Şimdi Ara

Yargıtay, gizli ses kaydını delil olarak kabul etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
1
Favori
1.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Antalya'da yaşayan Mehmet B, telefonda kendisine hakaret ve tehdit eden kişinin sesini telefonla kaydetti. Ses kaydını mahkemeye delil olarak sunan ve bu kişiden şikâyetçi olan Mehmet B'nin talebi üzerine dava açıldı.

     

    Mehmet B'ye hakaret ettiği öne sürülen sanık, telefonda yaptığı görüşmeye ilişkin ses kaydının delil sayılamayacağını savundu. Davayı yürüten Antalya 3. Sulh Ceza Mahkemesi de kaydı hukuka aykırı kabul etti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı yürüten Yargıtay 18. Ceza Dairesi, ses kaydını delil olarak kabul etti ve hukuka uygun saydı.

     

    Yargıtay, kendisine hakaret ve tehdit ettiğine ilişkin başka türlü delil elde etme imkânı bulunmayan kişinin, hakaret edenle arasında geçen telefon görüşmesini kayda alarak elde ettiği delilin herhangi bir şekilde hukuka aykırı olmadığını açıkladı.


    Kararın Gerekçesi

    Dairenin kararı şöyle:

    CMK'nın 135. maddesi kapsamında, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasının bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturma sırasında iki kişi arasında gerçekleştirilen görüşmenin ancak bir üçüncü kişi tarafından uygun teknik araçlarla dinlenmesi ve kayda alınması halinde mümkün olacağı hatırlatıldı. Bu yöntemle elde edilen kanıtların hukuka uygun kabul edilmeleri için yasada öngörülen usuller çerçevesinde bu işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanan kararda, kendisine karşı suç işlendiği gerekçesiyle bir kişinin başkasıyla yaptığı telefon görüşmeleri ile ortam konuşmalarını kayda alması işleminin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) kişisel verilerin kaydedilmesini düzenleyen 135. maddesi kapsamında değerlendirilmesinin olanaklı olmadığına işaret edildi.

     
    Katılanın sanıkla telefonda yaptığı görüşmeleri cep telefonuna kayıt ettiği sırada sanık hakkında yetkili organlarca başlatılmış bir soruşturma veya kovuşturma bulunmadığı belirtilen kararda, şüpheli veya sanık kavramlarının, konuşmaların kayıt edildiği aşamada sanık yönünden söz konusu olmadığı vurgulandı.
     







  • 1998 model panasonic telefonumda ses kaydetme özelliği vardı. sene 2018 iphone'da ses kaydetme özelliği yok.
    sadece mahkeme delili değil, kısa basit işlerde de gereken bir özellik. biri adres tarif ediyor ama dışardasınız not alacak durumda değilseniz, bas kaydetsin sonra dinle. Harika bir özellik. her sene aynı telefonun bir gıdım hızlısını çıkaracağına yeni özelliği olan telefon çıkarsalar.
    teknoloji çok hızlı gelişiyor diyor herkes, bence 80-90'lara göre kaplumbağa hızında ilerliyor. O zaman olup bitenler devrim niteliğindeydi. ilk modem, ilk ses kartı, ilk cd-rom, ilk cep telefonu, ilk titreşimli cep telefonu, hatta ilk internet deneyimi saymakla bitmez o yıllarda ilkleri görüyorduk. şimdi incik boncuk geliyor her şey.
    bazı markaların telefonlarında tümleşik olarak geliyor görüşme kayıt özelliği. mesela asuslarda var. olmayanlarda ise marketten program indirilebiliyor. benim telefonda ACR pro kurulu her şeyi kaydediyor. görüşmeleriniz güvenlik açısından kaydedilmektedir denildiğinde ben de kaydediyorum diyorum küçük bir duraksama oluyor karşı tarafta
  • Kaydı iki taraftan birinin yapması halinde delil kabul edildi, üçüncü kişinin yapması halinde değil.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefon da ses kayıt programı var her görüşmeyi kaydediyor ne olur ne olmaz bir gün lazım olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • vay be



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 10 Aralık 2017; 18:41:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Normal şartlarda karşı tarafın bunu bilmesi gerekiyor.

  • Benim bildiğim delil olabilmesi için taraflardan en az birinin kayıttan haberdar olması gerekiyor. En azından Amerika'da öyle

  • Aynen, telekomlardan filan kafalarına esince değiştiriyorlar, sonra da telefonda onay aldık diyorlar. Kaydı dinletmeye gelince mahkeme kararı istiyorlar utanmadan . Sırf bunun için bile gerekli kayıt programı.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Android telefonumda ACR görüşme kayıt uygulaması 7/24 aktif şekilde duruyor her arayanı veya aradığımı otomatik olarak kaydediyor.

  • dr20mouse kullanıcısına yanıt
    Onu baskalarida kaydediyordur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şimdi üniversite hocaları düşünsün... özel diye bir şey kalmayacak bu gidişle.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ses kaydındaki taraflardan biri tarafından onaylı olduğu için kabul edilir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: interwap

    Normal şartlarda karşı tarafın bunu bilmesi gerekiyor.

    Evet, bu mutlaka olmalı. Etik denen bir şey var. Banka gibi kuruluşların çağrı merkezlerinde ses kaydı alındığını özellikle bildiriyorlar. Böylece arayan kişinin çağrı merkezi hizmetini kullanarak kendi sesinin kaydedilmesine rıza gösterdiğini kabul etmiş sayıyorlar. Bu da ilgili çağrı merkezlerinin olayın etik sorunlarına karşı tek taraflı olarak önlem aldığını gösteriyor.
  • E bu yeni bir şey değil ki. Bununla ilgili bir çok yargıtay kararı var.
  • Alakası yok. Eğer bir suçun ispat edilmesi başka türlü mümkün değilse nefs-i müdafaa kapsamı çerçevesinde karşı tarafın rızası dahi olmasa yapılan ses kaydı hukuka uygun kabul edilir. Bunun etikle ilgisi yoktur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suuyurbendeuyurum -- 10 Aralık 2017; 21:29:19 >



  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9600_G_T -- 10 Aralık 2017; 21:51:29 >
  • başlıkta 3. bir kişinin yaptığı kayıt gibi anlaşılıyor...

    bu durumda ise tamamen delil olarak sayılmalı zaten. sonuçta sahte değil bişey değil.

  • suuyurbendeuyurum kullanıcısına yanıt
    Ses kaydı alan taraf mağdur durumdaysa zaten hiçbir sıkıntı yok. Elinde nurtopu gibi bir delil olur. Asıl sıkıntı ve etik sorun mağdur eden tarafın ses kaydı almasında. Bu durumda çağrı merkezleri mağdur eden taraf olma ihtimaline karşı müşteriyi ses kaydı alındığı konusunda bilgilendirerek haksız duruma düşmekten kurtuluyorlar. Demek istediğim şey buydu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elessar Eredhian

    Benim bildiğim delil olabilmesi için taraflardan en az birinin kayıttan haberdar olması gerekiyor. En azından Amerika'da öyle

    Kaydeden kişi haberdar işte hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kaydetme işi telefona ekstra bir program yükleyerek mi yapılıyor?

  • Citizen kullanıcısına yanıt
    Süpersiniz Hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.