Şimdi Ara

VIA işlemci pazarına geri döndü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Elinde x86 mimarisi geliştirme lisansı olmasına rağmen uzun süredir rekabetten uzak kalmayı tercih eden Tayvanlı VIA, önemli bir adımla pazara geri dönmeye karar verdi. Firmanın ağırlık noktası Çin olacak.


     


    VIA KX-5000 neler sunuyor?


     


    2013 yılından bu yana devlet destekli Çinli yarı iletken tasarımcısı Zhaoxin ile işbirliği içerisinde olan VIA, 2015 yılında ZX-C adındaki ilk işlemci mimarisini ortaya çıkarmıştı. Çalışmalarını sürdüren ikili geçen yıl sonlarında ise ZX-D mimarisine ait ilk işlemci serisi KX-5000’i geliştirmişti.


     


    4 veya 8 çekirdekli olarak ölçeklendirilen KX-5000 serisi çoklu izlek çalıştırmıyor. İşlemciler 2GHz seviyesine kadar çıkarken 28nm süreci ile TSMC tarafından üretiliyor. Yani verimlilik tarafında piyasadaki rakiplerden epey geride kalıyor.


     


    Ayrıca Bkz.Teknoloji dünyasında büyük şok: Intel, ARM ve AMD'de kritik donanımsal açık!

    İlk ürünler olduğu için KX-5000 serisinin performans tarafı biraz aksayabilir. Bununla birlikte bir önceki nesilden oldukça iyi değerlere sahip. Yani her yeni nesilde biraz daha üzerine katılarak ilerleniyor. Bu bakımdan sonraki seriler daha önemli.


     


    Önümüzdeki dönemde KX-6000 serisi piyasaya çıkacak. 16nm sürecinde üretilen KX-6000 serisi 3GHz hızlarına çıkıyor. KX-7000 ise DDR5 ve PCIe 4.0 gibi önemli desteklere sahip. Uzmanlar 2019 yılında KX serisinin AMD Ryzen 2 ile boy ölçüşebilecek bir seviyeye ulaşacağını belirtiyor.


     


    Şunu söylemek gerekir ki VIA yine global bir rekabete girmek niyetinde değil. Zhaoxin ile işbirliği daha çok Çin’in işlemci tarafında dışa bağımlılığını azaltmak için yapılan bir hamlenin sonucu. Bu bakımdan ağırlıklı olarak Çin pazarına üretilen işlemcilerden bahsediyoruz. Lenovo’nun bu işlemcileri kullanmaya başladığı belirtiliyor. Ayrıca son kullanıcı ve kurumsal sektörlerde önemli miktarda müşteri bulacaktır. Elbette Çin’in potansiyeli düşünüldüğünde VIA’nın hatırı sayılır bir pay elde edeceğini söylemek yanlış olmaz.


     

     







  • bu vesileyle bir dönemin donanım ürünleri kanseri "VIA chipsetli anakart" mevhumunu anımsayınca iliklerime değin ürperdim. =D

  • via hyperion is coming

  • hesap makinelerine bildiğim kadarıyla yeterli sayıda işlemci üretimi yapılabiliyor şu anda :)

  • Via işlemcilerle beraber Çindeki kanser vakalarında ciddi bir artış olacaktır.

  • Via Cyrix işlemciler vardı. Bir kere aldım. Tövbe ettim.

  • via duyunca tuylerim ürperiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • VIA deyince aklıma gelenleri yazsam ban yerim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • VIA chipsetli anakartlar bir neslin travma geçirmesine sebep oldu. Bu imajı silmesi çok zor artık.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ilk 486' yı aldığımda babası arkadaşa daha uygun diye Via Cyrix işlemcili bir PC almıştı. En sonunda bir yere hibe etmişlerdi aleti. Çok kötüydü işlemcileri. İnşallah geri dönüşü öyle olmaz.

  • ryzen 2 ile boy ölçüşecekmiş, yavaş ölçüşsün devrilmesin
  • CPU değil de GPU pazarına geri dönseler daha isabetli olur. Bir zamanların S3 ekran kartlarını hatırlıyorum da, günümüzde olsalar meydana gelecek rekabet koşullarından dolayı AMD-ATI bu kadar çok boşlayamazdı.
  • ciddi mi bu?

    geri mi dönmüş?

    karşılayan olmaz da dönmezler umarım

    o lisansı bana versin belki ben evde daha iyisini üretirim

  • Kimi AMD sistemlerden iyi anlar, kimi intel, kimisi de hepsinden anlar, VIA'nın Türkiye pazarında anlayanı pek olmadı, seneler geçti ama ben VIA'dan memnundum, tavsiye ettiğim anakart x86 tabanlı Via Epia-M920, o dönem her işi görüyordu, 4 çekirdekli 2 Ghz Via Nano işlemci, Usb3.0, 16GB DDR3, DirectX11, sata2, VX11h çipset, S3 ekran kartının o dönemin selefi ve FullHD videoları rahat çalıştırması için gömülü yazılımı vardı. İşin ilginci bu sistem mini-itx idi ve şu anda piyasada bulamayacağım kadar küçük 200 watt mini-itx kasaya kurmuştum. Uydu alıcı boyunda, o kasalar artık yok, o sistemi de yine toplarım zannıyla kıymetini bilemediydim, tekrar toplamak istedğimde piyasada ne kasa ne anakart vardı.
    Sorun şuki Via'nın başka bir işlemcisini yada anakartını kimseye tavsiye etmezdim ama piyasa Via'nın çerçöp denilebilecek çok eski model anakartlarıyla doldu taştı, bunları Epia-M920'nin gücünde zanneden çok müşteri hüsrana uğradı, sanırım başka ülkelerde de böyle olduki Via ciddi mâli krizlerin peşinden Çin'e satıldı ve x86 pazarına üretimi durdurdu.
    Bu yazdıklarımı haberle bağlamak gerekirse işin özü VIA almak isteyen doğru modeli kendisi araştırıp seçmek zorunda, toptancılar sabote ederse seçtiğiniz modeli de bulamayabilirsiniz, müşteriye gelene kadar başka sorunlar var.
    Pazarımızda sadece Via ürünleri satan anlayan mağazalara ihtiyacımız var, ne sattığını bilmeyenlerden bunları satın alamazsınız.




  • Keşke via gibi sis de pazara geri dönse.amd ve nvidiaya rakip olsa ama okadar kolay değil.cin devleti desteklese cin nin devasa sınırsız para kaynaklarını kullanıp güzel bir grafik işlemcisi yapabilir aslinda.via bir ara satılmıştı yanlış hatırlamıyorsan.elinde çok güzel x86 lisansları ve patentleri olan bir firma.keske bizim ülkemiz zamaninda bunun gibi firmaları desteklese satın alsa arge yapsa en azindan devlet kurumlari veya dis pazara hitap edecek stratejik bir teknolojimiz olurdu üzerine pardusuda koydunmu tamam dir.milli cpu işletim sistemi cipset birde sis kanadında grafik cipi çok büyük teknolojik kazanim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oooo ergenler hemen vurmuşlar, lağım çukuruna atmışlar. VIA ilk zamanlar çok çok iyiydi bilmez intel-amd ergenleri bunları.
    Ama sonrasında özellikle intel ile rekabet edemedi. AMD'nin K6'larının ısınma ile ilgili problemleri (FPU sağolsun) sebebiyle pazarı intel domine etti. Sonuç ortada (spectre-meltdown).

    Rekabet her zaman iyidir. Ben açıkcası sevindim tekrardan pazara girmesine.
  • cyrixler vardı harbi 15-20 yıl önce bir tane asus anakart duruyor hala via chipsetli,antika niyetine

    gelsin hocam nolcak bakalım,işimize gelirse alırız,gelmezse almayız,daha çıkmamış ürüne saldırmakta yani
  • ULI-SIS-VIA Giriş seviyesi kralları bunlar nasıl unutulur ama üniversiteliler bilmezler tabi azmı juper ile yap boz tahtası gibi olan anakartlarda 20-30 pin ayarı yapıp gözleri şaşı yapıp kemeri kopardık gelsin gelsin hepsi gelsin az eskileri analım çoşalım biraz.
  • UnicornKnight kullanıcısına yanıt
    SIS den de bir atak bekliyorum şahsen. VIA bu alanda yalnız kalmamalı.
  • Eskiden jumper ayarı vardı. Commodore 64 de kafa ayarı vardı. Eski bir dos vardı. Dır...dır.. Eder dururdu. Kasa vardı içinde kimbilir ne vardı. Şimdi her yer pencere ışık da tat kalmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.