Şimdi Ara

[SSS] Doğru Viraj Dönmenin İpuçları .

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
2
Favori
10.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  [SSS] Doğru Viraj Dönmenin İpuçları .




    Doğru viraj dönmenin ipuçları
    Trafik kazalarının genellikle yoğunlaştığı yerler olan virajları nasıl dönmeniz gerektiğini yeterince biliyor musunuz?

    Sürücü kurslarında öğretilmeyenler listesinde doğru viraj dönme teknikleri de yer alıyor. Oysa virajlara doğru açıyla girmek ve kurallarına göre dönmek her sürücünün güvenliği için atlanmaması gereken bir bilgi. Hatalı bir dönüş, merkezkaç kuvvetini artırdığı gibi viraj içindeki görülmeyen engelleri zamanında fark etme imkanını da sınırlandırır. Bu da olası bir kazaya davetiye çıkarır.

    Fizik kanunları aşılamaz
    Virajda her otomobilde ağırlık transferi yaşanır. Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle virajın iç tarafında kalan tekerleklerin yükü hafiflerken, dışta kalan tarafın süspansiyon sistemine yüklenme olur. Otomobil yana doğru yatmaya ve aracın stabilitesi bozulmaya başlar. Özellikle sürücü sert bir şekilde vites küçülterek hız keser ya da yanal ağırlığın transferine ek olarak öne doğru ağırlık transferini de artıracak şekilde frene basarsa, dışta kalan ön lastik katlanır ve içte kalan arka tekerleğin yükü azalır. Öte yandan merkezkaç kuvveti, hızın karesine bağlıdır ve viraj çizgisiyle ters orantılıdır. Diğer bir deyişle hız iki katına çıkarıldığında merkezkaç kuvveti dört kat artar. Sürücü, ağırlık transferini sınırlayabilmek için hızını dengeli bir şekilde azaltmak ve virajdaki çizgisini mümkün olan en iyi duruma getirmek zorundadır.

    örüş açısının önemi
    Doğru viraj çizgisi için gereken önemli unsurlardan biri de viraj içinde en uzak noktayı görebilmektir. Sürücü kurslarında adaylara, yolun sağından gitmeleri öğretilir. Ancak sağa dönen bir virajdaki başlıca dezavantaj görüş açısının dar olmasıdır. Tecrübeli sürücüler içgüdüsel olarak virajın iç tarafından uzaklaşırlar (sağa dönen bir virajda sola doğru; sola dönen bir virajdaysa sağa doğru). Bu da virajın içindeyken en uzak noktayı görebilme imkanını sağlar. Malesef yine de çoğu sürücü, direksiyonu içe doğru çok erken çevirir. Virajın yarısına gelindiğinde otomobil virajın dışına doğru kaymaya başlayınca çoğu sürücü bu sapmayı engellemek için direksiyonu viraj içine doğru daha çok çevirir. Bu durumda otomobilin dengesi tehlikeye girer. Buna "içgüdüsel viraj çizgisi" deniyor. Burada yolun genişliği alabildiğine kullanılır ancak izlenmesi gereken ideal viraj çizgisi bu değildir.

    Güvenli viraj dönme
    Viraja girerken en uygun pozisyon alınmalıdır. Bu, sağa dönen bir virajın girişinde sola açılmak; sola dönen bir virajın girişindeyse mümkün olduğunca sağa açılmaktır. Böylece otomobil yavaşlar ve sürücü virajın sonunu gördüğü ana kadar bu durumunu korur. Sürücü virajın ortalarına geldiğinde iç tarafa yaklaşmalı ancak bunu yaparken de o ana kadar çizmiş olduğu yayı takip etmelidir. Bu teknik, ağırlık transferini olabildiğince engellerken aracın çizgisinin de sabit kalmasını sağlar. İyi dönüşün bir diğer avantajıysa virajın içinde, karşıdan gelen bir başka otomobili ya da yoldaki başka bir engeli erken görmeyi sağlamasıdır. Arka arkaya gelen virajlar için de kurallar aynıdır. Örneğin sola dönen bir virajın hemen ardından gelen bir sağ viraja girerken, otomobili yol çizgisine mümkün olduğunca yakın tutmak gerekir. Böylece sürücü, hem görüş açısını genişletmiş, hem de sağa dönmeye hazırlanmış olur. Her durumda viraj dönmenin doğruluğu, az da olsa sürücünün görüş açısıyla alakalıdır. Otomobil ya da motosiklet olsun, sürücü nereyi görüyorsa oraya doğru gider. Sürücü kurslarında öğretilmeyenler listesine eklenecek bilgilerden biri daha!

    Önden kayma
    Viraj içindeki ideal çizgiye göre, otomobilin yönü (açısı) değişirse izlenmesi gereken yay genişler ve bu da aracın viraj dışına kayması demektir. Merkezkaç kuvveti ön lastikleri zorlar ve viraj çizgisini genişletmeye başlar. Yani araç ön lastikleri üzerinde viraj dışına doğru kaymaya başlar. Direksiyonun hafiflemesi de bunun bir başka sonucudur. Bu durum genellikle viraja yüksek hızda girildiğinde ya da gaz pedalına aniden basıldığında (önden çekişli araçlarda) tekerleklerin patinaja düşmesi sonucu oluşur.

    Önden kayma durumunda ne yapmalı?
    Yavaşlamak ve ön lastiklerin yeniden yola tutunmasını sağlamak için ayağı gaz pedalından dengeli bir şekilde çekmek ya da hafifçe frene basmak gerekir. Ani ve sert hareketler arka tekerleklerdeki ağırlığın öne transfer olmasına ve otomobilin arkasının savrulmasına sebep olabilir. Bir diğer önemli nokta, güvenli yol tutuş sağlanmadıkça asla hızlanmak için gaza basılmamalı ve direksiyonun yönü değiştirilmemeli.

    Arkadan kayma
    Viraja çok içerden giren araç, viraj dönme açısını daraltır. Bu durum arkadan kaymayla sonuçlanır. Motoru önde olan bir otomobilin yavaşlaması ya da ani fren yapmasıyla birlikte öne doğru ağırlık transferi gerçekleşir ve arka tekerleklerdeki yük azalır. Sonuçta hafifleyen ve yere tutunamayan arka kısım merkezkaç kuvvetinin etkisiyle dışa doğru kaymaya başlar. Arkadan itişli otomobillerde ani hızlanma isteği de arkadan kaymaya sebep olabilir.

    Arkadan kayma durumunda ne yapmalı?
    Teorik olarak arka tekerleklerin tutunabilmesi ve gücü yere aktarabilmesi gerekir. Bunun için yapılması gereken şey tekrar güç vermek ve direksiyonu aracın arkasının kaydığı yöne doğru çevirmektir. Ancak bu çok nazik bir durumdur; çünkü direksiyonun ters yöne fazla ya da az çevrilmesi bu manevranın başarısız olmasına sebep olur. Profesyonel pilotlar diğer sürücülere oranla bu tip durumlarda araçlarına çok daha kolay hakim olur. Ancak günümüzde sürücüye bu tür zor anlar yaşatmayacak elektronik destek sistemleri yaygınlaşmaya başladı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf -- 25 Mart 2007; 17:30:15 >







  • paylaşım icin cok tşkler.. cok yararlı bilgiler eline saglık
  • paylaşım için teşekkürler,klavyene sağlık
  • Paylaşımın için teşekkürler yararlı bir konu
  • çok güzel paylaşım.. Teşekkürler
  • Ben Teşekkür Ederim fakat yazı Anonim.
  • virajları ağlatan bi araba resmi de koymuşsun :)

    yazı için tşk...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:



    Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle virajın iç tarafında kalan tekerleklerin yükü hafiflerken, dışta kalan tarafın süspansiyon sistemine yüklenme olur.



    Peki arabaya alçaltma kiti koyduğumuzda bu güven sarsılmazmı , Denge bozulmaz mı ?
  • tşk.ler
  • Bilgiler için teşekkürler
  • Teşekkürler paylaşım için
  • Güzel konu. Elinize sağlık.
  • bilgilendirme için teşekkürler. dediğin gibi aracın süspansiyon sistemini alçaltıp sertleştirenler oluyor. bu gerçekten tehlikeli çünkü sert süspansiyonlar ancak yarış pistlerinde işe yarar. çünkü yarış pistleri çok düzgündür ve aracı zıplatmaz. ama normal yollarda yolda çok fazla bozuk yer olduğu için viraj sert dönülürken bu bozuk kesimlerde araç zıplma yapar ve yola tutunması azalır ve kolay kayar. o yünden normal araçlarda fazla sert süspansiyondan kaçınmak gerekir. ben honda civicte bunu yaşıyorum maalesef. aracın süspansiyonları diğer markalara göre daha sert olduğu için hızlı döndüğüm virajda bozuk bir kesime denk gelirse araç zıplama yapıyor (tabi bu arada kalbimde zıplıyor ) .




  • eline sağlık teşekkürler
  • tşk.ler
  • pistte de dıştan içe


     [SSS] Doğru Viraj Dönmenin İpuçları .
  • YA İŞİN TÜRKÇESİ VİRAJI KAPALI ALCAKSAN KAPALI GİRCEKSİN; AMA KONUMUNU KORUMAK İÇİN DAHA ÇOK DİREKSİYONU VİJAJA DOĞRU KIRMICAKSIN BÖYLECE ARABA ŞERİDİN DIŞINA DOĞRU GİDECEK DERKEN VİRAJ BİTECEK

    Bu arada ben SAĞA dönen virajlarda psikolojik olarak tırsıyorum, aynı virajın daha risklisi sola dönse 120-130 la girerken , sağa doğru normal virajda 90 la girsem tırsıyorum sizde de oluyor mu?

    Bir de Sağa doğru yanlayamıyorum iyi, SOLA yanlıyorum genelde...

    SOl direksiyon hakimiyetim daha iyi olduğu için mi acaba, veya şöför kısmı sol tarafta olduğu için sola hakim gibi hissediyorum kendimi?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nipp

    pistte de dıştan içe


     [SSS] Doğru Viraj Dönmenin İpuçları .


    ARKADAN KAYMA
    EVET BOYLE DONULUR AMA HERZAMAN AYNI DEILDIR arkadan kaymalarda araç yönü vıraj dısına yanı arkattarafın kaydığı yere doru cevrılmelı ve arabnın yan kayması sağlanmalıdır yoksa arcın sadece arkası kayar ve savrulursunuz vıraj ıcıne çevirir çoğu trafık suruculerı ama bu iç güdüsel birseydır..
    aracın arkası nereye kayıyorsa dıreksıyon otarafa çevrılerek aracın hakımıyetı kontrol altına alınır BUNA KONTRA HAREKETI DENİR

    ARACIN ONDEN KAYMA SORUNU
    Araçlar vıraja hızlı gırıldığınde onden kayma yapabılır hafıfce gaz kesersenız arac kaymayı keser çünkü her lastıgın bır tutunma lımıtı vardır.burada uygulanacak en ıyı teknık vıraja ontekerleklerın kaymayacagı sekılde gırmek ve vıraj ıcınde gaza asılmaktır burda onden kayma yapsada tehlıkelı deıldır asıl tehlıke vırac cızgısını baştan gırerken kaybetmektır hatta okadar önemlıdırkı cızgıyı tuturmak vıraja gelındığınde yavaslamanız gerekır çizgıyı tuturduğunuz anda gaza asılırsınız burda sıze aşırı bı guc lazım bunun için yavasama sırasında vıraja gırılırken turbolu araçlarda gaz ve frene aynı anda basılabılir turbo basıncı yuksek sevıyede kalsın dıye çizgiyi aldınız anda frenden ayagınızı cekersınız ve roket olr
    SON OLARAK ARAÇLARINIZI BOŞ TA KULLANMAYIN MOTOR ARACA SAHIP CIKAR
    Bu boşta gıtmek benzin tasarrufuda sağlamaz bılgınize.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: antiochos

    YA İŞİN TÜRKÇESİ VİRAJI KAPALI ALCAKSAN KAPALI GİRCEKSİN; AMA KONUMUNU KORUMAK İÇİN DAHA ÇOK DİREKSİYONU VİJAJA DOĞRU KIRMICAKSIN BÖYLECE ARABA ŞERİDİN DIŞINA DOĞRU GİDECEK DERKEN VİRAJ BİTECEK

    Bu arada ben SAĞA dönen virajlarda psikolojik olarak tırsıyorum, aynı virajın daha risklisi sola dönse 120-130 la girerken , sağa doğru normal virajda 90 la girsem tırsıyorum sizde de oluyor mu?

    Bir de Sağa doğru yanlayamıyorum iyi, SOLA yanlıyorum genelde...

    SOl direksiyon hakimiyetim daha iyi olduğu için mi acaba, veya şöför kısmı sol tarafta olduğu için sola hakim gibi hissediyorum kendimi?



    Aynen bende de oluyor. Sola dönen virajlara cengaver gibi rahatça girerken, sağa dönen virajda bir anda tepe taklak uçacakmışım gibi hissediyorum. Ayrıca direksiyonu sol elimle tutup çok rahat kullanırken, sağ elle pek beceremiyorum.




  • sağol OZDAMAR !
    ben daha yeni ehliyet almış bi şoförüm.
    şu anda 11 bin km yol tecrübem var. her gün 50 km yol yapıyorum. ilçeden bi köye öğretmen arkadaşlarla her gün gidip geliyoruz.
    yol çok kötü; iniş-çıkış-viraj bol. bazı rampalarda virajı alabilmek için biraz hızlı gitmek gerekiyor. işte ben buralarda tam olarak anlattığın şeyi uygulamaya çalışıyorum; mesala sola dönüşlerde viraja girmeden önce iyice sola yanaşıyorum, ardından içe katediyorum, sonra da tekrar dışa çıkıyorum. diğer öğretmen arkadaşlar bu tekniğimi eleştiriyorlar; hiç bir şekilde kendi şeridimden ayrılmamam gerektiğini söylüyorlar.
    ancak o şekilde hem virajın içini göremiyorum dolayısıyla karşıdan gelen arabayı da son anda farkedebiliyorum hem de vites düşürmem gerekiyor. böyle olunca hız,zaman ve yakıt kaybım oluyor.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.