Şimdi Ara

DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ (16. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
1.450
Cevap
89
Favori
910.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sevgili @arecai

    Öncelikle çok daha detaylı açıklamaların kullanım klavuzu içerisinde olduğunu belirtmek istiyorum. Nikon 4800 türkçe kullanım klavuzu için Karfo-Karacasulu ile irtibata geçilirse başarılı bir sonuç elde edilebileceğini düşünüyorum. Şimdi belirtmiş olduğun ayarları dilimin döndüğünce çevirmeye ve açıklamaya çalışayım. Ancak bu ayarların bir çoğuna daha önce ve hatta içerisinde bulunduğumuz konunun başında değindiğim için kısaca açıklayacağım.

    Buna göre Nikon 4800 için:

    Continous(Single,Continıous,Multı-shot 16.3 shot buffer): Deklanşöre tek basımda, tek fotoğraf mı yoksa peş peşe fotoğraflar çekilmesi gerektiğinin ayarlanmasıdır.

    Single:Tek kare çekim
    Continous: sürekli çekim,
    Multi Shot 16: DEklanşöre parmak basılı tutulduğu süre içerisinde peş peşe (saniyede 2 kare) 2288X1712 çöznürlükteki kare içerisine 16 adet 572X428 çözünürlüğünde fotoğraflar yerleştirilir/kolaj hazırlanır.
    3 Shot Buffer: Deklanşöre basıldığında saniyede 1 kare hız ile
    çekimler yapılır, fakat bir kaç fotoğraf kaydedilir (Çekilen kare saysına ve imaj moduna göre değişiklik gösterir)

    White balance(Auto,pre White bal.Daylight,incandescent,fluorescent,cloudy,speedlight): Beyaz dengesi ayarıdır sırasıyla (Otomatik, ön/manuel beyazdenge ayarı, gün ışığı,oda içi sarı ışık, floresan lamba ışığı , bulutlu hava, flaşlı çekimler)

    Bss(Bss of,Bss on,AE Exposure bss):BSS=Best Shoot Sellector
    Yavaş enstantane, yüksek zoom ya da macro fotoğrafları çekerken makine sallanabilir bu gibi durumlarda BSS kullanılır. Makine deklanşöre basılı tutulduğu sürede peşpeşe (örneğin 10 kare) çekerek içlerinden en keskin olanını kayıt eder. BSS hareketli konularda ya da deklanşöre basılıyken çerçeve değiştirilmesinde iyi sonuçlar vermeyebilir.
    BSS Off: Bss Kapalı
    Bss On: Bss Açık
    AE Exposure Bss: Bu bölüm üçe bölünür
    a)High Light BSS: Fazla pozlanan yerlere göre BSS
    b)Shadow BSS: Az pozlanan yereler göre BSS
    c)Histogram BSS:Az ya da fazla pozlanan alanların optimum olarak hesaplanarak uygulanan BSS.

    Sensitivty(Auto,50,100,200,400): Yani ISO/ASA: Işık duyarlılığı ve kademeleri

    İmage Adjustment(Auot,normal,+ More contrast,-Less contrast): İmaj Ayarlaması sırasıyla (otomatik, normal, daha fazla doygunluk, daha az doygunluk)

    İmage Sharpening(Auto,high,normal,low,off): İmaj Keskinlik Ayarı: sırasıyla (otomatik, yüksek, normal, düşük, kapalı)

    Af area mode(Auto,manual,off) Oto Fokus Alan Modu (Otomatik, Manuel, Kapalı)

    Colour options(Standart color,vivid color,Black-and-white,sepia,cyanotype): Renk Opsiyonları/efektler sırasıyla (Standart Renkler, Vivid photoprint efekti,Siyah Beyaz, Sepia Renk Efekti,Cyanotype Renk Efekti/ mavi ağırlıklı monochrome gibi)

    Nikon Coolpix 4800 full manuel ayarlara sahip olmadığı için, gündüz güneşli havalarda çekim yaparken, çekilecek objeye göre ön tanımlı çekim modlarından ya da sahne modlarından faydalanabilirsin. Örneğin: Portre asistanı, manzara ya spor çekim vb. bölümleri gibi

    -----------------------------------------------------------------

    Sevgili @Magnat_HiFi
    f:22 diyaframın en kısık halidir. Buna göre objektif üzerinden diyafram f:22'ye getirildiğinde çok ışık alan bölgelerde film üzerine daha az ışık düşmesi için ya da net alan derinliğini max. hale getirmek için kullanabilirsin. Gündüz çekimlerinde tam olarak bir perde hızı vermek yanlış olur. Çünkü ışığın şiddetine ve neyi çekmemiz gerektiğine göre bu değer değişecektir, ancak öğle saatlerinde 1/60sn fazla pozlamaya sebep olacaktır, bunun yerine 1/125sn ve yukarısı daha makul olabilir. Ayrıca diyafram ile enstantane ters ilişki içerisindedir. Sanırım tam olarak ne demek istediğimi buraya tıklayarak ulaşacağın dosyayı incelediğinde çok daha anlaşılır olarak ifade etmiş olacağım. Ayrıca dosyanın senin için çok faydalı olacağını da düşünüyorum.

    Diyafram Açıklıkları
     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ




  • Çok teşekkürler en azından bazı bilgilere sahip oldum.Ön çekimli modlardan yararlanırken makina ISO ve diğer ayarları kendi otomatik mi belirliyor.Yoksa biz ayarları kendimiz mi yapıyoruz.(Sahne,Manzara veya spor gibi).Sabrınıza da hayret ediyorum.Bu kadar arkadaşa cevap vermek bile büyük özveri gerektirir.Saygılarımla.
  • Sevgili @arecai

    Ön tanımlı sahne modları genellikle hemen hemen her ayarı makineye bırakır ya da bir kaç minik ayarın kullancılar tarafından yapılmasına olanak tanır. Örneğin 4800'de bulunan portre modunda, portre asistanı ile odaklanacak olan portrenin yönü ya da netlik bölgesi, ISO ve fotoğraf çözünürlüğü gibi ayarlara müsade etmektedir. Varsa, Nikon 4800'ün ingilizce kullanım klavuzuna bakarak da bir çok özellik aşağı yukarı çözümlenebilir. Çünkü genelde resimlerle ve tablolarla anlatıma özen gösterilmiştir. İngilizce kullanım klavuzu yoksa Buraya TIKLAYARAK download edebilirsin.




  • Çok teşekkür ederim Mertkan Bey.Verdiğin bilgilerlen çok yararlandım.Değişik ayarlarda foto çekerek tecrübe sahibi oluyorum artık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arecai -- 19 Ekim 2005, 3:42:31 >
  • Valalhi güzel çalışmalar arkadaşlar teşekkürler
  • Ellerine sağlık dostum
  • Sevgili Mertkan

    Ben Canon A510 sahibiyim bundan önce Canon ixus30 kullanmıştım .Benim sorum ixus ta bulunana my colors menüsündeki ön tanımlı beyaz ayarlarını bilgisayar programlarıyla photoshop ile gerçekleştiremediğimdir. Photoshopla yaptığım renk ayarlamalında Ixus taki gibi sonuç elde edemiyorum mesela vivid blue resmi tamamiyle mavi yapmıyordu mavi renkleri oldukça güçlü hale getirip diğer renklere de dokunmuyordu ama bunu bir türlü gerçekleştiremiyorum. Ayrıca Canon 510 için beyaz ayarı yapıcağım bir kart varmı internette çeşitli Newton renk çemberleri buldum ama küçük boyutlu olduklarından yazıcıdan çıktısını alamadım . Ama deneme yaptım, mesela sarı rengi canona tanıtınca çekilen resim mavileşiyordu . daha detaylı büyük ara renkler olan bir renk çemberi varsa elinizde buraya upload edebilirmisiniz. Ayrıca beyaz dengesiyle ilgili bilgilerinizi bizimle ayrıntılı olarak paylaşırsanız sevinirim . Çünkü bu ayar resmi oldukça değiştirip çekicileştiriyor.

    Şimdiden teşekkürler




  • Sevgili @kedisevket,

    Ixus içerisindeki renk efektlerinin photoshop içerisinde tam karşılık vermemesi konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Ancak doğru manuel beyaz ayarı yapılması konusunda, içerisinde bulunduğumuz konunun ilk sayfasını inceleyebilirsin. Bunun için %18'lik gri kart kullanılır. Bunun printer'dan basılması doru sonuç vermeyebilir. Bu kartın Türkiye'de nerede satıldığını bilmiyorum ancak fotoğraf malzemeleri satan yerler araştırılabilir.

    Kodak %18'lik Gri Kart

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ

    http://accessories-for-cameras.info/good42303030303952374230.html




  • amatorler için en iyi fotoğraf makinası hangisi
  • tesekkürler çok güzel olmus benim merak ettiğim bir konuydu
  • Sevgili @LECCO,

    Eğer fotoğraf makinesi ile sadece özel günler, tatil ve benzeri (amatörce) fotoğraflar çekilecekse ve bunların bir adım ötesine geçilip çekilecek fotoğraflara müdehale edilmeyecekse, bas-çek olarak nitelendirdiğimiz fotoğraf makinelerinden seçim yapılabilir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mertkan

    Sevgili @puzo

    Öncelikle ADSL'in hayırlı uğurlu olsun. Macro çekim konusuna gelince; macro çekimler yakın çekimlerdir, macro çekimlerde neye odaklanmak gerekiyorsa ona odaklanır. Senin vermiş olduğun örnekten yola çıkarsak; toz göstermek istiyorsan toz dahi gösterilir ya da sadece ürün çekimi için uzaktan kumanda kadrajlanabilir, bu tamamen ihtiyaç ve karar arasındadır. Macro çekimlerde bir böceği ya da çiçeği yakın olarak kadrajlarken aynı zamanda kompozisyonlar da yaratıp onu kareleyebiliriz. Macrolar buraya başlıklı topic'de ikiz kuleler ile ilgili bir kompozisyonumu görebilirsin.

    Makro odak mesafesi 1cm olan makineler de vardır. Hatta benim şu anda kullandığım Nikon 8700'ün macro odak mesafesi 3cm.



    canon s2 is
    macro mesafesi 0 cm deniyor
    resmi sitenin acıklaması
    obje mercege deyiyor ve netlik mükemmel
    ancak macro degilde ben baska bir seyi merak ediyorum
    ornegin
    hareketli bir nesnenin foto sunu alacaz
    gormusunuzdur
    underground 2 deki gibi
    nesne merkezde cok net ıken
    mesela bır otomobil
    oto cok net
    ancak yol ve yol kenarındaki nesneler bulanık (blur) :)
    yani sanki araba duruyorda etrafındaki nesneler hareket ediyor
    bu tarz bir foto cekebilmek icin ne tür ayarlar yapmak gerekir
    yani nelerin degismesi lazım
    ne ne iken ne olacak
    kolay gelsin




  • Sevgili @Mechanical24,

    Öncelikle macro odak mesafeleri ile ilgili yukarıda almış olduğun queto zamanında Canon S2-IS henüz üretilmemişti Bahsettiğin türede çekim yapmak için ise panning denilen tekniğe başvurmak gereklidir. Bu teknik hızlı hareket eden (Ör: Otomobil, motorsiklet, bisiklet, koşan bir insan ya da hayvan, uçan bir kuş vb.) nesneleri kadraj içerisinde net, ancak arka planın hareketli olarak görüntülenmesi için kullanılır.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ


    Bu teknik ile çekim yaparken; çekilecek obje bize doğru gelirken vizörden (ya da LCD ekran)yakalanır ve fotoğraf makinesi obje ile aynı yönde hareket ettirilir. Obje kadraj içerisinde sürekli olarak aynı noktada tutulmaya çalışılır. Obje tam önümüze geldiğinde makine de hareket halinde iken deklanşöre basılır ya da en doğru kareyi yakalayabilmek için peş peşe seri çekim yapılır. Çekim tamamlandığında makinenin de hareketi durdurulur. Panning tekniği için önemli olan fotoğraf makinesini yatayda tek bir çizgi üzerinde hareket ettirmek olduğundan, monopod ya da tripod ile çok daha başarılı sonuçlar elde edilecektir. Yukarıdaki örneği ele alırsak çekeceğimiz objenin tekerleklerinin duruyormuş gibi görüntülenmesi perde hızının yüksek olduğunu belli eder, ancak bu durum fotoğraftaki hareket duygusunu azaltır. Fakat objenin hıznıa göre perde hızı biraz daha düşürülürse kadraj içerisinde obje net, tekerlekleri harejketli, arka plan hareketli olarak yakalanabilir.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ


    Panning tekniği ile çekim yaparken makineyi enstantane öncelikli moda alıp, diyaframı makinenin kendisinin ayrlamasını sağlamak işimizi kolaylaştıracaktır. Enstantane değeri çekilecek objeye (Örneğin bir yarış otomobili ve koşan bir insan için farklı değerler seçilir) ortamdaki ışık miktarına göre değişiklik gösterecektir. Ör: 2-4-8-15-30 hatta 60sn gibi değerler denenerek en doğru olanı çekim yaptıkça anlaşılacaktır. Ayrıca bu teknik ile polarize ve ND filitreler ayrı ayrı ya da birlikte kullanılarak daha da başarılı sonuçlar elde edilmesinde yardımcı olabilir.




  • Orite Dv 3020 hakkında da birazcık bilgi verebilirmisin acaba ?
  • Sevgili @Soulness,

    Aslında şu anda Orite DV 3020 kullanıcısı olduğun için, kullanım klavuzunu kullanarak çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsin. Ancak eğer istersen aşağıdaki link ile de teknik özelliklerini inceleyebilirsin.

    http://shaadi.tolshop.com/gifts-to-india/gifts-EDM150.html
  • Selamlar..
    Bu gün makinama kavuştum ama kelimenin tam anlamıyla bir acemiyim. Yine de eski yazıları okuyarak bi çok şey hakkında çok az fikir sahibi olabildim nihayet, çok teşekkürler. (ilk başarım gece saat 1 de bir kaç su damlası yakalamak oldu :) )

    Fakat acemiliğim dışında büyük bir sorunum daha var. Makinayı aldığım yerden biraz acele ile çıktığımdan kullanma kılavuzunu unutmuşum ve web üzerinden de hiç bir bilgiye ulaşamıyorum.Sony F828 in kullanma kılavuzunu bulabileceğim bir site tavsiye edebilirseniz sevinirim. Ayrıca, şu anda manuel mod üzerinde kurcalamalar yapıyorum. Acaba önce diğerlerinde mi takılmalıyım bir süre?

    Son bir soru: Manuel mod da uzaktaki nesneler çok karanlık çıkıyor. İlk gün için çok mu acele ediyorum emin değilim ama yine de kılavuzsuz bir gence yol gösterirseniz sevinirim.

    Bu arada siteye yüklediğiniz Ay resimleri çok çok güzel, tebrikler.. Hava bulutlu olmasaydı, bu gazla sabaha doğru ben de yakalayabilirdim belki



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shinamira -- 9 Kasım 2005, 1:37:21 >




  • Sevgili @shinamira,

    Öncelikle yeni fotoğraf makinen hayırlı olsun, en güzel günlerde güle güle kullan. Fotoğraf makinesinin Türkçe kullanım klavuzu hakkında malesef yardımcı olamayacağım. "M" Manuel Mod kullanmaya başlamadan önce bir süre "Auto" mod kullanarak makinenin nasıl durumlarda ne gibi ayarlar yaptığını incelemeni ardından diyafram ve enstantane öncelikli modları kullanmayı ve bol bol çekim yaparak fotoğraf makineni çok iyi tanımına tavsiye ediyorum. Sen de göreceksin ki, makineyi tanıdıkça çok daha başarılı fotoğraflar çekebileceksin.

    Konu ile ilgili bir örnek fotoğraf ekleyebilseydin daha doğru bir yorum yapabilirdim ancak; Görünüşe göre ya az pozlma yapıyorsun ya da diyaframı çok açtığın için arkadaki objeler alan derinliği içerisinde kayboluyor. Hatta flash kullanıyorsan, flash ile yapılan çekim sonucunda da arkadaki objeler karanlıkta kalabilir gibi bir yorum yapabilirim.




  • selam mertkan hocam
    http://forum.donanimhaber.com/m_2171867/mpage_12/tm.htm
    ricoh caplio ile ilgili sorumu yazmıştım tavsiyen üzerine biraz zorda olsa resimleri upload ettim yorumlarsan sevinirim ışık yetersiz olunca odada mesela,bulanma sorunu malesef bariz oluşuyor elimi titretmemek için elimden gelenide yapıyorum.ben fotoğraf makinasını bebeğimin fotoğraflarını çekmek için almıştım ama flaşlı çekimlerde çok rahatsız oluyor.flaşsız çekimlerde bulanık olmasa makina fiyatına göre mükemmel diyebilirim.özellikle hiç bilmeden iyi macrolar çektim galiba.bu arada bütün çekimler auto modda.ama zaten ne yaptıysam farklı bir sonuçta elde edemedim ya
    flaşlı
    http://img380.imageshack.us/my.php?image=rimg00579wv.jpg
    flaşsız
    http://img357.imageshack.us/my.php?image=rimg00584yj.jpg
    flaşsız
    http://img467.imageshack.us/my.php?image=rimg00591nk.jpg
    flaşlı
    http://img499.imageshack.us/my.php?image=rimg00601ti.jpg
    flaşlı
    http://img460.imageshack.us/my.php?image=rimg00611ca.jpg
    flaşsız
    http://img467.imageshack.us/my.php?image=rimg00624bd.jpg

    bebeğimin de fotoğrafını koyacaktım ama nazar değer diye koymadım
    teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanoral -- 9 Kasım 2005, 12:16:12 >




  • Selamlar..
    Sevgili Mertkan sorunum pozlamadan kaynaklanıyor sanırım, düzeltmeye çalışıyorum :)

    Bu arada farklı bir sorunum ortaya çıktı.. Aşağıdaki gibi bir deneme yaptım fakat biraz karışık bir konu sanırım. Aşağıdaki fotoğraf hakkında bir yorum yaparsanız sevinirim. Ayrıca merak ettiğim; focus merkez dışında bir noktaya ayarlanabilir mi? Pusulanın üzerine mesela?

    http://sv1.letmehost.com/sv1/7/deneme.jpg
    http://sv1.letmehost.com/sv1/7/deneme2.jpg

    Bir sorun da; bu en alt satırın oval grünmesi.. Nasıl düzelteceğim ben bunları? Hem pusulanın gölgesini de yok etmek istiyorum. Çok şey mi istiyorum?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shinamira -- 9 Kasım 2005, 17:55:51 >




  • Sevgili @orhanoral
    Eklemiş olduğun örnek fotoğafları dikkatle inceledim. Flash'sız gerçekleştirmiş olduğun çekimlerde ortamda ışık az olduğu için otomatik olarak düşük bir perde hızı seçildiğinden makine titreşime karşı aşırı hassasiyet gösterecektir, bu çok doğaldır ve her makine için geçerlidir. Bu gibi durumlarda çekim yaparken (Ör: Perde hızı 1/125sn ya da 1/200sn'nin altıan düşerse; 1/100, 1/90, 1/30 vb gibi) mutlaka bir tripod kullanmalı ya da makineni bir yere sabitleyerek, self timer'dan faydalanmalısın.

    Flash ile yapmış olduğun traktör çekiminde ilk başta flash'ın çok yetersiz gelmiş olduğu dikkatimi çekti, daha sonra da IS0400 gibi bir değer kullanıldığı. ISO ayarlarını makineyi kurcalarken yanlışlıkla auto mod'dan çıkartmış olabilirsin. Bunun için ISO'yu en düşük değere alarak (poz süresi biraz artacaktır) noise'un da önüne geçmiş olursun. Bir de TIME EXPOSURE ayarları ile oynadın mı? Bu ayar da perdenin ne kadar süre açık kalacağını belirliyor. Ayrıca karanlık bir iç mekanda gerçekleştirdiğin çekim sonucu nispeten karanlık bir sonuç alırsan EV değerini artı yönde değiştirerek poz telafisinde de bulunabilirsin. Makineyi tanıdıkça çok daha güzel fotoğraf çekebileceğinden hiç kuşkum yok.

    Allah bebeğinizi analı babalı büyütsün ve nazarlardan korusun, o'nun fotoğraflarını çekerken elbette özellikle yakından patlatılan flash o'nu çok rahatsız edecektir. Bunun bir nebze olsun önüne geçmek için, flash'ın önüne difüzyon kubbesi görevi görecek ve flash'ı yumuşatacak basit bir düzenek hazırlayabilirsin. Bunun için bebeğinize ait kalın ıslak mendillerden bir tanesini alıp, kuruttuktan sonra katlıyarak flash önüne sabitleyebilirsin. (Selpak mendil ya da aydınger de olur) Kat sayısı arttıkça flash yumuşaması ve etki mesafesi ters orantılı olarak değişecektir. Bir de bebeğiniz uyurken flash kullanmadan makineyi bir yere sabitleyerek çok güzel kareler elde edebilirsin.
    -----------------------------

    Sevgili @shinamira
    Öncelikle çok hoş bir kompozisyon seçmişsin, tebrik ederim. Ancak keşke pusulanın alt kısmı da net olabilseymiş, malesef bu kısım diyafram açıklığının fazla gelmiş olmasından alan derinliği içerisine girmiş. Bunu önüne geçmek için diyaframı biraz daha kısabilirsin, böylece net alan derinliğin artacaktır. Korkarım kadraj içerisindeki asıl netlik pusula üzerinde değil. Bunun önüne geçmek için de f828 içerisindeki Spot AF ile istediğin yerin odaklanmasını sağlayabilirsin.

     DERS: FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
    Spot Auto Focus

    Fotoğrafı nasıl bir ışık altında çektiğini bilmiyorum ama beyaz ayarı "gün ışığı" olarak ayarlanmış. Bu ayar yanlış bir tercih olabileceğinden kitap sarı olarak görünmekte. Bir de kadrajın sağ üst köşesinde kitabın bitiş noktası görünmekte, o kısmı crop'layabilir ya da kadraja dahil etmeyebilirsin. Son satırın ovalleşmesi ise geniş açılarda bulunan barrel distorsyondan kaynaklanmakta. Bunu photoshop ve benzeri resim işleme programları ile düzeltebilirsin.




  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.