Şimdi Ara

Türk bilim adamları yapay deri üretiminde çığır açtı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türk bilim adamları yapay deri üretiminde çığır açtı 
    Son yıllarda gelişen teknolojiyle de birlikte tıbbi alanda oldukça hızlı bir şekilde ilerleme katedilmekte. Buna rağmen organ nakli gibi önemli bir konuda halen tam anlamıyla başarılı sonuçlar alınamayabiliyor. Türk bilim adamlarının geliştirdiği son teknikte ise kişi kendi kendisinin bağışçısı oluyor.

    Prof. Dr. Ercüment Ovalı yaptığı çalışmada kan pıhtısından yola çıkmış. Bilim adamı pıhtının yapısını güçlendirmiş ve bu yapıdan da 3 boyutlu bir iskelet meydana getirmiş. Bu yapının içinde yağ kök hücrelerine yer verilmiş ve en üst katmana da deri hücreleri yerleştirilmiş. Aslında çalışmada daha farklı konfigürasyonlar da test edilmiş fakat en başarılı sonuçlar bu birleşimde elde edilebilmiş.

    Yanık vakaları için ümit vadediyor

     
    Profesörün belirttiğine göre çalışma özellikle de yanık vakalarında ve ciddi deri kayıpları yaşanan kazalarda faydalı olabilir. Bilindiği üzere özellikle de yanık vakaları oldukça riskli zira hastanın sonu ölümle bile sonuçlanabiliyor ki hastanın yaşadığı durumlarda da deri olmadığı için yanığın meydana geldiği bölgedeki yapılar birbirine yapışabiliyor ve bu da bazı uzuvlarda işlev kaybına neden olabiliyor. Tabi tedavi başarılı bir şekilde ilerlerse herhangi bir işlev kaybı olmayabiliyor ancak durum yine de riskli.
     

    Hasta kendisinin vericisi olacak

     
    Bu açıdan yeni çalışma hem estetik açıdan hem de tedavi sonrası işlevsellik bakımından hali hazırdaki sentetik materyallere ve kadavradan nakledilen dokulara nazaran çok daha etkili bir çözüm olacağa benziyor. Üstelik yeni çözümün bizzat hastanın kendi kan hücrelerinden ve kök hücrelerinden üretilmesi de bünye ile uyumluluk bakımından kıyaslanamayacak düzeyde başarı vadediyor.

    Çalışmada şu an farelerde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş ve bilim adamlarına göre bünyeye yabancı herhangi madde içermediğinden ötürü insanlarda kullanıma çabucak geçilebilecek.
     
    Türk bilim adamları yapay deri üretiminde çığır açtı 

    En İyi Deneysel Araştırma Ödülü

     
    Bu kadar önemli bir gelişme olması sebebiyle tıp dünyasının gündemi olmayı başaran çalışma ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği tarafından En İyi Deneysel Araştırma Ödülü’ne layık görüldü. Yapay derinin DermoTürk adı altında hastalara uygulanması beklenirken Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Prof. Dr. Ethem Güneren, Dr. Mustafa Aykut Özgür, Prof. Dr. Halil İbrahim Canter, Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Dr. Fatma Nilay Yoğun ve Dr. Emre Gönenç Baygöl 8 Ekim’de Orlando’da düzenlenecek olan törende ödüllerini alacak.



  • Elimizden değerli bilim insanlarını kaçıralım bakalım hepsi elimizden kaçtığında ne yapacağız

  • bence asıl sorulması gereken yapay deri organikmi değilmi

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaazto28

    Organik hoşaf bunu beğenmedi.

    Arya Stark begendi ama

  • Böyle haberler görmek istiyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: IhtiyarDelikanli

    bence asıl sorulması gereken yapay deri organikmi değilmi

    Donör kişinin kendisi olabiliyor dediğine göre soruyu şöyle sormanız daha uygun olur; insan organik mi değil mi
  • Sorunun cevabı organik derken neyi kastettiğinize bağlı olarak değişir.

  • Ödülü de şehit olan Eren kardeşimiz adına alacaklarmış. Sosyal medyadan öyle açıklama yapmışlar.



    Hem vatansever hem de çok çalışkan örnek bir insan, canı gönülden tebrik ediyoruz.

  • yapzy zeka yapay deri falan artık iyice insansı robotlar piyasaya çıktı çıkacak.
    bilim kurgu filmleri gerçek olmaya başlayacak.

  • Buraya yazıyorum,ödül için Orlando'ya gidecekler ve güzel tekliflerle kendilerini kurtaracaklar
  • organik hoşaf esprileri baydı
  • Bilim insanlari diyemediginiz icin daima kaybedeceksiniz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaazto28

    Organik hoşaf bunu beğenmedi.

    Bilimdeki geriliğin suçunu girişimcilik yarışmasına yamamaya çalışmak sorunun ne olduğunu daha iyi gösteriyor bence. Çıkıp sokakta 100 kişiye sorsak 100ü de bilime önem vermeliyiz der ama sorun şu ki kimse neyden bahsettiğinin farkında değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açmıştı zaten. Hem de daha yeni değil, bundan belki 10-15 yıl kadar önce.
    Mutaf diye bir şarkıcı vardı. Ayşa diye de şarkısı vardı. İşte o şarkıcı Mutaf, Dünyadaki en saygın plastik cerrahlardan birisi ve bir zaman da Gaziantep Üniversitesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı da yaptı. Buluşları arasında İstanbul Penisi ve Hücre Spreyi de vardı. Yaraya sıkıyordun ve hücre oluşuyordu. Adam aynı günde kazada kopmuş 2 kişinin toplam 3 kolunu 24 saat aralıksız ameliyat yaparak sinir sinire dikerek Guinness Rekorlar Kitabına bile girdi. Oysa Türkiye'de kimse onun bu yönünü bilemedi ve basit bir şarkıcı olarak tanıdı.
    http://hi-tekno.blogspot.com.tr/2007/11/dnyanin-en-ileri-doku-mhendislii.html
    http://www.hurriyet.com.tr/anneden-alinan-kaburga-kemikleriyle-ogluna-kulak-40466378
    http://www.memurlar.net/haber/458084/

  • kaazto28 K kullanıcısına yanıt
    Bu espriye aynen devam kardeş insanlıktan nemalanmamış din sömürücüsü zihniyetin yüzü kızarana kadar devam neymiş efendim inovasyon ile gerçek bilimi karştırıyormuşuz lan papaz eriğini imam eriği yapan bilim insanları ödül aldı bu devletten siz neyin kafasındasınız sizin beyninizde sil tuşu olabilir ama kuzey unutmaz ensenizdeyiz olum elbelbet oy çalamadığınız gün gelecek tek tek sorulacak bu ülkeye yaptıklarınız... (Bir siyasi parti düşün ki ülkenin garantisi olan altın rezervlerini ingiliz bankasına aktarmış ve bir ülke düşün ki %50 si bundan memnun sonra utanmadan bize hain yakıştırması yapıyor yada sıktınız gidin diyor yüzünüze tükürmeye değmez siniz)

  • "Türk Bilim İnsanları" Olmasın O başlık sayın haber yazarı????? Yıllardır "BİLİM İNSANI" terimi kullanılıyor uyandırayım..!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: paratuzağı

    organik hoşaf esprileri baydı

    baysın, ezik zemin cıbrayı sever.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.