Şimdi Ara

Yiyeceklerin sıcaklığını takip eden yenilebilir sensör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yiyeceklerin sıcaklığını takip eden yenilebilir sensör 

     
    Yediğimiz gıdalar evimize ulaşana kadar binlerce kilometre yol katediyor. Uzun taşımacılık sürecinde gıdaların tazeliğini korumak için doğru sıcaklık değerlerinde tutulması büyük önem taşıyor. Taşımacılık şirketleri gıda taşımacılığında, gıdaların bulunduğu ortamın sıcaklığını kontrol edebilecek sistemler kullanıyor olsa da İsviçre'deki Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı zamandan ve enerjiden tasarruf sağlayacak bir sıcaklık sensörü geliştirdi.


     

    Tamamen Yenilebilir  

    Üzerinde bulunduğu gıdanın sıcaklığını takip eden ve sıcaklık değerlerinin internet üzerinden aralıksız olarak izlenmesine olanak sağlayan sensör sadece 16 mikrometre kalınlığında yani bir saç telinden 5 kat daha ince. Araştırmacılar; silikon dioksit, nitrit, mısır ve patates nişastasından yapılan bir polimerden oluşan sensörün, yenilebilir olduğunu ve sensörün yenilmesinin insan sağlığı için bir tehdit oluşturmayacağını vurguluyor. Böylece gıdalara yerleştirilen sensör, sensörü çıkarma zahmeti olmaksızın tüketilebilecek.


     

    Şu an için sensörler; mikro-pil, mikroişlemci ve vericiye biyolojik olarak ayrışabilen kablolarla bağlanıyor ancak ekip, verilerin kablosuz olarak aktarılabileceği "biyouyumlu bir enerji kaynağı" geliştirmeye çalışıyor. Sensörün Asya'dan Avrupa'ya gelen gıda transferlerinde kullanılabileceğini belirten araştırmacılar, yenilebilir sensörler aracılığıyla nesnelerin interneti kavramını ''yiyeceklerin interneti''ne dönüştürebilir. Henüz yenilebilir gıda sensörleri için yolun başında olunsa da bu çalışmanın robo-meyvelerin ilk adımı olabileceği düşünülüyor. 








  • Artık ayda bir kez sırf sindirilmemiş vericiler bozulsun diye EMP üretecinden geçmek gerekecek.

  • Bizden yiyen çıkmaz.

  • Kanımıza karıştırdıkları mikroçiplerle izleyecekler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.