Şimdi Ara

Nedir bu optik ve coax arasındaki akrabalık derecesi? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
1
Favori
6.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ARKADAŞLAR NE SONUCA VARDINIZ daha doğrusu varabildinizmi
  • quote:

Orjinalden alıntı: juniorx

quote:

Orjinalden alıntı: gecomert

mesela resimler senden çalıntı
    evet yaptım ama sor bi defa niye yaptın de! herkes kendinden bir şeyler bulsun diye yaptım

abi karnıma ağrı soktun biliyo musun ? artık smile koymaktan bıktım bu ne ya ........
  • valla ben artık pes ettim diyebilirim, forumda aradıkça her kafadan ayrı ses çıkıyor, bu dijital olayından iyice ürktüm desem yeridir, banu alkan görmüş murat taşdemire döndüm yeminle(biraz da kültürel açılım yapalım ama değil mi öyle sadece 1-0-1 ile olmuyo biraz da 90-60-90 olsun)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 11 Mart 2007; 21:25:02 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: keleminabi

Burada uykusuzluğa yol açaçak birşey yok. Decoder digital diyorsa digital sinyal alıyordur. Analogla arasında kalite farkı yok diyorsa arkadaş yoktur. illa olmak zorunda mı, olmasıda gerekmiyor. Eğer analog bağlantı kablosu kısa ve kaliteliyse kayıp ta o kadar az ve hissedilmez olur. Birde seslendirme sistemi aradaki kalite farkını ortaya çıkaracak kadar kaliteli mi bakalım.
    Ha şimdi bakın kaliteli bir preamfi seviyesinde analog sesi 20-30 metre kalitesiz bir kablo ile bir anfiye uygularsanız test ettim ses çok tatsız hale geliyor.
    Kendi bilgisyarımda 3 adet ses kartı var aktif, Oğlan diğer odada ders çalışıyor, winap i live alıp diğer odaya analog streo kablo çektim 20 mt kadar kablo orda kaliteli eq su da olan bir stereo sistem var ona bağladım inan ses boru gibi çıktı. Laptop onboard kartı 1 metrelik kabloyla bağlayınca çok daha kaliteli sonuç aldım.
    Kısacası kablo kısa ve kaliteliyse analog bağlantıda seste bir bozulma olmaz. yada bu hissedilebilir değildir.

Bide sen uyuma bakalım topiğinizde plat ünitesi ile ses kartının bağlantı konnektörü pinlerinin ne olduğu resmi vardı. Haydaaaaa
    analog bağlantı yok plat ile ses kartı arasında. biliyormusun ses kartından kart ses üretiyorsa sadece pcm streo ses plata gidiyor. kısaca inceledim öyle gözüküyor. Ha filmlerde vs encode AC3 gidiyor cipsetten geleni direct akatarıyordur. Oyunlarda ses kartının ürettiği seslerde ac3 gitmiyor. pcm gidiyor. oda kulaklığa yetiyor.
    emin abi söylediklerin doğru şeyler fakat burada söylenen başka: "...Bana flaxi jacktan alınan direkt bağlantının analogla neredeyse aynı bir bağlantı olacağını ancak azizinde anlattığı gibi kart üzerindeki pinlerle yapılacak bağlantının gerçek dijital çıkışı sağlayabileceğini söyledi."bu cümlenin geçerliliği var mı acaba? ben bundan ciddi olarak şüphe duyuyorum, mesela dikkat edersen eğer senin kablo mantığını kullanırsak ve coax için direkt olarak kartın dijital çıkışından çıkış alırsak mesafe aslında daha bile kısa oluyor, bir de benim mantığım bunu kaldırmıyor çünkü mesela ne bileyim kartın dijital çıkışını es geçip de brakete pin aldığın zaman brakette ilave elektronik devreydi, yükselticiydi veya başka şekilde herhangi bir elektronik devre yok ki, sesi farklı göndermesi bence akla mantığa uyar iş değil, bence alıntı yaptığım arkadaş işi beceremedi, gittiği satıcı da türk tipi ikna-satış yöntemi kullandı, vallahi benim aklıma başka açıklaması gelmiyor. bilmem sizler ne dersiniz.

• olabilir...
  • quote:

abi karnıma ağrı soktun biliyo musun ? artık smile koymaktan bıktım bu ne ya ........
    o zaman sana şu sayfamı(!) önereyim, http://forum.donanimhaber.com/m_9564224/mpage_1/key_//tm.htm#9564224 birkaç faideli esprimi daha oradan okuyabilirsin, ayrıca geyikoloji üzerine master tezi yapmıştım o topic'i

• Ya şu termosa çayı sıcak koyuyosun sıcak tutuyo
    buzlu colayı soğuk koyuyosun soğuk tutuyo
    peki abi ya nasıl nereden biliyor nasıl saklıcanı ...
    nası oluyo da oluyo abi bu ya
  • quote:

Ya şu termosa çayı sıcak koyuyosun sıcak tutuyo

Pamuk Cüce

nedense bu adres aklıma geldi.. tamamen off topic
  • quote:

Ya şu termosa çayı sıcak koyuyosun sıcak tutuyo
    cevap vericem ama sen bu soruda ciddi misin ben bi onu anlayayım ondan sonrası kolay, millet ps2 oyun arşivi dizerken biz mühendislik arşivi serisine ısı transferi kitabını boşuna katmadık dimi, açıklarız evelallah!, olmadı temel termodinamik dersi ön sunumuyla birleştiririz, evladiyelik veririz bilgileri

• tabiya termodinamik tabi ya ah hocam ah termodinamik profesörümüz vardı soyadını hatırlayamıyorum adı gazanfer di galiba bide başörtülü bi asistanı vardı ne günlerdi be öğrencilik. termosa o hoca söylüyodu nasıl saklıcanı dimi.
    ama termos unutkan bi kaç gün geçince unutup ya benim başıma bi iş gelir deyip, abi ya ben ne sağcıyım ne solcu futbolcuyum, orta yolcuyum, deyip ( o zamanlar modaydı bu savunma) ılık saklıyodu artık hepsini.

• quote:

Orjinalden alıntı: sanyo

Şimdi sen bana diceksinki peki creative nın kendi aparatı nasıl o çıkıştan optic çıkış elde edebiliyor? Yukarda sana açıkladım soketin neden 4 centikli olduğunu. Sanırım o üç girişin oldugu yerde birde +5 volt var en dipte ordan voltaj alıp coax sesi o aparat içindeki devre ile optic sekline dönüştürüyor.

. uc : ( - ) Şase
    2. uc : optik/coax IN
    3. uc : optik/coax OUT
    4. uc : ( + ) voltaj (tahminen 3 yada 5 volt ) Ayrıca kutu içinde elektriksel bilgiyi optik kablo için ısıga ceviren devre var....

quote:

Orjinalden alıntı: sanyo

Hımm annadım şimdi. Sen diyorsun ki bu jack niye neden direkt optic değil

Şimdi kardeş dikkat ettiysen kimi anakartların üzerinde direkt oıptic cıkıslar var. Ama bu optic cıkıştan önce gelen elektrik sinyalinin ışığa cevrilmesi için o cıkışın ön tarafında elektronik bir dewre var. Yani ses (data) olarak geliyor o dewre üzerinde işlenip ışığa dönüşüyor.

Bizim X-FI yada ZS lere taktığımızda bracket dediğimiz o aparatın içinde de bu devreden var. Ve ses kartından taktığımız aparatın kablosuyla gelen ses (data), + 5 V ve ( - ) bu aparatın içindeki devre ile ışığa dönüşüyor.

Creative nin kendi orjinal aparatında da aynı durum var. Dijital sesi creavtive bizim aldıgımız yerden değil de ses kartının arkasındaki çıkıştan alıyor. Biz o jacka bir kablo bağladığımızda max 3 çentikli oluyor yani atıyorum 2 cm uzunluğunda bi jack takıyosun. Ama creativenin jackı 4 çentikli ve 3 cm uzunluğunda buda demek oluyorki bizim taktığımız jackın içinde en dip çentikte +5 volt elektrik var ( yukarıda bu kablonun acılımını verdim oraya bak )

Sanırım anlaşılmıştır...

Sanyo yazılarını o kadar beğendim ki. eline sağlık. dostlarım @Sanyo nun yazdıklarına dikkat.
    ve lütfen s/pdif coaxial digital ile optical tos/link farkına varın.

sonuç şu;
    kartta optical dönüşüme istediğinde dönüşebilen destekli devre ve besleme yoksa s/pdif digital çıkıştan optik çıkış almayı(dönüştürmeyi) aklınızdan çıkarın. bu dönüşümü basit bir kablo yapamaz. ancak destekli!! bir devre ile olur!!!
    ve ayrıca bu destekli devre ile optical ın s/pdif dijital sinyale göre kayıplı(kayba uğrattığı ve her ne kadar binary 0 ve 1 kesinliğine rağmen!!) ve sesin kalitesiz ve kayıplı olduğu ifade edilir.neden zaten devre içinde ki dijital elektriksel sinyal kare dalga formunda ki s/pdif coaxial bağlantı RF Demodulator ile Toslink Optical dijital sinyal formuna dönüştürülür ve çıkışa verilir. gerçi PC audio sistemlerde tos/link bağlantı ses kalitesinde ne farkeder ki sadece işe yarar o kadar da yeter ve iyidir.ve bu yüzden HI-FI sistemlerde S/PDIF ve AES/EBU dijital bağlantı daha pratik ve daha kaliteli olması rağbet ve destek görür.

kaldı ki optical sadece hız ve enterferans açısından avantajlı. 10mt.lik optic yada coaxial'ın ne farkı var?(diğer etkenler etkisiz sağlanmış.)
    ama bir kıtanın ucunda ki bağlantı için optical bağlantı hızı iyi. audio sistemde illa optic kullanmak zorunda değiliz ki. ok. ne marifetmiş optic ben hiç sevmem ki.
    saygılar.

• quote:

Orjinalden alıntı: the_cantan

Sanyo yazılarını o kadar beğendim ki. eline sağlık. dostlarım @Sanyo nun yazdıklarına dikkat.
    ve lütfen s/pdif coaxial digital ile optical tos/link farkına varın.

sonuç şu;
    kartta optical dönüşüme istediğinde dönüşebilen destekli devre ve besleme yoksa s/pdif digital çıkıştan optik çıkış almayı(dönüştürmeyi) aklınızdan çıkarın. bu dönüşümü basit bir kablo yapamaz. ancak destekli!! bir devre ile olur!!!
    ve ayrıca bu destekli devre ile optical ın s/pdif dijital sinyale göre kayıplı(kayba uğrattığı ve her ne kadar binary 0 ve 1 kesinliğine rağmen!!) ve sesin kalitesiz ve kayıplı olduğu ifade edilir.neden zaten devre içinde ki dijital elektriksel sinyal kare dalga formunda ki s/pdif coaxial bağlantı RF Demodulator ile Toslink Optical dijital sinyal formuna dönüştürülür ve çıkışa verilir. gerçi PC audio sistemlerde tos/link bağlantı ses kalitesinde ne farkeder ki sadece işe yarar o kadar da yeter ve iyidir.ve bu yüzden HI-FI sistemlerde S/PDIF ve AES/EBU dijital bağlantı daha pratik ve daha kaliteli olması rağbet ve destek görür.

kaldı ki optical sadece hız ve enterferans açısından avantajlı. 10mt.lik optic yada coaxial'ın ne farkı var?(diğer etkenler etkisiz sağlanmış.)
    ama bir kıtanın ucunda ki bağlantı için optical bağlantı hızı iyi. audio sistemde illa optic kullanmak zorunda değiliz ki. ok. ne marifetmiş optic ben hiç sevmem ki.
    saygılar.

cantan şimdi senin demek istediğin optik bağlantının bu tip aparatlarla dönüşümü yapılınca mı ses kalitesinin coaxiel'e göre düştüğü yoksa optiğin yapısı gereği dijitalin optik sinyale çevrilmesi sonucu her zaman bu kaybın yaşanacağı mı? bir de bu kadar optik peşinde koşulmasının nedeni, iyi bir seti birçok aygıta kaliteli ses verir şekilde bağlamak istenmesi. zaman ayırıp verdiğin bilgiler için teşekkür ediyorum.

• buranın hayal gücü çok iyi.
    evet s/pdif'i tos/link taşıma için devresiyle optical dönüşüm yapıldığında kare sinyalin formunda ve genliğinde s/pdif e göre bozulma ve kayıp olduğunu söylüyorum.
    zaman kaybını bir kenbara bırak karıştırma kafanı coaxial kablo ile optical kablonun iletim şekli olarak düşün.
    optik dandik bağlantılardan biri. hem Dolby True HD çıkmasa kayıtta ki kaybıyla da en dandik bağlatı.HD Dolby çıktı da PCM illeti daha iyi oldu.
    s/pdif tercih genelde yahutta AES/EBU; analogda XLR ok mi?
  • oki, hayal gücümüze laf yok, ölümüne surroundcuyuz
  • quote:

bu arada verdiğin site sayesinde adını hatırladım daha önce @goldenflame kareşim söylemişti bana TOSLİNK al sorun kalmaz diye ..İşte o şeffaf aparatın adı bu TOSLİNK..

Nedir bu optik ve coax arasındaki akrabalık derecesi?

abi bence optik braket diye bişey almaktansa ya toslink alıcan yada bi ucu kendiliğinden jack li hazır satılan optik kablolardan alıcan sorun kalmıycak diğer yolların pek işe yarıyacağını sanmıyorum ben ....
    bu arada mert yok şu anda ama bunu da alıntı yapmak istedim. creative için optik braket yerine dijital çıkıştan toslink kullanmak iş görmüyor anladığım kadarıyla, ayrıca bir ucu kendiliğinden jack li hazır satılan optik kablolar da bir ucu optik öbür ucu toslink olarak satılıyor, yani onun da diğer seçenekten bir farkı yok, tek farkı toslink'in üzerine hazır takılı olması gibi birşey, sonuçta bunlar optik iletim yapıyor, spdif çıkışı mutlaka optiğe çevirecek bir devre gerekiyor, yoksa sadece kablo, toslink, vs. ile olmuyor mert.

• OPTİKLE METALİK BAĞLANTI ARASINDAKİ FARK:

Yapıları gereği optik frekanslar daha geniş bant genişlikleri sağladıkları için, fiber sistemler daha büyük bir kapasiteye sahiptir. Metalik kablolarda, iletkenler arasında kapasitans ve iletkenler boyunca indüktans meydana gelir. Bu özellikler metalik kabloların, bant genişliklerini sınırlayan alçak geçiren filtreler gibi hareket etmelerine neden olur.
    Fiber sistemler, manyetik indüksiyonun neden olduğu kablolar arası karışmadan etkilenmezler. Cam ya da plastik fiberler elektriği iletmeyen malzemelerdir; bu nedenle fiber optik kablolarda, akım akışının meydana getirdiği manyetik alan yoktur. Metalik kablolarda, karışmanın başlıca nedeni birbirine yakın yerleştirilmiş iletkenler arasındaki manyetik indüksiyondur.
    Fiber kablolar, yıldırımın, elektrik motorlarının, floresan ışığın ve diğer elektriksel gürültü kaynaklarının neden olduğu statik karışmadan etkilenmezler; bunun bir nedeni de, fiber optiklerin elektrik iletmeme özelliğidir. Ayrıca, fiber kablolar enerji yaymazlar; dolayısıyla, diğer iletişim sistemleriyle girişime yol açmaları mümkün değildir. Bu özellik, fiber sistemleri askeri uygulamalara çok uygun hale getirir; askeri uygulamalarda, nükleer silahların etkileri (EMP, elektromanyetik darbe girişimi), klasik iletişim sistemleri üzerinde çok kötü sonuçlar yaratır.
    Fiber kablolar, çevre koşullarındaki büyük değişikliklere karşı daha dirençlidir. Metalik kablolara oranla daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilirler. Aynı şekilde fiber kablolar, aşındırıcı sıvılardan ve gazlardan daha az etkilenirler.
    Fiber kabloların monte edilmesi ve bakımı daha kolay ve daha güvenlidir. Cam ve plastik fiberler iletken olmadıkları için, fiberler kullanıldığında elektrik akımları ya da gerilimlerinin yarattığı tehlikeler yoktur. Fiberler, hiçbir patlama ya da yangın tehlikesi oluşturmaksızın, uçucu sıvıların ya da gazların çevresinde kullanılabilirler. Fiberler, metalik kablolardan daha küçük ve çok daha hafiftir. Dolayısıyla, fiber kablolarla çalışmak daha kolaydır.İşte bu yüzden optik bağlantı en gelişmiş bağlantıdır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *RoyalBlue* -- 13 Mart 2007; 16:57:45 >

• Teşekkür ederin the_cantan elimden geldiği kadar açıklamaya çalıştım... Saygılar...
  • Beyler usb den beslenen ve coax yada kulaklık jack dijitalden sinyal alan optik çıkış devresi yapsam müşterisi çok olurmu acaba. şöyle basit bişey.
  • quote:

quote:

bu arada verdiğin site sayesinde adını hatırladım daha önce @goldenflame kareşim söylemişti bana TOSLİNK al sorun kalmaz diye ..İşte o şeffaf aparatın adı bu TOSLİNK..

abi bence optik braket diye bişey almaktansa ya toslink alıcan yada bi ucu kendiliğinden jack li hazır satılan optik kablolardan alıcan sorun kalmıycak diğer yolların pek işe yarıyacağını sanmıyorum ben ....
    bu arada mert yok şu anda ama bunu da alıntı yapmak istedim. creative için optik braket yerine dijital çıkıştan toslink kullanmak iş görmüyor anladığım kadarıyla, ayrıca bir ucu kendiliğinden jack li hazır satılan optik kablolar da bir ucu optik öbür ucu toslink olarak satılıyor, yani onun da diğer seçenekten bir farkı yok, tek farkı toslink'in üzerine hazır takılı olması gibi birşey, sonuçta bunlar optik iletim yapıyor, spdif çıkışı mutlaka optiğe çevirecek bir devre gerekiyor, yoksa sadece kablo, toslink, vs. ile olmuyor mert.

anladım dostum zaten yukarıdada arkadaşlar izah etmiş saolsunlar valla kafamda soru işareti bırakmadılar.. DEdiğin gibi illa bu sinyali çevirecek bi devre yapısı gerekiyor anladığım kadarıyla zaten braketlerin satılma nedeni de bu devreye sahip olmaları olsa gerek ...

ama güzel olan şu ki benim almayı düşündüğüm karta toslink sayesinde direk optik bağlantı yapılabiliyor yani benim açımdan sorun yok siz düşünün artık nasıl ?? işim görüldükten sonra gerçek yüzüm ortaya çıkıyor di mi ?? şaka şaka gerçek sanmayın sakın asla öyle bişey düşünmem tamamen duygusalımdır ama hayat bu menfaat meselesi

@keleminabi
    bu arada abi o devreyi yapabilirsen ve işe yararsa alıcısı çok olur emin ol mesela hemen bi örnek adamın biri yırtıyor kendini bizim topikte günlerdir optik braket diye audigy 2 zs ye optik mi ne bağlıycakmış bide birileri ile iddaa ya girmiş bu hususta ama braket bulamıyo .

• quote:

resimlerde
    kırmızı +5V (besleme)
    siyah Şase (ayrıca bu blendaj biçimi diğer kabloları sarar)
    beyaz data.

emin abi artık beni meşe odunuyla kovalamayı düşünmüyorsan bir soru daha sorabilir miyim . z5500 topic'inde kablo beyaz yerine kahverengi. gerçi burada koyduğun fotoda da kahverengi ama demek istediğim beyaz ile kahverengi aynı işlevde değil mi. sayfa şuhttp://forum.donanimhaber.com/m_2973559/mpage_99/key_//tm.htm#12961769 Bir de yine o topic'e yazdığım sorum var buraya da yapıştırayım, kablo bağlantıları hala sorun bende, sayende xfi kısmını anladım ama bu sefer de optik brakete yanlış takma durumuna karşı kafam karıştı, yani pin sayısı az olabilir ama belki ters takarsak yine çalışır ama ses kalitesi düşer de biz bunu anlayamazsak diye endişe ediyorum.

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: FeNoMeNMaN

eyv. kardes ins. isine yarar... 4 lü bi cıkısı var sanırım oda audigy2 zs nin sonundaki yere takılıuyor... Bende deneyemedim daha böyle bi aparat iste...

quote:

oluyo mu bilmiyorum ama ucundaki 4 lü soketin 3. sü kapalı aksam bende deneyeceğim bakalım olacak mı hem coax hemde optic cıkısı var... Simdide akrep kardes yok yaaa adresi verse kargolayacağım hemende...

Fenomen, bu aparatı bağlayabilmek için o soketi söküp 5'li takman lazım, zira ses kartında 1-7-9 diziliminin genişligi 5 pin ediyor. bu arada, bilenlere soruyorum,http://forum.donanimhaber.com/m_7618494/tm.htm sayfasında bağlantı kablosu siyah kırmızı beyaz, burada kahverengi olan beyaza karşılık geliyor değil mi? ayrıca fenomen, bu braketin üzerindeki kabloların bu şekilde takıldığına emin miyiz, yani ben braketin üzerinde şu ground, şu data, şu da besleme gibi bir işaretleme görmedim, kablo da bildiğimiz cdrom kablosu görünüyor, mesela tesadüfen ters takılmış veya bu cd kablosu olduğuna göre cd için ayarlanmış olan pinlerden biri sokete ters ise bunu nasıl bulup düzelteceğiz? benim en büyük ikilemim braket konusunda bu. yanlış pinlere bağlantı çıkmak.

Bu arada braket güzelmiş, sade ve kaliteli görünüyor, bunu satan yerin adresini ve firma adını ve fiyatını yazarsan pek çok kişinin işine yarar fenomen.

Saygılar.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.