Şimdi Ara

PTTMessenger’ın Signal açık kaynak tabanlı yazıldığı ortaya çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
2.834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Geçtiğimiz günlerde Binali Yıldırım’ın Afrin bölgesine görüntülü bağlanarak testini yaptığı yerli mesajlaşma uygulaması PttMessenger’ın yerli bir uygulama olmadığı ile ilgili dedikodular yayıldı. PTT, dedikodularla ilgili resmi açıklama yayınladı ve uygulama hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.

     


    PTT, uygulamanın Signal isimli açık kaynak taban üzerine inşa edildiğini duyurdu. Geliştirme aşamasında Zebrachat isimli uygulama kullanıldığı da belirtildi.


     


    Open Whisper Systems tarafından geliştirilen Signal, verileri uçtan uca şifrelemek amacıyla ortaya çıkarıldı. Signal’in hem mesajlaşma amacıyla  mobil uygulaması ve hem de sadece şifreleme amacıyla Signal Protokolü adında iki farklı versiyonu bulunuyor. Signal protokolünü WhatsApp, Skype, Google Allo ve Facebook Messenger kullanıyor.


     

     





     


    Signal’in protokol tarafını bir kenara bırakıp Github üzerinden tüm kodlayı paylaşılan uygulamasına baktığımızda ufak düzenlemelerle tamamen özelleştirilebilir ve hızlıca yenisi yapılabilecek bir yapıda olduğunu görüyoruz. PttMessenger, Github’daki uygulamanın üzerine özelleştirmeler yapılarak geliştirildi.



    PttMessenger.gov.tr adresinde uygulamanın tamamen milli mühendislik kabiliyetiyle geliştirildiği yazıyor.


    Zebrachat tarafını araştırdığımızda ise “Y. Emre Gürbüzer” isimli geliştiricinin 2016 yılında iOS platformunda Zebra.Chat adında bir uygulama yayınladığını ve bu uygulamanın AppStore’dan kaldırıldığını görüyoruz. Zebra.Chat, Github’daki Signal uygulamasının kodları kullanılarak geliştirildi. PTT’nin konu hakkındaki açıklaması şöyle: “Zebrachat, PttMessenger'ın geliştirme aşamasında kullanılan proje ve ürün adıdır.”


     

     

    Sadece kurumsal müşteriler kullanabilecek                 


    PTT’nin açıklamasına göre PttMessenger sadece kurumsal müşteriler için geliştirildi. Uygulamanın tanıtıldığı gün sitedeki slogan kısmı revize edildi ve “Kurumsal mesajlaşma ve haberleşme çözümü” ifadesi eklendi. Önceki sloganda “Kurumsal” ifadesi yer almıyordu.


     


    Sitenin sonuna yeni eklenen bölümde de “PttMessenger'ı yalnızca kurumlar kullanabilir. Çeşitli internet sitelerinde sunulan PttMessenger adlı dosyalar, PTT A.Ş.'nin kurumsal anlık mesajlaşma ve haberleşme çözümü olan PttMessenger değildir.” ifadesi yer alıyor.


     


     

    Yerli imkânlarla yerli mühendisler tarafından geliştirilen PttMessenger’ın yabancı açık kaynak tabanlı sistemler üzerinde geliştirilmesi yerine tamamen özgün bir şekilde geliştirilmesi, kurumsal bilgi güvenliği açısından daha mantıklı olabilirdi. Bu uygulamayı devlet kurumları ve devlet büyükleri de kullanacak. Her ne kadar uçtan uca şifreleme sistemi olsa da bizim ekstradan sağlayabileceğimiz tek güvenlik önlemi verinin dağıtımını Türkiye’de tutmak olacak.


     


    Yerli işletim sistemi olarak tanımlanan Pardus’un Debian tabanlı olmasını kabul edebiliyoruz. Çünkü işletim sistemi çekirdeği tasarlamak büyük tecrübe ve zaman gerektiriyor. Ancak sıfırdan bir mesajlaşma uygulaması tasarlamak çok zor olmasa gerek.


     









  • Şunu hala öğrenemediler. Yazılım konusunda kimse %100 yerli, tamamen ev yapımı falan laflarını yemez. Bu kaçıncı ders oldu? Bir dolandırıcı, "geliyoo" ayağı çekti, Turkcell mi ne Yandex'i %100 yerli diye yedirmeye kalktı, şimdi ise bu, daha neler neler. Ya uçmayın. Bu oyun yapmayı öğreneceğim, ama Call of Duty 10 gibi olsunculara benziyor. Ha olsun. Adamlar yüzmilyonlarca yatırımı babalarının hayrına yapıyorlar. Dünyanın her yerinden en iyi yazılımcılar, grafikerler, tasarımcılar boşuna çalışıyor. Sen 1 haftada onların hepsinin 2 senede geçmiş altyapılarıyla yaptığı oyunu yap diye.

    Dürüst olun. Baştan deyin ki, bir yazılımdan anlayan çocuk, açık kaynak kod kullanarak whatsapp gibi şey yapmış. Bize geldi, ya da biz onu bulduk, cebine para koyduk, bize yap bari dedik. Ha açık kaynak kodlu diye çok güvenli olmayabilir ama hiç yoktan iyidir, bir yerden başlamak lazım falan deyin. Adam gibi dürüstçe söyleyin. Ama yok direk uçmalar, %100 yerli, whatsapp da olmayan bile her şey burada. Böyle güvenlisi yok. Dünya peşimizden koşacak falan havalarına giriyorlar bir anda. Kim bunları böyle uçuruyor. Millet tamam malesef zır cahil ama hala bu ülkede aklı başında insanlar var ve söz konusu yazılım olunca, istediğin kadar saklamaya çalış, çıkar ortaya.

    Ne yazık ki bu ülkede *öt olmakta çabuk unutuluyor.
    Şunu ilk ağızdan ilk açıklama olarak söyleseydiniz vallahi kimse size ağzını açıp tek kelime etmezdi. %100 yerli zart zurt deyip sıkıp sallayınca cortladı herşey. Etmeyin eylemeyin şeffaf olun. Biz anlayışsız insanlar değiliz. Ama yalanlara da kanacak değiliz. %75 yerli imkanla geliştirdik. %100 için uğraşıyoruz desen herşey süper. Göklere çıkartırdı uygulamayı bu halk.
    Hocam konuyla ilgili önemli bir ayrıntı daha var. Sözkonusu yazılımın kullandığı "signal library" GPL lisansı ile dağıtılıyor. Eğer yazılımınızda gpl lisansı kullanan bir kod parçası varsa o yazılımın kendisi de gpl lisansına tabi olur. Ve gpl lisanslı yazılımınızın kaynak kodunu kapatamazsınız, herkesin ulaşabileceği bir yerde kodun yayınlanması gerekir.

    Yani ptt bu yazılımın kaynak kodunu yayınlamayı reddediyorsa hukuken suç işliyor demektir. Ne android, ne de ios tarafında bu yazılımı yayınlayamaz, direkt kaldırırlar.
    Hocam uygulama libsignal kullanmış. Bu lib. zaten işin teknik kısmını, yani toplam iş yükünün %90+ sını üstleniyor. Bu da yetmemiş arayüz için de zebra chat isimli başka bir uygulamadan kopya çekmişler, belki de komple almışlar bilmiyorum. Burada yerli emek yok denecek kadar az.

    https://libzip.org/
    Mesela bu lib. dosya arşivlemeye yarıyor. Bunu kullanarak 20 satır kod ile dosya sıkıştırma yapabiliriz ama biz yaptık diyebilir miyiz? Cpu zamanının %99.999'u sana ait olmayan bir kodu çalıştırarak geçecek ve sen bu uygulamayı ben yaptım diyeceksin? Bu tamamen aldatmacadır. Geliyoo ne kadar arama motoru ise pttmessenger da o kadar mesajlaşma uygulamasıdır.
    Olaya maliyet odaklı baktığımız zaman hem paradan hem de zamandan kazandırmıştır evet doğrudur.

    Wordpress ten örnek vermişsiniz o konu hakkında diyeceğim o dur ki Wordpress de yabancı malıdır açık kaynak kodlu olsa bile.Wordpress benim diyemezsin çünkü ilk sen yazmadın ilk sen bulmadın Wordpress i açık kaynak olsa bile. Yazılımlar ve donanımların sahipleri onu bulanlardır.Lisanslar buradan doğmuştur açık kaynak lisansı yada kapalı kaynak lisansı olarak.Yazılım yada donanımın sahibi onu lisanslar istediği gibi.

    PTT messenger hakkında ise yazılımı ilk sen yazdın ve açık kaynak kodlu yaptın ama başka biri o yazılımdan faydalandı ama senin hakkını yedi en azından senin hakkını yemeyebilir,senden bahsedebilirdi.Burada benim kızdığım nokta ilk başta yerli ve milli dediler.Buradan ben yazılımı sıfırdan yazdılar diye düşündüm ayrıca lisansladıkları şirketi yada kişiyi ilk anda paylaşabilirlerdi.Yapmadılar.Gerile gerile biz yaptık dediler.

    Yani yalan söylediler.İlk başta açıklasalardı bu kızgınlık bu kadar olmazdı.
  • - uygulamayı messenger.ptt.gov.tr adresinde yayınla,
    - çeşitli haber siteleri bunu görüp haber yapsınlar indirme linkleri koysunlar ve indirmeler yapılsın,
    - bt ile uğraşan kişiler de indirme yapıp uygulamanın aslında yüzde yüz yerli olmadığını ortaya çıkarsınlar.
    - kullanılan kütüphaneler vs. her şey saçılsın ortaya,
    - bunu fark edince uygulamayı siteden kaldır. haber sitelerinin linkleri doğal olarak 404 vermeye başlasın
    - bi süre geçtikten sonra biz uygulama falan yayınlamadık de ama iddia edilen kütüphaneleri kullandığını da araya sıkıştır.
    - hiçbir şey olmamış gibi hayata devam et, suçlu olan başkaları olsun, linkten dosyayı indirmiş insanlar hayal görmüş olsunlar.

    şunu başka bir ülkede yapsalar çok güzel taşak geçerdim de ülkemizde olunca insan cidden kahroluyor. özellikle benzer olayları kötü sonlu kitaplarda okuduğunda.

    alıntıdır:https://eksisozluk.com/entry/74049268

    siteye girince dün apk indirdiğiniz yerde bugün ''Sitemizde kullanıcıların doğrudan indirebileceği bir uygulama dosyası bulunmamaktadır. PttMessenger'ı yalnızca kurumlar kullanabilir. Çeşitli internet sitelerinde sunulan PttMessenger adlı dosyalar, PTT A.Ş.'nin kurumsal anlık mesajlaşma ve haberleşme çözümü olan PttMessenger değildir.'' yazıyor. Daha dün devrimmiş gibi anlatılan şey bugün sadece kurumlara özel oldu. 1 kurumun bile kullanmayacağından adım kadar eminim. (hatta adımdan bile daha eminim)

    Bunu anca 5 yaşındaki bebeler ve <80iq insanlar yer.

    Hadi kolay gele.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lazeran -- 7 Şubat 2018; 19:0:45 >




  • Bir önceki haberde dile getirilen eleştirilerden farklı olarak bir şeyler söylemek istiyorum.

    Yılların devlet kurumuna, PTT'ye, başarısız tanıtım yapmak, yapılan açıklamalardan çark etmek, halkla ilişkiler sürecini ele yüze bulaştırmak hiç yakışıyor mu?

    Yerli veya değil, güvenli veya değil, gizlilik var ya da yok bunları bir kenara bırakalım. Daha yapılan şeyi anlatamıyorlar. Sonra millete malzeme verip dalga geçilip eleştirilerin hedefi oluyorlar.

    Geliyoo dendi, yaani dendi, büyük büyük sözler söylendi, sonra kendilerinin başta söylemediği onca şey ortaya çıktı.

    Whatsapp alternatifi deniyor ama ortaya çıkan yazılım kurumsala hitap ediyor!

  • Yerli ve Milli!

  • Vatandaşı olmasan eğlenceli ülke aslında.

  • Savunma sanayi haricinde milli diye başka bir kategoride haber yapmayın. Çoğu fos çıkıyor.

  • Basbakan kendisindeki Iphone X ile anlasiliyorki uygulamanin IOS varyanti da var yani Apple Store a yuklenmis olmali o da suan itibariyle burada bahsedilen uygulamanin kendisidir :)


    Devlet sitesinde .apk dosyasini vermisti indirilemiyordu ben baktigimda belli birileri hemen rezaleti aciklamis apar to[ar kaldirmislar e tabiki yillarin iktidari bir kilifini bulmustur ... Kim inkar edebilir ki ?


    Donanimhaber in iligli bir onceki haberinde apk indirme linki devletin kendis sitesinden paylasilmisti suan calismaz yok zaten dedigim gibi kaldirdilar :D

    Sefaflik durustluk hakkimiz vardir ozellikle devletten ! Yoksa iktidardan mi desek ?!

  • Şunu hala öğrenemediler. Yazılım konusunda kimse %100 yerli, tamamen ev yapımı falan laflarını yemez. Bu kaçıncı ders oldu? Bir dolandırıcı, "geliyoo" ayağı çekti, Turkcell mi ne Yandex'i %100 yerli diye yedirmeye kalktı, şimdi ise bu, daha neler neler. Ya uçmayın. Bu oyun yapmayı öğreneceğim, ama Call of Duty 10 gibi olsunculara benziyor. Ha olsun. Adamlar yüzmilyonlarca yatırımı babalarının hayrına yapıyorlar. Dünyanın her yerinden en iyi yazılımcılar, grafikerler, tasarımcılar boşuna çalışıyor. Sen 1 haftada onların hepsinin 2 senede geçmiş altyapılarıyla yaptığı oyunu yap diye.

    Dürüst olun. Baştan deyin ki, bir yazılımdan anlayan çocuk, açık kaynak kod kullanarak whatsapp gibi şey yapmış. Bize geldi, ya da biz onu bulduk, cebine para koyduk, bize yap bari dedik. Ha açık kaynak kodlu diye çok güvenli olmayabilir ama hiç yoktan iyidir, bir yerden başlamak lazım falan deyin. Adam gibi dürüstçe söyleyin. Ama yok direk uçmalar, %100 yerli, whatsapp da olmayan bile her şey burada. Böyle güvenlisi yok. Dünya peşimizden koşacak falan havalarına giriyorlar bir anda. Kim bunları böyle uçuruyor. Millet tamam malesef zır cahil ama hala bu ülkede aklı başında insanlar var ve söz konusu yazılım olunca, istediğin kadar saklamaya çalış, çıkar ortaya.

    Ne yazık ki bu ülkede *öt olmakta çabuk unutuluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider_hip -- 7 Şubat 2018; 20:19:2 >




  • Çok hızlı fişlendi ama yhaaa :P

  • Kesin geliyoo! yu yapan ekip basarmistir bu emsalsiz harikayi.

  • Tamamen yerli yazılım nedir ya derleyiciniz, çalıştığınız işletim sistemi, kullanılan dil, framework vs herşey yabancı olurken sorun olmuyorda açık kaynaklı bir yazılım üzerine geliştirince mi oluyor ?

    Açık kaynaklı yazılım dünyaya mal olmuştur yani bir yandan bizim denilebilir.

    Yok biz geliştirelim mantığına göre bilim adamlarıda Araştırma yapıp yabancıların yaptığı çalışmaların üzerine koymakta yasak olmalı. Önce bizimkiler Amerika’yı tekrar keşfetsin oradan başlayalım devam edelim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hemen de foyasını çıakrdınız ama olmaz ki
    Oynamıyorum oynamıyorum

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Klasik milli duygularımızı kullanma hareketleri...



    Bikmadılar artık milli kelimesini suistimal etmekten.

  • gun kullanıcısına yanıt
    Önce yerli ve milli dediler sonra foyaları ortaya çıkınca gerçeği açıklamak zorunda kaldılar.

    Ayrıca kullanılan dil,işletim sistemi ve geliştirme ortamı yabancı olsa bile sıfırdan kendileri birşey geliştirince biz yaptık denilebilir ama bunların olayı başka.

    Açık kaynak koda herkesin ulaşım,kullanma ve sahiplenme hakkı olabilir ama o açık kaynaklı yazılım orijin olarak o yazılımı yazanın emeğini yansıtır.O yazmadı ben yazdım diyebilir misin?Yalan söyleyebilir misin?Diyemezsin o yazılımı orijin (anlamına bkz : origin)olarak emekçisi o yazılımı yazandır.

    Yalan söyleyemezsin.Yalan söylersen böyle rezil ederler adamı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-37A42C87E -- 7 Şubat 2018; 21:29:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben hala yerli ve milli olduğuna inanıyorum. Zira dediğim gibi milli bir derleyici yapamayacağınıza göre özelleştirdiğiniz anda sizin olur.

    Mantığa göre tüm wordpress kullanan Web siteleri yerli ve milli değil o zaman ?

    Ben açıkçası sevindim açık kaynak olmasına daha iyi bir sistem olacak ve daha makul bir miktara mal olmuştur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • çok umrumuzdaydı..

  • gun kullanıcısına yanıt
    Wordpress tabanlı bir site yapıp "tamamen kendi kabiliyetlerimle ben geliştirdim" diyebilir miyiz?

    Ptt diyor:

    PTTMessenger’ın Signal açık kaynak tabanlı yazıldığı ortaya çıktı
  • Birileri bizim vergileri götürdü yine.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Olaya maliyet odaklı baktığımız zaman hem paradan hem de zamandan kazandırmıştır evet doğrudur.

    Wordpress ten örnek vermişsiniz o konu hakkında diyeceğim o dur ki Wordpress de yabancı malıdır açık kaynak kodlu olsa bile.Wordpress benim diyemezsin çünkü ilk sen yazmadın ilk sen bulmadın Wordpress i açık kaynak olsa bile. Yazılımlar ve donanımların sahipleri onu bulanlardır.Lisanslar buradan doğmuştur açık kaynak lisansı yada kapalı kaynak lisansı olarak.Yazılım yada donanımın sahibi onu lisanslar istediği gibi.

    PTT messenger hakkında ise yazılımı ilk sen yazdın ve açık kaynak kodlu yaptın ama başka biri o yazılımdan faydalandı ama senin hakkını yedi en azından senin hakkını yemeyebilir,senden bahsedebilirdi.Burada benim kızdığım nokta ilk başta yerli ve milli dediler.Buradan ben yazılımı sıfırdan yazdılar diye düşündüm ayrıca lisansladıkları şirketi yada kişiyi ilk anda paylaşabilirlerdi.Yapmadılar.Gerile gerile biz yaptık dediler.

    Yani yalan söylediler.İlk başta açıklasalardı bu kızgınlık bu kadar olmazdı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-37A42C87E -- 7 Şubat 2018; 21:49:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Açık kaynaklı yazılımda kim yazmış belli mi acaba ? Önemi var mı yok zira birileri yazmış getirmiş koymuş öyle açık kaynaklar var ki yüzlerce kişi yazmış kim yazdığı belli değil.

    He yöneten birisi varsa hali hazırda ona sunarsınız kabul etmezse branch açar yolunuza devam edersiniz. Tamamen siz yapma diye birşey olmadığı gibi bu saatten sonra tekrar tekrar aynı şeylerin daha kötüsünü yapmak veya deli para harcamak için uğraşmaya değmez.

    Ben Halen yazılım milli olduğuna inanıyorum açık kaynağın üzerine geliştirilmesi birşey değiştirmez.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.