir 100 sene sonra falan doğsaydık günümüzün ölümcül hastalıkları belki çok komik gelecekti.

    100 sene sonra ıvır zıvır gelebilir ama bunda önce Veba salgını 1347-1351 yılları arasında Avrupa'da yayılmıştı ve kanser gibi tedavisi yoktu. bundan 100 sene sonrada bilimin çözmesi gereken hastalıklar olacak. her dönemin kendine has çözülmesi gereken hastalıkları oluyor.
  • gerçekten umut verici gelişmeler.

    ancak bireysel dna analizi ve moleküler biyolojide de baya bir gelişme olması lazım.

    kişiye göre tedavi demek çok büyük emek ve masraf demek.Umarım yaşlanmadan görürüz bu günleri de..

  • Daha fazla bu tarz haberlere bence yer verilmeli gerçekten insanlık için çok büyük gelişmeler

  • Yalan haber umut tacirligi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.