Bilgisayar bileşenleri arasında en az gelişme gösteren parçalardan biriside bana göre hdd' ler oldu bu yüzden bu açığı kapatabilmenin tek yolu raid yapmaktan geçiyor . Raid'in iki yolu var biri software raid diğeri hardware ve Raid kartlarıyla yapılıyor (örnek:http://www.hepsivar.com/asp/show_stock.asp?product=ROCKETRAID-1640 ) buradaki kart gibi bu kartı almayı planlıyordum ama planlarım suya düştü çünkü 4 adet hdd 'yi RAİD 0 yapamıyormuş 2 adet RAİD 0 --2 adet RAİD 1 'i destekliyormuş
1.Buradaki amaç: Raid dizinlerini birbirleriyle karşılaştırabilmek 2.RAID ne kadar işe yarıyor onu görebilmek 3.Gerçektende kullanılan test yazılımları (HD TACH VE HD TUNE) gerçekleri yansıtabiliyormu? 4.Raid birimini oluştururken ayrılan ilk bölüm ne kadar az olursa hız da buna bağlı olarak artıyormu? 5.cpu kullanımı değişiyormu? bunları görebilmek
Pratikte yaptığım deneylerde raid bölününü oluşturmadan 2.2 gb veriyi iki hdd arasında kopyalama yaptım ve 43 saniyede kopyalayabildim ki (saniyede yaklaşık 51mb) raid bölümünü oluşturduğum iki farklı raid 0 biriminde yine 2.2 gb veriyi bu sefer 19 saniyede kopyaladım ki yaklaşık ( saniyede 115 mb ) tabi bu değerler raid 1-5-ve matrix raid de bu değerler oldukça düştü aynı veriyi raid 5 'te 29 saniye matrix raid'de 33 saniye gibi değerler aldım. Raid 0 da ne kadar performans artışı olmuş ortada ama bu na bağlıa olarak verilerinizin güvenliği yok diğer yanda ise Raid 5 ve matrix raid bunlarında performansı ortada ama veri güvenliği var karar sizin.....
Raid yaparken bazı püf noktalara deyineceğim şerit büyüklüğünü ayarlamak raid 0 da 32 kb ve 16kb olarak seçtiğimde en yüksek verimi aldım esas can alıcı nokta ise Birim geri yazma önbelleğini etkinleştir dediğimde hd tach'de yaptığım testlerde çıkan sonuçlara inanamadım Burst speed hızı 2300 mb/sn lere dayanınca şok oldum (scsı disklerin 300mb/s nin biraz üstü olduğu düşünülürse) tabii bu teorideki hızı Average read ise 250 MB/s gibi değerlere ulaştım RAİD yapmadan önceki disklerin random accsess değeri 13.4 ms iken bu değerlerinde raid biriminin büyüklüğüne göre azalıp yükseldiğini gördüm ve 8.6 ms 'ye kadar düştüğünü gördüm.
deney düzeneği: 4 ADET SAMSUNG SATA2 NCQ 160 GB HDD Intel(R) Matrix Storage Console yazılım Intel(R) ICH8R/DO/DH SATA RAID controller Hd Tach ve Hd tune yazılımları
NOT: Programlardaki esas önemli olan bölüm Average read Random access değerleri (burst speed teorideki hızı dır)bunlara dikkat!
Siz arkadaşlarımında bu topiğe katılımlarınızı deneyimlerinizi paylaşmanızı istiyorum. benim en çok merak ettiğim konu raid kartlarıyla yapılan raid'le anakartın üzerindeki denetcilerle yapılan hardware raidin arasında bir performans artışı varmı? herkese kolay gelsin...............
Intel(R) Matrix Storage Console yazılımında raid birimi oluşturmak
Birim geri yazma önbelleğini etkinleştirerek performans artışı
Raid 0 'da şerit büyüklüğü değiştirdiğimde 16 kb ve 32 kb seçildiğinde cpu 'ya binen yükün arttığını gördüm + sı ise biraz daha performans arttı
RAID 0 ( 32 KB testinde cpu kullanımı % 14 erişim süresi 8.6 ms)
RAID 0 (128 KB şerit büyüklüğü)
RAİD 0 (128 KB ve birim geri yazma önbelleği burada etkin değil sonuç büyük performans kaybı)
RAİD 0 (32 KB HD tune test erişim süresine dikkat lütfen!)
RAID 5 (32 KB hd tach testi güvenlik ön planda ama hız????? )
RAID 10 (Matrix raid) 64 kb hd tune testi yine hız ????
dostum cok guzel bir cali$ma eline saglik. bu arada bir iki kucuk sorum olacak.ben biraz once 2*36gb raptor ile raid0 yaptigim sistemi senin dedigin matrix ile Birim geri yazma önbelleğini etkinleştirdim ve sonuc burda
daha onceki sonuc 133,2mb/sn benimde dikkatimi ceken burst spped 241 ten 2393 e firlamasi. soru1-) bu etkinle$tirmenin sisteme herhangi bir zarari varmi? soru2-)128kb degerini 32 yapabilirmiyim yoksa bu sadece 4lu hd ler icin gecerlidir?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BABA ADAM -- 21 Mart 2007; 14:54:34 >
Eline sağlık kardeş çok yararlı bi çalışma bundan çok istifade eden arkadaş olabilir.Bi kaç sorum olacak ,
1-intel(R) Matrix Storage Console yazılımını kullanabilmek için anakartın destek vermesi şartmı sonuçta software Raid 0 olacak.
2- Eğer anakrtım destekliyosa bende 2 adet 80gb samsung hariç bi tane daha HDD var şimdi ben 3ncü HDD'ye kuracağm xp üzerinden diğer2*80gb Hddleri Raid 0 yapacamğm demi...
Kolay gelsin.Hürmetler.....
dostum cok guzel bir cali$ma eline saglik. bu arada bir iki kucuk sorum olacak.ben biraz once 2*36gb raptor ile raid0 yaptigim sistemi senin dedigin matrix ile Birim geri yazma önbelleğini etkinleştirdim ve sonuc burda
daha onceki sonuc 133,2mb/sn benimde dikkatimi ceken burst spped 241 ten 2393 e firlamasi. soru1-) bu etkinle$tirmenin sisteme herhangi bir zarari varmi? soru2-)128kb degerini 32 yapabilirmiyim yoksa bu sadece 4lu hd ler icin gecerlidir?
Birim geri yazma önbelleğini etkinleştirerek kayda değer bir performans artışı elde etmek sevindirici sisteme herhangi bir zararı olacağını sanmıyorum uzun zamandır böyle kullanıyorum 128 kb şerit büyüklüğünü değiştirmek için raid birimini baştan yenilemek gerekecek bu arada 2*raptor değerleride çok iyi
MSI 965 PLATINUM,(günlük 1866Mhz,icab ettiğinde 3010mhz), Intel Core 2 Duo E 6300, GO Global W9006S 19" Wide Screen 4MS DVI Multimedya Lcd Monitör, GEIL 2*512 MB,1000 MHz,DDR2 II,Ult Dual Channel,CAS 4.4.4.12, 4x Samsung 160 GB SATA2 NCQ RAID.0, FEEL AI-03 kasa,Siyah, MSI 8600 GT OC Edition , Nec DVD-RW 7173A Label Flash, SKY Star 2, FLASH flu 2200 1300 Watt Kesintisiz Güç Kaynağı, SANRUPID 6500 watt 5.1 Hoparlör, Microsoft Optik Mause Klavye
Eline sağlık kardeş çok yararlı bi çalışma bundan çok istifade eden arkadaş olabilir.Bi kaç sorum olacak ,
1-intel(R) Matrix Storage Console yazılımını kullanabilmek için anakartın destek vermesi şartmı sonuçta software Raid 0 olacak.
2- Eğer anakrtım destekliyosa bende 2 adet 80gb samsung hariç bi tane daha HDD var şimdi ben 3ncü HDD'ye kuracağm xp üzerinden diğer2*80gb Hddleri Raid 0 yapacamğm demi...
Kolay gelsin.Hürmetler.....
Intel(R) ICH8R/DO/DH SATA RAID controlcü ve ya daha düşüğü anakartında entegre ise bu yazılımı kullanabilirsin 3ncü hdd ye sistemi kurarak diğer 2 hdd dene raid 0 yapabilirsin yapmadan önce Intel(R)ICH8R SATA RAID Controller driverini diske yükleyip kurulumda f6 ile bunları yükleyip biostanda ıde bölümünde raid'i seçmelisin
MSI 965 PLATINUM,(günlük 1866Mhz,icab ettiğinde 3010mhz), Intel Core 2 Duo E 6300, GO Global W9006S 19" Wide Screen 4MS DVI Multimedya Lcd Monitör, GEIL 2*512 MB,1000 MHz,DDR2 II,Ult Dual Channel,CAS 4.4.4.12, 4x Samsung 160 GB SATA2 NCQ RAID.0, FEEL AI-03 kasa,Siyah, MSI 8600 GT OC Edition , Nec DVD-RW 7173A Label Flash, SKY Star 2, FLASH flu 2200 1300 Watt Kesintisiz Güç Kaynağı, SANRUPID 6500 watt 5.1 Hoparlör, Microsoft Optik Mause Klavye
buarada HDtach bazen ilk defada sapıtabiliyor , 2. ve hatta 3. defa arka arkaya tekrarlamakta fayda var ,
1 yıldır 2*80 samsung sata RAID-0 kullanıyorum , bir sorun çıkarmadı şimdiye kadar , işin ilginç yanı 2*80 raid de tek samsun 160 ide den daha az ses çıkarması , 160 ide ye windows kurdum ve bir süre kullandım aslında sadece depo olarak kullanmaktaydım , fakat windows kurunca daha tıkırtılı çalıştığını farkettim , ama büyük dosyalarla uğraşmıyorsanız o kadar da fark beklemeyin
yalnız yukarıdada yazdığım gibi hd tach ve hd tune deki average read değerleri pratikte yaptığım testlerde bir veriyi raidli hdd'den diğer raidli hdd'ye veriyi kopyalamada farkediyor( 2.2 gb veriyi 19 saniyede kopyalayabilmişim yaklaşık saniyede 115mb/s hd tach'in verdiği değerler 249mb/s pratikte işler değişiyor yani