Şimdi Ara

SpaceX, yörüngedeki Roadster'ın içinden canlı yayın yapıyor! Buradan izleyin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
1
Favori
3.526
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Roadster'ın içinden canlı yayın: 






     
     
    Elon Musk'ın popüler uzay şirketi SpaceX, tüm uzay ve teknoloji meraklılarının aylardır büyük bir merakla beklediği ilk Falcon Heavy uçuşuna bugün çıkıyor. Dünyanın en güçlü roketinin ilk kez havalanacağı ve Elon Musk'ın kendi Tesla Roadster aracını Mars'a göndereceği bu kalkış günü hem SpaceX hem de uzay araştırmaları tarihinin belki de en heyecanlı günlerinden birisi olacak.



    Sektörün uzmanları tarafından "uzay araştırmalarının dönüm noktalarından birisi" ve "Apollo çağının geri dönüşü" olarak değerlendirilen dev kalkış SpaceX'in resmi YouTube adresi üzerinden canlı yayınlanacak. TSİ 21.30'da başlayacak olan görevi kalkışından inişine kadar detaylı bir şekilde aşağıdaki pencereden izleyebilir, Roadster'ın Mars'a yolculuğuna tanıklık edebilirsiniz.

     


    Güncelleme 20.42: Elon Musk, kalkışın 21.30'dan 22.50'ye
    ertelendiğini açıkladı.




    Güncelleme 21.53: Kalkış son olarak 22.50'den 23.45'e ertelendi. Hava şartlarının en uygun seviyeye ulaşması bekleniyor.

      


    Güncelleme 00.30: Kalkış başarıyla sona erdi. Roadster yörüngeye taşındı ve yan iticler Yeryüzü'ne iniş yaptı. detayları paylaşmaya devam edeceğiz. Canlı yayının kaydını aşağıdaki pencereden izleyebilirsiniz: 

      




    Falcon Heavy: Dünyanın en güçlüsü




    Tam 27 tane Merlin motorun güç verdiği (Falcon 9'da bu sayı dokuzdu) devasa roket 70 metre uzunluk ve 12.2 metre genişlik gibi inanılmaz boyutlara sahip. Bugün itibariyle dünyanın aktif en güçlü roketi olma ünvanını elde edecek olan Falcon Heavy, ayrıca günümüzün en güçlüsü Delta IV Heavy'den de tam 2 kat daha fazla itici kuvvete sahip.



    SpaceX'in bu yeni nesil devasa roketi, şirketin Mars ve Ay'a düzenleyeceği derin uzay görevleri için de çok büyük bir öneme sahip olacak. Falcon Heavy, alçak Dünya yörüngesine 54.400, yer eşzamanlı yörüngeye 22.200 ve son olarak Kızıl Gezegen'e ise 13.600 kilogram yük taşıyabiliyor.



    İlk kez 2011 yılında tanıtımı yapılan Falcon Heavy birbiri ardına gelen birçok ertelemenin ardından nihayet bugün ilk kez havalanacak. SpaceX kurucusu Elon Musk ise yeni roketinin bu ilk denemesinden çok da bir başarı beklemiyor. Musk, Daha önce yaptığı açıklamalarda roketin zaten yüksek ihtimalle patlayacağını söylemiş ve bu nedenle bu ilk uçuş sırasında "hayal edebilecekleri en saçma şeyi" yapmak istediklerini ifade etmişti.





    Tek roket, üç iniş denemesi




    Falcon Heavy, bünyesinde üç farklı itici roket bulunduruyor. Her biri bir Falcon 9 gücünde olan bu itici roketler yörüngeye ulaştıktan sonra birbirlerinden ayrılıyorlar ve bağımsız olarak Yeryüzü'ne dönüş yapıyorlar. İticiler aslen bir Falcon 9'un ilk kısmıyla aynı dizayna sahip olmaları nedeniyle elbette tekrar kullanılabilirlik özelliklerine de sahipler. Yani SpaceX, tüm bu itici roketleri tek bir denemede simültane bir şekilde indirerek tarihi bir işe imza atmak istiyor.



    Üç itici roketinin iniş denemeleri diğer Falcon 9 görevlerinde de olduğu gibi asıl görevin tamamlanmasından sonra gerçekleşecek. Elon Musk'ın birinci nesil Tesla Roadster aracını da içeren yükün başarıyla yörüngeye taşınmasının ardından Falcon Heavy üç parçaya ayrılıp Yeryüzü'ndeki iniş alanlarına doğru harekete geçecek. İticilerden birisi okyanusta bekleyen drone gemiye, diğer ikisiyse Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan Landing Zone-1 ve Landing Zone-2'ye iniş yapacak.



    SpaceX'in iniş denemesi için geçtiğimiz günlerde okyanusa gönderdiği "Of Course I Still Love You" isimli drone gemisi:

     

     


    İşlerin ters gitmesi sürpriz olmayacak




    Tabi SpaceX'in tüm bu iniş planları görevin tamamiyle başarılı geçmesi halinde mümkün olacak. Zira şirket, tam 27 farklı roket motorunun güç verdiği Falcon Heavy'de SpaceX'in bir diğer roketi Falcon 9'a göre kalkışından inişine kadar her alanda çok daha komplike zorluklarla karşı karşıya.



    Geçtiğimiz dönemlerde bu zorluklardan bahseden CEO Musk,"Falcon Heavy'yi 2011 yılında ilk kez duyurduğumuzda karşımıza çıkacak olan zorluklardan hiç haberimiz yoktu. Üç Falcon 9 iticisini birbirlerine yapıştırıp yeni bir roket oluşturmak ne kadar zor olabilir, değil mi? Elbette işin aslı hiç de öyle değil. Bütün kuvvetler, aerodinamiğin tamamı değişiyor. Falcon Heavy'yi şu anki haline getirebilmek için merkez iticiyi yeniden tasarlamamız ve tonlarca yeni donanım eklememiz gerekti." sözlerini kullanıyor. Musk, Falcon Heavy'yi 2011 yılında ilk kez tanıttığında roketin 2013 yılının sonlarına doğru havalanacağı söylemişti. Ancak SpaceX'in kendisinin de beklemediği bu teknik zorluklar nedeniyle kalkış tam 4 sene boyunca ertelenmek zorunda kaldı.



    Tüm bu teknik zorluklar haricinde elbette olumlu hava şartları da kalkışın başlayabilmesi için çok önemli. Zira fırlatmanın yarına ertelenme ihtimali de bulunuyor. Bakalım her anlamda uzay araştırmaları tarihinin en heyecanlı görevlerinden birisi olan Falcon Heavy'nin ilk uçuşu nasıl sonuçlanacak 







  • Herşeyin yoktan var edildiğini söyleyen ayeti yazdım, arkadaşlarının laf atmalarıyla lafı çevirme hemen ,

    1-Big Bangdan önce evrenin bir hiçlik olduğu zaten bilimsel bir şey.

    2-İnsanın %70i su gerisi element mineral(Toprak). Birşey yemeden 40 gün, Birşey içmeden 3 gün yaşayamazsın.

    3-Evet sadece bir yaratıcının olduğunu söylüyor. Bunu bugün bilimde böyle bakıyor bu yüzden Ateistler hızla deizme geçiş yaptı. Ateizm bilim dünyasında çöktü. Evrenin her bir köşesinde her maddenin aynı şekilde aynı fizik kurallarına tabi olduğunu kabul eden her bilim insanı Ateistliği komik bulur.

    4-Sayısız yıldızın boş olduğunu söyleyen bir ayet bul bana. Aksine sana şunu yazim:

    Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de mürekkep olsa, arkasından yedi deniz daha ona katılsa, Allah’ın sözleri (yazmakla) yine de tükenmez. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.(Lokman 27)

    Demek ki neymiş, her şey insan ve melekten ibaret değilmiş. Yazdıklarımı oku da biraz bilgilen.

    4-O kitabı yazamazsın,

    “Bu Kur’an Allah’tan başkası tarafından uydurulmuş bir şey değildir. Ancak kendinden önceki kitabı doğrulayan ve o kitabı açıklayandır. Onda şüphe yoktur. O âlemlerin rabbin-dendir. Yoksa “onu Muhammed uydurdu mu diyorlar? De ki: eğer sizler doğru iseniz, Allah’tan başka, gücünüzün yettiklerini çağırın da hep beraber onun benzeri bir sure getirin” (Yunus: 37-38)

    “Yoksa onu kendisi mi uydurdu diyorlar? De ki: Eğer bu davada sadık iseniz Allah’tan başka güvendiklerinizden, çağı-rabildiklerinizi çağırın da Kur’an’ın misli on süre getirin. Velev ki haberleri uydurulmuş olsun, sadece belagatine benzer olsun” ( Hud: 13)

    “De ki: Andolsun ki, bu Kur’an’ın bir benzerini ortaya koymak üzere insanlar ve cinler bir araya toplansa, birbirine destek de olsalar, onun benzerini ortaya getiremezler” (İsra: 88)

    “Eğer kulumuza indirdiğimiz Kur’an’dan herhangi bir şüpheniz varsa ve iddianızda sadıklar iseniz. Allah’tan başka bütün şahitlerinizi çağırın da haydi onun benzeri bir sure getirin. Eğer bunu yapamazsanız, Kur’an’da ki bir sureye benzer bir sure getiremezseniz ki bunu asla yapamayacaksınız, o halde odunu insanlar ve taşlar olan ateşten sakının. Çünkü o, kafirler için hazırlanmıştır”( Bakara: 23-24)

    Hadi getir aynı bir söz, getir bakalım 1400 sene sonra bilimce doğrulanan, hiç bir sözü çürütülemeyen bir kitap yaz. Hadi yaz. Sen daha bana cevap yazamazsın bu bilgiyle.
  • Asıl haber marsa vardığı zaman olacak bence. Adam artık ne seviyede beklenti yarattı bizde.

  • Kaç yılda Marsa varması tahmin ediliyor?

  • Millet yaptığı elektrikli arabayı uzaya gönderiyor , biz hala benzinli yerli araba yapıyoruz

  • Savior Fenix kullanıcısına yanıt
    6 ay.

  • bekliyoruz reis, dik dur eğilme bu dünya seninle. #MarsbeklebizGeliyoruz

  • 1 saat ertelenmiş galiba bilgisi olan var mı?

  • Yıllardır nasanın yada diğer ülkelerin yapamadığını adam kısa sürede yapmayı başardı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kolerak9 K kullanıcısına yanıt
    23.10'a ertelendi. Hava şartlarına göre erteliyorlar. Yarına ertelenme ihtimali de var.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: KaleyDeskop

    bekliyoruz reis, dik dur eğilme bu dünya seninle. #MarsbeklebizGeliyoruz


    biz, derken.. Dünyalılar yani, öyle değil mi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Savior Fenix

    Kaç yılda Marsa varması tahmin ediliyor?

    5 ila 9 ayda gidiyorlardı şimdiye kadar. Elon Musk 3 ay gibi bir süreye indirecegini söylüyordu. Bakalım kaç gün sürecek tabiki Mars bize en yakın konumda mı şuan bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirARSLAN -- 6 Şubat 2018; 22:17:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kalkışta patlayacak olsa da, Edison'un ampulü icat etmesindeki gibi insan hata yapa yapa doğruyu bulurmuş.
  • Mars'a gitmeyecek yörüngede kalacak.
  • Hadi bakalım 5 sn

  • şu yorumları youtube da kapamışlar hey allahım, en sağlam troller orada oluyordu :D ne güzel eğlenecektik..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: fuckulteli

    quote:

    Orijinalden alıntı: KaleyDeskop

    bekliyoruz reis, dik dur eğilme bu dünya seninle. #MarsbeklebizGeliyoruz


    biz, derken.. Dünyalılar yani, öyle değil mi

    biz 2023 ve 2050 araları aya çıkacağız :D
    şimdilik dünya adına konuşuyorum
  • Adamlar uçurdu ve indirdiler. Bizim iş adamlarıda kendinden 39 yaş küçük sevgili bulup eğlensinler...

  • Gıpta ile izledim doğrusu. Keşke diyorum, ah keşke benim memleketimde de böyle şeyler yapabilen birileri olsa... Keşke "Sol elle yemek günah." gibi cümleleri duymak yerine, böyle başarılara imza atabilsek... Ah keşke... Keşkeler bitmiyor, bitemiyor maalesef.

    Apayrı bir medeniyet, helal olsun.
  • Muhteşem ya o iki roketin aynı anda inmesi çok heyecanlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.