Şimdi Ara

Nanorobotlar 100.000 kat daha hızlı hareket edebilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nano ölçekte yani metrenin milyarda biri boyutunda üretilen ve kontrol edilen nanorobotların gelecekte tıp ve yonga teknolojisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda görev yapması bekleniyor. İnsanların yeterince hakimiyet kuramadığı küçük ölçekli işlerde en büyük yardımcımız olacağı düşünülen nanorobotlarla ilgili en önemli sorun ise bu robotların uzaktan kontrol edilmesi esnasında karşımıza çıkıyor. Mevcut nanorobotlar yeterince hızlı ve istenilen doğrultuda hareket edemediği için nanorobot teknolojisi henüz istenilen noktaya gelmiş değil ancak Alman bilim insanları bu sorunun çözümünde önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.


     

    DNA yapısı ve elektriksel uyarılar ile hareket 

    Münih Teknik Üniversitesi'ndeki araştırmacıların nanorobotlar için geliştirdiği yeni elektrikle yürütme teknolojisi nanorobotların çok daha hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlıyor. Çalışmanın liderlerinden Profesör Friedrich Simmel, nano boyutlardaki çalışmalar için farklı türden bir itme teknolojisine ihtiyaç duyduklarını belirtirken DNA yapısı ve elektrik alanı arasındaki etkileşimin nanorobotolar için gereken itme gücünü oluşturabileceğini dile getiriyor. Ekibin geliştirdiği ve henüz Ar-Ge aşamasında olan nanorobotlarda bu düşüncenin bir ürünü olarak karşımıza çıkmış durumda.


     

    Nanorobotların hareket prensibi ise kısaca şöyle: DNA origami tekniği ile geliştirilen DNA tabanlı nanorobotlarda bulunan DNA molekülleri negatif yüke sahip ve moleküllerin sahip olduğu bu yük teorik olarak nanorobotların, elektrik alanları kullanılarak hareket etmesine imkan sağlıyor. Araştırmacı Enzo Kopperger tarafından geliştirilen ve nano ölçekte 400 adet ayağa sahip olan nanorobot modelinin hareket etmesi için ekip nanorobotlara farklı doğrultuda elektriksel uyarılar gönderdi. Bu uyarılar karşısında harekete geçen nanorobotların mevcut nanorobotlara kıyasla 100.000 kat daha hızlı hareket edebildiği tespit edildi.


     

    Böylece nanorobotların hareket etme problemini çözmeyi başaran bilim insanları gelecekte bu nanorobotların insan vücudunda, doğrudan kanserli hücrelere yönlendirilmek gibi görevleri üstlenebileceğini düşünüyor. Profesör Simmel'e göre ise bu hızda hareket edebilen nanorobotlar ile nano ölçekte üretim tesisleri kurulabilir ve son derece ekonomik olan nanorobotlar ile molekül sentezlenebilir. Science dergisinin de kapağında yer alan çalışmanın nanorobot teknolojisinin yaygın kullanım alanlarına ulaşmasında büyük bir etki yaratması bekleniyor. 




  • Filmlerde ve bir kurgudan öteye geçmiyen görseller gerçek oluyor galiba. Bundan 25 sene önce görüntülü şekilde konuşacağız desek çok fazla uzay yolu izliyorsun cevabını alacaktık.

    Hayranlıkla bu tür gelişmeleri takip ediyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1ses1

    Filmlerde ve bir kurgudan öteye geçmiyen görseller gerçek oluyor galiba. Bundan 25 sene önce görüntülü şekilde konuşacağız desek çok fazla uzay yolu izliyorsun cevabını alacaktık.

    Hayranlıkla bu tür gelişmeleri takip ediyorum.

    Kara şimşek dizisinde saati ile konuşuyor diye dalga geçiliyordu öyle şey mi olur diye
  • Bunları böyle hayranlıkla izliyoruz ama robotların bizi ele geçireceği alternatif gelecek görmeyiz inşallah :D

  • Adamlar neler yapıyor yahu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her nanomakina kelimesini duyunca aklıma rahmetli Senator Armstrong'un "Nanomachines, son!" cümlesi aklıma geliyor.

  • the x files dizisinde bu teknolojiden yaklasik 1993 yilinda bahsedilmisti. adamin birine nano makineler enjekte ediyorlardi ve adamin uzaktan kalp krizi gecirmesini saglayabiliyorlardi. kan gecisini engelliyordu sanirim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yobazların ele geçirdiği alternatif evrenden evladır derim en azından işin içinde akıl mantık var. :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.