Şimdi Ara

Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yapay zekanın gelecekte neler yapabileceği ile ilgili olarak pek çok teknoloji liderinin tahminlerini paylaşmasına şahit olmuştuk. Örneğin Alibaba CEO'su Jack Ma, gelecekte iş dünyasının en başarılı isminin veya çok satılan bir kitabın yazarının bir yapay zeka olacağını kaydederken Elon Musk ise yapay zekanın kıyamet senaryolarını gerçeğe dönüştüreceğinden endişe duyduğunu belirtmişti. Japon teknoloji devi SoftBank'ın CEO'su ve Japonya'nın en zengin insanı olan Masayoshi Son ise günümüzde yeterince zeki olmayan yapay zekaya sahip robotların 30 yıl içinde insanlardan çok daha zeki varlıklar haline geleceğini düşünüyor. 


     
    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak 

    Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde gerçekleştirilen bir etkinlikte konuşan Masayoshi Son, 2047 yılına kadar yapay zekanın IQ'sunun 10.000'e ulaşacağını dile getirdi. Bu sayıyı insanların IQ değerleriyle karşılaştıran Son, normal bir insanın IQ değerinin 100, dahi olarak nitelendirilen kişilerin ise 200 olduğunu açıkladı. 130 ve üzerinde IQ değerine sahip olan kişilerin yüksek IQ'ya sahip kişiler olduğunu belirten Son, böylece gelecekte yapay zekanın ortalama bir insandan 100 kat daha zeki olabileceğini düşünüyor. Son ayrıca bu durumun gerçekleşmesiyle birlikte ''teknolojik tekillik'' düşüncesinin de gerçeğe dönüşeceğini söyledi.


     

    Çok Daha Zeki Ama Sevimli Robotlar Olacak 

    Yapay zekanın insan zekasının ötesine geçmesi anlamına gelen teknolojik tekilliğin bu yüzyılda gerçekleşeceği konusunda herhangi bir şüphesi olmadığını açıklayan 60 yaşındaki milyarder, yapay zekanın bütün endüstrileri önemli ölçüde değiştireceğine inanıyor. Günümüzde SoftBank'ın insansı robotu Pepper gibi robotların insanları önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Son, gelecekte bu tip robotlara güleceğimizi düşünüyor. Son ayrıca gelecekte süper zeki robotların da insanlara benzer şekilde güleceğini düşünüyor ancak robotlar gelişen zekalarına rağmen Pepper gibi sevimli kalmayı sürdürecekler. 


     

    Günümüzde halihazırda bazı robotların görev yaptıkları alanlarda insanlardan daha iyi işler çıkarabiliyor. Son, 30 yıl sonra ise bütün alanlarda robotların daha zeki ve becerikli olacağına inanıyor. Son'a göre robotların insanoğluna kıyasla çok daha gelişmiş bir zekaya sahip olmalarına rağmen insanlardan geri kalacağı tek bir alan var: hayal gücü. ''10 veya 30 yıl sonra bazı insanlar, robotlardan daha iyi hayal gücüne sahip olacak.'' diyen Son insanların robotlara karşı üstünlük kurabileceği hayal gücü ve duygular gibi alanlarda kendilerini geliştirmesini bekliyor.


     

    Sadece Tahmin Değil 

    Tabi Masayoshi Son'un yaptığı açıklamaların sadece tahmin olduğunu söylemek biraz eksik olacak zira Son, halihazırda yapay zekaya yönelik dev yatırımlar yapan bir şirketin yöneticiliğini yapıyor. Bu açıdan bakıldığında Son'un tahminlerinin gerçekleşmesi halinde hem SoftBank'ın hem de Son'un bu durumdan karlı çıkacağını söyleyebiliriz. Bununla birlikte daha önce yapılan bazı araştırmalarda da yapay zeka dünyasında önde gelen isimler yapay zekanın ve robotların iş gücünün büyük bir kısmını üsteleneceğini ve pek çok alanda insanlardan daha başarılı olacağını belirtmişti. 








  • İnsan beyninin işleyişiyle makine zekasının işleyişi tamamen farklı. Hangi teknikle yapay zekanın iq sunu ölçmüşler ve insanınkiyle karşılaştırmayı başarmışlar acaba? Yoksa gündem yaratmak için şişirilmiş bir ifade mi?

  • Yapay zekayı icat eden kim?

  • Bir makinenin yapay zekası ancak matematiksel olarak gelişebilir.Bir insanın zekası ile karşılaştırmak mümkün olmaz çünkü insanın zekasına düşünce yapısına etki eden gizemi hala çözülememiş hormonsal aktiviteler ve milyonlarca yıllık evrimin dna'ya işlenmiş verileri var.

  • Seçime girsinler oy verelim. Ebleh adamlar tarafından yönetilmeyiz.

  • Abartmışlar. Tamam gelecekte dünyada yapay zeka yaygınlaşacak ama insan zekasından 100 kat zeki olması falan sağlam sallamışlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Matematiksel zekasini anlarim ama duygusal olarak kesinlikle gecemez :) karsi cins robot tarafindan reddedildigi gun orhan baba dinleyip icen ve huzunlenen robot yapsinlar tamam zaten o gun insanlik bitmistir :)

  • yapay zeka dediğiniz olasılık %sine göre
    en yüksek ihtimale göre en doğru terciği yapabilmektir !

    bu açıdan şu an ki yapay zeka excel hesap tablosunun ötesinde
    başka bir şey değil !

  • Black runner daki gibi mantıksız sorular sorup androidin apışıp kalmasını sağlayacağız degilmi...
  • İnsan Eşrefi Mahlukattır. Yani yaratılmışların en üstünü. İnsan ilk yaratıldığından beri en mükemmel beyine sahiptir. Evrim vs saçmalıklarla ilgili bi gelişim söz konusu degildir.

    Robotlardan en büyük farkımız karar verme yetenegimiz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightdrive

    Bir makinenin yapay zekası ancak matematiksel olarak gelişebilir.Bir insanın zekası ile karşılaştırmak mümkün olmaz çünkü insanın zekasına düşünce yapısına etki eden gizemi hala çözülememiş hormonsal aktiviteler ve milyonlarca yıllık evrimin dna'ya işlenmiş verileri var.



    30 Yıl diyor yaklaşık olarak 2050 yılı diyelim ilk gerçek yapay zeka bana göre 1997 yılında Kasparov'u satrançta yenen yapay zekaydı 20 yılda kat ettiği yolu düşün. Sonra şunu aklına getir 20 yıl önceki Nokia 5110 ile şimdiki telefonları karşılaştır. Ayrıca o zaman ki teknoloji ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var. 30 yıl sonra belki ülke yönetimini de milletvekilliği de yapay zekaya yaptırırlar ha bizde işe yaramaz o ayrı...




  • İnsan beyni analog, işlemciler dijital. Karşılaştırma yapılamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deoks

    İnsan beyninin işleyişiyle makine zekasının işleyişi tamamen farklı. Hangi teknikle yapay zekanın iq sunu ölçmüşler ve insanınkiyle karşılaştırmayı başarmışlar acaba? Yoksa gündem yaratmak için şişirilmiş bir ifade mi?

    aslinda cokda farkli degil. eski klasik sistemler dediginiz gibi farklilar ama su son yillardaki yapay zeka patlamasini gerceklestiren neural network teknikleri insan beyninin calisama seklinden esinlenerek olusturuldu. cok katmanli neural aglar cok yuksek miktarda bilgiyi farkli ozelliklerine gore ayristirip, cok fazla bilgiden data ile isin nasil yapilacagini deneyip yanilarak kendi buluyor, kendi konudunu kendi olusturuyor. insan beyninden farki insan beninin yillar icinde isleyecegi datayi dakikalar icinde isleyip ogrenebilmesi. su an sadece ozellestigi alanlarda, go oyunu goruntu analizi gibi yerlerde insanlari geciyor ama yavas yavas bir alanda elde ettigi tecrubeyi diger alanlardada kullanabilmeye basladirlar. gercek anlamda genel amacli bir yapay zekanin ortaya cikmasi artik sadece zaman meselesi.

    bir kac sene once google muhendisleri foto analizinde kullandiklari yapay zekayi tersden calistirip sonucu vererek bunun resmini cizmesini istemislerdi. ortaya cikan sonuclar insanin ruyada yada sentetik uyusturucu etkisine gordugu hayallerle sasirtici sekilde benzerlik gosteriyor. burdan insan beynine benzer bir yapida olduklarini anlamak mumkun.

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 27 Ekim 2017; 10:15:28 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightdrive

    Bir makinenin yapay zekası ancak matematiksel olarak gelişebilir.Bir insanın zekası ile karşılaştırmak mümkün olmaz çünkü insanın zekasına düşünce yapısına etki eden gizemi hala çözülememiş hormonsal aktiviteler ve milyonlarca yıllık evrimin dna'ya işlenmiş verileri var.



    Bence benlik duygusu ve varoluşsal kaygılarla işlenmemiş bir yapay zekayı gerçekten seyretmesi zevkli olurdu.

    Bizdeki açıklayamadığımız hormonal yönelim ve duygusal kararları yapay zeka analiz edebilecek seviyede olacaktır. Hayvanlarda olan ve bizde olmayan hormonları veya hücreleri biz zekamızla açıklayabiliyoruz. Ölçüm cihazlarımız ve buna göre geliştirdiğimiz yöntemler var. Neden sonuç ve bunun sonucunda da evrilen bir varlığımız var.

    Ben şahsen çocuğumu mat--fen ekseninde yetiştirmiyorum. Muhakkak lazım olacak ama yarışacağı rakipleri sınırsız gelişim hızına sahipken çocuğa ne demeye anlamsız yükleneyim ki. Ben insanın rolunün daha çok biyolojik varlığımızla ilgili olacağını, teknoloji, bilim ve geri kalan her şeyin bizim dışımızda gelişmeye devam edeceğini düşünüyorum. Bu o kadarda sorun değil. Düşünsenize 2047 yılında ki yapay zekaya sahip programın geliştireceği kanser ilacının etkinliği, ilk mikroçip ile şimdiki arasındaki fark gibi olur.

    Son olarak tarla alın ve tarım yapın diyorum.




  • Yapay zeka işi biraz tırt gibi geliyor bana...benim düşüncem

  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoks

    İnsan beyninin işleyişiyle makine zekasının işleyişi tamamen farklı. Hangi teknikle yapay zekanın iq sunu ölçmüşler ve insanınkiyle karşılaştırmayı başarmışlar acaba? Yoksa gündem yaratmak için şişirilmiş bir ifade mi?

    aslinda cokda farkli degil. eski klasik sistemler dediginiz gibi farklilar ama su son yillardaki yapay zeka patlamasini gerceklestiren neural network teknikleri insan beyninin calisama seklinden esinlenerek olusturuldu. cok katmanli neural aglar cok yuksek miktarda bilgiyi farkli ozelliklerine gore ayristirip, cok fazla bilgiden data ile isin nasil yapilacagini deneyip yanilarak kendi buluyor, kendi konudunu kendi olusturuyor. insan beyninden farki insan beninin yillar icinde isleyecegi datayi dakikalar icinde isleyip ogrenebilmesi. su an sadece ozellestigi alanlarda, go oyunu goruntu analizi gibi yerlerde insanlari geciyor ama yavas yavas bir alanda elde ettigi tecrubeyi diger alanlardada kullanabilmeye basladirlar. gercek anlamda genel amacli bir yapay zekanin ortaya cikmasi artik sadece zaman meselesi.

    bir kac sene once google muhendisleri foto analizinde kullandiklari yapay zekayi tersden calistirip sonucu vererek bunun resmini cizmesini istemislerdi. ortaya cikan sonuclar insanin ruyada yada sentetik uyusturucu etkisine gordugu hayallerle sasirtici sekilde benzerlik gosteriyor. burdan insan beynine benzer bir yapida olduklarini anlamak mumkun.

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

    Bir resim çizebilmesi için önceden çizilmiş resimlerin gösterilmesinin gerekmesi bile insana benzer bir zekasının olmadığının gösteriyor. İlham denen kavram insan zekasının temelini oluşturur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: deoks


    quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoks

    İnsan beyninin işleyişiyle makine zekasının işleyişi tamamen farklı. Hangi teknikle yapay zekanın iq sunu ölçmüşler ve insanınkiyle karşılaştırmayı başarmışlar acaba? Yoksa gündem yaratmak için şişirilmiş bir ifade mi?

    aslinda cokda farkli degil. eski klasik sistemler dediginiz gibi farklilar ama su son yillardaki yapay zeka patlamasini gerceklestiren neural network teknikleri insan beyninin calisama seklinden esinlenerek olusturuldu. cok katmanli neural aglar cok yuksek miktarda bilgiyi farkli ozelliklerine gore ayristirip, cok fazla bilgiden data ile isin nasil yapilacagini deneyip yanilarak kendi buluyor, kendi konudunu kendi olusturuyor. insan beyninden farki insan beninin yillar icinde isleyecegi datayi dakikalar icinde isleyip ogrenebilmesi. su an sadece ozellestigi alanlarda, go oyunu goruntu analizi gibi yerlerde insanlari geciyor ama yavas yavas bir alanda elde ettigi tecrubeyi diger alanlardada kullanabilmeye basladirlar. gercek anlamda genel amacli bir yapay zekanin ortaya cikmasi artik sadece zaman meselesi.

    bir kac sene once google muhendisleri foto analizinde kullandiklari yapay zekayi tersden calistirip sonucu vererek bunun resmini cizmesini istemislerdi. ortaya cikan sonuclar insanin ruyada yada sentetik uyusturucu etkisine gordugu hayallerle sasirtici sekilde benzerlik gosteriyor. burdan insan beynine benzer bir yapida olduklarini anlamak mumkun.

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

    Bir resim çizebilmesi için önceden çizilmiş resimlerin gösterilmesinin gerekmesi bile insana benzer bir zekasının olmadığının gösteriyor. İlham denen kavram insan zekasının temelini oluşturur.

    hayatinizda hic kopek yada kopek fotosu gormemis olsaniz kopek resmi cizebilir miydiniz?... kaldiki bulut seklinde havada ucan kopekler cizmek tamamen yaratici sanatsan bir urundur. insan yapmis olsa sanat olarak kabul edilirdi.

    burdaki cizimler farkli fotolardan kolajlar degil. yapay zekanin hayalindeki nesnelerin imajlariyla olusturdugu cizimler. o imajlar binlerce fotoda aldigi egitimle olusmus. ezber yada matematiksel islem diyemezsiniz cunku ortadaki cizim orjinal fotolarin aynisi yada islenmis filtreden gecmis hali degil. yapay zekanin ogrendikleriyle kendi cizdigi seyler. nitekim insan beynide bu sekilde calisir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 27 Ekim 2017; 12:18:26 >




  • Yapay zekaya fazla anlam yüklüyorsun gibi geldi. Yapay zekanın bir muhasebe programından farkı sadece daha karmaşık olmasıdır.

    Nihayetinde bütün programlar insan beyni tarafından yazılmış olan adımların peşpeşe işletilmesi sürecidir ve programlar sadece iki sayıyı aritmetiksel olarak karşılaştırarak karar alırlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ölelim o zaman

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura


    quote:

    Orijinalden alıntı: deoks


    quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoks

    İnsan beyninin işleyişiyle makine zekasının işleyişi tamamen farklı. Hangi teknikle yapay zekanın iq sunu ölçmüşler ve insanınkiyle karşılaştırmayı başarmışlar acaba? Yoksa gündem yaratmak için şişirilmiş bir ifade mi?

    aslinda cokda farkli degil. eski klasik sistemler dediginiz gibi farklilar ama su son yillardaki yapay zeka patlamasini gerceklestiren neural network teknikleri insan beyninin calisama seklinden esinlenerek olusturuldu. cok katmanli neural aglar cok yuksek miktarda bilgiyi farkli ozelliklerine gore ayristirip, cok fazla bilgiden data ile isin nasil yapilacagini deneyip yanilarak kendi buluyor, kendi konudunu kendi olusturuyor. insan beyninden farki insan beninin yillar icinde isleyecegi datayi dakikalar icinde isleyip ogrenebilmesi. su an sadece ozellestigi alanlarda, go oyunu goruntu analizi gibi yerlerde insanlari geciyor ama yavas yavas bir alanda elde ettigi tecrubeyi diger alanlardada kullanabilmeye basladirlar. gercek anlamda genel amacli bir yapay zekanin ortaya cikmasi artik sadece zaman meselesi.

    bir kac sene once google muhendisleri foto analizinde kullandiklari yapay zekayi tersden calistirip sonucu vererek bunun resmini cizmesini istemislerdi. ortaya cikan sonuclar insanin ruyada yada sentetik uyusturucu etkisine gordugu hayallerle sasirtici sekilde benzerlik gosteriyor. burdan insan beynine benzer bir yapida olduklarini anlamak mumkun.

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

    Yapay zeka 30 yıl içinde insan zekasını 100'e katlayacak

    Bir resim çizebilmesi için önceden çizilmiş resimlerin gösterilmesinin gerekmesi bile insana benzer bir zekasının olmadığının gösteriyor. İlham denen kavram insan zekasının temelini oluşturur.

    hayatinizda hic kopek yada kopek fotosu gormemis olsaniz kopek resmi cizebilir miydiniz?... kaldiki bulut seklinde havada ucan kopekler cizmek tamamen yaratici sanatsan bir urundur. insan yapmis olsa sanat olarak kabul edilirdi.

    burdaki cizimler farkli fotolardan kolajlar degil. yapay zekanin hayalindeki nesnelerin imajlariyla olusturdugu cizimler. o imajlar binlerce fotoda aldigi egitimle olusmus. ezber yada matematiksel islem diyemezsiniz cunku ortadaki cizim orjinal fotolarin aynisi yada islenmis filtreden gecmis hali degil. yapay zekanin ogrendikleriyle kendi cizdigi seyler. nitekim insan beynide bu sekilde calisir.

    Diyorum ki daha önce hiç karşılaşmadığı bir sorun karşısında yaratıcı çözümler bulmak zekadır. Yaratıcılık buradadır. Zeka testlerinde daha önce karşılaşmadığımız sorunlar karşısında çözüm yöntemleri geliştirmemiz ölçülür.



    Yapay zeka ise benzer durumlardaki çözümler sisteme yüklenerek Yen'i sorun karşısında bunlara benzer çözümler üretir. Buna zeka denmez öğrenme denir. 1000 tane resim gösterdikten sonra benzer bir resim çizmek zeka değildir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.