Şimdi Ara

Uranyum plastiğin yerini alabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Ağırlıklı olarak nükleer enerji ve silah sanayisinde kullanılan uranyum; fotoğraflarda renklendirme ve gölgeleme işlemleri için de kullanılıyor. Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise hem insanların uranyuma olan olumsuz bakışını değiştirebilecek hem de nükleer enerji ve silah çalışmaları sonrasında ortaya çıkan ve giderek önemli bir sorun halini alan zayıflatılmış uranyumun kullanımına ilişkin yeni bulgular elde etti. Araştırmacılara göre oldukça özel bir element olan uranyum henüz asıl potansiyelini gösterecek alanlarda kullanılmıyor.


     

    Farklı Elementlere Özgü Özelliklere Sahip 

    Manchester Üniversitesi İnorganik Kimya bölümünden Profesör Steve Liddle öncülüğünde yürütülen ve Nature Communications dergisinde detayları paylaşılan çalışmada kimyagerler, uranyumun periyodik cetvelde önemli bir kavşak noktasında bulunmasa da farklı elementlere özgü reaksiyonlar gösterebilen bir karaktere sahip olduğunu tespit etti. Steve Liddle'ın açıklamalarına göre uranyum bazen lantanitlere özgü reaksiyonlar gösterebilirken bazen de geçiş metallerine özgü reaksiyonlar gösteriyor. 


     

    Uranyumun bu özelliğinden faydalanmak isteyen araştırmacılar uranyum ile ilgili bir noktaya daha dikkat çekiyor. On yıllardır insanlık hem nükleer enerji hem de silah geliştirme için uranyumu kullanıyor ve bu faaliyetler sonucunda ortaya ciddi miktarda zayıflatılmış uranyum çıkmış durumda. Uranyum zenginleştirilmesi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkan zayıflatılmış uranyum miktarının milyonlarca tona ulaştığını ifade eden Liddle, bu miktarın yeryüzündeki geçiş elementlerinden çok daha fazla olduğunu belirtiyor. Liddle'e göre uranyum ile ilgili ilk kez fark edilen özelliklerin ışığında zayıflatılmış uranyumun geçiş elementlerinin kullanıldığı alanlarda kullanılması mümkün olabilir.


     

    Plastiğin Yerini Alabilir 

    Uranyumun gösterdiği farklı reaksiyonları ilk kez keşfeden araştırmacılar ayrıca uranyumun gösterdiği bu reaksiyonlar sayesinde uranyumdan; biyolojik olarak parçalanabilen yeni ilaçlar ve plastikler geliştirilebileceğini belirtiyor. Plastikler günümüzde çevre kirliliğinde büyük rol oynarken küresel olarak yılda 297.5 milyon ton plastik kullanılıyor. Plastiklerin geri dönüşümü ve plastiklere alternatif olacak maddelerin geliştirilmesi için harcanan çabayı da düşünürsek plastikler çevreye olan olumsuz etkileri kadar ekonomiyi de zora sokuyor. Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise zayıflatılmış uranyumun plastiğin yerini alması ile birlikte pek çok sorunun aynı anda çözülebileceğini umuyor.


     

    Tabi araştırmacıların keşfi oldukça yeni ve önlerinde çok uzun bir süreç var. Steve Liddle bulguları değerlendirmek ve zayıflatılmış uranyumun yeni kullanım alanlarını keşfetmek için önlerinde en az 5 yıl olduğunu düşünüyor. Yaptıkların keşfin henüz sadece bir başlangıç olduğunu belirten araştırmacılar yine de gelecek çalışmalardan son derece umutlu. Elde ettikleri bulguların uygulamada kendisini yıllar sonra gösterebileceğini belirten araştırmacılar ilerleyen yıllarda uranyumun çok farklı alanlarda kullanılabileceğine inanıyor.








  • Önümüzdeki yıllarda marketlerde plastik poşet satışı ücretli olacak.
    Tam işte aldıklarımızı uranyum poşetlere koyar güvenle eve kırmadan getirebiliriz:))))

  • uranyum nükleer madde değil miydi ben mi yanlış biliyorum kanserden ölmeyelim hayatımızın her alanı plastik :/

  • Zayıflatılmış uranyum, yapısındaki radyoaktif Uranyum-235 izotoplarının büyük kısmını kaybetmiş uranyuma denir. Zayıflatılmış uranyum, atom silahı veya atom enerjisi santrali için yakıt üretmek amacıyla uranyum zenginleştirilmesi sırasında ortaya çıkan bir yan üründür.
  • eski zamanlarda cam yapiminda kullanilirmis. uranyum cami. hatta toksik, radyoaktif maddelerin klise rengi olan fosforlu yesil aslinda bu camin rengi. sanirim karanlikdada parliyormus ama seyreltilmis olmadigindan belli bir radyo aktivitesi vardi.

  • Reklamda ki teyze haklıymış uranyum günü yapmakla yakında uranyum çok faydalıymış diye de bir isviçleri doktor dedi haberi gelir oh miss yarında sinopa mersine birer nükleer santral fayda saçan cinsinden 2023 de nükleer bombamız olacak nede olsa... Çok şirinsiniz lan milletin hayali marsa gitmek robot askerler bizimkiler atom bombası hayal ediyor hayaller hayatlar :D

  • Haberleri yazarken ilk kısımlarda neden tekrar yaparsınız ki ey yazar? Böyle yapınca ne değişiyor? İcerik daha mı kaliteli oluyor?

  • denizbank reklamı öngörülü davranmış :Dhttps://www.youtube.com/watch?v=ooL0iXWf8HU

  • surıye ve ırakta kullanılan uranyumlu mermi ve silahların atıkları noldu?

  • Plastiğin hammaddesi petrol. Uranyumun ise uranyum. Rezerv miktarlarını düşününce bu fikir ütopyadan öte geçemez.

  • faniseyler kullanıcısına yanıt
    Paralı poşete geçişe daha çok var. Bir an evvel geçsek de ortalıktaki poşet çöpleri azalsa biraz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biraz radyasyon fena olmaz dı diyorsunuz yani?

    Bu kafalar ne kadar parıldıyor maeşallah.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 11 Aralık 2017; 0:28:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.