Şimdi Ara

[DH] Otomobil Genel İmla ' Konusu ' . Güzel Türkçe Hareketi.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
0
Favori
1.885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu Konu da nesi dediğinizi duyar gibiyim. Bakın arkadaşlar son zamanlarda forumumuz çok güzel bir hal almaya başladı arada sırada Fake ( Sahte ) Üyelikler ve Yanlış açılan konuları saymaz isek eğer çoğu konu ( Topic ) Sayfalar almaya başladı. Forum düzeninde gidiyor yani bilgi alışverişi gayet düzgün yürüyor. Kavgalar azaldı. Her şey daha güzel olacak ama yavaş yavaş ve hepimizin gayreti ile.

Benim sizden istediğim bu Topic İmla Topiği olacak . Topic Başlıklarını yanlış yazımlarını , Türkçeye Aykırı olan Başlıkları , Büyük Küçük Harf uyumsuzluklarını ve bilumum göz yoran Düzene aykırı başlıkları bu topic altından düzelteceğiz. Nasılmı ?

Örneğin Bir Topic " KONU " Gördük. Hemen Buraya yazacağız. Ve Konu Sahibine PM ( Özel Mesaj ) Yolu ile Başlığı Doğrusu ile değiştirmesi için mesaj göndereceğiz. Bunun için aranızdan gönüllülere ihtiyacımız var tabi ki. Fakat Bunu Dakika Dakika Takip Etmemiz Olanaksız olur. Forumlarda Gezerken Gözümüze Kötü Gözüken , Yanlış , Devrik ve Belirttiğim hususlara aykırı olan Başlıkları Önce Bu topiğe yazacağız. Daha Sonra PM atıp düzelttireceğiz.

Amaç:

Amacımız Daha Düzenli , Daha Seviyeli bir forum oluşturmak olacaktır. Bu tip konular her nekadar Mod / Admin işi de olsa onlarda çok yoğunlar biz kullanıcılar onlardan çok daha fazla Forumlardayız yazıyoruz , okuyoruz. Dolayısıyla Bu tip hataları en çok biz görüyoruz Düzeltmek ise Bize düşer kanısındayım.

Örnek:

Açılmış Bir Topic :

• ARABAMA SES SİSTEMİ !!! ( Yanlış )

• Arabama Ses Sistemi ! ( Doğru )

Aslında Bu Örnekte Ki Yanlış Tüm Harflerin Büyük olması Husus Dışında İçerik olarak ta yetersiz Kalıyor. Bunun Yerine :

• Arabama Orta Karar ( 10 Liralık ) Ses Sistemi Önerisi ?

Bu Şekilde Hem Konuyu açan Elemanın ne istediğini Öğrenmiş oluruz hemde O konuyu takip edenler ilgi duyanlar girip daha mantıklı Yorum ve önerilerde bulunur. Böylelikle Saçma Okunma/Yazma Oranları Ortaya Çıkmaz. Bazı Konularda Gördüğümüz Gibi 150 Okunma / 7 Cevap ( Yazma ) Bu da İçeriği Belirtmeyen Topiclerden meydana geliyor.

Bence Hepimiz bu konuda Yardım edebiliriz. Bu Konu Belli Bir Süre Üst Konuda yapılabılır ama Üst Konu Yapmakla Bitmiyor tabi. Katılım gösterip forumu düzende tutmalıyız. Şahsen Forumda Gezerken Başlıklar bana çok Kötü Geliyor.

Ve Başlıca Yanlış Olan Başlık ( Topic ) Hususları :

+ Tümü Büyük Harf Yanlıştır. Baş Harfleri Büyük Noktalamalı Başlık Doğrudur

YARDIM İSTİYORUM. ( Yanlış. )
    Yardım İstiyorum ! ( Doğru )

+İngilizce Yazılmış Başlık Yanlıştır. Türkçe Yazılmış Başlık Doğrudur.

Help! Arabanın Top Speed Olayı !!! ( Yanlış )
    Yardım ! Arabanın Son Hız Olayı ! ( Doğru )

+Bir Harf Büyük Bir Harf Küçük Yanlıştır. Yazım Kuralına Uygun Yazılan Doğrudur.

ikİnCi El de YaRdIMmm İsTiYorUm ( Yanlış )
    İkinci Elde Yardım İstiyorum. ( Doğru )

+Farklı Karakterde Dikkat Çekici Yazılar.

æ| <<<<LAMBOYU TOKATLADIM |æ <<<< ( Yanlış )
    Lamboyu Tokatladım. ( Doğru )

Şimdilik aklıma Gelen Başlık Yazım Yanlışları Bunlar. Sizde Bana Katılın Yardım Edin Destek Olun . Forumu Daha Canlı ve Daha Nezih Daha Düzgün Bir Ortam Yapalım.

Okuduğunuz için Teşekkür Ederim,
    Saygılarımı Sunarım,
    Ozdamar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf -- 20 Mart 2007; 21:23:07 >

• güzel düşünce

benim dikkatimi çeken bir diğer husus resim çektiklerini söylüyorlar

resim çekilmez arkadaşlar çizilir çekilebilen fotoğraftır

imla kurallarına ve başlık düzenine elimden geldiğince gayret göstermeye calışıyorum çalışalım

tek kusurum başlıklarım büyük harflerle yazarım tabi aradaki klavye sürçmelerinide istisna sayarım
  • Sağol DGO Duyarlı olacağınızı biliyordum. Umarım Katılım olur.
  • Konudışına açsaydın daha iyi olurdu. Buraya yakışmamış...

aktemuru isteriz...

edit :

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yarbay -- 19 Mart 2007; 21:56:56 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: captain_35

Konudışına açsaydın daha iyi olurdu. Buraya yakışmamış...

aktemuru isteriz...

edit :

+1
  • 1 numaraya yazılabilirim. PM (Ö.M.) yerine buraya ya da o kunuya yazılması daha yerinde olur düşüncesindeyim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dodii123

1 numaraya yazılabilirim. PM (Ö.M.) yerine buraya ya da o kunuya yazılması daha yerinde olur düşüncesindeyim.

Her ikisinede Yazabiliriz Aslında..

Ayrıca

Neden Ben Otomobil Genel İçin Düşündüm. Konu Dışı Tamamen Ayrı bir Platform.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf -- 19 Mart 2007; 22:02:06 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel düşünce. Faydalı olur. Çok hata yapan var çünkü. Bende yapıyorum bazen. yalana ne gerek var. Değil mi ama?

İlk defa düzgün bir cümle kuruyorum sanırım.
  • Güzel bir uygulama olmuş forumun kalitesi artar daha anlaşılır başlıklar sayesinde yorum sayısı artar. Birçok konuya başlığı yüzünden girip yorum yapmıyorum kesin yine saçma bir durumdur diye neyse güzel bi topic tüm forum adına ben teşekkür ediyim...

Not:Böyle düzgün yazmak kasıyomuş yaaa
  • quote:

Orjinalden alıntı: ünal korkmaz

Güzel düşünce. Faydalı olur. Çok hata yapan var çünkü. Bende yapıyorum bazen. yalana ne gerek var. Değil mi ama?

İlk defa düzgün bir cümle kuruyorum sanırım.

Topic içinde hatalar düzeltilebiliniyor fakat Başlıklarda aynı hassasiyete sahip değiliz malesef.

Sağol yorumun için ..

• quote:

Orjinalden alıntı: K@lken

Güzel bir uygulama olmuş forumun kalitesi artar daha anlaşılır başlıklar sayesinde yorum sayısı artar. Birçok konuya başlığı yüzünden girip yorum yapmıyorum kesin yine saçma bir durumdur diye neyse güzel bi topic tüm forum adına ben teşekkür ediyim...

Berk abi mesaj içinde çok dikkat etmesekte olur . Önemli olan Başlıklar.

• quote:

Orjinalden alıntı: Ozdamar

quote:

Orjinalden alıntı: K@lken

Güzel bir uygulama olmuş forumun kalitesi artar daha anlaşılır başlıklar sayesinde yorum sayısı artar. Birçok konuya başlığı yüzünden girip yorum yapmıyorum kesin yine saçma bir durumdur diye neyse güzel bi topic tüm forum adına ben teşekkür ediyim...

Berk abi mesaj içinde çok dikkat etmesekte olur . Önemli olan Başlıklar.

Tamam ya zati kasamam ben öle o mesajı yazcam die kolum koptu yaaa

Ama başlıklar konusunda sonuna kadar haklısın

• Bu konu o kadar can sıkıcı bir hâl aldı ki, az önce başka bir konu başlığına tıklamışken, bu başlığı görüp derhal "geri" tuşuna bastım ve yukardaki mesajı yazdım. Sonra tekrar başka konulşara döndüm, sadece 1 cümle okudum, 10 kelime ya vardı ya yoktu; 15 tane imla hatası vardı...

Zor iş, baştan belirteyim.

Bu başlıkta Türkçeleştirme işlemleri de yapılmalı. Bilgisayarın ne kadar Türkçe olduğunun farkında mısınız? Bilgisayar, kes, kopyala, yapıştır, önizleme... Bunlar gibi Türkçe'ye kazandırılan ve dolayısıyla Türkçe'nin zarar görmesinin önlenmesine sebep olacak kelimeler bulunabilir.

İlk önce şu "topic" kelimesini kaldırmakla ya da yasaklamakla başlanılmalı, derim ben. Topic yerine, "başlık" ya da "konu" kelimeleri kullanılabilir; kulak da tırmalamaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ozdamar

Sevgili Arkadaşlar ,
    Örneğin Bir Topic Gördük. Hemen Buraya yazacağız. Ve Konu Sahibine PM ( Özel Mesaj ) Yolu ile Başlığı Doğrusu ile değiştirmesi için mesaj göndereceğiz. Bunun için aranızdan gönüllülere ihtiyacımız var tabiki. Fakat Bunu Dakika Dakika Takip Etmemiz Olanaksız olur. Forumlarda Gezerken Gözümüze Kötü Gözüken , Yanlış , Devrik ve Belirttiğim hususlara aykırı olan Başlıkları Önce Bu topiğe yazacağız. Daha Sonra PM atıp düzelttireceğiz.

ben gönüllülere isim buldum. Donanım Haber Topik Timi
    Yanlış başlıkları buraya ihbar edince ihbar edilen bize taciz edici yazılar yazarsa birbirimize destek olalım yalnız.

şaka bi yana güzel bir hareket olmuş destekliyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: dodii123

Bu konu o kadar can sıkıcı bir hâl aldı ki, az önce başka bir konu başlığına tıklamışken, bu başlığı görüp derhal "geri" tuşuna bastım ve yukardaki mesajı yazdım. Sonra tekrar başka konulşara döndüm, sadece 1 cümle okudum, 10 kelime ya vardı ya yoktu; 15 tane imla hatası vardı...

Zor iş, baştan belirteyim.

Bu başlıkta Türkçeleştirme işlemleri de yapılmalı. Bilgisayarın ne kadar Türkçe olduğunun farkında mısınız? Bilgisayar, kes, kopyala, yapıştır, önizleme... Bunlar gibi Türkçe'ye kazandırılan ve dolayısıyla Türkçe'nin zarar görmesinin önlenmesine sebep olacak kelimeler bulunabilir.

İlk önce şu "topic" kelimesini kaldırmakla ya da yasaklamakla başlanılmalı, derim ben. Topic yerine, "başlık" ya da "konu" kelimeleri kullanılabilir; kulak da tırmalamaz.

Topic ' in Karşılığı Konu olmalı bencede.

Doğru söylüyorsun dostum Haklısın.

Ben Mesajlardaki imla hatalarına girmemiştim. İstersen Onuda Kapsasın ama Çok Yardım Gerekiyor. Mesajda Arkadaşların da dediği gibi zorlanırlar fakat Başlıkta Çok zorlanılacağını zannetmiyorum.

Özellikle bazı yeni üyeler bunu çok yapıyor ve ne yalan söyleyeyim bende ilk üye oldugum gün yapmıştım bu hatayı :

bnm bi konuda yrdma ıhtycm war...

Hatamı Erken anladım ve o günden sonra düzgün yazmaya başladım.

Destekleriniz için Tekrar Teşekkürler.

Saygılar

• İşi biraz daha büyütmek ve daha duyurmak gerekir.

1-Türkçe'yi katledenlere uyarı cezası verilmeli.
    2-Konu biraz zenginleşince üst konu yapılmalı.
    3-Önce bu başlıktaki hatalar düzeltilmeli. Şimdi biri uyarılsa, önce kendine bak, demez mi? Bana dediler de...
  • Düşünce güzel de bunu yöneticilerin desteklemesi lazım. Üyeler, zaten gereksiz birçok şeyden kavga çıkan bir ortamda, birbirini denetleyemez. Bir de uğraşılması gereken klavye yazım hataları değil, imla hataları olmalı. Aslında herkes yazmadan bir kez düşünse ya da yazdığını göndermeden zahmet edip okusa pek çok şey düzelir.
    Ben bir Türkçe uzmanı değilim ama Türkçemizi seviyorum ve elimden geldiğince düzgün kullanmaya çalışıyorum. Türkçeyi seven ve internet ortamında da belli bazı şeylere dikkat edilerek Türkçenin daha düzgün kullanılabileceğini düşünen biri olarak forumda en sık rastladığım yanlışları belirteyim.
    1. Cümle düşüklükleri. Cümlede özne, nesne, yüklem olması gerekirken biri olmayabiliyor ve bu da anlatım bozukluğu yaratıyor.
    2. Noktalama işaretlerindeki eksiklikler okumayı zorlaştırıyor, anlatılmak istenen düşünceyi anlaşılmaz kılabiliyor. Örneğin Ozdamar’ın yukarıdaki ilk mesajındaki ikinci cümleyi alalım: “Bakın arkadaşlar son zamanlarda forumumuz çok güzel bir hal almaya başladı arada sırada Fake ( Sahte ) Üyelikler ve Yanlış açılan konuları saymaz isek eğer çoğu konu ( Topic ) Sayfalar almaya başladı”. “başladı” ve “eğer” kelimelerinden sonra virgül konulmazsa anlaşılması zor oluyor. “başladı” kelimesinden sonra nokta konularak ikinci cümleye de geçilebilir.
    3. “de”, “da” eklerinin yazımı bilinmiyor. Bu en çok konu başlıklarında göze çarpıyor. Kural basit: “dahi”, “bile” anlamına gelen “de” ve “da” ayrı yazılır, gerisi bitişik. ünalkorkmaz’ın yukarıdaki mesajını örnekleyelim: “Bende yapıyorum bazen”: “de” ayrı yazılmalı, “bende” benim üzerimde, evimde vs. anlamına gelir. Oysa ünalkorkmaz “ben bile” demek istiyor. Ozdamar’ın yukarıdaki üçüncü mesajında da var bu hata “herikisinede” değil “herikisine de” olacak. Yine Ozdamar’dan: “etmesekte olur”, “etmesek de olur” olacak.
    4. “ki” bağlacı da çoğunlukla yanlış yazılıyor. Ozdamar’dan: “örnekte ki” değil, “örnekteki” olacak.
    Forumdaki üyelerden düzeltilmeyi isteyenlere bilgim yettiği ölçüde yardımcı olmaya çalışırım. İsim vermeden bir konu başlığı altında da düzeltmeler yapılabilir. Ama önce yöneticilerden onay gelsin!

• güzel düsünce
  • Sonuna kadar destekliyorum.
    Başlıklar da düzgün olsun mesajlar da.
    öle, yazcam, die, olm, dio, war ve daha niceleri...
    Arkadaşlar, üşenmeyin doğrusunu yazın. Ülkemiz parsel parsel satılıyor. Bari dilimize sahip çılarım. Bizim dilimiz Türkçe. İngilizce değil. Yabancı dil bilin ama Türkçe konuşun ve yazın. Lütfen sahip çıkın dilimize. Bizi biz yapan dilimizdir. Gidenler bilir, Avrupalılar sadece kendi dilini konuşurlar. Başka dilleri de bilirler, anlarlar ama konuşmazlar.
    İyi geceler...
  • Daha önce birkaç kez Türkçe'mize saygı gösterilmesi ve yazım kurallarına uyulması hususunda bazı arkadaşları uyardım ama forum genelinden aldığım cevap "Senin rumuzun neden İngilizce?" şeklindeydi. Ne ilgisi varsa artık. Sanki Türkçe rumuz alıp, sokak ağzından bozuk cümleler kurmak, daha doğrusu kuramamak; İngilizce yazarken uydukları yazım kurallarını Türkçe'ye gelince hiçe saymak, katletmek işin doğrusuymuş gibi. Hatta link verebilirim. Ne yazık ki bugün insanlar Türkçe'yi, sadece ÖSS için öğrenmek zorunda olduklarından ezberliyorlar. Sınava girip Türkçe'den 40-50 net çıkaranlar sınav kitapçığına soyadlarını, hadi onu geçtim, isimlerinin başharflerini küçük yazıyorlar. Gazetelerde, dergilerde gereksiz kesmeler, hece değil harf bölmeleri... Yerinde kullanılmayan tırnaklar.. Bunun gibi daha neler neler... Bu tür şeyleri gördükçe kahroluyorum.

Değiştirme: Ek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Woodpecker -- 20 Mart 2007; 1:02:14 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.