Şimdi Ara

Bitcoin'den vergi alınması için çalışmalar başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
1.447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Bitcoin'le ilgilenen kişiler kadar resmi kurumlar da Bitcoin ve vergi ilişkisini araştırmaya başlamış durumda. Bitcoin'in yasal olarak adının koyulmamış olması şu an için Bitcoin'den vergi alınmasının önündeki en büyük engel ancak son çıkan haberler ülkemizdeki yetkili kurumların Bitcoin'in vergilendirilmesinin önünü açmak adına çalışmalar yaptığını gösteriyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk'ün açıklamalarına göre Maliye Bakanlığı, Bitcoin'in yasal olarak tanımlanması için Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) ve Merkez Bankası'yla fikir alışverişi yapıyor.


     

    Emtia Olarak Değerlendirilebilir  

    Bitcoin ve benzeri kripto paraların vergilendirilmesi için öncelikle bunlara isim verilmesi gerektiğini belirten Adnan Ertürk, Bitcoin'in ''emtia'', ''menkul kıymet'' ya da ''para'' olarak isimlendirilmesinin üzerinde durduklarını açıkladı. SPK ve Merkez Bankası'nın da görüşleri hakkında detay veren Ertürk'e göre SPK, Bitcoin'in menkul kıymet olarak isimlendirilmesine karşı. Menkul kıymetin, dayalı olduğu gerçek bir ürününü olması gerektiğini ifade eden SPK, Bitcoin'in menkul kıymet tanımına uygun düşmediğini belirtiyor.


     

    Merkez Bankası'ndan uzmanlar ise daha çok Bitcoin'in para olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği üzerinde tartışıyor. Uzmanlara göre paranın, bir devletin merkez bankası tarafından basılıyor olması ve fiktif(kurmaca) de olsa bir değer karşılığının olması gerekiyor. Bitcoin üretiminde bu unsurlar yer almadığı için Bitcoin'in para olarak da değerlendirilemeyeceği düşünülüyor.


    SPK ve MB'nin menkul kıymet ve para seçeneğine olan olumsuz görüşleri, iki kurumun da Bitcoin'i bir emtia olarak değerlendirebileceğini işaret ediyor. Adnan Ertürk de Kanada'da Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesini örnek gösteriyor. Ertürk'ün açıklamasından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da Bitcoin'in emtia olarak kabul edilmesi görüşüne yakın olduğu görülüyor. Peki Bitcoin ve diğer kripto paralar bir emtia olarak kabul edilirse Bitcoin'le uğraşan hangi kişiler ne oranda vergi ödemek zorunda kalacak?


     

    Kimler Vergi Ödeyecek? 

    Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesi halinde Bitcoin ticareti sonucunda vergi ödemek zorunda kalan kişileri iki kategoriye ayırmamız gerekiyor: Sürekli olarak alım/satım yapanlar ve sadece bir kez Bitcoin alımı satımı yapmış kişiler. Sadece bir kez Bitcoin alıp satan ve bundan gelir elde eden kişilerin kazancı değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017 yılı için arizi kazanç elde eden kişilerden 24.000 TL'den fazla arizi kazanç elde edenler kazançlarını beyan edip vergisini ödemek zorunda. Yani sadece bir kez Bitcoin alıp satan ve bu faaliyetinden 24.000 TL'den daha az kazanç elde eden kişilerin bu kazançlarını beyan edip vergi ödemesi gerekmeyecek.


     

    Sürekli olarak Bitcoin alım/satım faaliyetleriyle uğraşan kişilerin ise gelir vergisi beyannamesi verip Bitcoin ticaretinden elde ettikleri geliri vergilendirmesi gerekecek. Gelir vergisi ödeyen bu kişilerin ödeyecekleri vergi oranı Bitcoin ticaretinden elde ettikleri gelir miktarına bağlı olarak yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e kadar uzanacak. Tabi gelir vergisinin yanı sıra yüzde 18 KDV'nin de ödenmesi gerekecek. Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesi durumunda Bitcoin üzerinden ticari kazanç elde eden madenciler, işlem başına komisyon alan Bitcoin borsaları da vergi ödemek zorunda kalacak.


     

    Diğer Hallerde Oranlar Farklı 

    SPK ve MB'nin görüşü Bitcoin'in emtia olarak değerlendirileceği izlenimi uyandırsa da Bitcoin'in para veya menkul kıymet olarak değerlendirilmesi halinde farklı vergi uygulamaları gündeme geliyor. Bitcoin'in para olarak değerlendirilmesi durumunda GVK'deki herhangi bir gelir unsurunun içine dahil edilemeyeceği için gelir vergisi alınmayacağı düşünülüyor. Menkul kıymet olarak değerlendirilmesi durumunda ise gelir vergisi beyannamesi verilmesi ve vergi ödenmesi için Bitcoin'den elde edilen kazancın 11.000 TL'nin üstünde olması gerekiyor. Emtiadan farklı olarak Bitcoin menkul kıymet olarak değerlendirilse yüzde 18'lik KDV aranmayacak.

     

     

    Mehmet Şimşek'ten Açıklama

    Vergilendirilmesi ve yasal çerçevelerin çizilmesi tartışılan Bitcoin ile ilgili bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Twitter hesabından açıklama yapan Mehmet Şimşek, Bitcoin çılgınlığının; 17. yüzyılda Hollanda'da yaşanan ve lale soğanlarının değerinin aniden inanılmaz bir şekilde yükselip sonra çöküşe geçtiği dönem olarak bilinene lale çılgınlığını geçtiğini dile getirdi.


    ''Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir.'' açıklamasını yapan Şimşek, ''Bu spekülasyondan uzak durulmalı.'' ifadesiyle Bitcoin'e yatırım yapan ya da yatırım yapmayı düşünen kişileri uyardı.

     







  • Bitcoin bir para. Dolar gibi. Senin cebinde dolar var. Devlet diyor ki: Biz her şeyi sattık. Bu yüzden de gelirimiz yok. Para diye ölüyoruz. Cebindeki paranın vergisini vereceksin. Üstelik sen bu parayı kazanırken benim en ufak katkım da olmadı. Ayrıca vergi verdiğin paranın kalanını harcarken limonataya bile KDV + ÖTV koyduk. Onlardan da bir daha vergi almış olacağız. Haram zıkkım olsun. Çoluklarından çocuklarından çıksın inşallah...
    Adamların madencilikteki elektirik masrafından çıkardıkları vergi yetmiyor, bitcoin için araştırma yapıyorlar. Keşke bu çabaları, "Ülkemizde tarım nasıl daha iyi hale getirilebilir?" gibi sorular için olsaydı. Neyse, en azından çalışıyorlar değil mi? Belki bir gün bu sorular da akıllarına gelir. (Umarım çok geç olmadan.)
    yazık ya vallaha bak tek kelimeyle yazık. Bu bir yatırım enstrumanı değil mi? örnek veriyorum bir insanın 10 milyon doları olsa bankadan faiz ve kur arıtışından TL cinsinden parası değerlendiğinde bununda vergisi var mı? Sahip olunan bir hakkın vergisi nasıl olur? Bana birisi bunu açıklayabilir mi?
  • Puhahahaha,birer maske verin günlük solunan oksijene kota getirelim.Fazlasini vergilendirelim.Kimsenin koşmaya g**ü yemez.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • "bitcoin de garötö verecek sistöm yök' diye ağlayanlar vardı lan burda :D birde "beni ikna et" diyen aklı fukara vardı.


    bitcoin gibi digital para birimleri yeni milenyumun geç gelen sistemi dir. Bankalar para takibi yapamadıkları için bitcoin gibi dijital para birimlerinde ... çok uğraştılar ama işte göründüğü gibi ... yeniliğie ayak uydurucan... keşke 400 dolar iken arkadaşı dinleyim 4-5 tane alsaydım.
  • Sevişenlerden de vergi alalım. Hem böylece deprem belasından kurtulmuş oluruz.
  • lol

  • Her kuşu sevdik bi leylek kaldı zaten.

    Milyarlık Gsm şirketlerinden almazlar,müsrifliğe tam gaz devam ederler sonra nerden vergi alsak diye düşünürler.
  • Bence rüyalardan da vergi almamız lazım. İnsanlar boş hayallerin peşine takılıp gidiyorlar.
  • Geçen diyanet bu tür para birimleri haram diyordu. Şimdi vergi gelince helal diyecekler. :D

  • Adamların madencilikteki elektirik masrafından çıkardıkları vergi yetmiyor, bitcoin için araştırma yapıyorlar. Keşke bu çabaları, "Ülkemizde tarım nasıl daha iyi hale getirilebilir?" gibi sorular için olsaydı. Neyse, en azından çalışıyorlar değil mi? Belki bir gün bu sorular da akıllarına gelir. (Umarım çok geç olmadan.)

  • Bitcoinden vergi alması için önce o para birimini yasal hale getirmesi gerekir.
  • Kulak_Arkası.jpg yine. Rezalet. Zaten M. Şimşek varsa bir haberde, o haberde hayır yoktur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bitcoinim yok ama gungormemis sozleri soyledim malum kişilere

  • 1) Türkiye büyümede dünya 1. si (la bari 3-4 falan yapsalardı)

    2) Tarımda avrupa 1. si (Başbakan dedi.. valla..)

    Ee.. herşey güllük gülistanlık olduğuna göre her türlü vergiyi rahatlıkla dayayabilirler. Bence daha neler olacak neler?!

  • vergi bulmak için verdikleri uğraşı başka şeylere verseler ülke düze çıkardı be

  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    İbretlik tespit

  • Haddini aşma. Devletin vergi aldığı herşey helal mi oluyor. Saçma sapan konuşma.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Saçma sapan iş. Eğer %35 + 18 gibi bir vergilendirme olursa kripto paraların alım-satımı borsa üzerinden değil doğrudan kişiler arası yapılmaya başlar. Eğer resmi bir iş olarak değilde borsada riskli alım satım yapan biri ise 10000 dolarlık yatırıp 15000 dolar olarak çektiğinde 2500 dolarını hava cıva vergisi olarak vermez.
    Kısaca: It's time to go underground.

  • Tahsil edebilecekler mi bakalım. Satıp parayı Türkiye'ye getirmeyin diyorlar yani.
  • Yurtdışı siteleri boşuna durmuyor. Herkes alır gider şey gibi kalırlar...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • köşeyi dönen adam filmindeki fetva muhabbeti aklıma geldi. getirisi olursa helal diye fetva çıkaracaklar

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.