Şimdi Ara

HBM3 bellek teknolojisi detaylanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Grafik bellekleri konusunda önemli adımlardan birisi olarak kabul edilen High Bandwidth Memory yani HBM bellekler üretim maliyetleri nedeniyle henüz çok yaygın kullanılmıyor. Kurumsal tarafta hem AMD hem de Nvidia hızlandırıcılarında yer verirken, son kullanıcı tarafında AMD Radeon RX Vega ekran kartlarında ve sadece üst seviye Nvidia Titan V ekran kartında HBM 2 bellek görebiliyoruz.


     


    Geçen yıl HBM3 bellek teknolojisi duyurulmuş ve 2018 yılı tahminleri yapılmıştı. Ne var ki gerek üretim maliyetleri gerekse de üretim teknolojileri nedeniyle HBM 3 bellekleri muhtemelen 2020 yılına kadar göremeyebiliriz.


     


    Bellek sektörünün önemli isimlerinden Rambus, üzerinde çalıştığı DDR5 ve HBM3 bellek teknolojileri ile ilgili bazı bilgiler verdi. Böylece yeni teknolojilerin sunacağı avantajlar da az çok ortaya çıkmış oldu.


     


    HBM 3 neler sunuyor?


     


    Bugün kullanılan HBM2 bellek teknolojisi pin başına 2000Mbps bant genişliği ile paket başına 256GB/s seviyesine kadar toplam bant genişliği sunabiliyordu. Ekran kartlarında genelde 2, 3 veya 4 paket şeklinde kullanılıyor ve bant genişliği veri yoluna bağlı olarak 1TB/s seviyesine kadar çıkabiliyor. HBM 2 bellek konusunda elde edilen en yüksek değer Tesla V100 hızlandırıcısında 900GB/s ile olmuştu. Kapasite ise paket başına 8GB ile 32GB olarak gerçekleşiyordu.


     


    Ayrıca Bkz.Yapay zekâ savaşı kızışıyor: Intel Nervana nöral ağ işlemcisi

    HBM3 belleklerde ise bant genişliğinin iki katına çıktığını görüyoruz. Pin başına 4000Mbps ile paket başına 512GB/s bant genişliği elde edilebilecek. Veri yoluna bağlı olarak da artık 2TB/s değerlerine ulaşabileceğiz.


     


    HBM 3 ile ilgili diğer bir detay karmaşık tasarım mimarisini temel alacağı. Böylece yongaların diziliminde önemli gelişmeler yaşanacak ve muhtemelen paket başına 8GB üzeri kapasiteler mümkün olabilecek.


     


    Gelelim en önemli detaya. HBM 3 bellek teknolojisinin 7nm süreci ile üretileceği belirtiliyor. Bu detay daha önce bilinmiyordu. 7nm sürecinin en iyi ihtimalle 2019 ortalarından itibaren verimli hale geleceği tahminlerini göz önüne alırsak HBM 3 için de 2019 sonları veya 2020 yılı başları ortaya çıkıyor.


     


    DDR5 neler sunuyor?


     


    JEDEC kuruluşu gelecek yıl DDR5 bellek standartlarını tamamlamayı planlıyor. 3D bellek teknolojisini kullanacak olan DDR5 standardı böylece bant genişliği ve yoğunluk açısından DDR4 standardını ikiye katlayacak.


     


    Rambus’un verilerine göre hali hazırda pin başına 3200Mbps olan bant genişliği DDR5 ile 6400Mbps seviyelerine kadar çıkıyor. Böylece iki kat artış tanımlaması da yerini bulmuş oluyor.


     


    DDR5 standardı için de 7nm sürecini görüyoruz. Zaten 2020 yılından önce DDR5 standardının kullanıma sunulması beklenmiyordu. Bu bakımdan her iki standart da 7nm süreci ile piyasaya çıkmış oluyor. 


     







  • Daha ddr4 gereksizken ddr5'in çıkacak olması saçma iyice saçmaladılar

  • hbm2'yi beceremediler ki hmb3'u cikarsinlar yani son kullaniciya veremeyeceklerse ne anlami var?ddr5 ise onemli bir gelisme.amd am5 cikaracam 2020'de diyordu.ddr5 de o zamanlarda cikacak deniyor demek ki bizim yeni haberimiz olmus bunlar zaten biliniyormus.ram fiyatlari ucmus 950'ye 16gb satiyorlar.ddr5'i de boyle ya da daha kotu fiyatlarda yapacaklarsa bu da fantezi olarak kalacaktir hbm gibi.
  • Titan XP, HBM2 kullanıyormuş onu da öğrenmiş olduk.
  • HBM bellekler geliştrime süresinin uzunluğu ve pahalılığı sebebiyle beklenen etkiyi vermekten çok uzakta kaldılar. O vaadlerin hiç biri malesef gerçekleşmedi ki GDDR6 ve olası bir GDDR7 karşısında ben yine dezavantajlı görüyorum

    DDR5 için ise artık 4-6 kanal standart olmalı ve 5000Mhz belleklerin altında bellekler olmamalı ki oyun ve program yapıcılar buna göre optimizasyon sunsunlar. Eğer ki bu bant genişliği sağlanır ise görsel ve hesaplama anlamında bir kilometre taşı geçilmiş olur
  • Ben GDDR5 ile yola devam ediyorum hala. Daha HBM2 elimize gelmeden, 3'e için planlar yapılmaya başlamış.

  • "Geçen yıl HBM3 bellek teknolojisi duyurulmuş ve 2018 yılı tahminleri yapılmıştı. Ne var ki gerek üretim maliyetleri gerekse de üretim teknolojileri nedeniyle HBM 3 bellekleri muhtemelen 2020 yılına kadar göremeyebiliriz."

    Yaw dur. Daha HBM2 yi bile yeni gördük. Daha doğrusu Titan V de kullanıldı da daha onu bile görmedik. 2020 ye kadar görmezsek yine iyi. Ne yani. Titan V de daha yeni duyurulan ama görmediğimizin bir üst versiyonunu hemen çıksa da görsek diye beklemiyoruz yani. Daha 2 yi görmeden 3 çıkacak değil her halde...

  • HBM teknolojisi son kullanıcı için ulaşılmaz olmaya devam ediyor. Bu uzun sürede böyle kalacak gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir süre daha ddr3 ve gddr5 ile yoluma devam edeceğim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.