Şimdi Ara

WeChat uygulaması elektronik kimlik olarak kullanılacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
188
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    2011 yılında Çinli internet devi Tencent şirketi tarafından sıradan bir mesajlaşma uygulaması olarak kullanıcılara sunulan WeChat, geçen yıllar içerisinde adeta kullanıcıların eli ayağı haline geldi. Sesli ve görüntülü arama imkanının yanı sıra sesli imza ve uygulama üzerinden ödeme işlevlerine de sahip olan WeChat'in, Çin'de aylık 980 milyon aktif kullanıcıya ulaştığı bildiriliyor. Guangdong eyaletinin en büyük şehri olan Guangzhou şehrinde ise WeChat artık çok farklı bir rolü daha üstlenebilecek. Şehir yönetiminin aldığı karar uyarınca WeChat, elektronik kimlik olarak geçerlilik kazanacak.


     

    Kimlik Yerine WeChat Kullanılacak  

    Ülkenin resmi haber ajansı olan Xinhua'nın haberine göre Guangzhou yönetimi, WeChat uygulamasının kimlik kartı yerine kullanılabileceği bir program başlattı. Program kapsamında uygulamalarını kimlik kartı olarak kullanmak isteyen vatandaşlar, uygulama üzerinden yüz tanıma teknolojisini kullanarak kimliklerini doğrulayacak. WeChat kimliklerini doğrulayan kullanıcılar daha sonra otel, uçak bileti rezervasyonu veya devlet dairelerindeki işlemler için fiziksel kimliğe ihtiyaç duymaksızın doğrudan WeChat hesaplarını göstererek işlem yapabilecek.


     

    Tabi özel bir şirket tarafından geliştirilen ve kullanıma sunulan bir uygulamanın ülkedeki resmi kimliğin yerini alması fikri kulağa ilginç gelse de Çin hükümetinin WeChat üzerindeki denetimi aslında bu durumu oldukça kolay bir hale getiriyor. WhatsApp veya Messenger gibi dünya genelinde popüler mesajlaşma uygulamalarının aksine Çin hükümeti, WeChat verilerini istediği ölçüde takip edebiliyor. Hükümet tarafından yasaklanmayan birkaç sosyal medya uygulamasından olan WeChat'te sadece bir adet cep telefonu numarasıyla hesap açılabiliyor. Ülkede sim kart sahibi olmak içinse fiziksel kimlik bilgilerini operatör şirketlerle paylaşmak gerekiyor. Ayrıca kanunlara göre tüm operatörler kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmak ve gerektiğinde verileri yetkili makamlarla paylaşmak zorunda.



    İşte tüm bu sıkı denetleme mekanizması, WeChat'in fiziksel kimliğin yerini almasını kolaylaştırıyor. Kullanıcılar WeChat'in sunduğu ödeme yöntemi olan WePay ile alışveriş yapabildiği için pilot program ile hükümetin, vatandaşları her alanda daha rahat takip edebileceği öngörülüyor. Yakın zamanda Guangdong eyaletinin geneline yayılması beklenen pilot uygulamanın ilerleyen dönemlerde ülkedeki farklı eyaletlerde de test edileceği düşünülüyor. 








  • Zamanında discovery cihazlarda birlikte geliyordu

  • Çin kalabalık bir ülke olduğu için denetimi sağlama alma açısından mantıklı bir hareket gibi görünüyor. İnsanlar için fiziksel kart taşımamak hayatı kolaylaştıran diğer bir unsur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: esmerbuyucu

    Çin kalabalık bir ülke olduğu için denetimi sağlama alma açısından mantıklı bir hareket gibi görünüyor. İnsanlar için fiziksel kart taşımamak hayatı kolaylaştıran diğer bir unsur.

    Türkiye yapsaydı böyle bir yorum görebilir miydik acaba??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • intel7mix kullanıcısına yanıt
    2013 yılında reklamı bizim televizyonlarda yayınlanıyordu hatta reklamda Messi oynuyordu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rachsuchtig


    quote:

    Orijinalden alıntı: esmerbuyucu

    Çin kalabalık bir ülke olduğu için denetimi sağlama alma açısından mantıklı bir hareket gibi görünüyor. İnsanlar için fiziksel kart taşımamak hayatı kolaylaştıran diğer bir unsur.

    Türkiye yapsaydı böyle bir yorum görebilir miydik acaba??

    Haberi okumadın sanırım. Çin'de WeChat'te olduğu gibi diğer sosyal medya uygulamaları da takip ediliyor. Dolayısıyla elektronik kimliğin WeChat'e gelmesi de bir şey değiştirmeyecek.

    Türkiye'de ise "istediği ölçüde" verilere ulaşması mümkün değil. Türkiye'de bu girişim yapılsaydı zaten fişlemek için kullanılacağından böyle bir yorum göremezdin.




  • Bu nedir yahu? Alenen fişleme için yapılmış bir durum bence bu. Ha konu Çin olunca ay teknoloji falan filan deniyor da durum öyle değil. Eğri oturup doğru konuşalım. Herkesi kontrol altında tutmak istiyorlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.