Şimdi Ara

Numara sorgulama siteleri ve uygulamaları kapatılıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.352
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Resmi Gazete’de bugün yayınlanan Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararı ile telefon numarasından isim bulan uygulama ve internet sitelerin kapatılmasına karar verildi.

     


    Kişisel Verileri Koruma Kurumuna yapılan şikâyetler kapsamında yapılan değerlendirmede, çeşitli bilgileri toplayarak isim sorgulandığında telefon numarası bilgisine, telefon numarası sorgulandığında da isim bilgisine erişebilen çok sayıda uygulama ve internet sitesinin olduğu tespit edildi.


    Kişisel verilerin gizliliğini ihlal ediyor


    Kanun 3. maddesinin 1 numaralı fıkrasının E bendine göre bu bilgiyi Kanunun 5 ve 6. maddelerinde bulunan işlenme şartlarını bulundurmadan sunan uygulama ve internet siteleri kişisel verilerin gizliliğini ihlal ediyor.

     

    Kişisel bilgilerin paylaşımını yapan numara sorgulama sitelerinin paylaşım faaliyetlerinin durdurması gerekiyor. Faaliyetlerin durdurulmaması durumunda erişimin engellenmesi için Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından gerekli kurumlara başvurular yapılacak. Buna ek olarak kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde elde edilme ihtimaline karşı hukuki işlemler başlatılacak.


     


    Uygulama marketlerinde çok sayıda arayanı gösteren uygulama bulunuyor. Bu uygulamalara ek olarak Turkcell’in Upcall, Türk Telekom’un Arayanı Bil, Vodafone’un da Arayan Kim servisi bulunuyor. Kurumun alacağı kararın bu servisleri etkileyip etkilemeyeceği bilinmiyor.


     







  • Bu iş engellemekle olmaz. Güneş'in önüne elinizi koyup, güneş yok demekle aynı şey engellemek. Adam VPN ile girer, yeni site bulur girer ama ulaşır bilgilere.

    Asıl yapılması gereken bu bilgilerin nereden, nasıl yayıldığını bulup onun önünü kesmek. numara bulma siteleri öyle bir hale gelmiş ki ben yeni hat almadan hangi hattı alacağımı tahmin edip ismimi soy ismimi gösterecekler utanmasalar. ilk şüpheli tabii ki operatörler gibi gözüküyor.

    umarım engellemenin yanında bu araştırmayı da yapmaya unutmazlar...

  • İsteyen istediğini dolandırsın diye di mi?!?! Allahtan bu işi yapan uygulamalar var yoksa ne yapardık hiç bilmiyorum :D

  • Tanımadığım bir numara aradığında açmıyorum,internete yazıyorum bir bakıyorum dolandırıcı numarası. Bu kararla dolandırıcılara gün doğar. Ha ben yine bilmediğim numarayı açmam.

  • Bir aralar kampanya vs mesajlarını da engelliyorlardı. Büyük cezalar geliyordu göya. Hala günde 2-3 kere bet, 3-4 kere tatil mesajları alıp duruyorum. Şikayet edeyim dedim, şikayet ekranında numarayı göndereni 05.. ile başlayan numarasını yazmamı istiyor. Ama gönderen numara olarak isim gözüküyor sadece. Saçma sapan bir sistem işte...

  • Dükkan mı kapatıyonuz..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Nasıl çalıştığını anlamış değilim ama şöyle bir şey mi: Bu uygulamaları indirirken kişilere erişme yetkisi istiyor, kişi listenizde isim soyisim şeklinde yazan kişileri listesine mi alıyor başkaları sorgularsa göstermek için? Veya bazı reklam mesajı vs. atan siteler veritabanlarını para karşılığında bu uygulamalara mı açıyorlar? Cidden anlamadım. Durum tahmin ettiğim gibiyse vahim, bence de yasaklanmalı. Bu uygulamaları kullanmayı bilen kişi uygulama olmadan da dolandırıcıyı da tanır bence.

    Zaten dolandırıcı olayı da çoğu kişi için bahane, milletin stalk yapması için çok iyi bir araç .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Infinitum -- 25 Ocak 2018; 19:21:3 >
  • Telefon düzgün sinyal alamadığı için apple ın tavsiyesine uyulmuş ve ters tutulmuş

  • Aslında tüm sakıncalı numaralar kullanıcılar tarafından kurulan ortak veritabanı oluşturulsa, hırlısı hırsız belli olsa bi derece iyi olurdu. İki günde bir arıyorlar. Olmayan bankanın icra takibi için. Artık devleti kimse takmıyorsa gücü yeten kendi adaletini kendi sağlar.

  • Sen önce anonim hat açılmasını engelle, şikayet edilen hat kullanıcılarına kolayca ulaş devlet olarak ondan sonra bu uygulamaları engelle. Adamlar rahat rahat bir hafta içinde 2 defa dolandırmaya kalktılar beni neredeyse başarılı olacaklardı, savcılığa suç duyurusu yaptım ama sonuç yok. Vatandaş nasıl koruyacak kendisini, bu numaraları bilmek lazım.

  • Gerek yok sağolsun operatörler paylaşıyor zaten. Yeni hat alıyoruz hemen kumar sitesi sms'leri tatil sms'leri bilmem ne sms'i vs. Fark eden bir şey yok.

  • 118'li numara servisleri kullanılsın diye yapılmıyorsa bir şey bilmiyorum. Zamanında özelleştirilip birkaç şirkete ihale edildiğinde deli para kırıyordu bu servisler. Şimdi çoğu kişi kişisel işleri için bu servisleri kullanmıyor. O yüzden yapılıyor bence. Vatandaşın bilgileri, kişisel verileri düşünülüyorsa önce avukatlık ofislerinin elinde dolaşan numara veritabanlarına bir çözüm bulsunlar, sonra sms atan tacizcilere bir önlem alsınlar ama bunlardan önce bir yasa çıkarıp numaramızı pazarlayan firmalara dünyayı dar etsinler.
  • Çünkü devlete para lazım. Her sorgulamadan 5-10 lira kazanmaları lazım. Niye kapatmasınlar ki...

  • 118li numaralar iş yaoamıyor da ı yüzden bence

  • Maksat gizlilikse 118 servisleride kapatılsın , ama oradan para akıyor değil mi ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kerim5100

    İsteyen istediğini dolandırsın diye di mi?!?! Allahtan bu işi yapan uygulamalar var yoksa ne yapardık hiç bilmiyorum :D

    evinde rastladığın hırsıza dokunmak nasıl suç ise, yakalanırsa fotografı, ismi nasl açıklanmıyorsa bu uygulamalarda engellenecek.
    almanayanın kendi kompleksinden uygulattığı yasalarla kişinin sosyal kimliği gizlenerek dolandırıcı kollanarak, +bu yöndende ödüllenecek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arel.gr

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kerim5100

    İsteyen istediğini dolandırsın diye di mi?!?! Allahtan bu işi yapan uygulamalar var yoksa ne yapardık hiç bilmiyorum :D

    evinde rastladığın hırsıza dokunmak nasıl suç ise, yakalanırsa fotografı, ismi nasl açıklanmıyorsa bu uygulamalarda engellenecek.
    almanayanın kendi kompleksinden uygulattığı yasalarla kişinin sosyal kimliği gizlenerek dolandırıcı kollanarak, +bu yöndende ödüllenecek.

    O dediğiniz durum odanın mahremlik durumuna göre değişiyor; ki gene her türlü saldırıya teşebbüs nefsi müdafaa oluyor. Yatak odası ve banyoda hırsıza saldırıya teşebbüsü geçtim adam öldürmek bile nefsi müdafaa olarak geçiyor.
    Ayrıca bu dediğinizin bu konuyla bir alakası olduğunu sanmıyorum. Bahsedilen hizmetler şahsi numaralar için değil; ev, iş ve çağrı merkezi numaralarını kapsıyor. Şahsi numaralar için bilgi almak isteyen zaten bunlara bakmıyor emin olun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerim5100 -- 26 Ocak 2018; 15:12:32 >




  • gülerler "nefsi müdafaya"!
    durumu yaşamış gerçek herhangi bir kişiden araştırın da öğrenin başlarına neler gelmiş ....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arel.gr

    gülerler "nefsi müdafaya"!
    durumu yaşamış gerçek herhangi bir kişiden araştırın da öğrenin başlarına neler gelmiş ....

    Yaşayanından bildiğim için söylüyorum. Hatta bizzat akrabalarımın başına da geldiği için söylüyorum :))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerim5100 -- 26 Ocak 2018; 15:37:2 >
  • Komik ya bütün bilgilerimizi zamanında ortalığa dökülmüştü sahi ya annemizin kızlık soyadı var o bizi kurtarır. Zamanında ilk bunu düşünecektiniz bu uygulamalar bence yararlı.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.