Öncelikle çok daha detaylı açıklamaların kullanım klavuzu içerisinde olduğunu belirtmek istiyorum. Nikon 4800 türkçe kullanım klavuzu için Karfo-Karacasulu ile irtibata geçilirse başarılı bir sonuç elde edilebileceğini düşünüyorum. Şimdi belirtmiş olduğun ayarları dilimin döndüğünce çevirmeye ve açıklamaya çalışayım. Ancak bu ayarların bir çoğuna daha önce ve hatta içerisinde bulunduğumuz konunun başında değindiğim için kısaca açıklayacağım.
Buna göre Nikon 4800 için:
Continous(Single,Continıous,Multı-shot 16.3 shot buffer): Deklanşöre tek basımda, tek fotoğraf mı yoksa peş peşe fotoğraflar çekilmesi gerektiğinin ayarlanmasıdır.
Single:Tek kare çekim Continous: sürekli çekim, Multi Shot 16: DEklanşöre parmak basılı tutulduğu süre içerisinde peş peşe (saniyede 2 kare) 2288X1712 çöznürlükteki kare içerisine 16 adet 572X428 çözünürlüğünde fotoğraflar yerleştirilir/kolaj hazırlanır. 3 Shot Buffer: Deklanşöre basıldığında saniyede 1 kare hız ile çekimler yapılır, fakat bir kaç fotoğraf kaydedilir (Çekilen kare saysına ve imaj moduna göre değişiklik gösterir)
White balance(Auto,pre White bal.Daylight,incandescent,fluorescent,cloudy,speedlight): Beyaz dengesi ayarıdır sırasıyla (Otomatik, ön/manuel beyazdenge ayarı, gün ışığı,oda içi sarı ışık, floresan lamba ışığı , bulutlu hava, flaşlı çekimler)
Bss(Bss of,Bss on,AE Exposure bss):BSS=Best Shoot Sellector Yavaş enstantane, yüksek zoom ya da macro fotoğrafları çekerken makine sallanabilir bu gibi durumlarda BSS kullanılır. Makine deklanşöre basılı tutulduğu sürede peşpeşe (örneğin 10 kare) çekerek içlerinden en keskin olanını kayıt eder. BSS hareketli konularda ya da deklanşöre basılıyken çerçeve değiştirilmesinde iyi sonuçlar vermeyebilir. BSS Off: Bss Kapalı Bss On: Bss Açık AE Exposure Bss: Bu bölüm üçe bölünür a)High Light BSS: Fazla pozlanan yerlere göre BSS b)Shadow BSS: Az pozlanan yereler göre BSS c)Histogram BSS:Az ya da fazla pozlanan alanların optimum olarak hesaplanarak uygulanan BSS.
Sensitivty(Auto,50,100,200,400): Yani ISO/ASA: Işık duyarlılığı ve kademeleri
İmage Adjustment(Auot,normal,+ More contrast,-Less contrast): İmaj Ayarlaması sırasıyla (otomatik, normal, daha fazla doygunluk, daha az doygunluk)
Af area mode(Auto,manual,off) Oto Fokus Alan Modu (Otomatik, Manuel, Kapalı)
Colour options(Standart color,vivid color,Black-and-white,sepia,cyanotype): Renk Opsiyonları/efektler sırasıyla (Standart Renkler, Vivid photoprint efekti,Siyah Beyaz, Sepia Renk Efekti,Cyanotype Renk Efekti/ mavi ağırlıklı monochrome gibi)
Nikon Coolpix 4800 full manuel ayarlara sahip olmadığı için, gündüz güneşli havalarda çekim yaparken, çekilecek objeye göre ön tanımlı çekim modlarından ya da sahne modlarından faydalanabilirsin. Örneğin: Portre asistanı, manzara ya spor çekim vb. bölümleri gibi
Sevgili @Magnat_HiFi f:22 diyaframın en kısık halidir. Buna göre objektif üzerinden diyafram f:22'ye getirildiğinde çok ışık alan bölgelerde film üzerine daha az ışık düşmesi için ya da net alan derinliğini max. hale getirmek için kullanabilirsin. Gündüz çekimlerinde tam olarak bir perde hızı vermek yanlış olur. Çünkü ışığın şiddetine ve neyi çekmemiz gerektiğine göre bu değer değişecektir, ancak öğle saatlerinde 1/60sn fazla pozlamaya sebep olacaktır, bunun yerine 1/125sn ve yukarısı daha makul olabilir. Ayrıca diyafram ile enstantane ters ilişki içerisindedir. Sanırım tam olarak ne demek istediğimi buraya tıklayarak ulaşacağın dosyayı incelediğinde çok daha anlaşılır olarak ifade etmiş olacağım. Ayrıca dosyanın senin için çok faydalı olacağını da düşünüyorum.
Diyafram Açıklıkları
Çok teşekkürler en azından bazı bilgilere sahip oldum.Ön çekimli modlardan yararlanırken makina ISO ve diğer ayarları kendi otomatik mi belirliyor.Yoksa biz ayarları kendimiz mi yapıyoruz.(Sahne,Manzara veya spor gibi).Sabrınıza da hayret ediyorum.Bu kadar arkadaşa cevap vermek bile büyük özveri gerektirir.Saygılarımla.
Ön tanımlı sahne modları genellikle hemen hemen her ayarı makineye bırakır ya da bir kaç minik ayarın kullancılar tarafından yapılmasına olanak tanır. Örneğin 4800'de bulunan portre modunda, portre asistanı ile odaklanacak olan portrenin yönü ya da netlik bölgesi, ISO ve fotoğraf çözünürlüğü gibi ayarlara müsade etmektedir. Varsa, Nikon 4800'ün ingilizce kullanım klavuzuna bakarak da bir çok özellik aşağı yukarı çözümlenebilir. Çünkü genelde resimlerle ve tablolarla anlatıma özen gösterilmiştir. İngilizce kullanım klavuzu yoksa Buraya TIKLAYARAK download edebilirsin.
Ben Canon A510 sahibiyim bundan önce Canon ixus30 kullanmıştım .Benim sorum ixus ta bulunana my colors menüsündeki ön tanımlı beyaz ayarlarını bilgisayar programlarıyla photoshop ile gerçekleştiremediğimdir. Photoshopla yaptığım renk ayarlamalında Ixus taki gibi sonuç elde edemiyorum mesela vivid blue resmi tamamiyle mavi yapmıyordu mavi renkleri oldukça güçlü hale getirip diğer renklere de dokunmuyordu ama bunu bir türlü gerçekleştiremiyorum. Ayrıca Canon 510 için beyaz ayarı yapıcağım bir kart varmı internette çeşitli Newton renk çemberleri buldum ama küçük boyutlu olduklarından yazıcıdan çıktısını alamadım . Ama deneme yaptım, mesela sarı rengi canona tanıtınca çekilen resim mavileşiyordu . daha detaylı büyük ara renkler olan bir renk çemberi varsa elinizde buraya upload edebilirmisiniz. Ayrıca beyaz dengesiyle ilgili bilgilerinizi bizimle ayrıntılı olarak paylaşırsanız sevinirim . Çünkü bu ayar resmi oldukça değiştirip çekicileştiriyor.
Ixus içerisindeki renk efektlerinin photoshop içerisinde tam karşılık vermemesi konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Ancak doğru manuel beyaz ayarı yapılması konusunda, içerisinde bulunduğumuz konunun ilk sayfasını inceleyebilirsin. Bunun için %18'lik gri kart kullanılır. Bunun printer'dan basılması doru sonuç vermeyebilir. Bu kartın Türkiye'de nerede satıldığını bilmiyorum ancak fotoğraf malzemeleri satan yerler araştırılabilir.
Eğer fotoğraf makinesi ile sadece özel günler, tatil ve benzeri (amatörce) fotoğraflar çekilecekse ve bunların bir adım ötesine geçilip çekilecek fotoğraflara müdehale edilmeyecekse, bas-çek olarak nitelendirdiğimiz fotoğraf makinelerinden seçim yapılabilir.
Öncelikle ADSL'in hayırlı uğurlu olsun. Macro çekim konusuna gelince; macro çekimler yakın çekimlerdir, macro çekimlerde neye odaklanmak gerekiyorsa ona odaklanır. Senin vermiş olduğun örnekten yola çıkarsak; toz göstermek istiyorsan toz dahi gösterilir ya da sadece ürün çekimi için uzaktan kumanda kadrajlanabilir, bu tamamen ihtiyaç ve karar arasındadır. Macro çekimlerde bir böceği ya da çiçeği yakın olarak kadrajlarken aynı zamanda kompozisyonlar da yaratıp onu kareleyebiliriz. Macrolar buraya başlıklı topic'de ikiz kuleler ile ilgili bir kompozisyonumu görebilirsin.
Makro odak mesafesi 1cm olan makineler de vardır. Hatta benim şu anda kullandığım Nikon 8700'ün macro odak mesafesi 3cm.
canon s2 is macro mesafesi 0 cm deniyor resmi sitenin acıklaması obje mercege deyiyor ve netlik mükemmel ancak macro degilde ben baska bir seyi merak ediyorum ornegin hareketli bir nesnenin foto sunu alacaz gormusunuzdur underground 2 deki gibi nesne merkezde cok net ıken mesela bır otomobil oto cok net ancak yol ve yol kenarındaki nesneler bulanık (blur) :) yani sanki araba duruyorda etrafındaki nesneler hareket ediyor bu tarz bir foto cekebilmek icin ne tür ayarlar yapmak gerekir yani nelerin degismesi lazım ne ne iken ne olacak kolay gelsin