Şimdi Ara

Kalbin kan pompalamasına yardımcı olan cihaz geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kalbin kan pompalamasına yardımcı olan cihaz geliştirildi 

     
    İnsan vücudundaki en önemli organlardan olan kalp, yeterince kasılamadığı zaman vücuda yetecek miktarda kanı pompalayamıyor. Kalp yetersizliği olarak da bilinen bu rahatsızlık kişilerde genellikle doğuştan bulunsa da böbrek yetersizliği ve akciğer rahatsızlıkları gibi farklı etkenler de kalp yetmezliğine yol açabilir. Dünya genelinde yaklaşık 26 milyon kişinin kalp yetersizliğine sahip olduğu bilinirken bu rahatsızlığın ilerleyen evrelerinde tek etkili tedavisinin kalp nakli olduğu düşünülüyordu. Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise kalbin doğru bir şekilde ve yeterli miktarda kan pompalamasına yardımcı olacak bir cihaz geliştirdi.


     

    Kalbin Kasılmasına Yardım Ediyor 

    Kalpte bulunan iki karıncıktan, sağ karıncık kanı temizlenmesi için akciğere yollarken sol karıncık ise kanı, vücudu dolaşması için atardamarlara gönderiyor. Kalp yetersizliğinden şikayetçi hastaların büyük bir çoğunluğunda iki karıncıktan sadece birinin görevini iyi bir şekilde yerine getirmediğini belirten araştırmacılar, geliştirdikleri cihazın sadece bir karıncık üzerinde çalışabildiğini ifade ediyor. Karıncığın üzerine implante edilerek karıncığın kasılmasına yardımcı olan cihaz; karıncığı etrafını saran bir çerçeve, karıncığa yerleştirilen bir sonda ve kasılma hareketini taklit ederek asıl görevi üstlenen bir aktöatör olmak üzere üç parçadan oluşuyor.


     

    Araştırmacıların geliştirdiği cihaz kalp yetersizliğinden şikayetçi olan kişilerin hayatlarının geri kalan kısmını daha rahat sürdürebilmeleri için oldukça önemli zira kalp nakli sadece kadavralardan yapılabildiği için kalp yetersizliğine sahip olan kişiler, kalp nakli için uzun bir süre beklemek zorunda kalabiliyor. ABD'de kalp nakli bekleyen hastaların yüzde 20'den fazlasının nakil beklerken hayatını kaybettiği biliniyor. Bu açıdan araştırmacıların geliştirdiği cihazın bir an önce başarılı bir şekilde kullanıma sunulması çok daha önemli ancak araştırmacılar, cihazın piyasaya sürülmesinin üç yılı bulabileceğini düşünüyor.


     

    Henüz sadece domuzlar üzerinde test edilen cihaz, domuzların kalbinin 1 saat boyunca sorunsuz bir şekilde kan pompalamasına yardımcı oldu. Cihazı insan bedeninde sorunsuz bir şekilde kullanılacak bir hale getirmek isteyen araştırmacılar yakın bir zamanda insanlar üzerinde de klinik testlere başlamayı umuyor. 

     
     







  • Bunlar gereken gücü tam olarak nereden alıyor?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.