Şimdi Ara

MIT'deki mühendisler ''hareketli dövme'' geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Elektronik dövmeler ve akıllı mürekkep teknolojileri, giyilebilir teknoloji endüstrisinin farklı bir yönde ilerlemesini sağlayacak potansiyele sahipler ancak günümüzde henüz bu potansiyeli tam anlamıyla ortaya koyan bir ürün geliştirilmiş değil. MIT(Massachusetts Institute of Technology)'deki mühendisler ise geliştirdikleri yeni 3D baskı tekniği ile bu alanda çok önemli bir çalışmaya imza attı. Makine mühendisliği bölümünden Profesör Xuanhe Zhao'nun liderliğinde çalışan ekip, genetik olarak modifiye edilmiş bakterileri kullanarak etraftaki uyarıcılara karşı tepki verebilen dünyanın ilk ''hareketli dövme''sini geliştirdi.


     

    Bakteri-Hidrojel Karışımı 

    3D baskı teknolojisini farklı bir şekilde kullanmak için çeşitli duyarlı malzemeleri test eden MIT ekibi, bakterilerin güçlü hücre duvarının 3D yazıcıların püskürtme gücüne karşı dayanıklı olduğunu keşfetti. Bakterilerin, 3D baskı için gerekli olan hidrojellerle de oldukça uyumlu olduğunu gözlemleyen ekip daha sonra 3D baskıda kullanılacak hidrojele farklı kimyasallara(uyarıcı) tepki vermek üzere yeniden programlanan üç farklı bakteri ekleyerek geliştirdikleri baskı tekniğini test etti.


     

    3D yazıcıdan ağaç dalları şeklinde püskürtülen bakteri-hidrojel karışımını insan elinin üstünde test eden ekip, ağaç desenini üç bölgeye ayırdı ve bu bölgelere üç farklı bakteriden birini yerleştirdi. Ekip daha sonra bakterilerin tepki verdiği kimyasalları tek tek ağaç desenine yaklaştırdı ve ağaç deseninin farklı bölgelerinin kimyasallar yaklaştıkça aydınlandığını gözlemledi. Yani bakteriler uyarıcılara göre harekete geçiyor ve dövmenin görünümünü değiştiriyordu.


     

    Tabi ekibin yaptığı test, geliştirilen baskı tekniğinin kullanımı için sadece basit bir örnek teşkil ediyor. Araştırmacı Hyunwoo Yuk, çok gelişmiş bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve bu teknik ile giyilebilir, hareketli bilgisayar platformlarını yazdırabileceklerini belirtti. Araştırmacılar, halen üzerinde çalıştıkları bu yeni teknolojinin; çevre kirliliği ve sıcaklık değişimlerine tepki veren akıllı uyarı sistemleri, vücut içindeki değişiklikleri takip eden yenilebilir sensörler gibi uygulamalarda kullanılabileceğini düşünüyor. 

     
     







  • Aga siz ne yapıyorsunuz ya? İnsan kendi haline utanıyor...

  • Bende bizim Milli İstibarat Teşkilatı anladım bir işe yaradıkları için konuya girdim gene hüzünle çıkıyorum bizim insanımız neden bir icat yapamıyor Araba , Uçak , Gemi , Tren , Tank asıl olan Motor neden yapamıyoruz yazık.

  • ATTENTION : Keep away from the "Domestos"!!!
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Bende başlığı okuyunca dedim ulan mitin işi gücü yok döğme yapıyor :D
  • Aydınlatıcı olması açısından MIT(Massachusetts Institute of Technology)

    Yani em-ay-ti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.