Şimdi Ara

El Yapımı Wireless Anten (cantenna)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
257
Cevap
8
Favori
241.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumda arattım milyon tane sonuç buldu ancak ayrıntılı yapımı bulamadım, bu yüzden eklemeye karar verdim. Gereksiz olarak görülürse silinebilir.

    Teneke Anten Yapımı:

    Evet arkadaşlar başlıktan da anlaşılacağı üzere internette arama yaptığınızda sık sık karşınıza çıkan teneke anten (Pringless, Cantenna, …) projelerinden birini yapmaya kara verdim. Ve sonuçları sizlerle paylaşmam istedim. Aşağıda prensip şeması görülen anten.

    Kaynak:http://www.saunalahti.fi/elepal/antenna2.html

    Anten yapma ihtiyacı komşumuzla ortak kullandığımız modeme sağlıklı bağlanmamamdan kaynaklandı. PCI WiFi kart (TP-LINK TL-WN651G) üzerindeki 2 dB lik standart anten ağ bağlantısı kurmakta çok zayıftı ve sık sık kopmalar meydana geliyordu. (Direkt görüş mesafesi olan yerde bu anten ve kart gerçekten çok başarılı 400 m mesafeden çok sağlıklı ağ bağlantıları yapıyordum.) Bağlantının kötü olmasında modem ile bilgisayarımın bulunduğu konumların iğrenç olması geliyor. Modem ile aramızda bir kat kot farkı ve 5 duvar bulunuyor.

    Şimdi anten için kullandığım malzemelere bir göz atalım:
    1- “Çizmeci TIME” marka “Waffer Master” 400 gr gofret kutusu.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


    2- 1 adet şase montaj dişi N konektör
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


    3- 1 adet erkek N konektör (RG58 uyumlu)
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


    4- 5 m RG 58/U kablo
    5- RPSMA dişi konektör (RG58 uyumlu)
    6- 2 mm çapında bakır iletken.
    7- Çeşitli el aletleri.

    Öncelikle kutu boyutlarını vereyim. Kutu çapı 98 mm, derinliği 136 mm (derimlik kutu ağzından taban metaline kadar içeriden ölçülmüştür, kutunun taban yüksekliği 5 mm dir) Aslında şunu belirtmeliyim yaptığım araştırmalar sonucunda kutu çapını uygun olmadığını anladım. Fakat yaptığım hesaplamalar sonucunda. WiFi 1. kanal çalışma frekansı (2.412 GHz), kullandığım kutunun anten olarak üst kesim frekansını kıl pay sırıyordu. Hesaplamalarıhttp://www.lincomatic.com/wireless/software.html#cantenna adresindeki “Cantenna V1.1” programını kullanarak yaptım. Ekran görüntüsü aşağıdadır.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    Kendi hesaplamalarım sonucunda 98 mm lik bir kutu için ilgili değerler şöyle.
    Ch 1 (2.412 GHz) için
    Antenin alt kesim frekansı (TE11) : 1.793 GHz
    Antenin üst kesim frekansı (TM01) : 2.341 GHz
    Bakır iletken uzunluğu (Lo/4) : 31.1 mm
    Bakır elektrot uzaklığı (Lg/4) : 46.53 mm
    Kutu boyu (3Lg/4) : 139.59

    Yapım Aşaması

    İlk olarak kutu üzerinde kullandığım N konektöre uygun olacak şekilde bir delik açtım. Burada önemli olan nokta N konektörün orta noktasının elektrot uzaklığı mesafesinde olması. Unutmadan kutunun altında 5 mm lik payı ekleyip deliği öyle açtım. 5+46.5=51.5 mm
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


    Daha sonra kutu üzerinde konektörün şase ile temasını sağlayacak bölgeleri kazıdım. Ardından N konektörün şase montaj deliklerinin yerlerini işaretledim ve uygun büyüklükte deldim. Delikler esnasında çapak bırakmamaya özen gösterdim.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    Daha sonra bakır iletkeni uzun kesip N konektöre lehimledim, lehimledikten sonra konektör uç mesafesiyle birlikte uzunluk 31 mm olacak şekilde kestim.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    Uygun cıvata ve somunlarla konektörü kutuya monte ettim.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    Sonraki adımda kullanacağım kabloyu hazırladım. Arkadaşlar RG 58/U aslında uygun bir kablo değil kayıp oranı yüksek. Kabaca metre başına 1 dB kayıp diyebiliriz. RG 213 veya LMR 400 tipi kablolar çok daha akıllıca seçimler olacaktır. Ancak İzmir’de RG 213 kabloyu parça halde satan bir yer bulamadım. Unutmayınız ki bu tip kablolar kullanım sıklıklarının az olmasından dolayı pahalıdır. Kablo kayıplarını hesaplamak için güzel bir adres Kayıp
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


    Son olarak montajı tamamladım ve kartla bağlantıyı sağladım aşağıda sonuçlar görülmektedir.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


    Ch 11 (2.462 GHz) aktif iken sinyal seviyesi düşük ancak sürekli bağlantı mevcut.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    Ch 11 (2.462 GHz) den Ch 1 (2.412 GHz) e geçiş. Sonuç beni gerçekten şaşırttı.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    Ch 1 de uzun süreli kullanım.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    “TP-LINK Wireless Client Utility” programından bazı görüntüler.
     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)


     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)



    Evet arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca şunları da hatırlatmak isterim:

    Anten yönlü ve polarizasyonlu yapıdadır yani anteni kaynağa doğru çevirmeli ve uygun polarizasyonu bulmak için kendi ekseni etrafında en uygun sinyal seviyesini yakalayıncaya kadar çevirmelisiniz.
    85 mm – 90 mm arasındaki kutu boyları 802.11 b/g aygıtlardaki tüm frekansları kapsıyor, yani bu boyutlardaki uygun kutular tüm kanallarda başarılı çalışabilir.
    Kutu uzunluğu minimum değerdir uzun tutmanızda fayda var.
    Kutunu kendi kapağı yaptığım mikrodalga fırın testini geçti bina dışı uygulamalarda kutu içerisine yabancı madde girişini engellemek için bu kapağı kullanabilirsiniz.
    Kutuda izolasyon için silikon kullanmaktan kesinlikle kaçının. Silikon mikrodalgaları soğuruyor.

    Başka projelerde görüşmek üzere.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lightt -- 12 Nisan 2007; 22:13:54 >







  • güzel çalışma eline saglık ilerde wireless baglantım olursa denemek isterim
  • kutu kapağndaki mikro dalga test derken neyi kastettiniz

    elinize sağlık
  • Oehh bu nedir böyle hocam :) Gerçekten çok güzel bir çalışma ellerine sağlık. Bizim arkadaş yana yakıla arıyordu böyle döküman, hemen bilgilendireyim. Tekrar sağol.
  • yaw anlamadığım birşey var şimdi..bu yaptığın anteni wireless karta mı bağlıyorsun nereye bağlıyosun?
  • çok güzel çalışma olmuş tebrik ederim, internette wireless anten yapımı ile ilgili çok sayıda döküman var ama bunun kadar basitini görmedim, bu arada kutuyu ve konnektörleri kolayca bulabilirmiyiz?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cellmantd

    yaw anlamadığım birşey var şimdi..bu yaptığın anteni wireless karta mı bağlıyorsun nereye bağlıyosun?


    wireless kartların arkasında küçük anten var onu çıkarıp bu bağlanıyor...
  • Güzel çalışma olmuş ellerine sağlık. Bir de bunu USB Wireless adaptöre nasıl uygulayabiliriz.Bu olmaz da 45 cm'lik canak antenle daha iyi verim alabilirmiyiz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cacasat

    kutu kapağndaki mikro dalga test derken neyi kastettiniz

    elinize sağlık


    Bu kutunun kapağı plastikten. İlk resimde bir kısmı görünüyor beyaz yumuşak plastik.
    Wi-fi uygulamalarda kullanacağınız maddelerin 2.4 GHz lik sinyalleri soğurmaması gerekiyor.
    Bir cismin Wi-Fi uygulamalarda kullanılıp kullanılamayacağını anlamak için Mikrodalga fırın testi diye amatör bir test var. Olay şöyle gelişiyor.
    Test edilecek maddeden bir parça yada sığıyorsa tamamı mikro dalga fırına konuluyor.
    Yanına bir bardak içerisinde bir miktar su konuyor (yada ısıtmak istediğiniz birşey). Su konmasının sebebi mikro dalga fırına cisimden dolayı aşırı yük binmesini engellemek.
    Fırın içindekilerle birlikte bir müddet (3-5 dk) çalıştırılıyor.
    Bu esnada cisim ve suyu gözleyiniz yanlış giden birşey olursa fırın gücünü kesiniz.
    Su kaynamaya başladığında (bu işlem yeteri kadar mikrodalga sinyalin verildiğini işaret ediyor) gücü kesip test ettiğiniz objeyi çıkarıp sıcaklığını kontrol ediniz.
    Eğer bir ısınma yoksa kullandığınız madde mikrodalga uygulamaları için uygundur. Başka bir değişle antenin önüne koyacağınız bu malzemeden yapılma şeyler (abartı kalınlıklarda olmadığı sürece) mikro dalga sinyalleri için cam gibi geçirgen ortamlar.

    BU TEST AMATÖR OLARAK KULLANILMAKTADIR. SERBEST MİKRODALGA SİNYALLERİ ÖLÜMCÜRDÜR. LÜTFEN GEREKLİ GÜVANLİK TEDBİRLERİNİ ALINIZ.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: niyatovic

    çok güzel çalışma olmuş tebrik ederim, internette wireless anten yapımı ile ilgili çok sayıda döküman var ama bunun kadar basitini görmedim, bu arada kutuyu ve konnektörleri kolayca bulabilirmiyiz?


    Kutu alışveriş merkezlerinin bisküvi reyonlarından temin edilebilir (ben bunun içindeki şeylere bayılıyorum bu arada). Hatta bu ürünün 200 gr lık olanıd varmış. Belki onun kutusu daha uygun olabilir (85-90 mm çap en uygun olanıydı). Ben görmedim arkadaşlar alırken ölçsünler.

    Konektörü İzmir!de Onur çarşısındaki elektronikçilerden temin ettim. İstanbul'da elektronik malzeme satanların bol olduğu bir mekana gidersen (nerdedir bilmiyorum), yada Ankara'da Konya sokağa gidersen kolaylıkla bulabilirsin. N konnektör çifti 8 YTL , RP-SMA çifti 10 YTL. idi Burda biraz pahalı ama kaliteli ürünler ikiside.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: makhan

    Güzel çalışma olmuş ellerine sağlık. Bir de bunu USB Wireless adaptöre nasıl uygulayabiliriz.Bu olmaz da 45 cm'lik canak antenle daha iyi verim alabilirmiyiz.


    USB adaptörlerin içerisinde (bazılarında) kendilerine has bağlantı konnektörü bulunuyor onu kullanabilirsin. Eğer USB adaptörün içerisinde böyle bir konnektör yoksa PCB üzerindeki anteni iptal edip kablo lehimleye bilirsin. Bu işlemleri yaparken dikkatli olmalısın adaptörün garanti kapsamı dışında kalacaktır ve lehimleme esnasında yada açarken adaptöre zarar verebilirsin.

    Bunları yapmadan önce yukarıdaki kutunun deliğini USB adaptörüne uygun olarak delip üzerine kutuyu geçirip denemeni tavsiye ederim sinyal seviyesinde artış olmalı. (USB adaptör kullanmadığım için bilmiyorum).

    Çanaklı modellere ise tüm uygulamalar için kazanç arttırımı sağlar. Yani benim antenide çanağa bağlayabilirsin.

    Şu anda farkettim flood yapıyorum herkesten özür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lightt -- 17 Mart 2007; 0:35:09 >




  • Cevabın için öncelikle teşekkürler. Ben bu çalışmayı yaparken USB nin içerisini açmayı düşünmüyorum bu yüzden de cihazın garanti problemi olmayacaktır.Ben bu çalışmayı çanak antenle yapmayı düşündüm ki verimli olabileceğini söylüyorsun. Yaptığımda tecrübelerimi burada paylaşacağım.Kolay gelsin.

    Ha bide senin yaptığın kutu içerisine konnektörlü değil de benim USB wirelesi koysak bi kazanç olurmu sinyalde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makhan -- 17 Mart 2007; 1:25:07 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: makhan
    Ha bide senin yaptığın kutu içerisine konnektörlü değil de benim USB wirelesi koysak bi kazanç olurmu sinyalde.


    Evet olması gerekiyor. Zaten yukarıdada belirtmiştim kutunun deliğini USB adaptöre göre açıp Kutuyu adaptörün üzerine geçir, sinyal seviyesinde artış olmalı.
  • Antalyadan olup wireless uzatma kablosunu ucuza saten biryer bilen varmi ben sordum bir yere 5msine 34ytl dedi adam daha neler
  • Bu antenin 400 mt sinyal alması bana biraz güç gibi geliyor ama tam açık alanda karşılıklı görüş sağlanırsa olabilir .

    Benim yapıp kulandığım anteni fikir vermesi bakımından buraya koyuyorum . Anteni dik olarak kullanıyorum , canlı uç kutunun dibinden yaklaşık 10

    cm uzunluğunda , sonuç gayet iyi .

     El Yapımı Wireless Anten (cantenna)
  • bence aliyordur 400mt ve senin bu yaptigin anten kac mtden aliyordur tahminen?
  • pringles kutusuda bu anten için ideal sanırım biraz daha uzun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Snaqe -- 17 Mart 2007; 14:26:49 >
  • İyi çalışma teşekkürler.
  • anladım saol..peki usb adaptörlerin biyerlerinden lehimleyip yapılabilir mi acaba böyle bişe?
    quote:

    Orjinalden alıntı: niyatovic


    quote:

    Orjinalden alıntı: cellmantd

    yaw anlamadığım birşey var şimdi..bu yaptığın anteni wireless karta mı bağlıyorsun nereye bağlıyosun?


    wireless kartların arkasında küçük anten var onu çıkarıp bu bağlanıyor...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.