720p kayıp olmadan 1080i'ye çıkarılabilir maalesef yanlış, 720 satır'lik bir dikey çözünürlük'ten 1080 satırlık görüntü çıkarıyorsunuz, i ve p dönüşümleri interlace-deinterlacetir, sayı dikey çözünürlüktür ve bu işlem upscale downscaledir. İkisi farklı işlemlerdir, 1080i de 1080 satırlık çözünürlük her karede tek ve çiftler olarak ayrı gelir bu sebepten işleme gücü açısından kolaylık getirir ama sonuca 720 çizgiyi 1080çizgiye uydurma işlemi vardır, tek ve çift satırlara bölünmüş de olsa.
Line doubling deinterlace konusunda eski bir terminolojidir, şu anda kullanılan deinterlace algoritmalar vector adaptive motion compensating algoritmalardır. Boş satır yoktur, en basitinden 2 satırın 3 satıra uyarlanmış hali vardır diyebiliriz. Hatta bu sadece aradaki eskiden varolmayan satırların yeniden yaratılması şeklinde değil varolan satırların da yeniden tanımlanması şekilde olur.
Aslında benim sormak istediğim şu: 1080plik bir fullhd panele 720plik bir x yayını verildiğinde, ve aynı x yayını 720plik bir hdready panele verildiğinde, kalite olarak ikiside aynımı olur yoksa 1080p panel kendi formatından düşük çözünürlükteki yayını bir nebze olsun bozarak verip hdready panelden daha kalitesiz bir görüntümü üretir bu x yayını için. Yani 40 yılda bir bluray film alıp izleyecek ve 80 yılda bir ps3e çıkacak olan gerçek 1080p oyunları oynamak isteyen bir şahıs ben aradaki farkı veririm kardeşim full hd alırım derse, geriye kalan diğer tüm 720p yayınları biraz daha kalitesiz mi izler? Yoksa kaliteli işlemcileri olan fullhd tvler için düşük çözünürlükte gelen yayınları upscale yaparak görüntü kalitesinden taviz vermemek mümkün müdür? Önceki soruma gelen tüm cevaplar için herkese teşekkür ederim
720den 1080 çıkarmak 720den 768 çıkarmaktan daha fazla upscale gerektirir ve bu görüntüye yansıyabilir, ama burada asıl sormanız gereken soru 1080i de hangisi daha iyidir, hiç upscale downscale yapmayan FullHD mi yoksa önce downscale yapmak zorunda olan HDready'mi, ben ülkemizde gelişmekte olan HD TV yayın formatı 1080i olduğundan FullHD setleri biraz daha tutuyorum.
Öte yandan yayınlar ve Bluray kaynaklar artmaya başlayıncaya kadar geçici bir çözüm olarak HDready TVlere yönelmek fiyat performans açısından hem SD yayınlar açısından daha iyi olabilir, 2 seneye fullhd plazma setlerde biraz akıllı uslu fiyatlara iner diye düşünüyorum. Bu geçiş dönemini HDready ile geçirmek ekonomik açıdan daha makul bir seçim olabilir.
Orjinalden alıntı: sabriaga Kürşad PS 3'te sinyali 720P yaparsak TV'ye gelecek sinyal 720p olacak ve TV işlemcisi buna herhangi bir müdahalede bulunmayacak. İşte bu noktada ben farklı düşünüyorum sevgili dostum, şöyle ki: Sahip olduğun plazmanın işlemcisi 1080p yeteneğe sahip olduğu için, alınan sinyale ait çözünülürlük ve tarama şekli ne olursa olsun-1080p görüntü sinyali hariç tabii-, ilk önce 1080p'ye upscale+gerekirse de-interlacing işlemi uyguluyor, sonra da plazmanın doğal çözünülürlüğü+tarama şekli olan 1366*768p'ye downscale ediyor. Dolayısı ile PS3'den 720p olarak gönderilen görüntü sinyali öncelikle 1080p'ye upscale, sonra da 768p'ye downscale işlemine maruz kalıyor... [Bu arada sürekli zikrettiğimiz ingilizce tabirlerden (upscale-downscale vb.) hiç haczetmediğimi belirtmek isterim ancak Türkçe karşılığı da yok ne yazık ki ]
Aksine 720p bir oyunda PS 3'ün görüntü ayarını 1080p yaparsak PS 3 bu görüntüyü upscale edip 1080p' ye çevirecek, TV işlemcisi de bunu tekrar downscale yapıp 720P'ye indirecek. Bu durumda cümlenin ilk kısmı konusunda seninle hemfikirim ancak downscale işlemi yine 768p olarak gerçekleşecek...
Sonuç olarak ve teoride: Eğer oyun orjinal 1080p ise; PS3'ün görüntü çıkış ayarını 1080p olarak belirlemek daha doğru olacaktır; çünkü bu durumda görüntü sinyali sadece plazma tarafından 768p'ye dowscale edilecek dolayısı ile sadece birkez müdahele söz konusu olacak, PS3'ün görüntü çıkış ayarı 720p olarak belirlenir ise, orjinal 1080p görüntü sinyali, önce PS3 tarafından 720p'ye downscale, sonra plazmanın işlemcisi tarafından 1080p'ye upscale, daha sonra da yine plazmanın işlemcisi tarafından 768p'ye downscale işlemine tabi tutulacaktır ki bu da sinyalin tam üç defa deformasyonu uğraması demektir... Ancak bunlar işin sadece teori kısmı! İş pratiğe geldiğinde "evdeki hesap çarşıya uymuyor" hd dünyasında genellikle, bunu da belirtmek isterim...
hayırlısıyla 10 gün sonra 42pz85 i alarak aranıza katılıyorum arkadaşlar. 1 aydır araştırmalarım sonucu lcd den döndüm plazmaya, bi de bu scale olaylarına hiç girmiim diorum. kafayı yedim zaten 1 aydır
720den 1080 çıkarmak 720den 768 çıkarmaktan daha fazla upscale gerektirir ve bu görüntüye yansıyabilir, ama burada asıl sormanız gereken soru 1080i de hangisi daha iyidir, hiç upscale downscale yapmayan FullHD mi yoksa önce downscale yapmak zorunda olan HDready'mi, ben ülkemizde gelişmekte olan HD TV yayın formatı 1080i olduğundan FullHD setleri biraz daha tutuyorum.
Öte yandan yayınlar ve Bluray kaynaklar artmaya başlayıncaya kadar geçici bir çözüm olarak HDready TVlere yönelmek fiyat performans açısından hem SD yayınlar açısından daha iyi olabilir, 2 seneye fullhd plazma setlerde biraz akıllı uslu fiyatlara iner diye düşünüyorum. Bu geçiş dönemini HDready ile geçirmek ekonomik açıdan daha makul bir seçim olabilir.
cevap için teşekkürler, teorik olarak konuş konuş bitmez bu mevzular en güzeli gözle görmek karar vermek bencede.
Aslında benim sormak istediğim şu: 1080plik bir fullhd panele 720plik bir x yayını verildiğinde, ve aynı x yayını 720plik bir hdready panele verildiğinde, kalite olarak ikiside aynımı olur yoksa 1080p panel kendi formatından düşük çözünürlükteki yayını bir nebze olsun bozarak verip hdready panelden daha kalitesiz bir görüntümü üretir bu x yayını için. Yani 40 yılda bir bluray film alıp izleyecek ve 80 yılda bir ps3e çıkacak olan gerçek 1080p oyunları oynamak isteyen bir şahıs ben aradaki farkı veririm kardeşim full hd alırım derse, geriye kalan diğer tüm 720p yayınları biraz daha kalitesiz mi izler? Yoksa kaliteli işlemcileri olan fullhd tvler için düşük çözünürlükte gelen yayınları upscale yaparak görüntü kalitesinden taviz vermemek mümkün müdür? Önceki soruma gelen tüm cevaplar için herkese teşekkür ederim
kardeş bu tarz bi kullanım için FullHD ölü bir yatırımdır ve sadece TEDAŞ'ı memnun edersin diye düşünüyorum. FullHD'ye yatıracağın parayı ve TEDAŞ'a fazladan ödeyeceğin parayı bi fonda biriktir değerlendir, 5 sene sonra alırsın FullHD. O zaman ancak seyredilir olur HD yayınlar. Benim felsefem şu "Bu işlere mümkün olduğunca az para harcamak"
ne FullHd, ne Bluray player ölü yatırım. Parası olan alsın. ben almam.
cevap için teşekkürler, teorik olarak konuş konuş bitmez bu mevzular en güzeli gözle görmek karar vermek bencede.
arkadaşım o teori işi pek tutmuyo ztn. PX80'ler öyle abartıldıki dedim lan noluyo yeni bi akım mı başlıyo. 80 devri. PV70 ve PX80'i yanyana izliyosun fark yok. panelin kenarındaki reklamları çıkarsan bi de o çirkin ayağını çıkarsan kimse bu PX80'dir diyemez.
Ne kadar az para o kadar iyisin... bunu imzama m yazsam
Msaltik bu elektrik gideri konusuna çok hassasiyet gösteriyorsunuz, bu ürünler ütü deil, üzerinde ki watajı yakmaları için bütün fosforların en parlak modda tam gaz yanmaları gerekiyor, normal kullanımda LCD ile aralrında fark fazla deil
Orjinalden alıntı: Daneel Kursad bir sey soracağım yeni Panasonic her sinyali 1080 çözünürlüğe upscale eder yazımşsın, ben bu işi böyle bilmiyorum, 720p direk x768'e upscale edilir şeklinde biliyorum, zamanında toshiba mı samsung mu upscale işlemini 1080i üzerinden yapmayı denemişti baya başarısız olmuştu.
Sürekli takip etmeye çalıştığım AVS Forumda, onların "insider" diye tabir ettikleri. panasonic plazmalar konusunda üst seviye bilgiye sahip bir forum üyesi yazmıştı... Kullanılan işlemcinin 1080p sinyali tanıyabilmesinin bir gereği olarak düşünmüştüm, bana mantıklı geliyor...
kardeş bu tarz bi kullanım için FullHD ölü bir yatırımdır ve sadece TEDAŞ'ı memnun edersin diye düşünüyorum. FullHD'ye yatıracağın parayı ve TEDAŞ'a fazladan ödeyeceğin parayı bi fonda biriktir değerlendir, 5 sene sonra alırsın FullHD. O zaman ancak seyredilir olur HD yayınlar. Benim felsefem şu "Bu işlere mümkün olduğunca az para harcamak"
ne FullHd, ne Bluray player ölü yatırım. Parası olan alsın. ben almam.
son kararım kesinlikle hdready tv olacak, ilerdede ben fullhd aldığımda ultrahdler çıkmış olacak hiç bir zaman en ucundan takip etmemek gerek olayı