Şimdi Ara

Tesla ile SpaceX'in birleşebileceği iddia ediliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elon Musk'ın CEO koltuğunda oturduğu iki şirket olan Tesla ve SpaceX çok farklı alanlarda faaliyet yürütüyor olsa da iki şirketin geçmişte farklı iş birliklerine imza attığı biliniyor. Örneğin Tesla otomobillerde yer alan Ludicrous modu geliştirilirken SpaceX'in uzmanlığından faydalanılmıştı. Yine benzer şekilde SpaceX'in SuperDraco motorunun üretim sürecinde kullanılan süper alaşım Inconel daha sonra Tesla'nın fabrikalarında da kullanılmaya başlanmıştı. Ayrıca iki şirket bir süredir birlikte bilişim teknolojilerine yönelik ekipmanlar geliştiriyor.


     
     

    Tabi bu ortak çalışmalar aslında pek de şaşırtıcı değil zira Elon Musk, iki şirketin de yönetiminde geniş yetkilere sahip. CEO'luğun yanında SpaceX'in kurucusu da olan Musk, Tesla'da ise ''ürün mimarı'' ve ''yönetim kurulu başkanı'' görevlerini de yürütüyor. İki şirketin de çalışmalarını ve ortak kullanabilecekleri mekanizmaları çok iyi bilen Musk, ortak teknolojilerden faydalanmaya çalışıyor. Morgan Stanley analisti Adam Jonas ise bu çalışma ortaklığının iki şirketin birleşmesine kadar gidebileceğini düşünüyor.


     

    Birleşme Seçenekler Arasında 

    Tesla üzerinde araştırmalarda bulunan önemli analistlerden Adam Jonas, dün paylaştığı raporunda Elon Musk'ın iki büyük şirketinin ''stratejik ortaklıklar, teknoloji transferi, ortak yatırım ve olası birleşme'' seçeneklerini değerlendirmek için önemli sebeplerinin olduğunu dile getirdi. Tesla'nın bağımsız bir şirket olarak devam etmesinin giderek zorlaşacağını düşünen Jonas yakın zamanda Tesla'nın SpaceX'le daha fazla yakınlaşacağını belirtiyor.


     

    Jonas'a göre birleşmeye varabilecek bu yakınlaşma sürecinin en büyük nedeni Tesla'nın diğer otomobil üreticileri ile rekabette zorluk yaşaması. Adam Jonas, elektrikli otomobil üretme ve otonom sürüş konusunda neredeyse rakipsiz olarak yoluna devam eden Tesla'nın gelişen teknolojilerle birlikte yakın zamanda çok sıkı bir rekabet ortamının içine gireceğini dile getirirken Tesla'nın rakiplerine kıyasla kısıtlı sermayesinin şirketin işini iyice zorlaştıracağına dikkat çekiyor. Tesla'nın, başka otomobil üreticileri ile ortaklık yapmaya veya başka otomobil üreticilerinin altında çalışmaya yanaşmayacağını düşünen Jonas, SpaceX'in sermaye sorununu çözme konusunda Tesla için en iyi seçenek olduğuna inanıyor.


     

    SpaceX'in; Tesla güneş enerjisi şirketi SolarCity'yi satın almadan önce SolarCity'nin borçlarını üstlendiğini de belirten Adam Jonas iki şirketin birleşmesi halinde benzer hareketlerin artabileceği ve Tesla'nın mali açıdan rahatlayacağının da altını çizdi. Ayrıca SpaceX'in uydu fırlatma pazarında rekabet konusunda nispeten daha rahat olduğu ve bu pazarda çok ciddi gelirler elde edebileceği de Jonas'ın raporunda yer alıyor.


     

    Elon Musk'ın Tesla'daki Geleceği Belirsiz 

    İki şirket arasındaki yakınlaşmanın artmasının tek sebebi Tesla'nın yaşayabileceği mali sorunlar değil. Adam Jonas Elon Musk'ın Tesla'daki geleceğinin de iki şirketi birleşmeye itebileceğini belirtiyor. Adam Jonas, Tesla yatırımcılarının Elon Musk'tan sonra kimin şirketin başına geçeceği sorusunu daha yaygın bir şekilde sormaya başlaması bekliyor. Zamanının büyük bir kısmını SpaceX için harcayan Elon Musk'ın Tesla'nın CEO'su görevini uzun yıllar boyunca sürdüremeyeceğini belirten Jonas, iki şirketin birleşmesi halinde Elon Musk'ın iki şirketi de daha kolay bir şekilde yönetebileceğini de ekliyor.


     

    Jonas'un sunduğu argümanlar iki şirketin ilerleyen dönemlerde yakınlaşacağını işaret etse de iki şirketin birleşmesi sadece Elon Musk'ın vereceği kararla gerçekleşecek bir iş değil. Halka açık bir şirket olan Tesla'nın böyle bir birleşmeye gitmesi için yatırımcıların ve yönetim kurulunun onayı gerekebilir. Dahası SpaceX henüz halka açık bir şirket değil ve SpaceX'in bu durumu iki şirketin birleşmesi yolunda engel teşkil edebilir. Tabi bahsedilen tüm bu olası adımların Adam Jonas'un analizi olduğunu da bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Elon Musk ise henüz bu iddialarla ilgili herhangi bir açıklama yapmış değil.








  • Çok eskiden papa krallardan üstündü. Sanırım günümüzde de birleşmiş şirketler ülkeleri sollayacak.

  • Birleşirse arabayı roketin üstüne yapistiracaklar. Araba uzay aracına dönüşecek.

  • Elon durdurabile aşk olsun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.