Şimdi Ara

Samsung ve Qualcomm, 8nm üretim teknolojisi üzerinde çalışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Samsung ve Qualcomm, 8nm üretim teknolojisi üzerinde çalışıyor


    Üretim teknolojilerinde önemli bir ayrımın eşiğine gelmiş bulunmaktayız. Bugün kullandığımız teknolojilerde en son 10nm üretim süreci ile geliştirilen yongalar yer alıyor. 10nm ötesine geçmek ise büyük maliyet ve yenilik isteyen bir iş. Üreticiler ara çözümlerle bu geçişi kolaylaştırmaya çalışıyor.


     


    Ara çözümler


     


    Samsung yaptığı duyuruda 8nm üretim süreci için hazırlıkların tamamlandığını ve planlanandan 3 ay daha erken üretime başlayabileceklerini açıkladı. 8nm geliştirme sürecinde Samsung’un en büyük yardımcısı Qualcomm durumunda.


     


    Normalde firmanın 7nm sürecine ve ardından da 6nm sürecine geçmesi bekleniyordu ancak şimdi araya 8nm süreci girmiş durumda. Yani 10nm sonrasında ilk olarak 8nm yongalar göreceğiz.


     


    8nm süreci Samsung’un 10nm sürecindeki LPP teknolojilerini kullandığı için uygulaması daha kolay. Bu sayede Samsung, 3 ay daha erken üretime başlayabilecek. 8nm sürecinin avantajları ise 10nm sürecine göre yüzde 10 daha fazla enerji tasarrufu ve daha küçük zar alanı. Muhtemelen performans konusunda bir artış beklenmiyor. Yani sadece enerji verimliliğine yönelik bir adım olmuş gibi.


     


    Görülen o ki Samsung doğrudan 7nm sürecine geçmek istemiyor. İleri seviye bir üretim teknolojisi ve silikon haricinde yeni bir materyal karışımı gerektiren 7nm sürecine geçiş sancılı olabilir. 8nm geçişi daha kolay. Bu bakımdan Samsung biraz daha zaman kazanmış olacak.


     


    Qualcomm’un 7nm sürecinde TSMC ile birlikte çalışmak istediği dile getiriliyordu. Anlaşılan Samsung ile ortaklık uzun bir süre daha devam edecek. Zaten ikili teknoloji dünyasının en büyük ortaklıklarından birisine imza atmış durumdaydı.


     


    Ayrıca Bkz.Google ilk mobil yongasını geliştirdi

    Bu gelişmelerden sonra gelecek yıl karşımıza 8nm sürecinde üretilen bir Qualcomm yonga seti çıkması şaşırtıcı olmayacaktır. Üretim süreci de kolay olduğu için Snapdragon 845 yonga setini 8nm sürecinde görebiliriz. Samsung’un kendi Exynos yonga seti de mutlaka bu yeni süreci kullanacaktır.


     


    Masaüstü tarafında da benzer bir durumla karşı karşıyayız. Üreticiler şu anda 14nm sürecinde tasarımlarına devam ediyor. 10nm veya 7nm sürecine geçiş ise biraz riskli gibi görünüyor zira Intel, Nvidia ve AMD ara formüllerle en azından bir yıl daha ertelemek niyetinde. Intel en erken gelecek yıl sonlarına doğru 10nm sürecine geçiş yapacağını açıklamıştı. Nvidia ve AMD ise yeni teknolojilerinde 12nm sürecini kullanacaklar. 10nm veya muhtemel bir 7nm süreci ne zaman gerçekleşir net değil. 


     

     







  • %50 daha az güç tüketimi dendiği zamanlar bile bir farkını göremiyorduk. şimdi yüzde 10 deniyor. kimse hissetmez herhalde.

  • asdf_13 kullanıcısına yanıt
    Az güç tüketmesi bir işe yaramıyorki her sene bataryaları daha da düşürüyorlar aynı hesaba geliyor. Sene 2018 olacak hala 3000 bataryalı telefon satmaya çalışıyorlar 3-4 sene önce çıkan samsung s5 te 2800, sony z2 de 3200, iphone 6 plus da 2915 mah batarya vardı. Şimdi aynı serilerin son çıkan telefonlarına bak batarya geriye gidiyor :)
  • Sonuna kadar akparti S kullanıcısına yanıt
    Konuyla ne alakası var şimdi bunun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonuna kadar akparti S kullanıcısına yanıt
    Sanırım akp den önce sende yoktun yaşını ele verdin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blacksss -- 19 Ekim 2017; 20:48:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Küçüle küçüle yok olacaklar :D

  • Yahu bir firmada batarya teknolojisine calismiyor. Ne haberler duyduk sonra ses seda yok.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.