Şimdi Ara

Bitcoin madenciliği için kullanılan enerji 159 ülkenin kullandığı enerjiden daha fazla

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Popüler kripto para birimi Bitcoin artan değeri ile yatırımcıların iştahını kabarttığı kadar madencileri de cezbediyor. Bitcoin ağındaki işlemleri onaylama görevini üstlenen madenciler, matematiksel şifreleri çözmek için güçlü donanımlar kullanırken madencilik faaliyetleri esnasında bu güçlü donanımların ihtiyaç duyduğu enerji de giderek küresel bir sorun haline gelmeye başlamış durumda. Büyük madenci gruplarının ve şirketlerinin kurduğu devasa Bitcoin tesislerinin harcadığı enerji merak edilirken enerji fiyatı karşılaştırma platformu Power Compare’in yaptığı araştırma son derece çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.


     
     

    Power Compare, dünya genelinde Bitcoin madenciliği için harcanan enerji ile ilgili verileri Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ilgili detaylı analizler yapan Digiconomist platformundan edinirken dünya genelinde, ülkelerin bir yılda harcadığı enerji miktarıyla bu verileri karşılaştırdı. Dgiconomist'e göre bu yılın başından itibaren 20 Kasım 2017 tarihine kadar geçen süre içinde dünya genelinde Bitcoin madenciliği için toplam 29.05 TWh'luk enerji harcandı. Bu dev enerji miktarı 159 ülkenin yıllık enerji tüketiminden daha fazla.


     

    Türkiye'nin Enerji Tüketiminin Yüzde 14'ü Kadar 

    Bitcoin madenciliği için kullanılan enerji miktarı özellikle Afrika'daki ve Güney Amerika'daki ülkelerin harcadığı enerji miktarının oldukça üstünde. Ayırca 20 Avrupa ülkesinin bir yıl boyunca harcadığı enerji de Bitcoin madencilerinin harcadığı toplam enerji miktarının altında kalmış durumda. Bitcoin madenciliği için harcanan toplam enerji miktarını ülkemizle kıyaslayacak olursak dünya genelindeki Bitcoin madencileri, Türkiye'nin bir yıl içinde harcadığı 207 TWh'luk enerjinin yaklaşık yüzde 14'ünü harcadığını söyleyebiliriz. Üstelik Bitcoin madenciliği için harcanan toplam miktarın yıl sonuna kadar 30.14 TWh'u bulması bekleniyor.


     

    Toplam hacmi 160 milyar doların üstünde olan Bitcoin, kripto para dünyasının en büyük oyuncusu ve haliyle küresel Bitcoin madenciliği oldukça yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor ancak madencilik faaliyetlerinde harcanan enerji sadece kripto para dünyasını değil gezegenimizin sağlığını da etkiliyor. Madencilik faaliyetlerinde kullanılan enerjinin büyük bir çoğunluğu fosil yakıtlardan elde edilirken madenciliğin artık iklim değişikliğine yol açan etkenlerden biri olduğu kabul ediliyor. 


     

    Kullanılan Enerji Giderek Artıyor 

    Tabi madencilik faaliyetleri için halihazırda kullanılan enerji miktarı oldukça yüksek ancak bu miktarın katlanarak artması bekleniyor. Digicominist'in verilerine göre Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerji son bir ay içinde yüzde 30 artmış durumda. Bu artış oranının sürmesi halinde 2019 yılının ortalarında Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerji, ABD'nin yıllık enerji tüketimini geride bırakacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde dünya üzerindeki 218 ülkenin yıllık enerji tüketimi Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerji miktarının altında kalacak.


     
     

    Bitcoin'in yanı sıra Ether ve Bitcon Cash gibi diğer popüler kripto para birimlerinin madenciliğinde önemli miktarda enerji harcandığı tahmin ediliyor fakat bu konuda net veriler yok. Kripto para madenciliğinin enerji tüketimi konusunda daha sürdürülebilir hale gelmesi içinse Ethereum platformu önümüzdeki yıl yeni bir madencilik modeli sunmayı planlıyor. Ayrıca Samsung da eski akıllı telefonları kripto para madenciliği donanımına dönüştüren bir alternatif araç üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların işe yarar olup olmadığını görmek için biraz daha beklememiz gerekiyor ancak görünen o ki madencilik faaliyetlerini "daha yeşil" hale getirmenin yolları ne kadar çabuk bulunursa hem dünyamız hem de kripto para birimlerinin geleceği için o kadar iyi olacak.








  • Bu zamana kadar bu önemli detayı gözden kaçırdık hızla büyüyen bir pazar elektrikli araç pazarı. Tırlar, kamyonlar, otobüsler, servis araçları ve özellikle binek araçlar bu hızda elektrikli olmaya devam ederse ve Bitcoin denen elektriği sömüren sistemler bu hızda yükselişine devam ederse ilk önce elektriğin fiyatı petrolü geçer sonrasında da elektrik üretimi yetersizliğinden kesintiler ve kısıntılar uygulanmaya başlar. En sonunda da her eve jeneratör alınıp petrole geri dönülür..
  • bitcoin yasaklanmalı.

  • Bu insanlar her türlü pisliğe layık ama yaşlar da yanıyor ya ona üzülüyorum!

  • Grafik matematiksel olarak dogru görünse bile, mantiksal olarak 2020 yilinda Bitcoinin dünyadaki tüm elektrigi tek basina tüketecegini söylemek bana sacma geliyor.

  • Elektriği bilmem ama bu gidişle Doların sonunu getirecek. Nasıl içi boş balon deniyor bitcoin e dolarda farklı değil. Dünyadakı doların karşılığı tam olarak var mı ki.

  • Bu zamana kadar bu önemli detayı gözden kaçırdık hızla büyüyen bir pazar elektrikli araç pazarı. Tırlar, kamyonlar, otobüsler, servis araçları ve özellikle binek araçlar bu hızda elektrikli olmaya devam ederse ve Bitcoin denen elektriği sömüren sistemler bu hızda yükselişine devam ederse ilk önce elektriğin fiyatı petrolü geçer sonrasında da elektrik üretimi yetersizliğinden kesintiler ve kısıntılar uygulanmaya başlar. En sonunda da her eve jeneratör alınıp petrole geri dönülür..

  • zamanında alamayanlar kuduruyorlar :D

  • sanki bankalar elektrik harcamıyor. koskoca para biriminin güvenliği de böyle sağlanıyor.
    ama yine de çevreci olduğumuz için Ether > Bitcoin
    ethereum yakında madenciliği bırakacak
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.