Şimdi Ara

Diyanet açıkladı: Bitcoin dinen uygun değil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
1
Favori
5.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sanal para birimlerinin helal mi haram mı olduğu tartışmaları uzun bir suredir devam ediyor. Konu ile ilgili olarak sorulan bir soru üzerine Diyanet İsleri Yüksek Kurulu Başkanlığından açıklama geldi.
     

    Sanal Paraları Yatırım Amaçlı Almak Caiz midir?

    Bitcointalk forumunda yer alan görsele göre Diyanet İşleri’ne yöneltilen, "Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?" sorusuna "Sanal paraların alım satımının yapılmasının şu aşamada dinen uygun değildir." yanıtı verildi.

     

     


     

    Diyanet'ten yapılan açıklamada bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değeri devlet otoritesi tarafından belirlenmeli ya da altın gibi zati bir değere sahip olması gerektiği belirtildi. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yapısı ise bu açıklamaya ters düşüyor.

     

    Sanal paraların değer kazanıp kaybederken şeffaf bir nedene sahip olmaması, kara para aklama amacıyla yaygın bir şekilde kullanılması gibi nedenlerden ötürü en azından şimdilik sanal paraların alım ve satımını yapmanın dinen uygun olmadığı vurgulandı.

     
    İşin dini boyutu bizim bilgi alanımıza girmediği için bu konuya net bir yorum yapamıyoruz ancak “Sanal paralar helal mi haram mı?” sorunu internet üzerinden arattığımızda çıkan sonuçlarda net bir ifade bulunmadığını görüyoruz.
     

    Geçtiğimiz ay Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen Kripto Para Birimleri konulu bir konferansta konuyu dini açıdan ele alan Doç. Dr. Süleyman Kaya “Sistem kara para aklama gibi kötü faaliyetlere zemin hazırlamaya çok müsait. Ancak devlet şu anda tamamen karşı değil. Karşı olsaydı ATM konulmasına izin verilmezdi. Bu konuda verilen fetvalar da olumsuz yönde. Kripto para biriminin iktisaden de fıkhen de doğru olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

     

    Google’da ilk çıkan sonuçlara baktığımızda da ikrailimmeclisi.com’da yer alan ifadelerde sanal paranın caiz olmadığı belirtiliyor. Fetvameclisi.com’da yer alan yazılı fetvada ise oldukça çarpıcı. Nureddin Yıldız, sanal paraların tamamen boş iş olduğu vurgulayarak “İlke olarak bu tür gelişmeleri vakti boş, parası kıymetsiz olanların işi olarak görüyorum. Biz elimizdeki reel paranın bile hesabından çekiniyoruz. Böyle şeylerle meşguliyeti enerji ve umut israfı olarak görüyorum” açıklamasını yaptı.

     

    Bu tür hassas konularda dini yorum yaparken internet üzerinden çıkan sonuçlara bakarak yorumlamak yerine akademik araştırmalar yapıp elle tutulur bilgilerden yararlanmak gerekiyor. Bu nedenle forumlarda, dini yorum sitelerinde ve sosyal medyada yer alan yanıtlara şüpheyle yaklaşmak daha doğru olacaktır.









  • Ayakkabı kutularında para saklamak helal mi peki ? Bu diyanet denen siyasi kurumu ciddiye alan mı var ? Dinin tek kaynağı kurandır. Bunun gibi sıyası kurumlar, din satarak para kazanıyorlar. Altlarında son model mercedeslerle geziyorlar, halkın parasını kendi çıkarları için kullanan şarlatanlar.
    Kim ne derse desin din bu ülkenin gelişmesindeki en büyük engel, çünkü çarpıtılıyor, çünkü dinin görevleri dışına çıkıyor. Aynı insanlık ve teknoloji gibi din de zamanına göre adapte olan bir olgudur, bunu başarabilenler gelişebiliyor, başaramayanlar ise bizim düştüğümüz hallere düşüyor.
  • alkolden alınan vergi ile maaş ödemek dinen uygunmu
  • Çalarak haram yemek caiz mi peki
  • yıkarlar burayı

  • Ülkeden gitme vakti gelmiş...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ZarrabCoin caiz ama değil mi Diyanet?

  • Açıklamayı yapan hoca, zamanında (ucuzken) almadığına pişman olmuş demek ki



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omega Speedmaster -- 28 Kasım 2017; 17:1:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    "Sanal paraların alım satımının yapılmasının şu aşamada dinen uygun değildir."




    Milyon dolarlık değere ulaşsın sonra uygun dersiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dini bütün klipto para sahibi arkadaşlar bakın sanal paradan para kazanmak haram fazla günaha girmeyin verin şu klipto paralarınızı bana sizin günahınızı ben üstlenirim .
  • İran bile bizi solladı adamalrın verdıgı fetvaya bak. Orumcek agı olmus heryer
  • Feodal devletlerin oldugu zaman o zamanın diyanetide aynen böyle diyordu ama o din adamları toprakları ganimetleri kendilerine alıyordu.

  • Ulan diyanet kendiniz alacaksınız değilmi bitcoinleri yeme bizi:D

  • Yakında camiye bağış adı altında ''haram olan bitcoinler bağış olarak kabul edilir''vaazıyla devam edebilirler:D

  • akp nin gereksiz kurumu konuşmuş gene bunları takan var mı ya
  • Kim ne derse desin din bu ülkenin gelişmesindeki en büyük engel, çünkü çarpıtılıyor, çünkü dinin görevleri dışına çıkıyor. Aynı insanlık ve teknoloji gibi din de zamanına göre adapte olan bir olgudur, bunu başarabilenler gelişebiliyor, başaramayanlar ise bizim düştüğümüz hallere düşüyor.

  • Gunaha girmek istemeyenler bana mesaj atsin, ellerindeki bitcoinleri bana gonderip kendileri kurtulabilirler. Onlar icin kendimi feda etmeye hazirim.
  • Ayakkabı kutularında para saklamak helal mi peki ? Bu diyanet denen siyasi kurumu ciddiye alan mı var ? Dinin tek kaynağı kurandır. Bunun gibi sıyası kurumlar, din satarak para kazanıyorlar. Altlarında son model mercedeslerle geziyorlar, halkın parasını kendi çıkarları için kullanan şarlatanlar.

  • Diyanet uygun görmememişse alabiliriz kesinlikle doğrudur

  • Bitcoin meselesine tam olarak vakıf mı diyanet. İşini gücünü bırakıp buna mı kafa yoruyor yoksa yorduruluyor mu.

    Madem bu kadar hassas o zaman yüzbinlerce avro olan makam aracını geri versin . Müsriflik olmuyormu o , Caiz mi devletim milletin parası ile bu kadar lüks içinde yüzmek. Ki haberlere yansıyan tarafı bu yansımıyan bilinmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1ses1 -- 28 Kasım 2017; 11:54:17 >
  • Konuyu anlamamışsınız. Bitcoin 9000$ olmuş, adamlar da şu aşamada almak uygun değil diyor, 5-6 cent iken alacaktınız(!)

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.